Geluidswallen in het landschap, in Nederland zie je ze óveral. Ze zijn er vooral om geluid te dempen. Maar zijn er misschien meer functies aan te koppelen? Zoals het opwekken van energie voor de gemeenschap? Het glans geven aan landschap en natuur? Misschien zelfs de biodiversiteit stimuleren?

foto: Team VenhoevenCS architecture+urbanisme, Het Vlindereffect

Om dit te ontdekken, deden zes ontwerpteams mee aan een Design Challenge: zij maakten een ontwerp voor een geluidswal op de Strabrechtse Heide, het Natura2000-gebied aan de A67. De centrale vraag die ze wilden beantwoordden: 'Hoe kunnen we een geluidswerend ontwerp maken, waarbij energieopwekking wordt gekoppeld aan de omringende natuur en ook de verbeelding wordt aangesproken?’

Interactieve bijeenkomst

Tijdens de interactieve bijeenkomst op 16 april gaan we in gesprek over het toepassen van ontwerpkracht in het landschap. We beginnen met een impressie van de resultaten die de Design Challenge hebben opgeleverd om daarna de vertaling naar heel Nederland te maken. We verkennen onder meer of ontwerpkracht kan bijdragen aan het verlichten van de druk op de ruimte of aan discussies waarbij energieoplossingen vooral worden gezien als ‘aantasting’ van het landschap. Denk maar aan de kritiek op zonneweides.

Panelleden Angèle Reinders (TUE, jurylid Design Challenge), Marco Bakermans (planstudiemanager Rijkswaterstaat) en Paul Roncken (onafhankelijk adviseur ruimtelijke kwaliteit provincie Utrecht) gaan met elkaar in gesprek onder leiding van Jannemarie de Jonge (Rijksadviseur en voorzitter Design Challenge-jury). Kijkers worden van harte uitgenodigd om deel te nemen via de chat.

4157

Team Matthijs la Roi, Timber Weaves

Fysieke tentoonstelling

De ontwerpen van de zes teams zijn vanaf 16 april 2021 enkele weken te bezichtigen in een fysieke tentoonstelling bij Natuurpoort De Plaetse in Heeze-Leende. Een bezoek aan de expositie kun je – tussen zonsopkomst en -ondergang – combineren met een prachtige wandeling over dit grootse heidegebied. En daarmee de locatie van deze design challenge verkennen.

Organisatoren

Deze interactieve bijeenkomst wordt je aangeboden door Kunstloc Brabant, Staatsbosbeheer en ECCO/Het Groene Woud.

Bekijk de livestream