Kunst in het belang van ons Brabantse land
Als kind kon je mij al vinden in de tuin, in de weer met planten en tuinontwerp. Of op ontdekkingstocht, tekenend in de natuur. Later vertaalde mijn interesse voor kunst en natuur zich als vanzelfsprekend naar het landschap. Waar natuur en cultuur samen komen. Hoe ziet het landschap eruit, wat is de invloed van de mens, van de natuur, welke verhalen kun je er ontdekken?
Landschap in ontwikkeling
Het Brabantse cultuurlandschap is voortdurend in ontwikkeling. Van landbouwgrond maken we ‘nieuwe natuur’. Verborgen sporen van oude monumenten - zoals de Zuiderwaterlinie - maken we weer zichtbaar. Deze Brabantse verhalen worden extra interessant met de verbeeldingskracht van kunstenaars.
Dat kan door het plaatsen van kunstwerken, die ingaan op het verleden, heden of de toekomst van die plek. Of door kunstenaars die werken in teams van verschillende disciplines aan complexe, landschappelijke vraagstukken. Zoals het ontwikkelen van een centrumvisie voor een dorpskern of het maken van een plan voor een natuurontwikkeling in de Peel. Daarbij spelen verschillende partijen en verschillende belangen een rol. Kunst heeft hier een toegevoegde waarde.
Kunst heeft geen belang
Kunstenaars hebben geen direct belang bij een landschappelijke opgave. En ze zijn niet gevangen binnen één (vak)discipline met regels en kaders. Zij kijken met een brede, open blik en zien met hun creatieve denkkracht kansen voor een frisse visie op de opgave.
Het verbinden van een landschappelijk vraagstuk aan de verbeeldingskracht van kunstenaars, vind ik enorm boeiend. Het analyseren van de vraag, het zoeken naar de meest geschikte kunstenaars, het begeleiden van het ontwerpproces waarbij je rekening houdt met diverse belangen. En natuurlijk de verrassing van het resultaat.
Samen een omgeving maken waar het prettig toeven is en die vertelt over waar je bent in ons Brabantse land.