Om de drie jaar staat het Nederlandse landschap centraal tijdens de Landschapstriënnale. Elke keer op een andere plek: dit jaar in het Van Gogh Nationaal Park. Een maand lang (digitaal) debat, kennisdeling en ‘echte’ bezoeken aan het Brabantse landschap voor ontwerpers, experts, bewoners, ondernemers, kunstenaars, agrariërs en beleidsmakers. De titel voor deze editie is High Green – innovating the landscape. Op de agenda staan allerlei onderwerpen rondom de inrichting, het gebruik en de beleving van het landschap. Het kunstprogramma is de rode draad in de programmering. Kunstloc Brabant adviseert hierbij en verbindt de verschillende partners van de triënnale met kunstenaars en ontwerpers.

10 Landschapslaboratoria

Marco Vermeulen, curator van deze triënnale, heeft het thema High green – innovating the landscape gekozen. Iedereen weet dat we voor grote ruimtelijke opgaven staan. Denk aan de energietransitie met velden vol zonnepanelen of windmolens, de klimaatverandering, ontwikkelingen in de landbouw, waterveiligheid, etc. Allemaal hebben ze hun ruimtelijke weerslag. Dat hoeft geen bedreiging te zijn, wanneer je de opgaves inzet als hefboom voor verandering en zo waardevolle landschappen – zowel esthetisch als economisch – creëert.

Dit thema High Green – innovating the landscape is opgedeeld in tien subthema’s, de Landschapslaboratoria. Verschillende regionale en landelijke partners uit het veld geven elk zo’n subthema vorm door in april elk een dag te organiseren, waarbij het onderwerp van verschillende kanten wordt belicht. Je kunt dan denken aan lezingen, discussies, presentaties van onderzoeken, ontwerpateliers of een buitenexpositie. Naast vakinhoudelijke zijn er dus ook enkele, individueel te bezoeken publieksactiviteiten in de buitenlucht.

Highlights

Nieuwe economische dragers – dialoog 7 april

Kunstloc Brabant heeft de diverse landschapslaboratoria geadviseerd bij een kunstenprogramma. Dat heeft bij LL Economische Dragers geleid tot een landschapsdocumentaire gemaakt door Ruut van der Beele. Daarnaast is de podcast Common Ground te beluisteren waarin de kunstenaars van het project Common Ground, dat tot stand komt met de bijzondere bewoners van Landpark Assisie, je meenemen in hun verhaal. Klik hier voor meer informatie over de audiowandeling, Landpark Assisië of Common Ground. De landschapsdocumentaire ‘Een bloeiend bedrijf in een boeiend landschap’ van ervaren documentairemaker Ruut van der Beele gaat op 7 april in première. In deze documentaire wordt de balans tussen de economische ontwikkelingen en een aantrekkelijk landschap onderzocht met een focus op Landschapspark Pauwels bij Tilburg. De eigenaren van vijf ondernemingen in de omgeving vertellen hoe zij tegen het landschap aankijken. Ook geven landschapsarchitecten en landschapskunstenaar Paul de Kort hun visie op de boeiende relatie tussen economie en landschap. Het doel is te verkennen of en welke wisselwerking er is tussen bedrijven en hun omgeving. 

Meer informatie over Economische Dragers

fotograaf: Roos Pierson (student FHK)

Onze Energie, Ons Landschap – 16 april

Op 16 april staat het thema ‘Onze energie, ons landschap’ centraal in een dagvullend programma. In een digitale stakeholdersdialoog de resultaten van de Design Challenge Onze Energie, Ons Landschap gepresenteerd en besproken. Kunstloc Brabant organiseerde deze ontwerpwedstrijd samen met Staatsbosbeheer en het Groene Woud (project ECCO) i.s.m. Van Gogh Nationaal Park i.o., provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en gemeente Heeze-Leende. Centraal in deze Design Challenge staat het ontwerpen van een multifunctionele geluidsvoorziening langs de A67 bij de Strabrechtse Heide. Hoe kunnen we op een innovatieve en tot de verbeelding sprekende manier geluid weren, energie opwekken en natuur verbeteren? Een stimulans voor verbindend ontwerpen waarbij een combinatie wordt gemaakt tussen ruimtelijke kwaliteit, energieopwekking en natuurverbetering. Uit dertig inschrijvingen koos een jury zes professionele teams, die de afgelopen maanden hebben gewerkt aan hun ontwerpen. De in’s en out’s worden besproken in de dialoogsessie. De ontwerpen zelf zijn te bekijken in de buitenexpositie Onze Energie, Ons Landschap bij natuurpoort De Plaetse aan de Strabrechtse Heide bij Heeze-Leende.

Meer informatie over Onze Energie, Ons Landschap

High Tech – High Green – 23 april

High Tech High Green gaat over het landschap als vestigingsfactor. Een topeconomie kan niet zonder een toplandschap, want talentvolle makers en denkers hechten aan een aantrekkelijke werk- en leefomgeving. In de zogenoemde ‘Groene Corridor’ tussen Strijp S en Oirschot onderzoeken de gemeenten Eindhoven en Oirschot en het Brabants Landschap – ondersteund door de Vereniging Deltametropool, het College van Rijksadviseurs en Kunstloc Brabant– of bedrijven kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het landschap. De groene omgeving in de Brainportregio is belangrijk voor de high tech industrie, dus waarom dan niet samen de verantwoordelijkheid nemen? Kunst speelt een belangrijke rol in het aantrekken van bezoekers en hen vervolgens een beleving aanbieden zodat ze terugkomen. Daarom wordt de ontwikkeling van de 14 kilometer lange Groene Corridor onder andere samen met ontwerpers en kunstenaars gedaan. Met kunst creëren we op een zichtbare manier een mooie verbinding tussen het groen, beleving en recreatiemogelijkheden. ‘Loopgraaf voor de Vrede’ Dat is de naam van het meest in het oog springende kunstwerk. Inmiddels is de 'Loopgraaf voor de Vrede' een feit en vormt het de poort richting het Van Gogh Nationaal Park. Je kunt het enorme landschapskunstwerk zelf gaan ervaren op het oefenterrein van Defensie op de Oirschotse Heide. Bekijk hier hoe het voelt om in de loopgraaf te staan en de helicopters van Defensie te horen overvliegen.

Meer informatie over High Tech High Green

Loopgraaf voor de Vrede, Studio Marco Vermeulen

Verbeelding maakt het verschil bij de A67

Acht gemeenten van Metropoolregio Eindhoven ondertekenen het Manifest Klimaatcorridor A67 en onderstrepen het belang van verbeelding.

21 december 2022
Verbeelding maakt het verschil bij de A67

Drie kunstvouchers voor deelnemers Van Gogh Academie

Met de kunstvoucher kunnen kunstenaars ingezet worden om bij te dragen aan de ambities van het Van Gogh Nationaal Park.

19 december 2022
Drie kunstvouchers voor deelnemers Van Gogh Academie

Blog | Verkenning Kunst en Klimaat

Liesbeth Jans blogt over de onderzoeksresultaten van Op Verkenning - de klimaatcrisis.

30 november 2022
Blog | Verkenning Kunst en Klimaat

Blog | Bestemming onbekend

Charlotte Hopmans blogt over hoe we samen tot een duurzame toekomst kunnen komen.

19 oktober 2022
Blog | Bestemming onbekend

Blog | Een tijd van onthullingen

De komende tijd zijn er veel onthullingen van kunst in de openbare ruimte, waar onze adviseur Liesbeth Jans bij betrokken was.

23 juni 2022
Blog | Een tijd van onthullingen

Kansen voor erfgoed door inzet kunst

Hedendaagse kunst kan bijdragen aan het behoud van Brabants erfgoed door hier nieuwe belevingen aan toe te voegen.

26 januari 2022
Kansen voor erfgoed door inzet kunst

Creativiteit als uitgangspunt bij Van Gogh Nationaal Park

De komende jaren zet Kunstloc zich in om de omgevingskwaliteit van het park te versterken met verbeeldingskracht.

11 augustus 2021
Creativiteit als uitgangspunt bij Van Gogh Nationaal Park

Hoe de kracht van verbeelding kunst integreert in de Landschapstriënnale 2021

Tijdens de Landschapstriënnale liep kunst als een rode draad door de programmering. We blikken terug en vooruit: wat zijn de geleerde lessen?

4 augustus 2021
Hoe de kracht van verbeelding kunst integreert in de Landschapstriënnale 2021

Een nieuwe stap op Het Groene Lint

Afgelopen mei is het startpunt van Het Groene Lint gemarkeerd in de vorm van een kunstwerk van Marcel Smink.

11 juni 2021
Een nieuwe stap op Het Groene Lint

Beleef en beluister de helende kracht van het landschap

Ervaar de kracht van het landschap met de audiotour Helend Landschap van deep designer Anne van Strien.

1 juni 2021
Beleef en beluister de helende kracht van het landschap

Florentijn Hofman gekozen voor kunstwerk snelfietsroute F50

Bewoners van Meierijstad gezocht om model te staan voor uitvergrote fietsers in de beeldenserie 'Half Nul'.

17 mei 2021
Florentijn Hofman gekozen voor kunstwerk snelfietsroute F50

Verwonder de Dommel met de Dommeltrommel

Het team van kunstenaarscollectief Satellietgroep ging op veldonderzoek om te ontdekken welke perspectieven de Dommel biedt.

6 mei 2021
Verwonder de Dommel met de Dommeltrommel

Landschapstriënnale 2021 gaat in april digitaal

Een maand lang (digitaal) debat, kennisdeling en ‘echte’ bezoeken aan het Brabantse landschap.

29 maart 2021
Landschapstriënnale 2021 gaat in april digitaal

Teams design challenge Onze Energie, Ons Landschap bekend

Uit 27 inzendingen heeft de jury zes teams geselecteerd om deel te nemen aan de design Challenge ‘Onze Energie, Ons Landschap’.

21 januari 2021
Teams design challenge Onze Energie, Ons Landschap bekend

Blog | Helend landschap

Kunst kan de natuurervaring versterken, zorgen voor bewustwording of de weg wijzen. Adviseur Liesbeth Jans deelt inspirerende voorbeelden hiervan.

18 januari 2021
Blog | Helend landschap

Design challenge Onze Energie, Ons Landschap

Hoe maken we een geluidswerend ontwerp, waarbij energieopwekking wordt gekoppeld aan natuur en de verbeelding wordt aangesproken?

12 november 2020
Design challenge Onze Energie, Ons Landschap

Ontwerpers geven impuls aan debat over verdozing

Op 21 augustus presenteerden vier ontwerperteams van de design challenge ‘Out of the Box’ hun visies over verdozing.

22 september 2020
Ontwerpers geven impuls aan debat over verdozing

Expositie Design Challenge 'Out of the Box'

De vier ontwerpteams van de ontwerpwedstrijd Out of the Box tonen in augustus hun ontwerpen met een reizende expositie.

21 augustus 2020
Expositie Design Challenge 'Out of the Box'

Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Vraag nu aan! ‘All Inclusive!': de inspiratiegids vol voorbeelden van Brabantse innovatieve kracht en creativiteit.

10 augustus 2020
Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Blog | Hoe gaan we de post-corona samenleving inrichten?

Welke rol kunnen kunstenaars spelen bij het inrichten van de openbare ruimte? Adviseur Liesbeth Jans blogt over post-corona vraagstukken.

10 juni 2020
Blog | Hoe gaan we de post-corona samenleving inrichten?

Uitkomsten Design Challenge Out of the Box: De toekomst van ons logistiek landschap

We moeten nieuwe, kwalitatieve eisen stellen aan de logistieke complexen en bedrijventerreinen van Nederland. Hoe precies, dat is de grote vraag!

15 april 2020
Uitkomsten Design Challenge Out of the Box: De toekomst van ons logistiek landschap

Halve Zolenroute compleet met Het Koffijhuis van Marcel Smink

Een verdwenen station en Indische baten vormen de inspiratie voor Het Koffijhuis. Het laatste werk op de kunstroute door de gemeenten Geertruidenberg, Heusden en Waalwijk.

6 maart 2020
Halve Zolenroute compleet met Het Koffijhuis van Marcel Smink

Kunstloc benadrukt belang van inzet kunstenaars bij innovatie tijdens symposium AWTI

Kunstloc adviseur Netty van de Kamp over de onmisbare, innovatieve kracht van kunstenaars.

2 maart 2020
Kunstloc benadrukt belang van inzet kunstenaars bij innovatie tijdens symposium AWTI

Blog | De strijd om de ruimte

De laatste weken stort iedereen zich op de toekomst van ons landschap. Netty van de Kamp blogt over de strijd tussen infrastructuur, bebouwing, landbouw en natuur om de beperkte ruimte.

29 oktober 2019
Blog | De strijd om de ruimte

Terugblik afsluiting kunstproject PadenBanen

Een gemengd gezelschap wandelde langs de dreven van het kunstproject PadenBanen. Publicist Ed van Hinte was aanwezig om te luisteren en schreef een reflectie over natuurmakers.

19 juni 2019
Terugblik afsluiting kunstproject PadenBanen

Klik hier voor verbeelding #1: Brabants landschap

Het lijkt zo simpel… Eén klik in ruil voor verbeelding. Toch kan die ene klik heel wat teweeg brengen. Kijk – of beter gezegd klik – zelf maar.

17 juni 2019
Klik hier voor verbeelding #1: Brabants landschap

De kracht van kunst in het Brabantse landschap

Deze maand verscheen bij het culturele maandblad Zuiderlucht een door Kunstloc gemaakte special over bijzondere kunstprojecten in het Brabantse landschap.

6 juni 2019
De kracht van kunst in het Brabantse landschap

Blog | De identiteit van het landschap

Landkunst is iets anders dan zomaar een kunstwerk in het landschap plaatsen. Liesbeth Jans blogt over het zichtbaar maken van de identiteit van het landschap.

16 mei 2019
Blog | De identiteit van het landschap