Onze Energie, Ons Landschap: een terug- en vooruitblik op de design challenge voor het snelweglandschap van de A67. Met presentaties en panelgesprekken van geselecteerde ontwerpteams, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, provincie en meer.

Fotograaf: Marcel Sloots (Volle Kracht)

“Hoe kunnen we een geluidswerend ontwerp maken, waarbij energieopwekking wordt gekoppeld aan de omringende natuur en ook de verbeelding wordt aangesproken?” Deze vraag was uitgangspunt in de design challenge ‘Onze Energie, Ons Landschap’ voor het snelweglandschap van de A67 ter hoogte van de Strabrechtse Heide. Geïnitieerd en georganiseerd door Kunstloc Brabant en Staatsbosbeheer i.s.m. Het Groene Woud. Ruimtelijke kwaliteit, energieopwekking en natuur- en landschapsverbetering stonden centraal in de uitdaging. Tijdens de Landschapstriënnale 2021 zijn de winnende ontwerpen gepresenteerd en tijdens de Dutch Design Week delen de designteams hoe deze tot stand zijn gekomen.

Netwerkevent 20 oktober op DDW Eindhoven

Geluidswallen in het landschap, in Nederland zie je ze overal. Ze zijn er vooral om geluid te dempen. Maar zijn er misschien meer functies aan te koppelen? Designers laten zien laten zien hoe zij vernieuwingszin, creativiteit en kracht combineren en tot verbeelding laten komen binnen de uitdagingen van het Nederlandse landschap. Hoe verhouden de verschillende designs zich tot elkaar? Welke kracht hebben deelnemers gevonden in de ontmoetingen tussen designers en landschapsbeheerders? En hoe kijken we naar de toekomst van deze samenwerkingen? Tijdens het netwerkevent op 20 oktober nemen we je graag mee in de ontwikkeling, uitvoering en spannende toekomst van deze design challenge, met presentaties, een panelgesprek met betrokken partijen en ruimte voor discussie.

Programma

13:45 - 14:00 | ontvangst met koffie/thee

14:00 - 14:10 | welkom en introductie

14:10 - 15:10 | presentaties ontwerpteams buiten bij de expo

15:15 - 15:45 | panelgesprek

15:45 - 16:00 | vragen en discussie publiek

Samenstelling panel

Ontwerpers gaan in gesprek met diverse partners en stakeholders waaronder Jan Janse van Staatsbosbeheer, Marco Bakermans van Rijkswaterstaat, Dirk Oudes, landschapsarchitect en onderzoeker aan AHK/ WUR en Jeroen Naaijkens van Het Groene Woud. Moderator is Paul Roncken, provinciaal adviseur ruimtelijke adviseur Utrecht.

Expositie Design Challenge

De ontwerpen van de 6 teams onder leiding van Cécilia Gross, Frank Talsma, Lars van Vianen, Marieke de Keijzer, Matthijs la Roi en Paul de Kort, zijn tijdens de hele DDW (van 16 t/m 24 oktober) te zien in de expositie op Sectie-C (Punt-C, hal 10 op de 1e etage)

Bekijk de ontwerpen

Aanmelden

Wil je er op 20 oktober bij zijn? Meld je dan hier aan.

LET OP! Om Sectie-C te bezoeken heb je een toegangsbewijs voor DDW nodig. Voor binnenlocaties is toegang alleen mogelijk met vertoning van een coronatoegangsbewijs en een identiteitsbewijs.

Aanmelden voor dit netwerkevent