Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Textielmarkt, Workshops Textiele Ambachten & lezing Mirjam Deckers

Rond de opening van de expositie Soft Dedication organiseren we in de LocHal een hele dag in het teken van textiel en kunst. Het hele programma is gratis toegankelijk, met uitzondering van de lezing.

Programma

11.00 – 16.00 uur: Textielmarkt

Je vindt hier allerlei textielkunst en handgemaakte cadeautje om te geven met de feestdagen, zoals prachtige gepimpte spijkerjassen van Twimms, leren tassen van Studio Miek maar ook interieur producten van bijvoorbeeld KisKoes en SusanWax.

13.00 – 15.00 uur: Workshops textiele ambachten

Doorlopende workshops waarin je kennismaakt met verschillende textiele ambachten zoals kantklossen door Susan Wevers en weven door Marianne Sprangers. Sluit aan en probeer ze vanmiddag helemaal gratis uit!

14.00: Lezing Mirjam Deckers: Stof tot nadenken… en doen – €7,25 – Aanmelden

Mirjam Deckers vertelt over het belang van het experiment voor de verbinding tussen hoofd en handen. meer informatie

15.00: Feestelijke opening Soft Dedication

We sluiten om 15.00 uur af met de officiële opening van de tentoonstelling ‘Soft Dedication’ door Atty Bax in bijzijn van de deelnemende kunstenaars.

Lezing door Mirjam Deckers

In de (kunst)wereld is handwerken vaak in het verdomhoekje geplaatst. Maar wat gaat er verloren als het werken met je handen verdwijnt? Wat kunnen we in deze overvolle tijd van schermpjes en torenhoge werkdruk juist leren van de handwerker?

Verbinding tussen hand, hoofd en materiaal

Om een antwoord te geven op deze vragen neemt kunsthistorica Mirjam Deckers je mee naar het leven en werken van de Duits-Zwitserse weefster Gunta Stölzl (1897-1983), die het in de jaren 20 van de vorige eeuw wist te schoppen tot hoofd van de textielafdeling aan het Bauhaus, de innovatieve designschool waarvan in 2019 het 100-jarige jubileum werd gevierd.

Na het Bauhaus runde Stölzl ruim 35 jaar haar eigen handweverij in Zürich, waar experimenteren met het materiaal op het weefgetouw centraal bleef staan. Haar hele leven bleef ze vasthouden aan het handweven en weerde ze geavanceerde weefmachines uit haar atelier.

Toch zijn haar stoffen allesbehalve oubollig en een blijvende bron van inspiratie voor designers wereldwijd. Een nog altijd actueel verhaal dat ons iets kan leren over het vitale belang van experimenteren en de verbinding tussen hand, hoofd en materiaal.

Aanmelden voor de lezing

Over Mirjam Deckers

Mirjam Deckers (1996) is (bijna) afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen in de kunst- en cultuurwetenschappen en de filosofie. Als freelance kunsthistorica werkt ze onder meer voor de nalatenschap van weefster Gunta Stölzl (1897-1983). In het kader van het 100-jarig jubileum van het Bauhaus maakte ze een tentoonstelling voor het Wall House #2 (Groninger Museum) over Stölzl en haar nog altijd boeiende handgeweven stoffen. In haar onderzoek houdt ze zich bezig met het belang van experimenteren voor het weefproces, maar ook met het tot nu toe nog onontdekte oeuvre van Stölzl op papier.

Deze lezing is onderdeel van Soft Dedication, een expositie over kunst en textiel.