Maak je sterk voor cultuur richting de gemeentraadsverkiezingen 2022

"Als het moet kunnen we wel een dagje zonder cultuur". Natuurlijk staan onze oren te klapperen als we dat horen. Hoe zorgen we er voor dat cultuur geen bijzaak is voor politici? Om de waarde van kunst en cultuur naar voren te schuiven is het van belang om de banden met politici en ambtenaren aan te halen. Lobbyen noemen we dat, en op lokaal niveau kunnen we dat allemaal! Met de gemeentraadsverkiezingen in aantocht is nu het moment om je lobby aan te zwengelen. Tijdens dit webinar delen Marije Brinkhorst (Stichting Lobby Lokaal), Bas Verberk (raadslid D66) en Gertjan Endedijk (DOKc) hun lobbytips.

foto: Imara Angulo Vidal

Begin nu met lobbyen

Lobbyen is niet alleen weggelegd voor grote organisaties. Iedereen kan contact leggen met de lokale politiek, relaties opbouwen en versterken. Sterker nog, zowel raadsleden, wethouders en ambtenaren zijn blij met je input en hebben je betrokkenheid nodig om hun werk goed te kunnen doen. Dit kan van grote waarde zijn voor het functioneren van jouw organisatie of werkpraktijk.

De komende gemeenteraadsverkiezingen zijn een ideale aanleiding om met je lobby te beginnen, of je bestaande contacten weer eens aan te halen. Lokale partijen zijn nu bezig om verkiezingprogramma's samen te stellen, dus de honger naar input is groot. Een goede cultuurparagraaf is iets waar raadsleden en wethouders op terug kunnen grijpen tijdens de onderhandelingen voor een coalitie en een sterk vertrekpunt voor latere lobbygesprekken.

Maar hoe zorg je er voor dat cultuur daar een goede plek krijgt? Hoe verwoord je je eigen behoefte op een manier die appelleert aan de overwegingen van de ander? In dit webinar verkennen we wie je wanneer moet spreken. 

Sprekers

Ervaren lobbyisten delen vandaag hun inzichten. Marije Brinkhorst deed ervaring op bij Buitenlandse Zaken en als fractiemedewerker van D66, en ondersteunt burgerlobbyisten met de Stichting Lobby Lokaal. Bas Verberk is raadslid voor D66 in Tilburg, hij was eerder specialist beleid en public affairs bij LKCA en is nu hoofd cultuureducatie bij Factorium Podiumkunsten. Gertjan Endedijk werkte lange tijd voor de gemeente Breda, en is tegenwoordig directeur bij de Nieuwe Veste en voorzitter van DOKc.  Zij kunnen je als geen ander vertellen welke overwegingen vanuit verschillende rollen belangrijk zijn, en hoe jij hierop in kan spelen.

Videoserie met lobbytips

Om tijdens de webinar samen stappen te kunnen maken vragen we je om als voorbereiding drie video's te kijken met lobbytips. In video's van 20 minuten wordt o.a. helder uitgelegd hoe de gemeente werkt en hoe het traject richting de gemeenteraadsverkiezingen er uitziet. Neem elke dag even de tijd om er een te kijken, of binge ze in een uurtje.

Dit gratis webinar wordt georganiseerd in samenwerking door LKCA, DOKc, De Kunst van Brabant en Kunstloc Brabant. Het maakt deel uit van een pakket middelen ter ondersteuning van jouw lobby. Zo biedt LKCA naast de reeks videocolleges ook een handreiking, een tweewekelijks spreekuur, en een community op Discord waar lobbytips worden gedeeld.

Aanmelden

Meer weten over deze webinar?

Neem contact met mij op.