Eefje Sperber

Teamleider Kennis, Informatie en Communicatie

013 750 84 14

Kunst als ultieme vorm van communicatie

Stel je voor. Je bent in een werkkamer. Op het eerste gezicht is er niets aan de hand. Er staat een bureau, een lamp en hier en daar ligt een stapel boeken. Dan draait de wereld om je heen en weet je niet meer wat onder of boven is. Je houdt je vast aan een stoel om je evenwicht niet te verliezen…

…Er verschijnt een figuur in de ruimte, en dan nog een, tot de hele ruimte vol is met gezichtsloze figuren. De vertrouwde contouren van de kamer zijn verdwenen en zijn omgetoverd in abstracte vormen die op je af komen. Je hoort niet meer wat er om je heen gebeurt, je bent alle grip op de werkelijkheid verloren.

Deze ervaring had ik een tijd geleden toen ik een VR-bril opzette en de installatie Ver Binnen van filmmaker Jenny van den Broeke beleefde. Hierin verbeeldt zij de ervaringen van Ton, die tijdens zijn leven leidde aan psychoses.

Intense beleving
Deze intense beleving maakte dat ik me voor heel even in kon voelen wat het zou kunnen zijn om aan deze vreselijke ziekte te lijden. De VR-installatie maakte het zoveel echter dan alleen tekst en uitleg kunnen doen.

Kunst kan je dieper raken dan ‘gewone’ communicatie in de vorm van een informatieve tekst. Het helpt je je te verplaatsen in de ander, waardoor je begrip krijgt voor andere perspectieven dan jouw eigen perspectief. Iets wat onmisbaar is als je mensen wilt bereiken.

Mensen raken met alle zintuigen
Ook het zelf uitvoeren van kunst en cultuur kan je helpen om jezelf en anderen beter te begrijpen en jezelf te uiten. Ik zing in een koor. Met tekst en muziek probeer je wat over te brengen op je publiek. Als dat lukt deel je als het ware een beleving. Een beleving die verder gaat dan informatieoverdracht. Het raakt je emotioneel en is daardoor heel effectief. Niet voor niets is muziek een van de oudste vormen van communicatie.

De inzet van kunst en creativiteit biedt ontzettend veel kansen voor effectievere manieren van communiceren. Het is de taak van Kunstloc om die kracht zichtbaar en voelbaar te maken. Het is de taak van communicatie in onze organisatie om ook te laten zien wat deze kracht kan betekenen voor een betere communicatieaanpak. Dat kunnen we alleen als we ook zelf de daad bij het woord voegen en kunstenaars en creatieven een rol geven in onze eigen communicatie. Zodat we mensen raken met meer dan woorden, maar met alle zintuigen.

Direct naar:

wat ik je wil laten weten

Brief aan nieuwe Brabantse Statenleden

Deze brief is het resultaat van gesprekstafels met vertegenwoordigers uit de culturele sector en de uitkomsten van het verkiezingsdebat op 15 februari 2023.

5 april 2023
Brief aan nieuwe Brabantse Statenleden

Manifest | Cultuur is een kerntaak voor de provincie

Vertegenwoordigers uit de culturele sector spreken zich uit over het provinciaal cultuurbeleid.

8 februari 2023
Manifest | Cultuur is een kerntaak voor de provincie

"Cijfers alléén vertellen nooit het hele verhaal"

Een interview met Jeroen van der Zweth, hoofd afdeling Cultuur gemeente 's-Hertogenbosch, over de monitor de Waarde van cultuur.

30 november 2022
"Cijfers alléén vertellen nooit het hele verhaal"

Het Landelijke Cultuurdebat

Bekijk hier de registratie van Het Landelijke Cultuurdebat.

8 februari 2021
Het Landelijke Cultuurdebat

Henri Swinkels nieuwe directeur-bestuurder Kunstloc Brabant

Met veel genoegen maakt Kunstloc Brabant bekend dat Henri Swinkels per 1 januari in dienst treedt als directeur-bestuurder van Kunstloc.

1 december 2020
Henri Swinkels nieuwe directeur-bestuurder Kunstloc Brabant

Reacties op coalitieakkoord Brabant

Het bestuursakkoord van VVD, CDA, Lokaal Brabant en FvD laat een koerswijziging zien voor kunst en cultuur. We verzamelden de reacties.

8 juni 2020
Reacties op coalitieakkoord Brabant

Cultuur: een Brabantse kernwaarde 

Wij hebben het nieuwe bestuursakkoord van de provincie aandachtig gelezen. Ons vallen een aantal zaken op. Een korte samenvatting.

14 mei 2020
Cultuur: een Brabantse kernwaarde 

Update Corona-maatregelen

De Bibliotheek LocHal is gesloten. Alle bijeenkomsten tot en met 1 juni zijn afgelast. Voor een aantal bijeenkomsten wordt een nieuwe datum gepland. Wij houden je daarvan op de hoogte. 

24 maart 2020
Update Corona-maatregelen

Corona Impactloket

Wat is de impact van het Coronavirus op de culturele sector? Kunstloc komt met het Corona Impactloket.

18 maart 2020
Corona Impactloket

Kabinet kondigt maatregelen aan om ondernemend Nederland te ondersteunen

Maatregelingen voor ondernemend Nederland verzacht ook pijn in de culturele sector.

18 maart 2020
Kabinet kondigt maatregelen aan om ondernemend Nederland te ondersteunen

Coronacrisis raakt culturele sector hard

Musea en theaters sluiten hun deuren en culturele evenementen worden en masse afgezegd. Hoe kunnen we het culturele veld steunen in deze tijd?

13 maart 2020
Coronacrisis raakt culturele sector hard

Bijeenkomsten boven 25 personen t/m 16 maart afgelast

Voor Brabant gelden sinds gisterenavond aangescherpte richtlijnen in verband met het Covid-19-virus. Conform deze richtlijnen annuleert Kunstloc Brabant alle bijeenkomsten met meer dan 25 personen tot en met 16 maart. 

10 maart 2020
Bijeenkomsten boven 25 personen t/m 16 maart afgelast

Opinie: Cultuur voor iedere Brabander

Gemeentes in geldnood grijpen makkelijk naar de subsidiekraan voor kunstencentra. Eefje Sperber, dochter van de eerste directeur van de Goirlse muziekschool, waarschuwt dat daardoor de toegankelijkheid van cultuureducatie in het gedrang komt.

21 mei 2019
Opinie: Cultuur voor iedere Brabander