Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Er klinkt (nu helaas vanuit de eigen huiskamers) muziek in Brabant. Er is een mooie traditie van koren en muziekverenigingen, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid. De Brabantse Bond voor Muziekverenigingen (BBM), Korenveld, Maestro, en Brabant Koor zetten zich met meerjarige ondersteuning van de provincie Noord-Brabant in voor de vitaliteit van het muziekleven. Wat heeft de provinciale steun hen gebracht? In deze serie op MEST belichten we de komende weken verschillende disciplines in de Brabantse amateurkunst. 

Hoe gaat het met het muziekleven in Brabant? 

Joop van de Meulenreek (BBM): “Brabant is natuurlijk een echte harmonie- en fanfareprovincie. Dit maakt Brabant zo uniek en divers. Muziekverenigingen zijn per definitie warme verenigingen waar sociaal, gezellig en op z’n Brabants met elkaar wordt omgegaan. Veel verenigingen bestaan al lang, soms wel 200 jaar en zij nemen muziek maken heel serieus. De Brabantse cultuur is hierin ontzettend belangrijk.” 

Ramon van den Boom (Maestro & Korenveld):  “Als je kijkt naar de landelijke cijfers zie je dat ruim 10% van de Nederlanders zingt in koorverband. Ruim de helft daarvan zingt in verenigingen. Als je dat vertaalt naar Brabant zijn er 150.000 Brabanders die aan koorzingen doen. Dat is een flinke groep.” 

Er zijn nog altijd een hele hoop muziekverenigingen en amateurmuzikanten. Denk aan bigbands, seniorenorkesten, harmonie- en fanfareorkesten, showbands en majorette- en twirlverenigingen. Toch zie je een terugloop van het aantal muzikanten, maar ook van het aantal verenigingen. Joop van de Meulenreek

Frans Koevoets (Brabant Koor): “Je merkt dat in de koormuziek het zingen van het ‘ijzeren repertoire’ afneemt. Bij Brabant Koor zien we aan de kleinere instroom van nieuwe zangers dat zingen nog altijd populair is, maar dat door de teloorgang van het verenigingsleven ook een stukje cultuur verloren gaat. 

Joop van de Meulenreek: “Het is vaak moeilijk voor verenigingen om jeugdige leden te vinden én te binden. Dit heeft denk ik te maken met een veranderende maatschappij. Dat houd je niet tegen, dus je zult moet meebewegen. Mensen hebben minder tijd om zich voor een langere tijd te binden aan iets. De vereniging is wat dat betreft echt een afspiegeling van de maatschappij.” 

Brabant Koor | Jostijn Ligtvoet Fotografie

Ramon van den Boom: “Maar er ontstaan veel nieuwe initiatieven, vooral op het gebied van ‘licht vocaal’ en het sociale domein. Je ziet ook steeds verrassendere uitvoeringsvormen, en er wordt meer met andere kunstdisciplines samengewerkt.” 

Wat voor uitvoeringen en samenwerkingen hebben we het dan over? 

Ramon van den Boom: “De afgelopen jaren speelt het denken en werken vanuit een netwerkorganisatie een steeds grotere rol. Korenveld is in 2016 opgericht als overlegplatform om elkaar te ontmoeten. Van daaruit ontstaan ideeën voor activiteiten die we gezamenlijk opzetten. Een van de grootste activiteiten die uit Korenveld is voortgekomen is Brabant Luidkeels. Hier kwamen zo’n 400 zangers op af. Ze konden deelnemen aan verschillende zangworkshops en er waren optredens van koren uit de provincie. Aan het einde van de dag was er een grote slotuitvoering ondersteund door Brabant Koor. Het was een ontzettend succesvolle en leuke dag.”

Brabant luidkeels | Warmup
In samenwerking met philharmonie zuidnederland en het Metropole Orkest hebben we met BBM een project opgezet waarbij getalenteerde kinderen en jongeren de kans kregen om een solopartij te spelen voor een volle zaal. Er zijn voorbeelden van jongeren die begonnen als amateurs en echt zijn uitgegroeid tot professionals, zoals Sjors Uitjens en Luuk Meeuwis . Joop van de Meulenreek

Ramon van den Boom: “Met Maestro zijn we recent gestart met een andere succesvolle activiteit, namelijk een community of practice voor koordirigenten. Dit is een zelfsturende leergemeenschap, wat betekent dat mensen elkaar vanuit eenzelfde beroepsachtergrond of interesse opzoeken om van elkaar en met elkaar te leren. Koordirigent is namelijk best een eenzaam beroep, er is een grote behoefte om elkaar op te zoeken. Momenteel zijn hier 18 koordirigenten bij aangesloten en ontmoeten we elkaar een keer in de twee maanden.” 

Joop van de Meulenreek: “De BBM heeft ook dirigentenworkshops opgezet. Deze zijn moeilijk te organiseren omdat je een volledig orkest nodig hebt. Dankzij de ondersteuning kunnen we mensen en een ruimte inhuren. Zo werken we nu samen met Alex Schillings. Hij is een zeer ervaren dirigent die erom bekend staat dat hij met zijn ogen kan dirigeren. Het orkest studeert een muziekwerk in en de jonge dirigenten mogen dan dirigeren, onder toezicht van Alex, andere cursisten en toeschouwers. Dit is ontzettend leuk en leerzaam voor alle betrokken partijen.” 

Maestro | Dirigentenworkshop

Joop van de Meulenreek: “Voorheen waren wij financieel afhankelijk van de contributie van verenigingen. Hier gingen we altijd met grote zuinigheid mee om. Door de extra toef slagroom van de provincie hebben we grote stappen kunnen zetten, we kunnen dingen nu beter en professioneler aanpakken. 

Ramon van den Boom: “Als je vier jaar lang kunt rekenen op ondersteuning, dan betekent dat dat je tijd en energie kunt steken in het veld waar je je sterk voor maakt. Daarnaast biedt een bepaalde zekerheid waardoor je net iets flexibeler bent. Neem bijvoorbeeld de voorbereiding van de eerste editie van Brabant Luidkeels. Deze nam van idee tot realisatie ruim 1,5 jaar in beslag. Als je dan ieder jaar opnieuw moet afwachten of je subsidie krijgt, wordt zo’n traject heel onzeker. Ondersteuning biedt ruimte om structurele samenwerkingen aan te gaan.” 

Brabant en Limburg verdienen een koorvoorziening, waar zangers op zeer hoog niveau zingen en die voldoet aan de eisen van de grote orkesten. De meerjarenregeling stelt ons in staat om met een professionele staf te voldoen aan onze kerntaak: het zingen van het grote symfonische koorrepertoire, o.a. met onze partner philharmonie zuidnederland. Bovendien kunnen we hierdoor sterk inzetten op educatie en eigen producties. We willen met Brabant Koor zichtbaar zijn als plek waar je als zanger wordt uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen. Frans Koevoets

Joop van de Meulenreek: “We zijn een warme muzikale provincie, en die warmte in de clubs wil ik erin houden. Muziek is het voegwerk tussen de stenen die cultuur zijn. Dankzij de provinciale steun kunnen we deze bewustwording kweken.” 

Wat was de rol van Kunstloc Brabant bij deze ontwikkelingen?

Frank de Jong (Kunstloc Brabant): “Kunstloc heeft een grote adviserende en sturende rol in het culturele werkveld. Waar vraag naar is, daar spelen wij op in. De achterban van de koren en muziekverenigingen is ontzettend groot, het is echt een netwerk door samenwerking. Hier ligt de taak van Kunstloc binnen de amateursector. Een van onze doelstellingen was om een grotere synergie te creëren. Met de oprichting van onder meer Korenveld in 2016 hebben we dit zeker bereikt, hier zitten nu zo’n 7 partijen in die samenwerken en elkaar goed weten te vinden. Dit is succesvol tot uiting gekomen in Brabant Luidkeels in 2019. Nu is het aan ons om dit verder uit te werken in de vorm van nog meer nieuwe projecten en activiteiten. Verder adviseert Kunstloc Brabant de provincie bij de totstandkoming en uitvoering van de regeling. Wij adviseren ook de amateurkunstorganisaties bij het doen van een aanvraag, en monitoren de amateurkunstorganisaties die een subsidie ontvangen.”

Artikelenreeks Amateurkunst

Dit artikel maakt deel uit van de artikelenreeks amateurkunst. Lees hier het artikel over deDansPunt: de koepelorganisatie voor de amateurdans in Brabant.  En bekijk hier het artikel over DUKEBOX: productiehuis voor urban & hiphop.

Lisa Habets

redacteur

amateurkunst

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Drie makers vertellen hoe ze illustraties en fotografie gebruiken om gevoelens en verhalen rondom rouw uit te drukken.

28 november 2023
Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Blog | Ode aan mijn vereniging

Adviseur Erica Gruyters over de magie van het muziek maken met zo’n 40 andere leden, ook in tijden dat het even wat minder gaat.

23 mei 2023
Blog | Ode aan mijn vereniging

Herken drempels voor cultuurparticipatie

Veel mensen in onze samenleving ervaren drempels om deel te nemen aan cultuur. Met het kennen-willen-kunnen-doen-model leer je deze drempels sneller herkennen, zodat je vervolgens iets kan doen om ze te verlagen.

8 februari 2023
Herken drempels voor cultuurparticipatie

Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Kinderen, tieners en jong volwassenen worstelen toenemend met stress en zwaarmoedigheid. Waarom is cultuur voor jonge mensen zo’n goed antigif tegen angst, onzekerheid en gebrek aan hoop?

8 november 2022
Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Het muziekproject Ready to Rock verzorgt gratis muzieklessen op basisscholen in de regio Helmond. Een verrijkende ervaring voor kinderen.

31 augustus 2022
Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Het derde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

10 februari 2022
De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Hoe kunst, design en architectuur kunnen bijdragen aan de beperking van eenzaamheid.

8 oktober 2021
Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Checklists, stappenplannen en invuldocumenten die helpen helder te krijgen wat de WBTR voor gevolgen heeft voor jouw stichting of vereniging.

25 juni 2021
Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Zelfvertrouwen zonder kaders

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Pruts & Klooi.

18 maart 2021
Zelfvertrouwen zonder kaders

Verbinding tussen jong en oud

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: KRACHTVOER.

11 maart 2021
Verbinding tussen jong en oud

Spreekbuis voor de creatieve ziel

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Ixeg Waxie.

2 maart 2021
Spreekbuis voor de creatieve ziel

Kunst brengt je in het nu

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Beeld-kracht Oisterwijk.

25 februari 2021
Kunst brengt je in het nu

Toneel met een gouden randje

Hoe jongeren hun talenten ontdekken in het Annatheater in Helmond; regisseuse Lavinia Germano en vier jonge spelers delen hun ervaring.

16 februari 2021
Toneel met een gouden randje

iktoon: Margriet danst door heel Europa

Margriet heeft het syndroom van Down. Ze doet aan moderne dans en wordt door gezelschappen uit heel Europa uitgenodigd om te dansen.

25 juni 2020
iktoon: Margriet danst door heel Europa

Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Cultuurparticipatie is van en voor iedereen! Het Ministerie van OCW stelt de komende vier jaar geld ter beschikking voor een landelijk programma.

19 juni 2020
Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Realistische portretten met een knipoog

Karin Neijenhuis werkt als communicatieadviseur bij de gemeente, maar besteedt een groot deel van haar vrije tijd aan haar passie: schilderen.

8 juni 2020
Realistische portretten met een knipoog

“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

deDansPunt. is de koepelorganisatie voor amateurdans in Brabant en focust op de artistieke kant van dans. Maar hoe pak je dit aan?

12 mei 2020
“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Individuele kunstlessen zijn weer toegestaan, mits je dat met anderhalve meter afstand organiseert. Dat zegde minister Van Engelshoven toe in het cultuurdebat op 28 april.

29 april 2020
Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

DUKEBOX heeft de laatste jaren uiteenlopende projecten opgezet waarin zij samenwerken met partners binnen én buiten de urban scene.

28 april 2020
Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Talent in de Regio is een subsidieregeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Om in aanmerking te komen moet je aangedragen worden door de provincie. Het is nu mogelijk een adhesieverklaring aan te vragen.

21 april 2020
Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Cultuur en sociaal domein, een uitdagende samenwerking. We kwamen bij elkaar om te sparren over het hoe en waarom. Hoe kunnen we de synergie vergroten? Welke belangen spelen? Wat heb je nodig?

11 maart 2020
Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Een reeks praktische tips van verenigingen met een krachtig bestuur.

23 november 2019
Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Op weg naar een succesvolle samenwerking

Waarom moeilijk doen als het samen kan? Lees ons inspiratieboekje vol tips en aandachtspunten voor de cultuursector en het onderwijs.

10 oktober 2019
Op weg naar een succesvolle samenwerking

Vrijwilligers werven en behouden

Wie krijg je zo gek om zich in te spannen voor jouw vereniging? In dit artikel geven we 10 tips voor voldoende organisatiekracht.

10 oktober 2019
Vrijwilligers werven en behouden

9 tips om jongeren te bereiken

Jongeren warm maken voor kunst is niet makkelijk. Ga je de investering aan? Benut dan deze tips en kansen.

10 oktober 2019
9 tips om jongeren te bereiken

Korenveld

Er is in Brabant een mooie traditie van koren, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid. Om ons sterk te maken voor de kwaliteit van de koorzang ondersteunen wij het platform Korenveld.

8 oktober 2019
Korenveld

Circle of Talent: ecosysteem voor talentontwikkeling

Talentontwikkeling is een ecosysteem dat je moet voeden, onderhouden en waarin je gezamenlijk moet investeren. Barbara Brouwers, directeur van Phoenix Cultuur, over de Circle of Talent.

6 februari 2019
Circle of Talent: ecosysteem voor talentontwikkeling

Ik toon, jij toont, hij toont, wij tonen

In het kader van iktoon spraken we met een lokaal coördinator op het gebied van amateurkunst, en met twee amateurkunstbeoefenaars over hun drijfveren en ambities.

12 juni 2018
Ik toon, jij toont, hij toont, wij tonen

Kweekvijver met jong en muzikaal talent

Wat zijn de drijfveren en toekomstdromen van jonge Brabantse muzikanten?

27 februari 2018
Kweekvijver met jong en muzikaal talent

De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

Dit jaar kregen instellingen voor amateurkunst, naast instellingen in de professionele kunst, voor het eerst een provinciale subsidie voor 4 jaar, in plaats van per jaar. Negentien instellingen in de amateurkunst zagen hun subsidieverzoek gehonoreerd. Ook binnen de professionele kunsten zijn nieuwkomers te ontdekken in de subsidieregeling hedendaagse cultuur. Mestmag.nl vroeg naar de plannen van de nieuwkomers.

22 december 2017
De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

iktoon

Elk jaar kun jij je in de maand juni laten zien als kunstenaar! Er is van alles mogelijk, de invulling bepaal jijzelf. Bundel je krachten met andere initiatieven en neem contact met ons op.

30 november 2016
iktoon

Jeugdfonds Cultuur Brabant

Het Jeugdfonds Cultuur Brabant ondersteunt kinderen en jongeren die om financiële redenen niet actief aan kunstbeoefening kunnen doen. Om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen, gaat het fonds samenwerkingen aan met Brabantse gemeenten.

30 november 2016
Jeugdfonds Cultuur Brabant

Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Vernieuwingen tonen, mensen verbinden, partners betrekken en meegaan met de tijd: dat is waar koepelorganisatie deDansPunt voor staat.

8 november 2016
Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Een vrijdagavond bij de harmonie

Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk - een van de beste harmonieën in Noord-Brabant - viert dit jaar haar 125-jarig bestaan.

14 april 2016
Een vrijdagavond bij de harmonie

Ons dorp nieuw leven inblazen

De muzikale traditie is in Brabant en Limburg al eeuwenlang onverwoestbaar. Harmonie en fanfare horen bij het Zuiden.

14 april 2016
Ons dorp nieuw leven inblazen

Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Sophie de Ruijter deed afgelopen schooljaar onderzoek naar het jeugdlid van een harmonie.

16 september 2015
Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Om te vermenigvuldigen moet je delen

Stel je voor dat jij als amateur-koorzanger samen kunt werken met de Nederlandse top, dat zou toch geweldig zijn?

19 juni 2015
Om te vermenigvuldigen moet je delen

Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Juist door de krimp worden fanfares en harmonieën creatief in het werven van nieuwe leden. In dit artikel noemen we vijf van deze slimme manieren.

10 februari 2015
Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst

Heel veel mensen hebben geen besef van wat een vrijetijdskunstenaar kan.

28 januari 2015
Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst