Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Dit jaar kregen instellingen voor amateurkunst, naast instellingen in de professionele kunst, voor het eerst een provinciale subsidie voor 4 jaar, in plaats van per jaar. Negentien instellingen in de amateurkunst zagen hun subsidieverzoek gehonoreerd. Ook binnen de professionele kunsten zijn nieuwkomers te ontdekken in de subsidieregeling hedendaagse cultuur. Mestmag.nl vroeg naar de plannen van de nieuwkomers.

- Geschreven door Pien School

Podium Bloos (Breda), Dukebox (Den Bosch), Tilt (Tilburg) en Club Solo (Breda) – wiens werk onlangs ook is beloond door het Mondriaan Fonds- ontvangen deze subsidie voor het eerst. We vroegen deze vier instellingen naar hun verbondenheid met Brabant en naar hun plannen voor de komende jaren.

Podium Bloos

Directeur Ben de Vugt: “Podium Bloos is een veelzijdige broedplaats die onder andere repetitieruimtes, een podium en montagemogelijkheden biedt aan podiumkunstenaars. Daarnaast koppelt Podium Bloos makers aan lokale en provinciale activiteiten, zoals een theaterfestival voor jongeren, een jeugdtheaterwerkplaats en activiteiten in de stad Breda. Het is daardoor voor kunstenaars die verbonden zijn aan het podium niet alleen een plek om werk te maken maar ook om werk te krijgen. Deze bijzondere werking biedt extra zichtbaarheid voor kunstenaars, verbindt hen met de omgeving en genereert ook extra inkomsten voor makers. Omdat het culturele zwaartepunt van Brabant voornamelijk ligt in Eindhoven, Den Bosch en Tilburg vertegenwoordigen we een belangrijke positie in de culturele infrastructuur van West-Brabant."

“De afgelopen jaren hebben we een hele veelzijdige instelling gecreëerd die zich in eerste instantie richtte op dans en theater en in toenemende mate samenwerkt met beeldend kunstenaars en muzikanten. De subsidie zien we als een beloning voor de diversiteit aan activiteiten die we faciliteren. Het biedt ons de mogelijkheid om de continuïteit van de organisatie te waarborgen en de komende jaren een focus in ons werk aan te brengen. We willen zorgen dat onze naam binnen en buiten de provincie bekend wordt en transformeren van een pionierende, lokale organisatie naar een gevestigde provinciale instelling.”“We zijn nu bijvoorbeeld samen met andere instellingen het begrip ‘Live Art’ aan het vormgeven, waarmee we de ambitie hebben publiek en maker dichter tot elkaar te laten komen. Het betreft een gebied van 1,2 hectare in de spoorzone van Breda dat ingericht wordt als een permanent festivalterrein. Een eigentijdse en flexibele ruimte waar makers kunnen resideren, werken en presenteren en daardoor een belangrijke positie gaat innemen in het culturele landschap van Brabant.”

Dukebox

Organisator Bart van Velzen: “Dukebox biedt een platform, een plek en projecten (3 p’s) aan de urban cultuur in Brabant. De stichting is twee jaar geleden vanuit de hiphop community ontstaan om urban en hiphopcultuur te versterken in de provincie.Het is geen enorm officieel instituut maar heeft een diep geworteld netwerk in de urban scene van Brabant."

“Voor de komende vier jaar hebben we verschillende plannen die gericht zijn op talentontwikkeling. Een daarvan is Vuistbrabant: een schrijf- en schetskamp waarbij schrijvers, illustratoren en producers samen worden gebracht in een weekend in het bos om hiphop te schrijven en maken. Een werkwijze die in de hiphopscene gebruikelijk is. Het eerste weekend was direct een succes en heeft geleid tot een lp, verschillende singles, clips en een tour. Verder gaan we ‘Battle & Bootcamp’ weekenden organiseren gericht op dans en sport waarin disciplines, professionals en amateurs samenkomen om te battelen en publiek op een laagdrempelige manier wordt aangetrokken om zo de zichtbaarheid van de scene te vergroten.”“Verder willen we netwerkbijeenkomsten organiseren in de grootste steden van Brabant waar netwerk en ideeën kunnen worden uitgewisseld en inspirerende sprekers kunnen worden aangetrokken. We willen de urban en hiphopcultuur in Brabant een gezicht geven en het ondernemerschap van de jongeren promoten.”

Tilt

Artistiek leider Bijke Aarts: “De gedrevenheid om anderen op een bijzondere manier te enthousiasmeren voor literatuur is de drijvende kracht van Tilt. We verbinden verschillende kunstvormen aan literatuur en hebben succesvolle en bruisende festivals georganiseerd met optredens van schrijvers, dansers, muzikanten en toneelspelers. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot de grootste literaire organisatie van Noord-Brabant en leggen we contact met andere festivals. Het ontwikkelen van jong talent vormt op dit moment een van de speerpunten van onze organisatie. We geven startende schrijvers coaching en brengen ze in contact met professionals uit het boekenvak. Op het moment zijn we ook bezig met de eerste plannen voor een residentie programma voor jonge schrijvers in samenwerking met het Tilburgse bedrijfsleven.”“In 2018 willen we naast een uitverkocht festival drie nieuwe Tilt talenten uit ons ontwikkelingstraject aan het publiek presenteren en ons netwerk uitbreiden met het residentie programma. Naar alle waarschijnlijkheid gaan we een nieuw literair (online) magazine lanceren en wederom een novelle publiceren van een bekende Nederlandse schrijver die daarvoor een week in Tilburg resideert en daarover schrijft. En een tipje van de sluier: 10 maart organiseren we Straat op Tilt en nemen we de Tilburgse binnenstad over. Kinderen lezen op de markt zelfgemaakte gedichten voor en winkelend publiek wordt verrast door pashokjes-poëzie. Iedereen is bij deze uitgenodigd om zich te laten verrassen door de kracht van taal.”

Club Solo

Initiatiefnemer en kernlid Thomas Bakker: “Vijf keer per jaar programmeert Club Solo een overzichtstentoonstelling van een Nederlandse of Belgische ‘mid-career’ kunstenaar wiens werk vaak nog niet al te bekend is bij het grote publiek. We werken samen met het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen en het Van Abbemuseum. Zij gaan op atelierbezoek bij de kunstenaar en reageren op het werk door een kunstwerk uit hun eigen collectie aan de expositie toe te voegen. De kunstenaars die bij ons exposeren hebben de vrijheid te laten zien wat ze zelf belangrijk vinden. Die werkwijze sluit aan bij onze organisatiestructuur. We hebben geen hiërarchie met artistiek leider, alle leden zijn naast Club Solo bezig met hun eigen beroepspraktijk. We dragen gezamenlijk kunstenaars aan waar we nieuwsgierig naar zijn en proberen een divers programma te programmeren.”“Omdat we ons programma niet verder dan twee jaar kunnen overzien is de subsidie voor twee jaar aangevraagd en toegekend. Hiermee willen we naast de solo-exposities een aantal andere ideeën verder uitwerken en uitbouwen. Zoals bijvoorbeeld Hotel Solo waarin we kunstenaarsinitiatieven uit het buitenland uitnodigen om kennis uit te wisselen en een expositie neer te zetten vanuit hun expertise. Ook willen we een nieuwe lezingenreeks organiseren in samenwerking met de Rijksacademie. Deze lezingen zijn opgezet in estafettevorm: de sprekers geven het stokje door aan een mededeelnemer van de Rijksacademie die zelf de urgentie voelt om te spreken. We geven de verantwoordelijkheid graag aan de kunstenaars en willen hun werk en ideeën niet cureren maar hen fysieke en mentale ruimte geven om hun werk te overzien en te presenteren aan publiek.”

amateurkunst

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Drie makers vertellen hoe ze illustraties en fotografie gebruiken om gevoelens en verhalen rondom rouw uit te drukken.

28 november 2023
Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Blog | Ode aan mijn vereniging

Adviseur Erica Gruyters over de magie van het muziek maken met zo’n 40 andere leden, ook in tijden dat het even wat minder gaat.

23 mei 2023
Blog | Ode aan mijn vereniging

Herken drempels voor cultuurparticipatie

Veel mensen in onze samenleving ervaren drempels om deel te nemen aan cultuur. Met het kennen-willen-kunnen-doen-model leer je deze drempels sneller herkennen, zodat je vervolgens iets kan doen om ze te verlagen.

8 februari 2023
Herken drempels voor cultuurparticipatie

Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Kinderen, tieners en jong volwassenen worstelen toenemend met stress en zwaarmoedigheid. Waarom is cultuur voor jonge mensen zo’n goed antigif tegen angst, onzekerheid en gebrek aan hoop?

8 november 2022
Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Het muziekproject Ready to Rock verzorgt gratis muzieklessen op basisscholen in de regio Helmond. Een verrijkende ervaring voor kinderen.

31 augustus 2022
Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Het derde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

10 februari 2022
De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Hoe kunst, design en architectuur kunnen bijdragen aan de beperking van eenzaamheid.

8 oktober 2021
Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Checklists, stappenplannen en invuldocumenten die helpen helder te krijgen wat de WBTR voor gevolgen heeft voor jouw stichting of vereniging.

25 juni 2021
Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Zelfvertrouwen zonder kaders

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Pruts & Klooi.

18 maart 2021
Zelfvertrouwen zonder kaders

Verbinding tussen jong en oud

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: KRACHTVOER.

11 maart 2021
Verbinding tussen jong en oud

Spreekbuis voor de creatieve ziel

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Ixeg Waxie.

2 maart 2021
Spreekbuis voor de creatieve ziel

Kunst brengt je in het nu

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Beeld-kracht Oisterwijk.

25 februari 2021
Kunst brengt je in het nu

Toneel met een gouden randje

Hoe jongeren hun talenten ontdekken in het Annatheater in Helmond; regisseuse Lavinia Germano en vier jonge spelers delen hun ervaring.

16 februari 2021
Toneel met een gouden randje

iktoon: Margriet danst door heel Europa

Margriet heeft het syndroom van Down. Ze doet aan moderne dans en wordt door gezelschappen uit heel Europa uitgenodigd om te dansen.

25 juni 2020
iktoon: Margriet danst door heel Europa

Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Cultuurparticipatie is van en voor iedereen! Het Ministerie van OCW stelt de komende vier jaar geld ter beschikking voor een landelijk programma.

19 juni 2020
Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Realistische portretten met een knipoog

Karin Neijenhuis werkt als communicatieadviseur bij de gemeente, maar besteedt een groot deel van haar vrije tijd aan haar passie: schilderen.

8 juni 2020
Realistische portretten met een knipoog

“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

deDansPunt. is de koepelorganisatie voor amateurdans in Brabant en focust op de artistieke kant van dans. Maar hoe pak je dit aan?

12 mei 2020
“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Individuele kunstlessen zijn weer toegestaan, mits je dat met anderhalve meter afstand organiseert. Dat zegde minister Van Engelshoven toe in het cultuurdebat op 28 april.

29 april 2020
Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

DUKEBOX heeft de laatste jaren uiteenlopende projecten opgezet waarin zij samenwerken met partners binnen én buiten de urban scene.

28 april 2020
Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Talent in de Regio is een subsidieregeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Om in aanmerking te komen moet je aangedragen worden door de provincie. Het is nu mogelijk een adhesieverklaring aan te vragen.

21 april 2020
Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Cultuur en sociaal domein, een uitdagende samenwerking. We kwamen bij elkaar om te sparren over het hoe en waarom. Hoe kunnen we de synergie vergroten? Welke belangen spelen? Wat heb je nodig?

11 maart 2020
Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Een reeks praktische tips van verenigingen met een krachtig bestuur.

23 november 2019
Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Op weg naar een succesvolle samenwerking

Waarom moeilijk doen als het samen kan? Lees ons inspiratieboekje vol tips en aandachtspunten voor de cultuursector en het onderwijs.

10 oktober 2019
Op weg naar een succesvolle samenwerking

Vrijwilligers werven en behouden

Wie krijg je zo gek om zich in te spannen voor jouw vereniging? In dit artikel geven we 10 tips voor voldoende organisatiekracht.

10 oktober 2019
Vrijwilligers werven en behouden

9 tips om jongeren te bereiken

Jongeren warm maken voor kunst is niet makkelijk. Ga je de investering aan? Benut dan deze tips en kansen.

10 oktober 2019
9 tips om jongeren te bereiken

Korenveld

Er is in Brabant een mooie traditie van koren, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid. Om ons sterk te maken voor de kwaliteit van de koorzang ondersteunen wij het platform Korenveld.

8 oktober 2019
Korenveld

Circle of Talent: ecosysteem voor talentontwikkeling

Talentontwikkeling is een ecosysteem dat je moet voeden, onderhouden en waarin je gezamenlijk moet investeren. Barbara Brouwers, directeur van Phoenix Cultuur, over de Circle of Talent.

6 februari 2019
Circle of Talent: ecosysteem voor talentontwikkeling

Ik toon, jij toont, hij toont, wij tonen

In het kader van iktoon spraken we met een lokaal coördinator op het gebied van amateurkunst, en met twee amateurkunstbeoefenaars over hun drijfveren en ambities.

12 juni 2018
Ik toon, jij toont, hij toont, wij tonen

Kweekvijver met jong en muzikaal talent

Wat zijn de drijfveren en toekomstdromen van jonge Brabantse muzikanten?

27 februari 2018
Kweekvijver met jong en muzikaal talent

De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

Dit jaar kregen instellingen voor amateurkunst, naast instellingen in de professionele kunst, voor het eerst een provinciale subsidie voor 4 jaar, in plaats van per jaar. Negentien instellingen in de amateurkunst zagen hun subsidieverzoek gehonoreerd. Ook binnen de professionele kunsten zijn nieuwkomers te ontdekken in de subsidieregeling hedendaagse cultuur. Mestmag.nl vroeg naar de plannen van de nieuwkomers.

22 december 2017
De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

iktoon

Elk jaar kun jij je in de maand juni laten zien als kunstenaar! Er is van alles mogelijk, de invulling bepaal jijzelf. Bundel je krachten met andere initiatieven en neem contact met ons op.

30 november 2016
iktoon

Jeugdfonds Cultuur Brabant

Het Jeugdfonds Cultuur Brabant ondersteunt kinderen en jongeren die om financiële redenen niet actief aan kunstbeoefening kunnen doen. Om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen, gaat het fonds samenwerkingen aan met Brabantse gemeenten.

30 november 2016
Jeugdfonds Cultuur Brabant

Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Vernieuwingen tonen, mensen verbinden, partners betrekken en meegaan met de tijd: dat is waar koepelorganisatie deDansPunt voor staat.

8 november 2016
Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Een vrijdagavond bij de harmonie

Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk - een van de beste harmonieën in Noord-Brabant - viert dit jaar haar 125-jarig bestaan.

14 april 2016
Een vrijdagavond bij de harmonie

Ons dorp nieuw leven inblazen

De muzikale traditie is in Brabant en Limburg al eeuwenlang onverwoestbaar. Harmonie en fanfare horen bij het Zuiden.

14 april 2016
Ons dorp nieuw leven inblazen

Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Sophie de Ruijter deed afgelopen schooljaar onderzoek naar het jeugdlid van een harmonie.

16 september 2015
Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Om te vermenigvuldigen moet je delen

Stel je voor dat jij als amateur-koorzanger samen kunt werken met de Nederlandse top, dat zou toch geweldig zijn?

19 juni 2015
Om te vermenigvuldigen moet je delen

Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Juist door de krimp worden fanfares en harmonieën creatief in het werven van nieuwe leden. In dit artikel noemen we vijf van deze slimme manieren.

10 februari 2015
Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst

Heel veel mensen hebben geen besef van wat een vrijetijdskunstenaar kan.

28 januari 2015
Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst