Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

De maand juni staat voor de vijfde keer in het teken van iktoon, Maand van de Amateurkunst. Dit jaar is net wat anders dan normaal. Vanwege de coronamaatregelen viert iktoon de creativiteit dit jaar grotendeels vanuit huis. Een van die kunstenaars is de Bredase Karin Neijenhuis (46). Ze werkt als communicatieadviseur bij de gemeente, maar besteedt een groot deel van haar vrije tijd aan haar passie: schilderen.

“Ik vind het belangrijk om me te blijven ontwikkelen, want ook al doe ik dit al meer dan twintig jaar: je raakt nooit uitgeleerd. Daarom doe ik in België in deeltijd de kunstacademie. Zo leer ik iedere keer weer bij”, vertelt Karin. 

Realistisch met een knipoog

Karin omschrijft haar stijl als realistisch met een knipoog: “Het hoeft voor mij niet fotografisch te zijn. Ik vind het een leuke uitdaging om iemand vast te leggen en zijn of haar emotie te vangen.” Zo lang ze zich kan herinneren is ze bezig met het schilderen van portretten. “Die vind ik het leukst om te doen. Vaak zijn mijn kinderen model en dan is het juist tof om ze niet alleen maar lachend op het doek te zetten, maar juist pure momenten te vereeuwigen. Wanneer ze bijvoorbeeld een keer verveeld op de bank zitten.” 

Alleen maar kijken

De oude babykamer in huis is omgetoverd tot atelier. “Een van de eerste dingen die ik vaak doe als ik wakker word, is gewoon even kijken. Genieten van mijn eigen werk, zonder eraan te werken. Mijn tip aan anderen is om soms even uit te zoomen van je project. Neem de tijd!”

Karin heeft altijd al getekend, vertelt ze. “Vroeger wilde ik naar de kunstacademie, maar toen dat niet doorging, liet ik het schilderen liggen. Toen ik halverwege de twintig was, pakte ik het weer op en heb ik het nooit meer laten gaan.”

Uitlaatklep

“Het is een uitlaatklep”, licht Karin toe. “Ik ga erin op als ik bezig ben. Maar ik ga ook graag naar musea. Het is ontzettend interessant om de schilderijen te zien.” Geeft het schilderen Karin dan alleen maar rust? “Nee, hoor”, geeft ze toe. “Soms heb ik een beetje stress, vooral in de beginfase van een portret. Dan twijfel ik over de kleuren of welke hoek ik pak. Dat is een punt waar ik altijd overeen moet. Los daarvan maakt het mijn hoofd juist leeg.” 

Uitlaatklep

Begin gewoon en blijf leren

Karins tip voor mensen die willen beginnen met schilderen? “Doe het gewoon! Ik heb mezelf heel veel aangeleerd, daarna ben ik meerdere cursussen gaan doen en zo blijf je bezig. Ook heb ik een tijd geschilderd bij CultKitchen, achter het station. Dat was ook heel interessant om meer ervaring op te doen.” 

Mensen raken

“Het mooiste vind ik als ik mensen raak met mijn kunst. Dan merk ik dat het een bepaalde emotie teweegbrengt. Sommige mensen raken ontroerd als ze een van hun geliefden vereeuwigd zien op het doek.” 

Dit artikel maakt deel uit van de artikelenreeks ‘iktoon: Maand van de Amateurkunst’. Ieder jaar tonen in juni duizenden creatievelingen verspreid over ruim honderddertig gemeenten hun kunsten. De campagne ‘iktoon – kunst van iedereen’ laat de kracht zien van actieve kunst- en cultuurbeoefening.  Bekijk hier het andere artikel over amateurkunstenaar Ruud. Klik hier voor het artikel over danseres Margriet. 

Met iktoon geven culturele instellingen, verenigingen, vakdocenten en amateurkunstenaars verspreid door de hele provincie een positieve impuls aan het draagvlak voor kunst en cultuur. Een mooi moment om je culturele gezicht te tonen. Heel Nederland is in juni het podium van alle amateurkunstenaars. Zo ook in Brabant. Als partner van iktoon ondersteunt Kunstloc Brabant deze maand en wordt er samen zichtbaarheid voor gecreëerd.  

Dit artikel is eerder verschenen op Indebuurt Breda.