Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Brabant kent vele broedplaatsen. De een is bekender dan de andere. In Helmond staat het Annatheater. Een particulier initiatief van regisseuse Lavinia Germano en beeldend kunstenaar Vincent van Ojen. Sinds achttien jaar spelen er voorstellingen, maken ze producties en geven ze theaterlessen. De voorstellingen zijn prachtig; met de producties worden theaterprijzen gewonnen en soms zetten cursisten hun eerste stappen naar een professionele theatercarrière.

Geschreven door John van der Sanden

Antigone

Aan het begin van de tweede coronagolf ging ik voor het eerst sinds tijden weer eens naar theater. Al een aantal jaren volg ik de voorstellingen van de Jeugdtheaterschool van het Annatheater in Helmond. Met name de voorstellingen met jongeren zijn verrassend sterk. Ik zag de voorstelling Antigone. Dit keer werd ik meer dan ooit gegrepen door het spel van de jonge acteurs tussen 10 en 16 jaar. Kwam het door de coronatijd? Was het omdat ik zelf ruim veertig jaar geleden op mijn middelbare school datzelfde toneelstuk speelde? Of kwam het omdat de jonge spelers zo bijzonder sterk speelden? Na enige dagen realiseerde ik me, dat het met name het sterke spel van de jonge acteurs was. Zoals ik dat eigenlijk altijd zie in de regie van Lavinia Germano. Ze maakt de spelers zo goed dat je ze helemaal gelooft en opgaat in hun spel. Een paar dagen later sprak ik de spelers en de regisseuse. Het werd meteen een soort afscheidsgesprek.

Het theater geeft ruimte aan de creativiteit van mensen. Lavinia Germano vertelt: “Het accent ligt op actief meedoen. Op het podium, maar ook in alle andere processen die komen kijken bij het maken van theater, zoals licht en geluid, decor en kostuums. Kinderen ontwikkelen hun eigen creativiteit en ontwikkelen eigen inzichten.” “Daar beginnen we hier al op jonge leeftijd mee. Kinderen vanaf 6 jaar leren hier toneelspelen. Maar een kind kan ook op latere leeftijd instappen. We werken aan houding, stem en verbeelding. Ze leren met hun emoties en die van anderen om te gaan”, gaat Lavinia verder. “Na een paar jaar stromen ze door naar de gevorderden. Naast de acteervaardigheden komt dan ook het vertrouwen in de groep centraal te staan. Er wordt intensief samengewerkt. Prettig neveneffect: kinderen lezen nog maar weinig. Met toneelspelen vergroten ze hun woordenschat. Wij laten kinderen op een intensieve manier kennismaken met (jeugd)literatuur. Als jongere sluit je de theateropleiding af in de productiegroep.”

Antigone Annatheater Jeugdtheaterschool | Door: Vincent van Ojen

Zelfontwikkeling

De vier spelers stonden met deze productiegroep en met Antigone voor het laatst op het podium. Spelers Rubén Fernando Vargas Dominguez en Eva van Hemert doen dit jaar eindexamen HAVO. Beiden spelen ze al vijf jaar bij de theaterschool. Pepijn van den Berg acteert al tien jaar bij het Annatheater en doet dit jaar VWO-eindexamen. Enna Miličević tenslotte heeft, met een HAVO-diploma op zak, een tussenjaar en heeft vier jaar ervaring op de planken. Ze hebben door hun jarenlange toneellessen ook die stappen kunnen zetten. “Dat begint al met duidelijker praten, oefenen met medeklinkers, maar ook je bewust worden van je lichaam en hoe je overkomt”, zegt Enna. Ze typeert zichzelf als een timide meisje, maar ze heeft door de theaterlessen geleerd hoe ze haar ideeën beter kan communiceren.

“Je leert ook hoe je je een rol eigen maakt. We verdiepen ons in een rol met behulp van een vragenlijst (wat is je geheim? bijvoorbeeld) of een interview met jou als dát personage. Zo maken we een eerste aanzet,” vertelt Eva van Hemert. Ze deed in januari auditie voor de toneelschool in Maastricht. Net als Pepijn: “Tijdens het repetitieproces blijf je sleutelen aan je rol, aan je karakter. Je krijgt tips van anderen, bijvoorbeeld over een andere intonatie of emotie. Het belangrijkste wat ik geleerd heb, is dat je met je toneelspel in het hier en nu moet zijn. Open moet staan voor de energie van je medespeler.”

De keuze van het theaterstuk

“In mijn eerste jaar in de productiegroep wilde ik graag een voorstelling met veel vechten erin.” Aan het woord is Rubén.  Hij kiest voor een vervolgopleiding achter de camera. “Wij mochten als spelers meedenken over de keuze van het stuk dat we gingen spelen.” Lavinia lacht. “Maar dat stuk (The Godfather) hebben we niet gekozen. Ik kijk wat past bij de groep, ook hoe iedereen meer kan leren. Kunst is geen democratisch proces. Ik vind het fijn om ze kennis te laten maken met toneelklassieken (van Shakespeare bijvoorbeeld).”

Lavinia vindt het belangrijk dat de jongeren de relatie zien met nu. Welke thematiek zit er in Antigone? Hoe verhoudt zich dat met onze huidige tijd? Regisseuse en spelers praten daar samen over. “Ga je voor je passie, durf je non-conformistisch te zijn, laat je je alles opleggen door ouders, school of een baas? Waar is dan die grens? Met improvisatiespel werken we dat verder uit. “Ik wilde al heel lang iets met de Grieken doen. Voor mij was de uitdaging een goed koor te maken, want dat is een essentieel onderdeel van het Griekse toneel. En net als Antigone sluit je dan geen compromissen, maar ga je voor het ideaal. Zo werkt dat met kunst.”

In je toneelspel moet je in het hier en nu zijn, openstaan voor de energie van je medespeler' Pepijn van de Berg, toneelspeler Jeugdtheaterschool bij het Annatheater

In coronatijd

In de repetitietijd was het niet makkelijk. “Als regisseuse heb je een beeld bij aanvang van de zestig repetities. Met improvisatiespel werken spelers vaardigheden uit die we nodig hebben voor het toneelstuk. Bijvoorbeeld een bepaalde lichamelijkheid en openstaan naar anderen. Dan pas laat ik ze auditie doen voor een rol.  Voor elke productie houden we audities en daar horen ook teleurstellingen bij. Want zoals gezegd: kunst is niet democratisch”, zegt de regisseuse. “Dat je als regisseuse tot ver in het proces blijft zoeken naar oplossingen. is evident. Dat doe je zelfs nog als je al aan de voorstellingenreeks begonnen bent. Het kan altijd nog beter. De kinderen willen geen slappe hap, ze willen iets serieus goeds neerzetten en begrijpen dat je daarvoor hard moet werken.”

“Al die repetities zijn erg vermoeiend en vragen veel van je”, aldus Enna. “Zeker in de coronatijd toen we alleen maar online konden repeteren,” vult Pepijn aan. “Maar je krijgt er ook energie van. Je leert vertrouwen te hebben in het proces.” Rubén voegt toe: “En hoe je steeds beter in je rol gaat zitten, zelfs als een karakter ver van je afstaat. En inderdaad, dingen vallen op hun plek als de groep eindelijk in het decor kan gaan repeteren. Wat werkt er wel. Wat niet? En dan is er de voorstelling.” Eva: “Elke voorstelling moet je er opnieuw staan. Ontspannen, maar ook geconcentreerd.  De eerste verschilt van de laatste voorstelling. Elke voorstelling is anders. Het publiek is jouw vijand en daar ga je je vriend van maken.”

Afscheid van een generatie 

Zoals gezegd, vier spelers nemen dit jaar afscheid. En een nieuw lichting dient zich aan. Allemaal jonger, dus Lavinia zal weer moeten bouwen aan een mooie nieuwe groep. Zodat publiek blijft genieten van mooie voorstellingen die ertoe doen en talent bij jongeren de ruimte krijgt.

John van der Sanden

Theatermaker, regisseur en schrijver

Amateurkunst

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Drie makers vertellen hoe ze illustraties en fotografie gebruiken om gevoelens en verhalen rondom rouw uit te drukken.

28 november 2023
Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Blog | Ode aan mijn vereniging

Adviseur Erica Gruyters over de magie van het muziek maken met zo’n 40 andere leden, ook in tijden dat het even wat minder gaat.

23 mei 2023
Blog | Ode aan mijn vereniging

Herken drempels voor cultuurparticipatie

Veel mensen in onze samenleving ervaren drempels om deel te nemen aan cultuur. Met het kennen-willen-kunnen-doen-model leer je deze drempels sneller herkennen, zodat je vervolgens iets kan doen om ze te verlagen.

8 februari 2023
Herken drempels voor cultuurparticipatie

Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Kinderen, tieners en jong volwassenen worstelen toenemend met stress en zwaarmoedigheid. Waarom is cultuur voor jonge mensen zo’n goed antigif tegen angst, onzekerheid en gebrek aan hoop?

8 november 2022
Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Het muziekproject Ready to Rock verzorgt gratis muzieklessen op basisscholen in de regio Helmond. Een verrijkende ervaring voor kinderen.

31 augustus 2022
Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Het derde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

10 februari 2022
De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Hoe kunst, design en architectuur kunnen bijdragen aan de beperking van eenzaamheid.

8 oktober 2021
Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Checklists, stappenplannen en invuldocumenten die helpen helder te krijgen wat de WBTR voor gevolgen heeft voor jouw stichting of vereniging.

25 juni 2021
Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Zelfvertrouwen zonder kaders

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Pruts & Klooi.

18 maart 2021
Zelfvertrouwen zonder kaders

Verbinding tussen jong en oud

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: KRACHTVOER.

11 maart 2021
Verbinding tussen jong en oud

Spreekbuis voor de creatieve ziel

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Ixeg Waxie.

2 maart 2021
Spreekbuis voor de creatieve ziel

Kunst brengt je in het nu

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Beeld-kracht Oisterwijk.

25 februari 2021
Kunst brengt je in het nu

Toneel met een gouden randje

Hoe jongeren hun talenten ontdekken in het Annatheater in Helmond; regisseuse Lavinia Germano en vier jonge spelers delen hun ervaring.

16 februari 2021
Toneel met een gouden randje

iktoon: Margriet danst door heel Europa

Margriet heeft het syndroom van Down. Ze doet aan moderne dans en wordt door gezelschappen uit heel Europa uitgenodigd om te dansen.

25 juni 2020
iktoon: Margriet danst door heel Europa

Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Cultuurparticipatie is van en voor iedereen! Het Ministerie van OCW stelt de komende vier jaar geld ter beschikking voor een landelijk programma.

19 juni 2020
Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Realistische portretten met een knipoog

Karin Neijenhuis werkt als communicatieadviseur bij de gemeente, maar besteedt een groot deel van haar vrije tijd aan haar passie: schilderen.

8 juni 2020
Realistische portretten met een knipoog

“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

deDansPunt. is de koepelorganisatie voor amateurdans in Brabant en focust op de artistieke kant van dans. Maar hoe pak je dit aan?

12 mei 2020
“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Individuele kunstlessen zijn weer toegestaan, mits je dat met anderhalve meter afstand organiseert. Dat zegde minister Van Engelshoven toe in het cultuurdebat op 28 april.

29 april 2020
Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

DUKEBOX heeft de laatste jaren uiteenlopende projecten opgezet waarin zij samenwerken met partners binnen én buiten de urban scene.

28 april 2020
Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Talent in de Regio is een subsidieregeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Om in aanmerking te komen moet je aangedragen worden door de provincie. Het is nu mogelijk een adhesieverklaring aan te vragen.

21 april 2020
Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Cultuur en sociaal domein, een uitdagende samenwerking. We kwamen bij elkaar om te sparren over het hoe en waarom. Hoe kunnen we de synergie vergroten? Welke belangen spelen? Wat heb je nodig?

11 maart 2020
Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Een reeks praktische tips van verenigingen met een krachtig bestuur.

23 november 2019
Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Op weg naar een succesvolle samenwerking

Waarom moeilijk doen als het samen kan? Lees ons inspiratieboekje vol tips en aandachtspunten voor de cultuursector en het onderwijs.

10 oktober 2019
Op weg naar een succesvolle samenwerking

Vrijwilligers werven en behouden

Wie krijg je zo gek om zich in te spannen voor jouw vereniging? In dit artikel geven we 10 tips voor voldoende organisatiekracht.

10 oktober 2019
Vrijwilligers werven en behouden

9 tips om jongeren te bereiken

Jongeren warm maken voor kunst is niet makkelijk. Ga je de investering aan? Benut dan deze tips en kansen.

10 oktober 2019
9 tips om jongeren te bereiken

Korenveld

Er is in Brabant een mooie traditie van koren, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid. Om ons sterk te maken voor de kwaliteit van de koorzang ondersteunen wij het platform Korenveld.

8 oktober 2019
Korenveld

Circle of Talent: ecosysteem voor talentontwikkeling

Talentontwikkeling is een ecosysteem dat je moet voeden, onderhouden en waarin je gezamenlijk moet investeren. Barbara Brouwers, directeur van Phoenix Cultuur, over de Circle of Talent.

6 februari 2019
Circle of Talent: ecosysteem voor talentontwikkeling

Ik toon, jij toont, hij toont, wij tonen

In het kader van iktoon spraken we met een lokaal coördinator op het gebied van amateurkunst, en met twee amateurkunstbeoefenaars over hun drijfveren en ambities.

12 juni 2018
Ik toon, jij toont, hij toont, wij tonen

Kweekvijver met jong en muzikaal talent

Wat zijn de drijfveren en toekomstdromen van jonge Brabantse muzikanten?

27 februari 2018
Kweekvijver met jong en muzikaal talent

De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

Dit jaar kregen instellingen voor amateurkunst, naast instellingen in de professionele kunst, voor het eerst een provinciale subsidie voor 4 jaar, in plaats van per jaar. Negentien instellingen in de amateurkunst zagen hun subsidieverzoek gehonoreerd. Ook binnen de professionele kunsten zijn nieuwkomers te ontdekken in de subsidieregeling hedendaagse cultuur. Mestmag.nl vroeg naar de plannen van de nieuwkomers.

22 december 2017
De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

iktoon

Elk jaar kun jij je in de maand juni laten zien als kunstenaar! Er is van alles mogelijk, de invulling bepaal jijzelf. Bundel je krachten met andere initiatieven en neem contact met ons op.

30 november 2016
iktoon

Jeugdfonds Cultuur Brabant

Het Jeugdfonds Cultuur Brabant ondersteunt kinderen en jongeren die om financiële redenen niet actief aan kunstbeoefening kunnen doen. Om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen, gaat het fonds samenwerkingen aan met Brabantse gemeenten.

30 november 2016
Jeugdfonds Cultuur Brabant

Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Vernieuwingen tonen, mensen verbinden, partners betrekken en meegaan met de tijd: dat is waar koepelorganisatie deDansPunt voor staat.

8 november 2016
Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Een vrijdagavond bij de harmonie

Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk - een van de beste harmonieën in Noord-Brabant - viert dit jaar haar 125-jarig bestaan.

14 april 2016
Een vrijdagavond bij de harmonie

Ons dorp nieuw leven inblazen

De muzikale traditie is in Brabant en Limburg al eeuwenlang onverwoestbaar. Harmonie en fanfare horen bij het Zuiden.

14 april 2016
Ons dorp nieuw leven inblazen

Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Sophie de Ruijter deed afgelopen schooljaar onderzoek naar het jeugdlid van een harmonie.

16 september 2015
Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Om te vermenigvuldigen moet je delen

Stel je voor dat jij als amateur-koorzanger samen kunt werken met de Nederlandse top, dat zou toch geweldig zijn?

19 juni 2015
Om te vermenigvuldigen moet je delen

Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Juist door de krimp worden fanfares en harmonieën creatief in het werven van nieuwe leden. In dit artikel noemen we vijf van deze slimme manieren.

10 februari 2015
Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst

Heel veel mensen hebben geen besef van wat een vrijetijdskunstenaar kan.

28 januari 2015
Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst