Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Geduldig knipt ze de roze stof uit langs de lijnen van het patroon. Na twee dagen werken is het af: het A-lijn jurkje in de stijl van Twiggy. Sterre (13) maakte haar eigen jurk tijdens de Fashion tweedaagse bij MIK Pieter Brueghel in aanloop naar het Catwalkevent in de Week van de Amateurkunst. Het Catwalkevent is een van de vele activiteiten in Brabant tijdens de WAK. Hoe ziet de WAK er in Brabant uit, ten opzichte van de rest van Nederland? En wat is de waarde van de WAK voor mensen die amateurkunst beoefenen?

Geschreven door Simone Vos

"Mode is ook kunst, maar dan draagbaar. In het leven van die meiden speelt mode een rol. Ze kunnen hun creativiteit kwijt in het ontwerpen. En leren dat het bedenken en laten zien van een idee aan anderen ook een onderdeel van kunst is", aldus modedocent Femke Ratering. Het Catwalkevent is de afsluiter van de WAK bij MIK Pieter Brueghel in Veghel op 7 juni.

De Week van de Amateurkunst vindt van 30 mei t/m 7 juni plaats in het hele land en heeft als thema 'De kleine artiest voor een groot publiek'. De WAK biedt een podium aan iedereen die wil laten zien dat er een artiest in hem of haar schuilt. Amateurkunstbeoefenaars presenteren zich in de WAK om te tonen hoe inspirerend kunst voor hen is. Tijdens de WAK zijn in veel steden en dorpen voorstellingen, workshops, exposities, shows, openbare repetities, kunstmarkten en open dagen bij culturele instellingen. Amateurkunstenaars uit verschillende disciplines zoals dans, theater, muziek en beeldende kunst laten hun passie voor amateurkunst zien.

20.000 deelnemende amateurkunstenaars

Ruim 1500 activiteiten staan op het programma en ongeveer 20.000 amateurkunstenaars presenteren zich tijdens de WAK. Deze week gaat over kinderen en kunst, over de invloed van oud op jong en andersom, over kleine kunst, onontdekt talent, de man van de straat, over nieuw en durven, (her)ontdekken en doen en over creatieve jongeren.

Brabant sterk vertegenwoordigd in de WAK

Het idee voor de WAK is overgekomen vanuit Vlaanderen; daar is de WAK namelijk al twintig jaar een begrip. Vijf jaar geleden haalde Kunstfactor (het toenmalige sectorinstituut amateurkunst) de Week van de Amateurkunst naar Nederland. In de vijf jaar dat de WAK in Nederland georganiseerd wordt, is de provincie Noord-Brabant altijd sterk vertegenwoordigd geweest, volgens Karlijn Vriend, projectleider WAK Nederland. "Brabant is een provincie waarin veel aan amateurkunst gedaan wordt. Er zijn veel verenigingen en die zijn altijd op grote schaal actief."

Dit jaar vindt bijna een vijfde van de activiteiten die in de WAK georganiseerd zijn, in Noord-Brabant plaats. Zo'n driehonderd activiteiten waarin de kleine artiest in mensen loskomt, zijn in de provincie te vinden. "Het aantal activiteiten is enorm gestegen dit jaar en dat komt doordat we nauwer samenwerken met grotere organisaties als het LKCA, VSB Fonds en Fonds voor Cultuurparticipatie", vertelt Vriend. "Dit jaar merken we ook dat er een nieuwe doelgroep aangeboord is: jongere en individuele kunstenaars. Je hoeft niet per se bij een vereniging te zitten om kunst te maken namelijk."

Catwalkevent met jonge amateurkunstenaars

Die jongere amateurkunstbeoefenaar komt in het Catwalkevent van MIK Pieter Brueghel aan bod, volgens Myriam Simons, projectleider van het event. "In het Catwalkevent worden de creaties van veertig designers geshowd op ongeveer honderd modellen. Ze vari‘ren van beginnend amateurkunstenaar en semi-professional tot aan professioneel kunstenaar. Dat heb ik bewust zo gedaan, want dat laat zien dat de jongeren zich ontwikkelen. Als je heel gepassioneerd bent en je wilt verder in mode, dan is er een heel traject dat je doorloopt. Dat zien de jongeren op zo'n event bij elkaar, maar het publiek ziet ook de ontwikkeling bij de deelnemers."

Aan het Catwalkevent doen veel jonge amateurkunstenaars mee. Zo lopen de Noord-Brabantse finalisten van de Kunstbende mee met hun eigen Viltfashion en ook de 19 jonge meiden die hun eigen kleding ontwierpen tijdens de Fashiontweedaagse bij MIK, laten hun creaties zien op de catwalk.

"Het belang van de WAK is dat het amateurs en professionals met elkaar kan verbinden bij zo'n evenement als het Catwalkevent. Normaal gesproken komen zij niet zo snel met elkaar in aanraking en lopen amateurs ook niet zomaar mee in een modeshow. Nu is er de ruimte en mogelijkheid en dat vind ik mooi", aldus Simons.

Provinciale ondersteuning

In Brabant is er dit jaar ook vanuit de provincie meer aandacht voor de WAK, volgens Vriend. "Deze provinciale ondersteuning is niet vanzelfsprekend", vertelt de projectleider. "Brabant is één van de weinige provincies in Nederland waarin een provinciaal expertisecentrum een actieve rol speelt in het stimuleren van de deelname aan de WAK. Kunstbalie is daarin in Brabant actief. Zij staat dichtbij de amateurkunstsector, zo is de bekendheid van de WAK wel verbeterd."

De kleine artiest

"In iedereen kan een amateurkunstenaar schuilen, dat willen we graag tijdens de WAK laten zien door middel van korte filmpjes over de passie van mensen voor hun amateurkunst. We willen amateurkunst zichtbaar maken", aldus Evelien Wouters, adviseur Kunstbeoefening Kunstbalie.

Ook voor Simons is de zichtbaarheid van amateurkunst essentieel. "En de verbinding leggen, daar gaat het ons om. Het is een aanmoediging voor jonge amateurs. Ze ontdekken hoe ze kunnen cre‘ren, hoe ze hun eigen stijl vinden. Het is stimulerend om samen te werken en daarin is de WAK een mooie ondersteuning. En, je laat aan het publiek zien hoeveel vreugde en voldoening er is bij de deelnemers. Kunst is een verrijking van mensen."

Simone Vos

Freelance journalist & schrijver
+31 6 22 15 14 30

amateurkunst

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Drie makers vertellen hoe ze illustraties en fotografie gebruiken om gevoelens en verhalen rondom rouw uit te drukken.

28 november 2023
Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Blog | Ode aan mijn vereniging

Adviseur Erica Gruyters over de magie van het muziek maken met zo’n 40 andere leden, ook in tijden dat het even wat minder gaat.

23 mei 2023
Blog | Ode aan mijn vereniging

Herken drempels voor cultuurparticipatie

Veel mensen in onze samenleving ervaren drempels om deel te nemen aan cultuur. Met het kennen-willen-kunnen-doen-model leer je deze drempels sneller herkennen, zodat je vervolgens iets kan doen om ze te verlagen.

8 februari 2023
Herken drempels voor cultuurparticipatie

Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Kinderen, tieners en jong volwassenen worstelen toenemend met stress en zwaarmoedigheid. Waarom is cultuur voor jonge mensen zo’n goed antigif tegen angst, onzekerheid en gebrek aan hoop?

8 november 2022
Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Het muziekproject Ready to Rock verzorgt gratis muzieklessen op basisscholen in de regio Helmond. Een verrijkende ervaring voor kinderen.

31 augustus 2022
Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Het derde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

10 februari 2022
De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Hoe kunst, design en architectuur kunnen bijdragen aan de beperking van eenzaamheid.

8 oktober 2021
Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Checklists, stappenplannen en invuldocumenten die helpen helder te krijgen wat de WBTR voor gevolgen heeft voor jouw stichting of vereniging.

25 juni 2021
Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Zelfvertrouwen zonder kaders

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Pruts & Klooi.

18 maart 2021
Zelfvertrouwen zonder kaders

Verbinding tussen jong en oud

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: KRACHTVOER.

11 maart 2021
Verbinding tussen jong en oud

Spreekbuis voor de creatieve ziel

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Ixeg Waxie.

2 maart 2021
Spreekbuis voor de creatieve ziel

Kunst brengt je in het nu

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Beeld-kracht Oisterwijk.

25 februari 2021
Kunst brengt je in het nu

Toneel met een gouden randje

Hoe jongeren hun talenten ontdekken in het Annatheater in Helmond; regisseuse Lavinia Germano en vier jonge spelers delen hun ervaring.

16 februari 2021
Toneel met een gouden randje

iktoon: Margriet danst door heel Europa

Margriet heeft het syndroom van Down. Ze doet aan moderne dans en wordt door gezelschappen uit heel Europa uitgenodigd om te dansen.

25 juni 2020
iktoon: Margriet danst door heel Europa

Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Cultuurparticipatie is van en voor iedereen! Het Ministerie van OCW stelt de komende vier jaar geld ter beschikking voor een landelijk programma.

19 juni 2020
Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Realistische portretten met een knipoog

Karin Neijenhuis werkt als communicatieadviseur bij de gemeente, maar besteedt een groot deel van haar vrije tijd aan haar passie: schilderen.

8 juni 2020
Realistische portretten met een knipoog

“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

deDansPunt. is de koepelorganisatie voor amateurdans in Brabant en focust op de artistieke kant van dans. Maar hoe pak je dit aan?

12 mei 2020
“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Individuele kunstlessen zijn weer toegestaan, mits je dat met anderhalve meter afstand organiseert. Dat zegde minister Van Engelshoven toe in het cultuurdebat op 28 april.

29 april 2020
Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

DUKEBOX heeft de laatste jaren uiteenlopende projecten opgezet waarin zij samenwerken met partners binnen én buiten de urban scene.

28 april 2020
Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Talent in de Regio is een subsidieregeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Om in aanmerking te komen moet je aangedragen worden door de provincie. Het is nu mogelijk een adhesieverklaring aan te vragen.

21 april 2020
Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Cultuur en sociaal domein, een uitdagende samenwerking. We kwamen bij elkaar om te sparren over het hoe en waarom. Hoe kunnen we de synergie vergroten? Welke belangen spelen? Wat heb je nodig?

11 maart 2020
Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Een reeks praktische tips van verenigingen met een krachtig bestuur.

23 november 2019
Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Op weg naar een succesvolle samenwerking

Waarom moeilijk doen als het samen kan? Lees ons inspiratieboekje vol tips en aandachtspunten voor de cultuursector en het onderwijs.

10 oktober 2019
Op weg naar een succesvolle samenwerking

Vrijwilligers werven en behouden

Wie krijg je zo gek om zich in te spannen voor jouw vereniging? In dit artikel geven we 10 tips voor voldoende organisatiekracht.

10 oktober 2019
Vrijwilligers werven en behouden

9 tips om jongeren te bereiken

Jongeren warm maken voor kunst is niet makkelijk. Ga je de investering aan? Benut dan deze tips en kansen.

10 oktober 2019
9 tips om jongeren te bereiken

Korenveld

Er is in Brabant een mooie traditie van koren, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid. Om ons sterk te maken voor de kwaliteit van de koorzang ondersteunen wij het platform Korenveld.

8 oktober 2019
Korenveld

Circle of Talent: ecosysteem voor talentontwikkeling

Talentontwikkeling is een ecosysteem dat je moet voeden, onderhouden en waarin je gezamenlijk moet investeren. Barbara Brouwers, directeur van Phoenix Cultuur, over de Circle of Talent.

6 februari 2019
Circle of Talent: ecosysteem voor talentontwikkeling

Ik toon, jij toont, hij toont, wij tonen

In het kader van iktoon spraken we met een lokaal coördinator op het gebied van amateurkunst, en met twee amateurkunstbeoefenaars over hun drijfveren en ambities.

12 juni 2018
Ik toon, jij toont, hij toont, wij tonen

Kweekvijver met jong en muzikaal talent

Wat zijn de drijfveren en toekomstdromen van jonge Brabantse muzikanten?

27 februari 2018
Kweekvijver met jong en muzikaal talent

De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

Dit jaar kregen instellingen voor amateurkunst, naast instellingen in de professionele kunst, voor het eerst een provinciale subsidie voor 4 jaar, in plaats van per jaar. Negentien instellingen in de amateurkunst zagen hun subsidieverzoek gehonoreerd. Ook binnen de professionele kunsten zijn nieuwkomers te ontdekken in de subsidieregeling hedendaagse cultuur. Mestmag.nl vroeg naar de plannen van de nieuwkomers.

22 december 2017
De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

iktoon

Elk jaar kun jij je in de maand juni laten zien als kunstenaar! Er is van alles mogelijk, de invulling bepaal jijzelf. Bundel je krachten met andere initiatieven en neem contact met ons op.

30 november 2016
iktoon

Jeugdfonds Cultuur Brabant

Het Jeugdfonds Cultuur Brabant ondersteunt kinderen en jongeren die om financiële redenen niet actief aan kunstbeoefening kunnen doen. Om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen, gaat het fonds samenwerkingen aan met Brabantse gemeenten.

30 november 2016
Jeugdfonds Cultuur Brabant

Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Vernieuwingen tonen, mensen verbinden, partners betrekken en meegaan met de tijd: dat is waar koepelorganisatie deDansPunt voor staat.

8 november 2016
Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Een vrijdagavond bij de harmonie

Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk - een van de beste harmonieën in Noord-Brabant - viert dit jaar haar 125-jarig bestaan.

14 april 2016
Een vrijdagavond bij de harmonie

Ons dorp nieuw leven inblazen

De muzikale traditie is in Brabant en Limburg al eeuwenlang onverwoestbaar. Harmonie en fanfare horen bij het Zuiden.

14 april 2016
Ons dorp nieuw leven inblazen

Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Sophie de Ruijter deed afgelopen schooljaar onderzoek naar het jeugdlid van een harmonie.

16 september 2015
Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Om te vermenigvuldigen moet je delen

Stel je voor dat jij als amateur-koorzanger samen kunt werken met de Nederlandse top, dat zou toch geweldig zijn?

19 juni 2015
Om te vermenigvuldigen moet je delen

Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Juist door de krimp worden fanfares en harmonieën creatief in het werven van nieuwe leden. In dit artikel noemen we vijf van deze slimme manieren.

10 februari 2015
Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst

Heel veel mensen hebben geen besef van wat een vrijetijdskunstenaar kan.

28 januari 2015
Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst