Gisteren kondigde Mark Rutte aan dat alle evenementen met meer dan 100 personen worden verboden om de verspreiding van het Covid-19-virus tegen te gaan. Musea en theaters sluiten hun deuren en culturele evenementen worden en masse afgezegd. Wat betekent dit voor het culturele veld? Wat kunnen we doen om elkaar te ondersteunen? Hieronder verzamelen wij een aantal reacties uit het veld.

beeld: de Kunstloc expositie To be a teacher.. die nu helaas niet te bezoeken is, foto: Rhiannon Coolen

Steunpakket voor de culturele sector

De Raad voor Cultuur maakt zich zorgen over de gevolgen van de corona-maatregelen voor de culturele sector. De raad wijst op de economische noodmaatregelen die het kabinet heeft genomen voor MKB en zelfstandigen. De raad steunt deze maatregelen en vindt het niet meer dan logisch dat er ook passende compenserende maatregelen voor de cultuursector komen. 

Rob Jetten (D66) heeft samen met Jesse Klaver (GroenLinks), Lodewijk Asscher (Partij van de Arbeid), Henk Krol (50PLUS), Eva van Esch (Partij voor de Dieren) en Tunahan Kuzu (DENK) een motie ingediend voor een steunpakket voor de culturele sector. Deze motie is gisteravond met 127 stemmen voor aangenomen. Naar aanleiding daarvan gaat minister Ingrid van Engelshoven op maandag om tafel met belangenorganisaties van de cultuursector.

Impact op culturele organisaties en zelfstandigen

Verschillende belangenorganisaties doen een oproep om informatie te verzamelen om inzicht te krijgen in de gevolgen voor de culturele sector.  

De Kunstenbond maakt zich sterk voor zelfstandigen. Zzp'ers worden gevraagd om hun problemen en gederfde inkomsten te melden via: https://kunstenbond.typeform.com/to/YdKUkm 

De Boekmanstichting vraagt zowel zelfstandigen als culturele organisaties om een enquete in te vullen om de impact van de maatregelen te onderzoeken: https://nl.surveymonkey.com/r/MQY8H5M 

Leden van Kunsten '92 wordt gevraagd om relevante informatie te delen via info@kunsten92.nl

Afgelaste kunst kijken

Mister Motley ontfermt zich over de kunst die nu ongezien blijft. Via social media worden musea, instellingen en kunstenaars opgeroepen om beelden en informatie te sturen over alle programma’s die de komende weken niet door kunnen gaan. Met Afgelaste Kunst willen ze een glimp bieden van al die waardevolle kunstwerken. Beeld en tekst mogen gemaild worden naar lieneke@mistermotley.nl.

Afgelaste Kunst op Mister Motley

Doneer je restitutie

Op Facebook, Instagram en Twitter circuleren meerdere oproepen om geen verzoek tot restitutie in te dienen voor tickets van geannuleerde voorstellingen en festivals. Zo steun je de podia en festivals die weinig reserves hebben, en je ontlast de administratieve medewerkers die momenteel al flinke overuren maken.

Ontvang je wel restitutie voor geannuleerde voorstellingen? Overweeg om dit dan ten goede te laten komen aan de musici of performers, zoals b.v. de Organisatie Oude Muziek voorstelt. 

Doneer je restitutie

Weet je van andere positieve initiatieven en oproepen?

Laat het mij weten.

coronacrisis

Blog | Het gesprek rondom de dood

Blog | Het gesprek rondom de dood

Wat kun je zelf doen in deze angstige tijden? Atty laat zich inspireren door Dirk de Wachter om het gesprek over de dood aan te gaan.

1 september 2020
Liveblog: Corona en de culturele sector

Liveblog: Corona en de culturele sector

Dit live-blog is beëindigd. We houden je voortaan op de hoogte via Trends & Ontwikkelingen.

15 juni 2020
Tussentijdse balans Impactloket op Brabant Cultureel

Tussentijdse balans Impactloket op Brabant Cultureel

Culturele instellingen in Noord-Brabant lijden 15 miljoen euro schade, tot nu toe. Emmanuel Naaijkens bevroeg onze adviseur Teun van Irsel over zijn bevindingen.

6 mei 2020
Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Individuele kunstlessen zijn weer toegestaan, mits je dat met anderhalve meter afstand organiseert. Dat zegde minister Van Engelshoven toe in het cultuurdebat op 28 april.

29 april 2020
De herontdekking van creativiteit

De herontdekking van creativiteit

De corona-crisis brengt veel onzekerheid, verdriet en angst. Maar nu al zien we hoeveel creativiteit het in ons losmaakt. We laten een enorme veerkracht zien. En wat opvalt: onze veerkracht drijft op creativiteit.

23 april 2020
Laat de jeugd vanaf 29 april ook buiten kunst maken!

Laat de jeugd vanaf 29 april ook buiten kunst maken!

Maak niet alleen buitensport en -spel, maar ook kunst weer mogelijk voor de jeugd! Die oproep doet het culturele veld aan kabinet en gemeenten in reactie op de versoepeling van de corona-maatregelen.

22 april 2020
Update Corona-maatregelen

Update Corona-maatregelen

De Bibliotheek LocHal is gesloten. Alle bijeenkomsten tot en met 1 juni zijn afgelast. Voor een aantal bijeenkomsten wordt een nieuwe datum gepland. Wij houden je daarvan op de hoogte. 

24 maart 2020
Blog | Hoe stimuleer je creatief thuisonderwijs?

Blog | Hoe stimuleer je creatief thuisonderwijs?

Hadden we ooit verwacht dat zoveel leerlingen tegelijkertijd vanuit thuis onderwijs krijgen? In een week tijd zijn er nog nooit zoveel nieuwe leraren in ons land gestart. Maar lukt het hen ook om de creativiteit van de kinderen te stimuleren?

19 maart 2020
Gevolgen Corona voor impulsgeldenprogramma

Gevolgen Corona voor impulsgeldenprogramma

Wat zijn de gevolgen van de Coronacrisis op de impulsgelden? Kunstloc Brabant brengt je op de hoogte!

19 maart 2020
Corona Impactloket

Corona Impactloket

Wat is de impact van het Coronavirus op de culturele sector? Kunstloc komt met het Corona Impactloket.

18 maart 2020
Kabinet kondigt maatregelen aan om ondernemend Nederland te ondersteunen

Kabinet kondigt maatregelen aan om ondernemend Nederland te ondersteunen

Maatregelingen voor ondernemend Nederland verzacht ook pijn in de culturele sector.

18 maart 2020
Coronacrisis raakt culturele sector hard

Coronacrisis raakt culturele sector hard

Musea en theaters sluiten hun deuren en culturele evenementen worden en masse afgezegd. Hoe kunnen we het culturele veld steunen in deze tijd?

13 maart 2020
Bijeenkomsten boven 25 personen t/m 16 maart afgelast

Bijeenkomsten boven 25 personen t/m 16 maart afgelast

Voor Brabant gelden sinds gisterenavond aangescherpte richtlijnen in verband met het Covid-19-virus. Conform deze richtlijnen annuleert Kunstloc Brabant alle bijeenkomsten met meer dan 25 personen tot en met 16 maart. 

10 maart 2020