Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

De deuren van Het Noordbrabants Museum zijn weer geopend! De bezoekers en de positieve reacties op onze tentoonstellingen stromen binnen. Juist in deze tijd dient een portie kunst en cultuur als heerlijke afleiding. Voor de nodige verwondering, blijdschap en energie. Als junior conservator heb ik zelf kunnen ondervinden hoe de coronaperiode vraagt om extra flexibiliteit. Mijn eerste tentoonstelling was slechts drie dagen te zien voor het publiek. Conservatorschap: een bijzonder vak waarin ik jullie graag meeneem.

Geschreven door: Charlotte Hoitsma

Vreemde start

Vorig jaar februari ben ik begonnen als junior conservator bij Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch. Een maand later kregen we te maken met het coronavirus en belandden we in een lockdown. Ik moest vanuit huis werken en kende mijn collega’s nauwelijks. Gelukkig kon ik na deze vreemde start al redelijk snel mijn taken oppakken. Maar wat is dat nou eigenlijk, een junior conservator?

Tentoonstelling Het eeuwige landschap: oneindige inspiratie | Door: Jan-Kees Steenman

Gevarieerde taken

Ik assisteer de andere conservatoren in het museum bij hun tentoonstellingsprojecten. Daarbij denk ik mee met de inrichting en selectie van kunstwerken. Ook schrijf en redigeer ik teksten. Zo heb ik bijvoorbeeld 75 biografieën geschreven voor een catalogus van een tentoonstelling later dit jaar. Daarnaast houd ik me bezig met herkomstonderzoek. Hierbij zoek je uit wat de vorige eigenaren zijn geweest van een werk bij een aankoop. Een erg gevarieerd takenpakket dus! Aan het eind van vorig jaar kreeg ik de kans om zélf een tentoonstelling samen te stellen.

Terug naar de tekentafel

Assisteren is één ding, maar het zelf organiseren van een expositie is iets heel anders. Vanwege corona hebben we flink moeten schuiven met de programmering. Het museum ging dicht, even weer open en toen toch weer dicht. Het is daardoor lastig een duidelijke planning te maken voor een heel jaar. We moesten terug naar de tekentafel en besloten de focus te leggen op onze eigen collectie. Deze kunstwerken hebben we immers al in huis.

Ik ben het depot ingedoken op zoek naar landschappen. Dit resulteerde in een lijst met alle landschapskunstwerken uit onze eigen collectie. Hier heb ik een selectie uitgemaakt van twintig à dertig werken. De tentoonstelling Het eeuwige landschap: oneindige inspiratie was het resultaat! Al eeuwenlang is het landschap een geliefd thema van kunstenaars. De veelzijdigheid en schoonheid van het landschap vormen een oneindige bron van inspiratie: van gedetailleerde vergezichten door Paul Bril tot abstracte verbeeldingen van JCJ Vanderheyden.

'We moesten terug naar de tekentafel en besloten de focus te leggen op onze eigen collectie' Charlotte Hoitsma

Het eeuwige landschap: oneindige inspiratie

Aanvankelijk had het landschap in de beeldende kunst een ondersteunende functie. Het was ondergeschikt aan het historische of religieuze hoofdonderwerp. Maar vanaf de 16de eeuw kregen kunstenaars in de Lage Landen meer interesse in het landschap. De landschapskunst kwam tot bloei en groeide uit tot een zelfstandig genre. Sindsdien hebben kunstenaars ieder op hun eigen manier het landschap weergegeven. De mogelijkheden zijn eindeloos: vergezichten, berg- of rivierlandschappen, door bomen omgeven weggetjes en weelderige wolkenluchten. De omgeving dichtbij huis of juist een buitenlandse reis dient als inspiratiebron.

In de loop der tijd worden de verschillen in benadering, stijl en materiaal steeds groter. Ook de grenzen van het genre worden opgezocht. Toch verbinden bepaalde elementen de werken met elkaar door de eeuwen heen. Ik wil graag een werk van Josephus Augustus Knip uitlichten. Knip maakte in dit werk gebruik van overhellende takken en ruige rotsen om het landschap te omlijsten in een soort kader. Dit geeft diepte aan het schilderij. Op deze manier wordt je oog getrokken naar het gebouw in de verte. De Tilburgse kunstenaar vergaarde internationale roem met dit soort landschapsschilderijen.

Tentoonstelling Het eeuwige landschap: oneindige inspiratie | Door: Jan-Kees Steenman

Schetsen en panorama

Knip won in 1808 de Prix de Rome en kreeg daarmee de mogelijkheid naar Rome te reizen. Hij maakte daar veel studietekeningen. Deze werkte hij later uit waarbij hij meerdere studies in het uiteindelijke werk combineerde. Deze exacte voorstelling bestaat dus eigenlijk niet. Het is gecomponeerd van wat hij heeft gezien en geschetst tijdens zijn verblijf in Rome.

Wat ook veel voorkomt in landschapskunst is het panorama, dus een weids uitzicht over een landschap waarin je heel ver kunt kijken. Joos de Momper de Jonge, actief in Antwerpen, was een van de belangrijkste Vlaamse landschapskunstenaars aan het begin van de 17de eeuw. Het hoge gezichtspunt in zijn schilderij biedt een weids, panoramisch uitzicht over het landschap. In de verte verdwijnen de bergen langzaam in een nevelige mist met zachte roze en blauwe tinten. De kleuren worden naar de achtergrond toe steeds minder contrastrijk. Door dit zogenaamde atmosferische perspectief ontstaat een gevoel van diepte.

Tentoonstelling Eva Jospin: Paper Tales

Tip van de dag

Uiteindelijk was deze tentoonstelling slechts drie dagen te zien tijdens de testpilot van de Museumvereniging. Gelukkig hebben we het kunnen verplaatsen naar volgend jaar! Nog eventjes geduld dus. Ik wil graag afsluiten met een tip om nu alvast van te genieten, namelijk onze huidige tentoonstelling Eva Jospin: Paper Tales. Met simpel bruin karton creëert de Franse kunstenaar Eva Jospin indrukwekkende monumentale installaties. Je waant je in een wereld vol bomen, struiken en fantasierijke bouwsels die een mysterieuze sfeer oproepen. Wie weet tot snel in het museum!

Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum is een eigentijds museum voor kunst, geschiedenis en cultuur, gevestigd in het eeuwenoude historische centrum van ’s-Hertogenbosch.

Klik hier voor meer informatie

Charlotte Hoitsma

Junior conservator bij Het Noordbrabants Museum

Beeldende kunst

Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

De keramische creatie van Bobbi Cleij heeft een plek gekregen in Breda als resultaat van De Kunstopdracht.

30 maart 2024
Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

Onthulling 'Dirk Dobber' van Bobbi Cleij

Bobbi Cleij won De Kunstopdracht van Kunstloc Brabant. Haar ontwerp wordt 23 maart in Breda onthuld.

8 maart 2024
Onthulling 'Dirk Dobber' van Bobbi Cleij

Club Zien laat vmbo-leerlingen ‘aan’ gaan in Brabantse musea.

Club Zien laat alle vmbo-leerlingen in Brabant met educatief aanbod kennis maken met musea.

5 maart 2024
Club Zien laat vmbo-leerlingen ‘aan’ gaan in Brabantse musea.

Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc stimuleert deelnemers aan de Van Gogh Nationaal Park Academie om een kunstenaar in te zetten.

8 december 2023
Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

ArtCoDe studenten werken bij Studio Public Space aan een kunstopdracht in de openbare ruimte.

7 december 2023
12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

Signalement: Drie Brabantse makers en de loop van hun carrières

In dit Signalement: het verloop van de carrières van drie Brabantse makers: kunstenaar José Heerkens, schrijver Minke Douwesz en ontwerper Zeynep Dag.

27 juni 2023
Signalement: Drie Brabantse makers en de loop van hun carrières

Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Vier kunstenaars vertellen over hun mogelijkheden in de regio Bergen op Zoom.

13 juni 2023
Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Ruimte voor cultuur in Breda

Een kunsthal zonder muren, oftewel een publieke ruimte voor kunst en cultuur in Breda: CrossArts. MEST sprak met drie initiatiefnemers.

23 mei 2023
Ruimte voor cultuur in Breda

TalentHub jump! zorgt voor ontmoeting, inzicht in eigen werkpraktijk en verbinding

Een netwerk vol samenwerkingspartners in de culturele sector.

9 mei 2023
TalentHub jump! zorgt voor ontmoeting, inzicht in eigen werkpraktijk en verbinding

Talentontwikkeling in Brabant: interactief mediakunstenaar Nino Basilashvili

Brabants talent Nino Basilashvili maakt nieuwe mediakunst. Hoe zet je dit werk in de markt? TalentHub Brabant hielp Nino hierbij.

4 april 2023
Talentontwikkeling in Brabant: interactief mediakunstenaar Nino Basilashvili

Reizende exposities op basisscholen

Basisschoolleerlingen reageren enthousiast op twee verschillende tentoonstellingen.

31 januari 2023
Reizende exposities op basisscholen

Urban sketching in Brabant: ‘Verbinding maken via tekenen’

Vier urban sketchers aan het woord over hun passie, ambacht én hobby.

3 januari 2023
Urban sketching in Brabant: ‘Verbinding maken via tekenen’

De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

In de expositie ‘Post-digital heritage’ onderzoeken verschillende kunstenaars de Grote Kerk Breda.

7 november 2022
De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

Grafisch ateliers: de humuslaag voor cultuur in Brabant

Er zijn drie grote grafische werkplaatsen in Brabant, wat gebeurt er precies binnen de muren van deze werkplaatsen?

25 oktober 2022
Grafisch ateliers: de humuslaag voor cultuur in Brabant

Ambacht & nieuwe technieken: Illustratie

Illustrator Mackenzie Fincham over haar digitale animatiewerk en illustrator Saman Dezai over zijn voornamelijk analoge werk. 

2 mei 2022
Ambacht & nieuwe technieken: Illustratie

Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Het traject (Je) Kunst in school geeft vier Brabantse makers de kans om reizende exposities te maken voor scholen. De makers aan het woord.

17 januari 2022
Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Wunderkammer eindelijk ontsloten

De expositie in de LocHal, bestaande uit drie kabinetten van Paul Bogaers, Ton de Gouw, en Wijnand van Lieshout, is nu te bezoeken.

1 juni 2021
Wunderkammer eindelijk ontsloten

Van verzameldrift naar kunst in rariteitenkabinetten: expo Wunderkammer in LocHal

Curieuze verzamelingen, kunstwerken én een mix daarvan; dat krijg je te zien in de expositie Wunderkammer: het magische object, te zien in de LocHal.

1 juni 2021
Van verzameldrift naar kunst in rariteitenkabinetten: expo Wunderkammer in LocHal

Evolutionaries toont sterke verbinding tussen kunst en wetenschap in MU

Directeur/curator Angelique Spaninks én kunstenaar Dasha Tsapenko delen hun visie op de expositie Evolutionaries in MU Hybrid Art House.

5 januari 2021
Evolutionaries toont sterke verbinding tussen kunst en wetenschap in MU

Crisis en cultureel ondernemerschap

Exposities worden afgelast en galeries sluiten hun deuren. Hoe ga je als kunstenaar te werk in tijden van crisis?

13 augustus 2020
Crisis en cultureel ondernemerschap

Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

22 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Verliefd op pigment

Slingerpad zwart, Mortelse oker en Boekels grijs. Diep in de bodem bevindt zich meer kleur dan je in eerste instantie verwacht.

3 maart 2020
Verliefd op pigment

“Geleidelijk aan kwam het besef dat ik het anders moest aanpakken”

Transformaties intrigeren Remy mateloos, en dat zie je dan ook terug in zijn werk. Wat zijn zijn eigen toekomstbeelden?

24 december 2019
“Geleidelijk aan kwam het besef dat ik het anders moest aanpakken”

Blog | Textiel en de Kunst

Textiele materialen en technieken worden eindelijk weer serieus genomen in de kunstwereld. In dit blog vraagt Atty Bax zich af hoe het komt dat textiel en kunst zo’n moeizame verhouding hebben.

5 december 2019
Blog | Textiel en de Kunst

'Een museum is geen ruimteschip'

Stedelijk Museum Breda lanceert aandacht voor de kunstenaar om de hoek. Liftoff! We have a liftoff.

3 september 2019
'Een museum is geen ruimteschip'

Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Jana Roovers

Voor Jana Roovers zijn haar beelden al sinds haar jeugd een manier om te communiceren met de buitenwereld.

22 augustus 2019
Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Jana Roovers

“Samen kijk je met meerdere ogen en dan zie je eigenlijk heel veel.”

Veel musea bieden rondleidingen voor de allerjongste bezoekers aan. Wij liepen mee met twee verschillende rondleidingen voor het basisonderwijs, en zagen wat het museumbezoek met de kinderen deed.

2 juli 2019
“Samen kijk je met meerdere ogen en dan zie je eigenlijk heel veel.”

Eeuwige schoonheid van oude meesters

Ook vandaag de dag blijven oude meesters een belangrijke inspiratiebron binnen de kunsten. Waarom blijven de oude meesters zo belangrijk?

15 februari 2019
Eeuwige schoonheid van oude meesters

Glow: Made in Eindhoven

Tegenwoordig kent Europa tientallen steden met een lichtfestival. In dit artikel wordt kort inzicht gegeven in de twee bekendste Nederlandse lichtfestivals, die ook internationaal hoge ogen gooien.

30 oktober 2018
Glow: Made in Eindhoven

Vijf manieren om naar kunst te kijken en jezelf te leren kennen

Er zijn verschillende redenen om naar kunst te kijken. In dit artikel beschrijven we vijf manieren waarop jezelf beter kunt leren kennen met kunst.

28 juni 2018
Vijf manieren om naar kunst te kijken en jezelf te leren kennen

Reflectie in Brabant: een rondreis langs spiegelende kunstwerken

Kunst zet aan tot overpeinzing, tot reflectie. Reflectie is dan ook een passend en uitdagend onderwerp om in beelden te vangen.

26 juni 2018
Reflectie in Brabant: een rondreis langs spiegelende kunstwerken

Kunstenaars en makers die kleuren proeven en geluiden zien

Synesthesie is een vermenging van de zintuigen. Waarbij bijvoorbeeld kleuren geproefd kunnen worden en geluiden gezien kunnen worden. Mestmag.nl werd nieuwsgierig en zocht uit welke bekende kunstenaars en makers er zijn met synesthesie en hoe dit hun werk heeft beïnvloed.

8 maart 2018
Kunstenaars en makers die kleuren proeven en geluiden zien

Tegen de stroom in

In de culturele sector zijn genoeg dwarsdenkers en friskijkers te vinden. Van die mensen bij wie je graag eens in hun hoofd zou willen kijken. Hoe komt het dat zij zaken zo anders zien en aanpakken? Wat ligt er ten grondslag aan deze dwarse manier van denken en kijken en wat levert het hen en de culturele sector op?

22 februari 2018
Tegen de stroom in

Drie generaties kunstenaars over het kunstenaarschap

Hoe gaan beeldende kunstenaars uit drie verschillende generaties om met hetzelfde thema? Mest ging in gesprek met Eva Räder, Henk Visch en Stijn Molenkamp.

14 november 2017
Drie generaties kunstenaars over het kunstenaarschap

“Er is een Tilburg vóór en een Tilburg nà Anish Kapoor”

Een zes meter hoge sculptuur van de wereldberoemde Anish Kapoor werd onthuld, ter ere van het 25-jarig jubileum van De Pont. Lees hoe dit ontstond.

19 september 2017
“Er is een Tilburg vóór en een Tilburg nà Anish Kapoor”

Tilburgse expertise in het Rijks

Een provinciaal museum en een groot landelijk museum gaan vijf jaar lang samenwerken.

13 juli 2017
Tilburgse expertise in het Rijks

Kunst verbindt de Randstad met het zuiden

Een provinciaal museum en een groot landelijk museum gaan vijf jaar lang samenwerken. Het TextielMuseum in Tilburg en het Rijksmuseum in Amsterdam tekenden hiervoor.

14 maart 2017
Kunst verbindt de Randstad met het zuiden

De traditionele kunstkaders voorbij

In samenwerking met Steven ten Thije en Diana Franssen (curatoren van het Van Abbemuseum in Eindhoven) is de basis gelegd voor een innovatief kunstproject tussen het kunstenaarsinitiatief en kunstmusea: Club Solo.

23 februari 2017
De traditionele kunstkaders voorbij

ekwc: een begrip onder kenners, een mythe voor publiek

Het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk: een begrip onder kenners wereldwijd, een mythe voor het publiek.

3 november 2016
ekwc: een begrip onder kenners, een mythe voor publiek

Talentontwikkeling beeldende kunst: Jump!

Iris onderzoekt samen met een talent en een organisatie wat er aan talentontwikkeling wordt gedaan. Deze keer: beeldende kunst.

15 september 2016
Talentontwikkeling beeldende kunst: Jump!

Waarom De Pont zo'n goed museum is

Het gaat goed met museum De Pont. Al jaren. De waardering voor collectie en exposities is hoog, bij professionals en bezoekers, zowel nationaal als internationaal.

2 augustus 2016
Waarom De Pont zo'n goed museum is

Vrede 2.0: Een wereld zonder vluchtelingen

Voor de Tilburgse kunstenares Helena Klakocar ligt een ingrijpende ervaring ten grondslag aan haar kunstprojecten.

16 februari 2016
Vrede 2.0: Een wereld zonder vluchtelingen

Wie wil dat niet, een solo in 't verschiet?

Waar moet je als jong gediplomeerd kunstenaar op letten wanneer je gevraagd wordt voor deelname aan een expositie?

15 september 2015
Wie wil dat niet, een solo in 't verschiet?

De Pont: meer smoel aan de straat

Museum De Pont gaat verbouwen: het museum krijgt meer smoel aan de straat, en er komt een nieuwe vleugel en een groter café.

23 oktober 2014
De Pont: meer smoel aan de straat

Een hongerige vlucht voorwaarts

In dit artikel lichten we een uniek residentieprogramma uit: het artist in residence project van het Vincent van GoghHuis in Zundert.

8 september 2014
Een hongerige vlucht voorwaarts