Gisteravond heeft de overheid een pakket aan maatregelen aangekondigd die bedoeld zijn om ondernemend Nederland te steunen en van liquiditeit te voorzien. Deze gaan natuurlijk ook helpen om de pijn in de culturele sector te verzachten. We zetten de maatregelen voor je op een rij.

  • Er komt een noodloket bij het Ministerie van Economische Zaken. Dit loket is specifiek bedoeld om ondernemers die gedwongen worden de deuren te sluiten te ondersteunen. Bij dit loket is een vaste tegemoetkoming van 4000 euro aan te vragen.
  • Voor zzp'ers wordt een speciale bijstandsregeling in het leven geroepen die vanaf 1 maart in gaat. Gedurende drie maanden kunnen zzp'ers een aanvulling op hun inkomen aanvragen tot maximaal het sociaal minimum. Dit is geen lening maar een gift en de toelatingseisen worden versoepeld. Er zal geen vermogenstoets en levensvatbaarheid-onderzoek gedaan worden. Ook wordt het inkomen van een eventuele partneer niet meegenomen.
  • De werktijdverkortingsregeling komt te vervallen en wordt vervangen door het noodfonds overbrugging werkgelegenheid. Ook dit fonds gaat in vanaf 1 maart. Er wordt tot maximaal 90% van de loonsom uitgekeerd op voorwaarde dat je niemand ontslaat en de lonen doorbetaalt. Instellingen die al een aanvraag hebben ingediend hoeven geen nieuwe aanvraag te doen. Deze aanvragen worden meegenomen in de nieuwe regeling.
  • De verplichting tot het betalen van belasting wordt drie maanden opgeschort, maar vervalt niet. Het gaat hier dus om uitstel van een betaalverplichting. Belastingen zullen uiteindelijk wel voldaan moeten worden.
  • Je kunt verlaging aanvragen van de voorlopige aanslag.
  • De Borgstelling MKB en Garantie ondernemingsfinanciering worden verruimd.

De komende paar dagen worden deze maatregelen verder uitgewerkt. Wij volgen die uitwerking op de voet zodat we klaarstaan om vragen uit het veld te beantwoorden. Lees meer hierover in het artikel 'Corona Impactloket'.

Mocht je vragen hebben over borg- of garantiestellingen, neem dan contact op met je bank.

coronacrisis

Liveblog: Corona en de culturele sector

Liveblog: Corona en de culturele sector

Via dit live-blog houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de culturele sector rond de Corona-crisis. Wat zijn de consequenties voor culturele organisaties en zelfstandigen?

8 april 2020
Update Corona-maatregelen

Update Corona-maatregelen

De Bibliotheek LocHal is gesloten. Alle bijeenkomsten tot en met 1 juni zijn afgelast. Voor een aantal bijeenkomsten wordt een nieuwe datum gepland. Wij houden je daarvan op de hoogte. 

24 maart 2020
Blog | Hoe stimuleer je creatief thuisonderwijs?

Blog | Hoe stimuleer je creatief thuisonderwijs?

Hadden we ooit verwacht dat zoveel leerlingen tegelijkertijd vanuit thuis onderwijs krijgen? In een week tijd zijn er nog nooit zoveel nieuwe leraren in ons land gestart. Maar lukt het hen ook om de creativiteit van de kinderen te stimuleren?

19 maart 2020
Gevolgen Corona voor impulsgeldenprogramma

Gevolgen Corona voor impulsgeldenprogramma

Wat zijn de gevolgen van de Coronacrisis op de impulsgelden? Kunstloc Brabant brengt je op de hoogte!

19 maart 2020
Corona Impactloket

Corona Impactloket

Wat is de impact van het Coronavirus op de culturele sector? Kunstloc komt met het Corona Impactloket.

18 maart 2020
Kabinet kondigt maatregelen aan om ondernemend Nederland te ondersteunen

Kabinet kondigt maatregelen aan om ondernemend Nederland te ondersteunen

Maatregelingen voor ondernemend Nederland verzacht ook pijn in de culturele sector.

18 maart 2020
Coronacrisis raakt culturele sector hard

Coronacrisis raakt culturele sector hard

Musea en theaters sluiten hun deuren en culturele evenementen worden en masse afgezegd. Hoe kunnen we het culturele veld steunen in deze tijd?

13 maart 2020
Bijeenkomsten boven 25 personen t/m 16 maart afgelast

Bijeenkomsten boven 25 personen t/m 16 maart afgelast

Voor Brabant gelden sinds gisterenavond aangescherpte richtlijnen in verband met het Covid-19-virus. Conform deze richtlijnen annuleert Kunstloc Brabant alle bijeenkomsten met meer dan 25 personen tot en met 16 maart. 

10 maart 2020