Saxofonist Frank van der Kooij vormde ooit een band met de inmiddels overleden en bekende bassist Hugh Hopper (bekend van The Soft Machine). Ze speelden samen unieke concerten, zoals het concert op het Opmaat Festival in Breda. In 2021 zal Frank een dubbel-LP uitbrengen van nog nooit uitgebrachte opnamen van de band NDIO. Voor de productie van dit album heeft Frank een crowdfunding opgezet.

Foto's: Frank van der Kooij

Het project

Via een Bredaas management kwam Frank in contact met de Engelse progressieve muziekscene begin jaren '80. Dit resulteerde in een langdurige samenwerking met Hugh Hopper die reeds bekend was geworden met zijn band The Soft Machine. Aan de samenwerking tussen Frank en Hugh kwam abrupt een einde toen Hugh overleeg in 2009. Een tour van hun band NDIO stond toen gepland, maar deze heeft helaas niet meer door kunnen gaan. 

Een spraakmakend optreden van NDIO was een live concert in 2003 tijdens het Opmaat Festival te Breda. Van dit concert bestaat nog een mooie opname. Deze wil Frank dan ook gaan uitbrengen op een dubbel-LP, samen met twee bonus tracks uit een latere periode. Een daarvan is een studio-opname van het trio Robert Jarvis, Hugh Hopper en Frank. Deze opname is nooit eerder uitgegeven en volgens kenners een van mooiste die van dit trio is gemaakt.

Met de uitgave van deze LP hoopt Hugh de band nieuw leven in te blazen. De presentatie van de LP zal plaatsvinden op de vooravond van het Sound of Europe Festival in Breda op 14 oktober 2021. Daar zal NDIO ook een concert verzorgen.

bekijk de crowdfunding hier

Waarom een bijdrage uit de impulsgelden

Met een albumuitgave van het concert tijdens het Opmaat Festival wil Frank van der Kooij de band NDIO nieuw leven inblazen. NDIO is een gezelschap dat geworteld was in Brabant en veel voor de Bredase muziekscene heeft betekend. Kunstloc Brabant staat positief tegenover de inzet van Frank om met deze crowdfunding aandacht op het oeuvre van de band te vestigen, tevens door weer een concert te geven op het Sound of Europe Festival. Kunstloc Brabant draagt dan ook graag bij aan dit project.

Rol van Kunstloc Brabant

Ella Kuijpers, adviseur van Kunstloc Brabant heeft Frank van der Kooij geadviseerd over de subsidieaanvraag.

De volledige aanvraag vind je in het publieke overzicht van aanvragen op onze website: nr. CF/2020/106

Rol van Kunstloc Brabant

dit kan ook met crowdfunding