
Met het fotoboek ‘Het nieuwe ritme van Tilburg’ toont Stichting De NWESTIJL@Tilburg de transformatie van Tilburg als textielstad naar een moderne stad met veel architectonische hoogtepunten. Deze ontwikkeling wordt geïllustreerd door beelden van fotografen Wil van Dusseldorp (1936) en Ernest Potters (1953). Om de productie te financieren is de stichting een crowdfunding gestart.
Foto: Wil van Dusseldorp
Het project
Tilburg was een stad met een bloeiende textielindustrie. Deze tak van nijverheid was lang bepalend voor het aanzicht van de stad. Tegelijkertijd groeide de stad en dienden zich nieuwe vormen van bedrijvigheid, onderwijs en cultuur aan. Bij die transformatie van de stad werden gerennomeerde architecten ingezet, zoals Bedaux, Van de Broek en Bakema en Coenen en Crouwel.
De foto's van Wil van Dusseldorp en Ernest Potters brengen deze ontwikkeling goed in beeld. Daarom is hun werk verzameld in het boek 'Het nieuwe ritme van Tilburg'. Aan de hand van honderden foto’s tekenen de contouren van het nieuwe Tilburg zich af: authentiek, energiek, soms dorps soms grootstedelijk, eigenzinnig maar ook weerbarstig.
'Het nieuwe ritme van Tilburg' is verkrijgbaar bij boekhandels in Tilburg en Goirle.
Waarom een bijdrage uit de impulsgelden?
Met het fotoboek ‘Het nieuwe ritme van Tilburg’ legt Stichting De NWESTIJL@Tilburg de ontwikkeling bloot die Tilburg doormaakte van textielstad naar een moderne stad met een levendig cultuurklimaat. Foto’s van Wil van Dusseldorp en Ernest Potters nemen je mee in deze ontwikkeling, aan de hand van thema’s als wonen, bedrijvigheid, onderwijs en cultuur. Kunstloc Brabant kijkt uit naar deze samenwerking tussen Brabantse partijen en draagt graag bij aan de vastlegging van dit belangrijke stukje historie.
Wil je meer weten over crowdfunding voor een publicatie?
Neem gerust contact met ons op.