Vincent van den Ouden uit Bergen op Zoom is laatstejaars filmstudent aan het RITCS in Brussel. Voor de realisatie van zijn afstudeerfilm is hij een crowdfunding gestart. "Hopsa Heisasa"  is een magisch realistisch verhaal over de vluchtelingenproblematiek.

Het verhaal

Een eenzaam jongetje genaamd Willem wil zijn ontvoerde teddybeer redden van Isra, een verdronken vluchtelingmeisje. Als hij erachter komt dat Isra’s eigen teddybeer is afgepakt door de golven en ze zonder niet door naar het hiernamaals durft, raken ze verzeild in een reis naar liefde en troost.

Inspiratie

Inspiratie voor Hopsa Heisasa vond Vincent in zijn eigen jeugd. Het kind dat hij vroeger was, herkent hij in vluchtelingkinderen. Hij was een eenzame jongen die geen aansluiting vond met leeftijdsgenootjes. Hij vluchtte weg in fantasieën en bouwde ik een muur om zichzelf. Langzamaan was hij het kind in zichzelf vergeten. Dat 'Vergeten Kind' vond hij terug op de filmschool.

Thematiek & stijl

Hopsa Heisasa wordt een film die een ander perspectief biedt op de vluchtelingencrisis: het perspectief van een Westers kind dat onbevangen naar de wereld kijkt. Het kind dat zich geen vragen stelt bij de migratiecrisis omdat hij die niet begrijpt, maar de hunkering naar liefde en troost wél.

Hopsa Heisasa brengt de kijker terug naar zijn eigen jeugd toen alles nog een ontdekkingsreis was. Op geen enkele wijze valt het woord ‘vluchteling’ of wordt verklaard hoe Isra als dode rondwandelt. Het onverklaarbare prikkelt de intuïtie van de kijker waardoor hij in zichzelf moet zoeken naar een antwoord. Dit maakt de kijkervaring persoonlijker en betekenisvoller.

Met behulp van deze crowdfunding wil Vincent onder andere kleding en decorstukken aanschaffen om een tijdloze sfeer te creëren om de magische wereld van Hopsa Heisasa geloofwaardig te maken. De personages gaan bijvoorbeeld jaren '30/'40 kleding dragen, maar met moderne accenten zoals mobieltjes, zonnebrillen en sportschoenen. En Willems slaapkamer zal een maritiem karakter krijgen met veel handgemaakt speelgoed en knuffels, maar ook met filmposters en een spelcomputer.

Wist je dat...

Vincent van den Ouden lid is van het Brabantse audiovisuele netwerk KONKAV? En dat hij tijdens Catharsis International Film Festival met zijn korte film "Het Meisje & De Poortwachter" de prijs voor Best Student Fiction Shortfilm 2017 won?

Motivatie Kunstloc Brabant

De afstudeerfilm van de Brabantse Vincent van den Ouden (RITCS School of Arts) – een magisch realistisch verhaal over de vluchtelingenproblematiek – wordt zijn visitekaartje naar de professionele (Brabantse) filmsector. De inzet van crowdfunding draagt bovendien bij aan zijn ontwikkeling op het gebied van cultureel ondernemerschap. Kunstloc Brabant ondersteunt de jonge filmmaker van harte!

Dit kan ook met crowdfunding

To pick up a stone
Quarantaine uitzicht
Trumped by Music
Bredase Volksverhalen
Vandaag groei ik
Dochters
Hondje Haring
Biografie Dio Rovers
 Mantelzorgers Gestript 2
De Kleinste Werking
Zevenentwintig
Zul je met mij
Nieuwe vleugel voor Kamermuziek 's-Hertogenbosch
Saved the World Today
Als skiën dansen wordt
Eboundja
Zorg voor Doy
TweeDoek
Land van suiker en benzine
Oyster 1942
Goeikes
The World that Could Be
Millennials or the next great generation
Wrijving
Zwermers
Windup Space EP 2
OMG It's Me
De reizigers
Piloot met de vijf strepen
Parelmoer
Moon
Radio Ben
Haru
Van leeftijd(s) genoten
Broer
Een klein stukje van bijna alles
Akasha - An Inner Journey
Service à la Russe
Een dun plakje marsepein
Oorwurm
Hazenjacht
BEAT Plastic Waste
Ze zien los!
Van Houdoe naar How Do...?
An Evening With Knives
Kempenerpop
Daan Manneke 80
Dageraad
Dokter Kees
Mama
Het kleinste kamertje
Op de grens van mijn eiland
Family Stranger
Hopsa Heisasa | Vincent van den Ouden
STER | Catherina Iosifidis
Hoi meisje | Jamila Smit
Gebroken | Sjoerd Damen
Echt Hout | Raffi Shahbaz Nazarian
Luka | Roelie Post
Controller | Jesse van der Meulen
Buoyancy
Anamnesis | Caspar Naaijkens
Doloris
De Operateur | Jasper Loos
Sexual healing
Het licht & het duister
Scarlet Stories | Necrologies
Vaste locatie The Living Museum
Henny. Ik ben nog niet klaar
Heruitgave Design Works
Debuutalbum Mudita
't Is goed zo
The Mother of Beauty
Opera op de Parade
Alles in Kleur - Sheewawah
Concertvleugel voor Paradox
Een passende entree voor de LocHal
De Oude Ambachten
L.I.F.E.