Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Crowdfunding is een mooie manier om je project te financieren en tegelijkertijd een community van ambassadeurs te creëren. Wij staan Brabantse makers en initiatieven graag bij met advies bij deze combinatie van ondernemerschap en activering. Onderstaande projecten voltooiden in 2022 een succesvolle crowdfundingcampagne, mede dankzij een bijdrage uit de impulsgelden van Provincie Noord-Brabant.

Bekijk onze mogelijkheden voor advies en financiering van crowdfunding

Paradox Jazz Orchestra

Paradox Jazz Orchestra brengt odes aan oude jazz-legendes en -muziek, door het werk nieuw leven in te blazen en uit te voeren, bijvoorbeeld tijdens de Create and Play-concerten in thuisbasis Paradox. Zo doet Paradox Jazz Orchestra dat ook met muziek van The Skymasters. In 2021 startte PJO al een crowdfunding-campagne voor de realisatie van een album met muziek van The Skymasters: ‘Remembering The Skymasters’. Nu komt er een tweede album: ‘Remembering The Skymasters: The Legacy’. Voor de opnames van het nieuwe album reist PJO af naar de studio Fattoria Musica in Osnabrück.

Remembering The Skymasters: The Legacy

Paradox Jazz Orchestra

Lisa van der Rhee - Hoor Je Mij

In juni 2023 studeert Lisa van der Rhee af aan AKV|St. Joost in de richting van Film, Photography and the Digital. Voor haar afstuderen maakt Lisa een fotoboek, over hoe jongeren uit hechte gemeenschappen, zoals de gemeenschap in Alblasserdam waar Lisa zelf vandaag komt, de weg naar volwassenheid afleggen en hun eigen richting vinden. Ze onderzoekt het verlangen naar vrijheid en tegelijkertijd naar het vertrouwde gevoel van thuis. Voor de realisatie van het fotoboek is Lisa een crowdfunding gestart. Het werk zal later ook te zien zijn in een expositie. 

Fotoboek: Hoor Je Mij

Lieke Anna Haertjens - Hoofd.Stuk.

Als fotografisch zelfportretkunstenaar is Lieke Anna al ruime tijd bezig om middels haar werk kwetsbare onderwerpen aan het licht te brengen. Nadat Lieke Anna haar moeder een hersenbloeding kreeg, besloot ze een documentaire te maken over de impact die haar moeders hersenbloeding op haar heeft. Het gaat over het verlies van de moeder die Lieke Anna kende, en de vraag wat er gebeurt als het erfelijk blijkt te zijn. Om de crew samen te stellen om de film te maken, is Lieke Anna een crowdfunding-campagne gestart.

Hoofd.Stuk.

Lieke Anna Haertjens - Hoofd.Stuk.

Anniek Snoeijs - Bloom

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een groot probleem en een onderwerp waar een taboe op rust. Anniek Snoeijs heeft zelf te maken gehad met zo’n traumatische ervaring. ‘Bloom’ bestaat uit beelden van haar verwerkingsproces. Daarnaast bestaat dit project ook uit 11 portretten van verschillende vrouwen, die te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een aantal van deze vrouwen delen hun verhaal in het boek. De onherkenbare portretten laten het taboe rond dit onderwerp zien, waar de herkenbare portretten de kracht weergeven. 

Bloom

Anniek Snoeijs - Bloom

KICK/PUSH

KICK/PUSH laat zien hoe het skateboarden in 's-Hertogenbosch op eigen kracht uitgroeide van een onbegrepen subcultuur tot een fenomeen dat in 2021 Olympische status verwierf. Een heroïsch en werelds verhaal, opgetekend tegen een lokale achtergrond. De film draait om de opkomst van de skateboardscene, vanaf het eind van de jaren '70. Het verhaalt over de zoektocht naar acceptatie en het noeste streven naar een eigen plek. KICK/PUSH behandelt op een kleurrijke, kunstzinnige wijze het Bossche skateverbod van de jaren '90, de groeistuipen van de scene en de opkomst van de verschillende indoor skateparken van de stad. De do-it-yourself mentaliteit en vastberadenheid van de skateboarders speelt daarin een doorslaggevende factor.

KICK/PUSH is een initiatief van Pascal Vugts en Caspar Herselman. De productie wordt gedaan door het Bossche filmhuis Eendracht Films. Steffie Storms (o.a. Becky Bulldozer) verzorgt de regie.

Bekijk de trailer van KICK/PUSH

KICK/PUSH

Muziek Nu - Frisse Wind

Stichting Muziek Nu zet met Frisse Wind gedichten van Brabantse dichters op muziek, brengt deze uit op cd, en voert de composities uit tijdens twee concerten. Tien gedichten van Brabantse dichters, jong en oud, professioneel en amateur, over allerlei vormen van wat ons mens maakt, zijn door componisten Arjan van Baest en Evert van Merode op muziek gezet. Van lyrisch en romantisch tot verstild of juist vrolijk en grappig: zowel de teksten als de noten zijn zo gevarieerd als het leven zelf.

Bestel de cd Frisse Wind

Muziek Nu - Frisse Wind

Elsemieke van Essen - Wie mag jou naakt zien?

Elsemieke van Essen studeert af als fotograaf aan de kunstacademie St. Joost te Breda met de  “Wie mag jou naakt zien?”. Elsemieke is altijd al geïnteresseerd in onderwerpen als seksualiteit, intimiteit en naaktheid in relatie tot de mens. In haar project onderzoekt ze waar de schaamte rondom het naaktzijn vandaan komt, en waar deze ligt per individu. 

Het censureren, verdoezelen of versluieren van naakte lichaamsdelen is standaard in onze huidige maatschappij, mede door het beleid dat media en bedrijven hanteren. Het idee dat we weg moeten kijken van ‘het naakt’, laat ons denken dat ‘het naakte zijn’ niet getoond mag worden. Hoe kun je met de geportretteerde dichterbij de vrijheid komen van het eigen naaktzijn? Door een realistisch beeld te laten zien van het lichaam, zonder dat naaktheid als een taboe hoeft te voelen, draagt Elsemieke bij aan het normaliseren van naakt.

Interview met Elsemieke op Brandpunt+

Elsemieke van Essen - Wie mag jou naakt zien?

Global Storytellers - Storybook

Global Storytellers verzamelt persoonlijke verhalen van over de hele wereld. Met Storybook reis je de wereld rond en ontmoet je verhalen van anderen terwijl je je eigen verhaal meebrengt. Het wordt een boek met verhalen-inspiratie van 30 kunstenaars van over de hele wereld. In Storybook vind je naast illustratoren en storytellers ook fotografen. Deze fotografen hebben allemaal ooit geëxposeerd op het internationaal fotofestival: BredaPhoto. De geschreven en visuele verhalen worden afgewisseld met blanco pagina's zodat je ook zelf verhalen, reflecties of gedachten kunt schrijven of verbeelden.

 

Bestel een Storybook

Global Storytellers - Storybook

Cromvoirtse Fanfare - Verbouwing de Noot

De Cromvoirtse Fanfare is al bijna 60 jaar actief en weet nog altijd leden van jong tot oud aan zich te binden. Helaas is de repetitieruimte te klein geworden en verouderd. Om zowel de verbouwing als de verduurzaming van het gebouw te financieren is een crowdfunding gestart.

Cromvoirtse Fanfare

Cromvoirtse Fanfare - Verbouwing de Noot

Sonja Luesing - My Polish Story

Sonja Luesing studeert af ik af aan St. Joost School of Art and Design met haar fotografieproject: My Polish Story. Sonja heeft een Poolse moeder en een Nederlandse vader. De verhalen over hun opvoeding en tradities hebben haar een fascinatie gegeven voor het fotografisch vastleggen van culturen en levensverhalen. Door haar achtergrond word Sonja eerder gezien als Poolse vrouw en niet als Nederlandse. De hamvraag in haar zoektocht naar de Poolse identiteit is eigenlijk heel simpel: Wat maakt iemand nou eigenlijk echt Pools? Ze is afgereisd naar Polen om met jonge Poolse vrouwen te spreken over wat vrouwelijkheid en trots op de Poolse nationaliteit voor hen betekent. Deze gesprekken en observaties komen samen in het fotoboek.

My Polish Story

Sonja Luesing - My Polish Story

Leontien Adriaanse - Als je er bent

Met de documentaire ‘Als je er bent’ studeert Leontien Adriaanse af aan St. Joost School of Art & Design in Breda. Het is een observerende documentaire van ongeveer 15 minuten. 

De kijker wordt meegenomen in het leven twee bewoners in een verzorgingshuis, Truus en Miep. Waar hechten deze vrouwen waarde aan? Hoe gelukkig ben je nog als je dementie hebt? De film dient als inspiratiebron om het geluk in kleine dingen te blijven zien en hoe je kunt bijdragen aan het geluk van iemand met dementie, ondanks het verdriet dat dit met zich mee brengt.

Als je er bent

Leontien Adriaanse - Als je er bent

ZZZINGGG!

ZZZiNGGG! is een box kaarten met adem- en zangoefeningen. De getekende karakters met begeleidende teksten laten de oefening zien. Via een gratis app gaan de figuurtjes in een animatie bewegen en zingen. De set is bedoeld voor iedereen die iets met stem of ademhaling wil doen. Er ligt nog vaak een drempel om te gaan zingen en je stem te gebruiken. Deze oefeningen maken het heel gemakkelijk en kunnen mensen inspireren om te gaan zingen. Zangcoach en zangeres Hella Hertogs ontwikkelde de oefeningen en illustrator Cox Janssens maakte de animaties. 

Bestel de kaartenbox ZZZINGGG!

ZZZINGGG!

Lotte van Boesschoten - Van wie is het water?

Lotte van Boesschoten studeert af aan St. Joost - School of Art & Design in Breda met het fotoboek Van wie is het water? Met dit project laat Lotte de strijd tussen mens en natuur op de Oosterschelde zien. Een project over: traditie, toe-eigening, visserij, milieuveranderingen en de consumptiemaatschappij. In het fotoboek wil zij het gevoel van het gebied mee geven: wind door je haren, zand onder je nagels en klei tussen je tenen. Maar ook grote betonnen constructies, stalen geraamte en houten stijgers. In dit project kijkt Lotte met een kritische blik naar hoe de mens zich verhoudt tot het gebied en hoe de toekomst eruit zal gaan zien. Ze wil bewustwording creëren over de invloed van de mens op de wereld om ons heen

Bestel Van wie is het water

Lotte van Boesschoten - Van wie is het water?

Maaike Kleverlaan - Het leven lacht me toe

Met de documentaire Het leven lacht me toe studeert Maaike Kleverlaan af aan St. Joost School of Art & Design in Breda. Het leven lacht me toe vertelt het verhaal van Alysha en Fleur. Zij wonen tijdelijk in het Clarissenklooster in Tilburg omdat ze niet meer veilig thuis kunnen wonen. Deze Jeugdzorginstelling begeleidt de jongeren naar volwassenheid met het doel dat jongeren zo snel mogelijk zelfstandig te worden. De meiden zullen iets in zichzelf los moeten laten om volwassen te worden. Met deze documentaire wilt Maaike de vooroordelen rondom jongeren in de jeugdzorg weghalen en laten zien hoe deze jongeren echt zijn. Veel van wat er gebeurt achter gesloten deuren en daarom geeft zij een kijkje in een wereld die voor velen nog onbekend is.

Het leven lacht me toe

Maaike Kleverlaan - Het leven lacht me toe

Rutger van Hulst - Mijn ouders wonen op Jupiter

Met de fictiefilm Mijn ouders wonen op Jupiter studeert Rutger van Hulst af aan St. Joost School of Art & Design in Breda. De film volgt Ruben en zijn zusje Floor. Het leven van de broer en zus wordt onverwachts overhoopgegooid als op een dag de politie aan de deur staat en ze mededeelt dat beiden ouders zijn overleden. Rutger baseerde het verhaal op zijn eigen ervaring, hij verloor zelf beide ouders. Na dit verlies merkte hij dat er (te) weinig over rouw en verlies wordt gepraat. Met deze film hoopt Rutger een gesprek te starten over de dood en hoe de samenleving aankijkt tegen rouwen.

Bekijk de crowdfunding van Rutger van Hulst

Rutger van Hulst - Mijn ouders wonen op Jupiter

Aurora Albin - Amantes

Met de fictiefilm Amantes studeert Aurora Albin af aan St. Joost School of Art & Design in Breda als Production Designer en Art Director. In de film volgen we Eleonor. Haar leven staat op de kop wanneer Finn hun relatie verbreekt. Ze is er kapot van en houdt zich vast aan de mogelijkheid dat hij bij haar terug zal komen. Amantes gaat over liefdesverdriet, loslaten en de weg naar acceptatie. Aurora ziet liefdesverdriet als een vorm van rouw. Met deze film wil zij laten zien dat de pijn en het verdriet er mogen zijn.

Amantes

Aurora Albin - Amantes

Vloeistof - Rarely By Chance

Vloeistof is al 20 jaar een begrip in het Brabantse danslandschap, maar ook internationaal timmeren zij aan de weg. Rarely By Chance is hun nieuwe voorstelling, een dansbeleving die het publiek meeneemt op excursie naar verschillende locaties in het theater. Als publiek word je gemanipuleerd, geheroriënteerd en verdeeld in hokjes. De voorstelling stelt vragen en houdt een spiegel voor. Hoe word je door moderne technologie (en algoritmes) onbewust gestuurd en beïnvloed in je dagelijkse keuzes? 

Dansgezelschap Vloeistof werkt voor dit internationale project samen met choreograaf József Trefeli (uit Genève), internationaal opererende componist en muzikant Reimer Eising en danser Kilian Haselbeck (vanuit Portugal). In het voorjaar van 2022 gaat de voorstelling twee keer in première, in de Zwitserse stad Romont en in Tilburg.

Rarely By Chance

Vloeistof - Rarely By Chance

Rosalie van de Biezen - Een jaar lang niks

Met de fictiefilm ‘Een jaar lang niks’ studeert Rosalie van de Biezen af aan St. Joost School of Art & Design in Breda. Dit liefdesdrama gaat over Siem en haar relatie die compleet veranderd als de moeder van haar vriendin komt te overlijden. De film gaat over het effect dat de mentale gezondheid van iemand heeft op de partner, op vrienden of familie. Daar wordt volgens Rosalie in Nederland te weinig over gepraat en dat wil zij met deze film graag doorbreken. Daarnaast hoopt zij bij te dragen aan een positieve representatie van lesbische vrouwen in de media

Bekijk de crowdfunding van Een jaar lang niks

Rosalie van de Biezen - Een jaar lang niks

Nina Raaijmakers - Mijn Moeder de Atoombom

Met de fictiefilm ‘Mijn Moeder De Atoombom’ studeert de Brabantse Nina Raaijmakers af aan St. Joost School of Art & Design in Breda. 'Mijn Moeder de Atoombom' is een karaktergedreven, genrehybride film waar body horror, coming of age, psychologisch drama en science fiction bijelkaar komen. In de film volgen we Noa die wordt opgevoed door haar alleenstaande moeder, een wetenschapper die zo geobsedeerd is met haar onderzoek naar kernenergie dat ze doordraait en haar kind verwaarloost. Thema's als feminisme en vrouwelijke lichaamsintegriteit zijn belangrijk voor Nina. Als vrouwelijk filmmaker wil zij bijdragen aan de representatie van vrouwen. Nog veel te vaak hebben vrouwelijke personages in films bijrollen die afhankelijk zijn van mannelijke hoofdpersonages. Dit hoopt Nina te doorbreken.

Interview met Nina Raaijmakers op Filmkrant

Nina Raaijmakers - Mijn Moeder de Atoombom

Daniël Smith - De Bloem op de Vulkaan

Daniël Smith studeert met de film De Bloem Op De Vulkaan af aan St. Joost School of Art & Design in Breda. De documentaire gaat over betekenis geven aan je leven en de zoektocht daarnaartoe. In de film volgen we Bojan Bajic. Hij is 20 jaar geleden gevlucht uit Kroatië en op Vlieland terecht gekomen. Bojan zet zijn negatieve oorlogservaring om in brandstof en hoop voor de toekomst. Daniël wil met deze documentaire een bijdrage leveren aan het onderling begrip in de samenleving.
 

De Bloem op de Vulkaan

Daniël Smith - De Bloem op de Vulkaan

Breda Jazz Festival - Breda Jazz FestiWall

Ter ere van het 50 jarig jubileum van Breda Jazz Festival wordt in samenwerking met Blind Walls Gallery een muurschildering gemaakt in de binnenstad van Breda. Het kunstwerk komt op een prominente plek in de stad en vertelt het verhaal van het verleden, heden en de toekomst van het festival. Om de muurschildering van Breda Jazz Festival te financieren is de organisatie een crowdfunding gestart.

 

Breda Jazz FestiWall

Breda Jazz Festival - Breda Jazz FestiWall

Wil je meer weten over crowdfunding?

Of wil je je plan met ons bespreken? Neem dan contact met ons op.