Hoe kan de cultuursector diverser en inclusiever? Met het onderzoek Op Verkenning verbindt Kunstloc Brabant makers en organisaties binnen en buiten de cultuursector om acties te ontwikkelen voor urgente maatschappelijke vraagstukken. Zo werken wij aan kennisontwikkeling en creëren draagvlak voor vernieuwing ín en mét de cultuursector. Om vanuit hun eigen ervaring te zoeken naar wat wij niet weten, over het hoofd zien en kunnen verbeteren. Wij vroegen onderstaande verkenners om voor ons op pad te gaan.

Joy’s van Lieshout

Sociaal werker bij ContourdeTwern en Kwartiermaker bij WIJ West 

Mijn naam is Joy’s van Lieshout. Na een achtergrond in de horeca en een aantal omzwervingen ben ik nu sociaal werker bij ContourdeTwern in Tilburg West. Ook ben ik actief als kwartiermaker bij WIJ West. Privé heb ik nog een bed and breakfast, genaamd An apple and an Egg, voor bandjes, festivalbezoekers en andere avonturiers.  

ContourdeTwern is een brede organisatie met veel disciplines die gericht zijn op welzijn. Van mantelzorg ondersteuning tot sociaal werkers en individuele diensten zoals spreekuren en maatjes projecten. Vanuit deze functie ben ik aangesteld als kwartiermaker bij WIJ West: een nieuwe dynamische broedplaats in de wijk met veel ontwikkelingsmogelijkheden om innovatief aan burgerparticipatie te werken.  

Kunst en Cultuur, en dat mag met kleine en grote K’s, vind ik een belangrijk onderdeel voor het welzijn van mensen. Alle mensen! Maar dat is niet voor iedereen makkelijk of vanzelfsprekend. Hierdoor kan het voor mensen als een opgave voelen. Als het niet goed gaat met je kindjes, je in een vervelende scheiding zit, er schulden zijn of een slechte gezondheid dan verschuiven je prioriteiten.

fotograaf: Imara Angulo Vidal 

Joy’s van Lieshout

Ik merk dat door transities en kantelingen het accent van mijn werk steeds meer richting zorg gaat. Maar een mens is een totaal plaatje. Daarom ben ik een frequent voorstander om dichtbij mensen te programmeren. De uitdaging is om dit blijvend te doen.  

In het verleden heb ik al mooie projecten mogen doen met On-Site PoetryTilburg CowboysZwermersJeroen de Leijer van Ixeg Waxie en Dansnest. Dat leverde bijzondere momenten op. Van oudere dames die met tranen in hun ogen vertellen dat ze nog nooit zoiets moois hebben beleefd tot jongeren die doorstromen naar werk. Maar hoe gaan we samen nog meer van dit soort momenten realiseren? Dat is de uitdaging die ik graag met jullie wil aangaan. 

Jacques Jeannau Jean Louis

Docent en uitvoerend artiest op gebied van muziek, dans en theater 

Mijn naam is Jacques Jeannau Jean Louis. Ik ben geboren op 11 november 1989 op Curaçao. In 2000 begon mijn leven als artiest serieus te worden toen ik me als danser aansloot bij één van de grootste dansgroepen op het eiland, Broché Dance Academy (onder leiding van Segni Bernardina). Een jaar later zijn mijn broer Julien 'Yen' Jean Louis en ik een rapgroep gestart, New Generation.

Naast het dansen en rappen zat ik ook op pianoles bij Cultureel Centrum Curaçao (CCC). Ik mocht daar lessen volgen bij Evereth 'Papa' Thomas (klassiek) en David 'Ronchi' Matthew (jazz). In 2004 werd ik de nieuwe toetsenist van de band GMO (onder leiding van Gilbert 'Dibo' Doran). Op dansgebied bleef ik mezelf ook ontwikkelen en in 2005 heb ik een nieuwe passie ontdekt: salsa dansen. Ik ging toen dansen in één van de meest populaire salsa dansgroepen op het eiland, Salsa Friends (onder leiding van Burton Burleson).

In 2006 begon ik niet alleen aan mijn examenjaar VWO, maar ook aan een nieuw experiment: muziekproductie, onder de naam B2B Productions. In 2007 ben ik verhuisd naar Nederland. In 2011 heb ik mijn Bachelor of Science gehaald in Algemene Economie aan de Universiteit van Tilburg.

fotograaf: Imara Angulo Vidal

Jacques Jeannau Jean Louis

Een jaar later heb ik mijn Master of Science gehaald. Tijdens mijn studie ben ik ook bezig gebleven met dans en muziek. Zo heb ik bijvoorbeeld pianolessen gevolgd aan het Factorium bij Arno Francke. Daar heb ik ook mogen spelen in de  Factorium Bigband (onder leiding van Bas van Dun).

Na het afstuderen in 2012 ben ik begonnen aan de studie Docent Muziek aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, met als hoofdmusiceervak piano lichte muziek. Deze opleiding heb ik in 2016 succesvol afgerond. Toen kwam al snel de volgende uitdaging op mijn pad. Ik ben mij meer gaan verdiepen in het acteren en mezelf daarin verder gaan ontwikkelen. Op 15 maart 2017 heb ik officieel mijn eenmanszaak opgericht: Jeannau Kunst en Educatie. Ik werk nu zowel als docent, als uitvoerend artiest op gebied van muziek, dans en theater. ​Kunst is mijn leven. Anderen inspireren geeft mij energie. ​

Mandela Kunta Wee Wee

Freelance acteur, creatief denker en ondernemer

Hallo! Mijn naam is Mandela Kunta Wee Wee, in 1983 geboren in Paramaribo, Suriname en vanaf mijn negende opgegroeid in Tilburg. In 2012 ben ik afgestudeerd als acteur aan de Toneelacademie Maastricht. Daarvoor volgde ik aan de Avans Hogeschool in Breda de opleiding International Business & Management Studies. Mijn eerste podiumervaringen deed ik op als hiphop-danser in wedstrijden, clubs, shows en op festivals. Mijn dansachtergrond en klassieke theateropleiding zijn de basis van de veelzijdigheid van mijn acteerwerk.

Als professioneel acteur deed ik ervaring op in theater, film en televisie. In het theatercircuit speelde ik in kleine en grote zaal producties in binnen- en buitenland. Ook als camera-acteur deed ik de nodige ervaring op door het spelen van kleine en grote rollen in film- en televisieproducties met als recent hoogtepunt, een hoofdrol in de Videoland-serie Mocro Maffia. Binnenkort verschijnt de nieuwe speelfilm van Alex van Warmerdam Nr.10, waarin ik mijn meest recente filmrol speel.

Het mooiste aan het acteervak vind ik het voorrecht om menselijk natuur en gedrag te bestuderen en vorm te geven door middel van spel, theater en film. Dat je daarmee mensen kan raken en inspireren, vind ik nog altijd magisch, ook wanneer ik zelf tot het publiek behoor. Nog belangrijker heeft het acteerwerk mij meer begrip, empathie en menselijkheid bijgebracht, voor mijzelf en die van anderen.

fotograaf: Imara Angulo Vidal

Mandela Kunta Wee Wee

Ondanks mijn keuze voor het acteervak volgde ik nog altijd mijn ondernemersgeest en de kennis uit mijn business-opleiding door als freelance acteur te werken. In 2015 begon ik met het geven van workshops en auditie-training, en was ik een aantal keer gast-speldocent op de Amsterdamse Theaterschool. Een voorlopig hoogtepunt is het coachen van afgestudeerde acteurs voor het televisieprogramma #Lichting 2020 van Omroep Human (2021).

Dankzij het acteren in het theater en voor de camera heb ik ook de kunst en de kracht van het máken van verhalen van dichtbij mogen ervaren en bezigen. Deze kwaliteiten wil ik, gecombineerd met mijn kennis, ervaring en netwerk in de cultuursector, bundelen in een productiebedrijf dat verhalen maakt en vertelt via theater, televisie, film en online media. Interessant genoeg wil ik deze volgende stap vanuit Tilburg en Brabant maken, uitgerekend en juist in de streek waar ik ben opgegroeid en gevormd. Hier leven er zoveel waardevolle makers, en menselijke perspectieven en verhalen die meer zichtbaarheid in theater, film en televisie verdienen. Die daar wellicht zelfs nodig zijn.

Ik zou graag als onafhankelijke maker en producent meer zichtbaarheid en ruimte willen creëren met, vanuit en voor deze makers, perspectieven en verhalen. En daarmee hoop ik ook een bescheiden, maar waardevolle bijdrage te leveren aan de verrijking, vernieuwing en verduurzaming van de Tilburgse, Brabantse en Nederlandse cultuursector.

Werkplaats Diversiteit & Inclusie

De werkplaats is de veilige haven waar ervaringen, inzichten en kennis worden gedeeld. Bij de eerste werkplaats op het trappenlandschap in de LocHal namen de verkenners Mandela en Jeannau ons mee op hun reis, en deelden de opgedane kennis en ervaringen.

Lees het volledige verslagvan de Werkplaats Diversiteit & Inclusie