Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Crowdfunding is een mooie manier om je project te financieren en tegelijkertijd een community van ambassadeurs te creëren. Wij staan Brabantse makers en initiatieven graag bij met advies bij deze combinatie van ondernemerschap en activering. Onderstaande 19 projecten voltooiden in 2021 een succesvolle crowdfundingcampagne, mede dankzij een bijdrage uit de impulsgelden van Provincie Noord-Brabant.

Bekijk onze mogelijkheden voor advies en financiering van crowdfunding

Breda Jazz FestiWall

Breda Jazz Festival bestaat 50 jaar en dat moet gevierd worden! Ter ere van dit bijzondere moment wordt een gigantische muurschildering gemaakt. Het kunstwerk komt op een prominente plek in de stad en vertelt het verhaal van het verleden, heden en de toekomst van het festival. Breda Jazz FestiWall is een samenwerking met Blind Walls Gallery.

Bekijk de Breda Jazz FestiWall

Breda Jazz FestiWall

Opera Jalanan - Arjan Onderdenwijngaard

Opera Jalanan, oftewel straat opera, is een korte dadaïstische muziekfilm met Indonesische straatverkopers in de hoofdrol. Arjan Onderdenwijngaard maakt deze film in nauwe samenwerking met de Indonesische filmmaker Nier Castielroy. De vele honderdduizenden straatverkopers in Indonesië verlevendigen het straatbeeld en brengen met hun herkenbare roep of geluid, ook tijdens de Covid pandemie, hun producten en diensten aan de man. Opera Jalanan is een eerbetoon aan hen. In de jaren tachtig maakte Arjan opnames van diverse verkopers en het idee ontstond om van de verschillende geluiden een muziekstuk te maken. Toen was dit niet mogelijk, maar met de huidige nieuwe technieken wel. 

Opera Jalanan - Arjan Onderdenwijngaard

De laatste dans - Marieke de Bra

Met De laatste dans brengt Marieke de Bra de liefdesgeschiedenis van de Roosendaalse dansschool van haar ouders in beeld. In deze film volgt Marieke drie stellen die elkaar allemaal ontmoetten op de dansschool van haar ouders in Roosendaal die onlangs is gesloten. Middels de liefdesverhalen van deze koppels gaat zij op zoek naar een antwoord op de vraag hoe oudere generaties omgaan met de liefde, ook als je al zo lang samen bent, en hoe liefde vinden vroeger ging.

De Volkskrant over De Laatste Dans

De laatste dans - Marieke de Bra

Ritual - Paloma Lazaro Arteaga

De Spaanse Paloma Lazaro Arteaga woont sinds 2019 in Tilburg en studeert aan de Fontys Academy of Music and Performing arts. Samen met diverse muzikanten gaat ze het album Ritual uitbrengen. Hiermee hoopt ze meer diversiteit te brengen in de Nederlandse jazz scene. Ritual is een ode aan de voorouders, het primitieve en aan de natuur. Rituelen zijn altijd erg belangrijk geweest in de meeste samenlevingen maar lijken te verdwijnen. Met dit album wil Pamola oude rituelen verbinden met muziek en kunst.

Beluister Ritual

Ritual - Paloma Lazaro Arteaga

Wie dit leest is kunst

Wie dit leest is kunst is een creatief DIY-boek voor (jong)volwassenen die bezig zijn met persoonlijk herstel. Dat kan herstel zijn van een ziekte, verslaving, dakloosheid of een andere levensingrijpende gebeurtenis. Zo geeft het de lezer inzicht in het eigen handelen, talenten en motivaties.  The Living Museum in Tilburg is een vrijplaats waar dagelijks kunst wordt gemaakt door mensen met een geleefde ervaring. Een deel van deze outsider kunstenaars (kunstenaars die niet professioneel zijn geschoold), heeft meegewerkt aan de inhoud van Wie dit leest is kunst. Daarnaast werkten 50 professioneel geschoolde kunstenaars mee. Samen creëerden zij de vorm en inhoud van dit boek.

Bestel Wie dit leest is kunst

Wie dit leest is kunst

Het EKWC Soundlab

Het Soundlab zal bestaan uit een geluids- en keramiekstudio waar gewerkt kan worden en een concertzaal voor publieke optredens en uitvoeringen.  Met de realisering van het Soundlab wil EKWC geluid en muziek een vaste plek geven binnen de internationale werkplek voor keramiek, om zo ook de muzikale grenzen van keramiek op te kunnen zoeken. 

Het EKWC Soundlab

Donkerster - Frank van den Bogaart

Met deze korte fictiefilm behaalt Frank van den Bogaart zijn masterdiploma aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Donkerster gaat over Rhena en haar vader. Hij vertelt haar een verhaal over Atlas, een bos-entiteit die verhalen van de doden aan zijn bomen fluistert. Diezelfde nacht verdwijnt hij in dit bos. Rhena zet alles op alles om haar vader terug te krijgen. Een grimmig maar troostrijk sprookje over verlies en de waarde van verhalen.

Donkerster - Frank van den Bogaart

UDC Publishing kick-off met drie boeken

UDC Publishing is ontstaan uit de wens om zowel beginnende als gevestigde kunstenaars en ontwerpers de kans te geven een publicatie uit te brengen. Paul en Casper, zelf kunstenaar en vormgever, ondersteunen, begeleiden en produceren deze publicaties en willen zo een nieuw platform zijn voor makers. Bij de lancering publiceren zij de eerste drie boeken, namelijk: A 21st Century Mirage van Paul Segers, The Books Happen van Henny Overbeek en Class of Outcasts van Ajla Steinvåg. Om dit te realiseren zijn zij een crowdfunding gestart. 

Bekijk de publicaties van UDC

UDC Publishing kick-off met drie boeken

Expeditie Orkest

De philharmonie zuidnederland is het professionele symfonieorkest voor Zuid-Nederland. Het orkest zoekt de verbinding met alle inwoners van de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland met een breed aanbod van activiteiten. Ook biedt het orkest een educatieprogramma waarmee het jaarlijks duizenden kinderen en jongeren de magie van muziek laat beleven. De instrumentenfilm 'Expeditie Orkest' biedt inzicht in het symfonieorkest en de verschillende instrumenten die in het orkest zitten. Op een toegankelijke manier toont de film de instrumenten van de bouw ervan tot aan het musiceren. Zo draagt de film bij aan de verbreding van kennis over muziek.

Bekijk Expeditie Orkest

Expeditie Orkest

Stilte heeft het laatste woord - Tahné Kleijn

'Stilte heeft het laatste woord' is een fotoboek van Tahné Kleijn over de coronacrisis en hoe deze in Brabant werd beleefd. Het toont het moment van de eerste besmetting tot een grootouder die na een vaccinatie eindelijk haar kleindkind een knuffel kan geven. Het fotoboek is een tijdsdocument, dat bijzondere momenten toont uit de afgelopen tijd. De serie foto's vertelt het verhaal vanuit Brabants perspectief, maar staat symbool voor het hele land. Fotograaf Tahné Kleijn (voormalig stadskunstenaar van Helmond) legde alle belangrijke momenten en plekken vast. Zo toont ze de beleving van de crisis in de zorg, bij de ondernemers en de patiënten.

Bestel Stilte heeft het laatste woord

Stilte heeft het laatste woord - Tahné Kleijn

Living Room - Lilia Scheerder

Lilia Scheerder maakt een korte horror-comedy zonder gesproken dialoog. In deze film ervaar je het effect van eenzaamheid en isolatie in tijden van een pandemie. Living Room probeert te verbeelden welke uitwerking de bizarre omstandigheden waarin we nu leven op sommige mensen kan hebben. De isolatie, de angst voor het onbekende, het gebrek aan ritme, het verlangen om iemand vast te houden. Living Room heeft geen gesproken dialoog. De acteurs vertellen het verhaal door hun fysieke spel dat wordt versterkt met speciaal daarvoor gecomponeerde muziek.

Bekijk Living Room

Living Room - Lilia Scheerder

Adem stilte - Manon Beernink

Manon Beernink maakt een korte fictiefilm over eenzaamheid onder jongeren door de lockdown tijdens de corona-pandemie. In deze film volgen we Eva, een student die alleen thuis komt te zitten tijdens een wereldwijde pandemie. De film vertelt een verhaal waarin de lockdown de gevoelens van gemis en eenzaamheid versterken. Eenzaamheid onder jongeren is een groot probleem en in de huidige tijd nog urgenter. Met deze film wilt Manon jongeren een stem geven en hen tegelijkertijd laten zien dat zij niet alleen zijn. 

Bekijk Adem Stilte

Adem stilte - Manon Beernink

The Camel's Back - Zep van Tienen

Zep van Tienen studeert in 2021 af aan AKV|St. Joost in de richting film. Voor zijn afstuderen maakt hij een korte fictiefilm over masculiniteit. In het dorp waar Zep vandaan komt wordt in de opvoeding van kinderen duidelijk bepaald dat hard zijn iets is voor de jongetjes en de tedere kant is weggelegd voor de meisjes. Maar wat is een ‘echte’ man en mag hij ook kwetsbaar zijn? Hier werd niet over gesproken. Dit onderwerp staat centraal in deze korte fictiefilm en hiermee wil hij dit thema graag bespreekbaar maken onder jongeren. 

The Camel's Back - Zep van Tienen

Cocon - Lisette Vlassak

In 2021 studeert Lisette Vlassak af aan de Filmacademie te Amsterdam in de richting regie-fictie. De film 'Cocon' gaat over het buitenbeentje Sonny, die worstelt met zijn mannelijkheid. Waar hij eerst alleen geïnteresseerd was in biologie en natuurdocumentaires, wordt hij nu gegrepen door ander natuurlijk schoon. Zijn vader, zus en klasgenoot maken de gevoelens voor zijn klasgenootje Coco alleen nog maar ingewikkelder. Cocona is een energieke film over zelfacceptatie en seksuele ontluiking

Cocon - Lisette Vlassak

Light By The Sea

Light By The Sea bestaat uit Eszter Anna Baumann en Davy Knobel, beide uit Breda en actief in de (Brabantse) muziekindustrie. Vanwege de coronacrisis kwamen ze thuis te zitten. Wat begon met het schrijven van muziek ontwikkelde zich tot het maken van een volwaardig album. Zelf beschrijven ze hun stijl als de “vergeten sound” zoals Clannad, The Verve, Fleetwood Mac en Dead Can Dance.

Light By The Sea

Conform - Maurane Gemmeke

In 2021 studeert Maurane Gemmeke af aan AKV|St. Joost in Breda als filmmaker. Haar documentaire 'Conform’ gaat dan ook haar visitekaartje worden in de professionele filmsector. Na haar afstuderen wil Maurane als freelance documentairemaker en fotograaf aan de slag in Breda en omstreken. Voor 'Conform' verdiept ze zich in de verschillende perspectieven die mensen hebben op de Corona-crisis. De pandemie zorgt voor grote onzekerheid en de meerdere lockdowns maken dat we in een vreemde tijd leven. Dat brengt verwarring met zich mee, wat zich bijvoorbeeld uit in het ontstaan van complottheorieën. Voor haar documentaire gaat Maurane op zoek naar deze kritische denkers, om ook de andere kant van het verhaal te vertellen.

Conform - Maurane Gemmeke

Uit de Maat - Luuk van de Ven

Luuk van de Ven studeert in 2021 af aan AKV|St. Joost in de richting film. Voor zijn afstuderen maakt hij het visueel album 'Uit de Maat', over hoe je grootste onzekerheden juist je grootste kracht kunnen zijn. Daarvoor put hij ook uit zijn eigen ervaringen. Rondom verkrachting hangt nog altijd een groot taboe. Luuk wil dat doorbreken door hier een visueel album over te maken, met drie videoclips behorende bij een EP.

Bekijk Uit de maat

Uit de Maat - Luuk van de Ven

Het Nu - Koen van Driel

Koen van Driel studeert in 2021 af aan de kunstacademie AKV st. Joost met een film over mindfulness en meditatie. In deze korte fictiefilm wil de Brabantse Koen van Driel een weerwoord laten zien op het clichébeeld dat bij een jonge generatie heerst over meditatie en spiritualiteit. De film gaat over Roos (25). Zij probeert door het behouden van een sterke meditatieve aanwezigheid om te gaan met de naderende dood van haar oma. Maar is dit de juiste weg?

Het Nu - Koen van Driel

Remembering The Skymasters - Paradox Jazz Orchestra

Tijdens ieder concert zet Paradox Jazz Orchestra een bigband, componist of arrangeur centraal. Tijdens het eerste concert stonden zo 'The Skymasters’ centraal, een bigband die bijna 50 jaar bestaan heeft. Van 1978 tot 1986 vergaarden The Skymasters veel populariteit doordat ze wekelijks op de radio te horen waren in het programma AVRO Swingtime. Elke week verwelkomde het orkest wisselende nationale en internationale solisten. Veel van deze muziek is maar één keer gespeeld. Sindsdien zijn de stukken beland in archieven en daar wil Paradox Jazz Orchestra verandering in brengen. Het orkest verzamelt de mooiste en meest indrukwekkende niet-uitgebrachte stukken van The Skymasters.

Beluister Remembering The Skymasters

Remembering The Skymasters - Paradox Jazz Orchestra

Wil je meer weten over crowdfunding?

Of wil je je plan met ons bespreken? Neem dan contact met ons op.