Luuk van de Ven studeert in 2021 af aan AKV|St. Joost in de richting film. Voor zijn afstuderen maakt hij het visueel album 'Uit de Maat', over hoe je grootste onzekerheden juist je grootste kracht kunnen zijn. Daarvoor put hij ook uit zijn eigen ervaringen. Om het visueel album te kunnen produceren, is Luuk een crowdfunding gestart.

Foto: Linsey Kuijpers

Het project

Rondom verkrachting hangt nog altijd een groot taboe. Luuk wil dat doorbreken door hier een visueel album over te maken, met drie videoclips behorende bij een EP. In dit project probeert hij de nuance op te zoeken. Verkrachting is volgens hem een onderwerp waar mensen snel een mening over hebben. Maar soms ligt het ingewikkelder. Wat gebeurt er als je als kijker ineens compassie voelt voor de dader en begrijpt waarom hij het gedaan heeft?

Luuk heeft zelf ook ervaring met verkrachting. Dat was een traumatische gebeurtenis die hij lang heeft weggestopt. Pas jaren later en door therapie leerde hij hier beter mee om te gaan. Zelf heeft Luuk geen sterk gevoel van wraak. Hij wil vooral weten waarom de ander het heeft gedaan, en of hij doorheeft dat hij hiermee een dikke stempel op zijn leven heeft gedrukt. Door vanuit zijn eigen ervaring deze videoclips te maken, hoopt hij het taboe op verkrachting te doorbreken en gesprekken te openen, zodat hopelijk meer mensen zich betrokken voelen bij het onderwerp.

Luuk gaat drie videoclips maken die samen dit verhaal vertellen. De tekst van de nummers is gebaseerd op gesprekken die hij voerde met mensen die ook ervaring hebben op het gebied van verkrachting. Om de clips te kunnen produceren, is Luuk een crowdfunding gestart op Cinecrowd. 

Luuk is ook uitgeroepen tot winnaar van de Atelierprijs 2021-2022 van gemeente Breda. De gemeente stelt deze prijs jaarlijks beschikbaar aan de meest ondernemende student van Kunstacademie St. Joost in Breda. Met de prijs kan Luuk een jaar lang gebruikmaken van een gastatelier bij broedplaats Electron. Daarnaast krijgt hij begeleiding bij het opzetten van een eigen beroepspraktijk en toegang tot het netwerk van Electron. 

Waarom een bijdrage uit de impulsgelden?

Met het project ‘Uit De Maat’ wil Luuk van de Ven zijn angst omzetten in kracht. Met zijn visueel album, dat gaat over verkrachting, hoopt hij meer awareness te creëren en lotgenoten een hart onder de riem te steken. Kunstloc Brabant ondersteunt graag dit project, dat hopelijk zal zorgen voor een vliegende start van Luuk zijn professionele carrière in de film.

De volledige aanvraag is terug te vinden in het publieke overzicht van aanvragen, onder nr. CF/2021/115.

bekijk hier de crowdfunding

Waarom een bijdrage uit de impulsgelden?

dit kan ook met crowdfunding