We missen het allemaal. Een concert, musical of theatervoorstelling bijwonen. Een bezoek aan ons lievelingsmuseum. Onze wekelijkse tekenles, het schilderclubje of de zangles. Het gemis van kunst en cultuur is groot.

De afwezigheid van kunst en cultuur is voor sommige mensen áltijd aan de orde. Ook zonder pandemie. Toegang ertoe is namelijk lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. En dat vinden wij jammer. Want kunst en cultuur inspireren, verrijken je leven en helpen je groeien!

Verschillende groepen mensen zijn geholpen bij het vroegtijdig inzetten van cultuurparticipatie als middel om toegang tot de samenleving te verbeteren. We zien namelijk dat kunst en cultuur een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven, en van grote invloed zijn op het individu en zijn of haar omgeving. Dat is wat we iedere Brabander toewensen!

Brabantse projecten met impact

Om het belang van cultuurparticipatie zichtbaar te maken, zijn we op bezoek geweest bij enkele parelprojecten die zich hiermee bezighouden: Beeldkracht Oisterwijk, Pruts & Klooi, KRACHTVOER Theater en Ixeg Waxie. Brabantse projecten met impact, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en het hart op de goede plaats.

De kracht van deze initiatieven is moeilijk in woorden of beelden te vatten - je moet het meemaken, van dichtbij zien - maar toch hebben we een poging gewaagd. De verhalen hebben we in de vorm van een posterzine gegoten - deels poster, deels magazine - waarbij deelnemers van de projecten de beelden op de poster hebben verzorgd. Lees verder en laat je inspireren!

Foto's door Roos Pierson

Beeldkracht Oisterwijk

Atelier Beeldkracht Oisterwijk stelt mensen met geheugenproblemenin de gelegenheid om hun leefwereld of emoties te vertalen in beelden. Beeldend kunstenaarEllen Geerts en haar team zorgen voor een positieve bijdrage aan het welzijn van haar deelnemers en hun omgeving en zetten in op een nuancering in de beeldvorming van geheugenproblematiek.

Bekijk de posterzine!

Beeldkracht Oisterwijk Beeldkracht Oisterwijk

Ixeg Waxie

Tilburgse jongeren die moeite hebben hun weg te vinden in de maatschappij maken samen de Ixeg Waxie, een eigen publicatie. Onderwerpen die voor hen relevant zijn vormen de leidraad voor de thematiek van de krant. Door over deze onderwerpen te schrijven, tekenen en fotograferen worden thema’s waar de jongeren in hun dagelijks leven tegenaanlopen bespreekbaar gemaakt.

Bekijk de posterzine!

Ixeg Waxie Ixeg Waxie

KRACHTVOER Theater

KRACHTVOER Theater zet theater in als middel om verbindingen tussen mensen te laten ontstaan, in het bijzonder tussen kinderen en ouderen. Ze slaan een brug tussen zorg en cultuur, professioneel- en amateurtheater, disciplines en generaties, en bewijzen dat leeftijd geen rol speelt bij theater.

Bekijk de posterzine!

KRACHTVOER Theater KRACHTVOER Theater

Pruts & Klooi

Op een basisschool in een 'moeilijke' wijk in Oss kunnen kinderen na school prutsen en klooien met allerlei materialen. Projectleider Pim Frissen en haar team hebben een vrijstaat gecreëerd waar de kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten en de mogelijkheid hebben om te groeien in hun zelfvertrouwen.

Bekijk de posterzine!

Pruts & Klooi Pruts & Klooi

Loop je zelf rond met een idee voor een sociaal-cultureel project?

En ben je op zoek naar advies, een netwerk of financiële ondersteuning? Of ben je benieuwd naar de positieve effecten van cultuurparticipatie op onze gezondheid en de samenleving? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.