Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

De culturele sector is door een zware periode van lockdowns heen gegaan. Nu allerlei deuren weer openen kunnen we niet wachten om de verbeeldingskracht van Brabantse makers weer in actie te zien. Provincie Noord-Brabant stelde in 2021 met het perspectiefbudget een bedrag van €500.000 beschikbaar voor makers en amateurkunstorganisaties om hen een stimulans te geven om nieuw aanbod te ontwikkelen. We kijken uit naar het nieuw te ontwikkelen werk van alle makers en organisaties die een bijdrage uit het perspectiefbudget mochten ontvangen.

Het perspectiefbudget werd in september 2021 in het leven geroepen om een eenmalige financiële impuls te geven aan kleine ondernemers in de culturele sector, zodat zij weer aanbod kunnen ontwikkelen. Het doel van dit budget is dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, er ruimte wordt gegeven aan maatschappelijke initiatieven, en een stimulans wordt gegeven aan de vrijetijdssector. Provinciale Staten stelde een bedrag van €500.000 beschikbaar. Het budget werd dermate overvraagd, dat het loket vroegtijdig sloot en nieuwe aanvragen niet meer in behandeling genomen konden worden.

Alle toekenningen

Onderstaande makers en organisaties ontvangen een bijdrage uit het perspectiefbudget:

Albert van Abbe, Alyssa Bottse, Andreia Dobrota, Anne van den Hoogen, Annemijn Rijk, Arjan Lienaerts, Bart van Dongen, Bas Ketelaars, Beau Meevis, Bob Driessen, Bram Stadhouders, Bram van Helden, Capella Brabant, Claudia den Boer, Claudia Koole, Corinne Heyrman, Corpo Máquina, Daan Brouwer, Dave Hanhart, Denniz Hout, Evie Sparideans, Farida Lemouchi, Frank van Osch, Gegam Soghomonyan, Hanneke de Leeuw, Hertog Zout, Inez Wolters, Ingrid Simons, Iris Penning, Jan Willem Schram, Jan-Hein Arens, Jessica Halden, Joël Domingos, John Maes, Jos Merkx, Kiki van Eijk, Koninklijke Harmonie Deurne, Kubilay Kaya, Laurens Hoynk van Papendrecht, Laurien Schrooten, Marja van Trier, Marjolein Keijsper, Marlon Tielemans, Massimiliano Murra , Mathijs Leeuwis, Merel van der Linden, Michel Nienhuis, Moreno Schweikle, Niels Duffhues, Nina van de Ven, Pascal Terstappen, Ramona Treffers, Renée van Trier, Richard van Kruysdijk, Ruut van der Beele, Sarah Linde van der Dungen, Shirley Welten, Sigrid Calon, Sophie Tooten, Stichting Atlas, Stichting Flake, Suzan Stouthart, Tegest Pecht-Guido, Tijs Rooijakkers, VANTOT, Vloeistof, Yannick Verhoeven en Zwermers.

De behoefte aan de middelen was groot, zo bleek uit het fors aantal aanvragen dat de eerste dagen werd ingediend. Ook bleek dat de makers en amateurkunstorganisaties, ondanks de beperkingen die de coronacrisis met zich meebrengt, nog steeds veel ideeën en plannen hebben voor de ontwikkeling van nieuw werk. Hieronder vind je enkele voorbeelden van plannen.

Marjolein Keijsper

Marjolein Keijsper ontwierp eerder al een drietal collectibles (souvenirs) voor het kloosterpad in het kader van het Brabants kloosterleven. Via het onderzoek dat eraan voorafging ontwikkelde Marjolein interesse in de kleding van kloosterlingen, die heel andere gebruiken en waardes kent. Door kleding van kloosterlingen en mode samen te brengen wil Marjolein een kledingcollectie ontwerpen die past in onze tijd van slow fashion, een beweging die het belastende modesysteem wil veranderen. De nieuwe collectie zal gepresenteerd worden tijdens Dutch Design Week in oktober 2022.

foto: Noregt Creative Media

Marjolein Keijsper

Zwermers

Paul van de Waterlaat en Inez Wolters ontwikkelen een nieuw werk binnen het meerjarig project Pan~// Catwalk. Daarin stelt Zwermers via kleding vragen over gender en identiteit. Het onderzoek vindt plaats via performances en andere artistieke uitingsvormen. Zwermers werkt hiervoor samen met Stichting de Vrolijkheid, die zich inzet voor empowerment van bewoners van AZC. Zwermers en Stichting Vrolijkheid vinden elkaar in de missie om zichtbaarheid te genereren voor alle mensen. Het resultaat van dit project wordt getoond in het AZC en bij Theater De Nieuwe Vorst.

Sophie Tooten

Transformer wordt een nieuwe documentaire van documentairemaker Sophie Tooten over de jonge talentvolle choreograaf, danser en circusperformer Piet van Dycke. De film volgt Piet tijdens zijn zoektocht naar zijn eigen artistieke signatuur en de ontwikkeling van twee nieuw werken, genaamd Exit en Glorious Bodies. Veel van Sophie haar werk gaat over de culturele sector in Brabant. Daarin is ze vaak zelfstandig regisserend cameravrouw, zodat ze zo dicht mogelijk bij de hoofdpersoon kan komen. Haar nieuwe film over Piet van Dycke gaat in première in oktober 2022 bij Festival Circolo.

foto van Piet van Dycke - On Point

Sophie Tooten

Applescal

Pascal Terstappen (Applescal) schrijft en produceert elektronische muziek en is daarnaast ook actief als dj. Als dj trad hij onder meer op bij Berghain, DGTL, Awakenings, Best Kept Secret en Paradiso. In 2022 wil Applescal groots uitpakken met een nieuwe live-set en daaraan gekoppeld een nieuw album. De live-set ontstaat door het bouwen van een grote “samplebank” van bass lines, melodieën, drums en effecten. Deze worden op het podium vervormd en gearrangeerd. Het resultaat is een dj-set met volledig eigen geschreven en geproduceerde muziek, waarin de combinaties eindeloos zijn en er volop ruimte is voor improvisatie. De presentatie van de eerste show staat gepland voor Amsterdam Dance Event in oktober 2022.

Koninklijke Harmonie Deurne

Voor de nieuwe theaterproductie van 2022 baseert Koninklijke Harmonie Deurne zich op Griekse goden. In ‘OMG’, ofwel ‘Oh my God’, staan Griekse goden in het middelpunt, maar zullen ook de eigentijdse Deurnese goden de revue passeren. Het muziekwerk ‘El Olimpo de los Dioses’ van Oscar Navarro vormt de basis van de nieuwe voorstelling. Het muziekstuk omvat 10 delen die elk een eigen Griekse god verbeelden. Voor deze productie werkt de harmonie samen met dirigent Martien Maas en regisseur Davy Denkers, dansers, het koor Vela Monte, de jeugdslagwerkgroep, musicalschool Mylagro en het Willibrord Gymnasium. De voorstellingen staan gepland voor november 2022.

Koninklijke Harmonie Deurne

Nieuw aanbod van artistieke projecten

De komende tijd gaan alle partijen aan de slag met de ontwikkeling van nieuw werk, dat ook getoond zal worden aan het Brabantse publiek. Vol verwachting kijken we uit naar de resultaten. Veel van de eindresultaten zullen in 2022 nog online of offline te bewonderen zijn.

Wil je meer weten over de inzet van het perspectiefbudget?

Neem dan contact met ons op.