Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Twaalf studenten van de opleiding ArtCoDe van Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg hebben de eerste maanden van dit jaar hard gewerkt aan een proof-of-concept voor de studio Public Takeover. De studenten werken voor het eerst tijdens hun studie in een echte opdrachtsituatie met opdrachtgever en publiek. Één van hen mag het concept namelijk gaan realiseren voor festival Kaapstad in Tilburg. Sander van Bussel en Anja Reinhart, curatoren van festival Kaapstad, traden als opdrachtgever op en hadden de moeilijke taak om uit de twaalf concepten het meest kansrijke te selecteren. Lieke Dunnewijk is de gelukkige winnaar! Haar bijdrage aan festival Kaapstad is van 16 tot en met 18 augustus 2024 te beleven in de Tilburgse binnenstad.

Tilburg Kapen

Met veel enthousiasme presenteerden de studenten op locatie hun proof-of-concept om de binnenstad van Tilburg ‘te kapen’. De concepten moesten voldoen aan diverse criteria, zoals haalbaarheid, artistieke kwaliteit en interactie met de omgeving. En natuurlijk moeten de ideeën aansluiten bij het manifest van Kaapstad. Kaapstad is een kunstfestival waar kunstenaars drie dagen lang de binnenstad overnemen en het publiek verrassen met intrigerende installaties, gekke verzinsels en meeslepende performances.

Tilburg KapenFoto door Jacqueline Moors

Zwerfafval

Lieke wordt uitgedaagd om straks, net als de andere kunstenaars die deelnemen aan Kaapstad, het publiek te porren en te prikken, zaken te keren en vastgeroeste ideeën los te weken. Tijdens haar onderzoek viel het Lieke op dat hoewel de stad op het eerste gezicht schoon lijkt, er eigenlijk overal wel wat afval op de grond te vinden is. Het frustreert haar dat mensen zo nonchalant met afval omgaan en niet de moeite nemen om het in de prullenbak te gooien. Met haar werk hoopt Lieke – door het uitvergroten van afval – op een humoristische manier kritiek te uiten en mensen aan het denken te zetten over dit onderwerp.

Studio Public TakeoverFoto door Jacqueline Moors

Studio Public Takeover

Studio Public Takeover maakt onderdeel uit van traject De Kunstopdracht van Kunstloc Brabant. Dit is een intensief talentontwikkelingstraject waarmee Brabantse makers die aan het begin van hun loopbaan staan, de kans krijgen om samen te werken met een opdrachtgever uit het publieke domein. Sinds enkele jaren hebben we ook een editie speciaal gericht op makers die nog in opleiding zijn, in samenwerking met de opleiding ArtCoDe van FHK binnen hun Studio Public Takeover. Want we vinden dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen om je voor te bereiden op het cultureel ondernemerschap. Om de studenten te trainen bij hun toekomstig cultureel ondernemerschap doorlopen zij tijdens de studio een uitgebreid programma van 10 weken. Tijdens diverse workshops onder begeleiding van ervaren trainers en docenten, ondervinden ze wat de kracht van onderzoek en ontwerp is in het werkveld. Ze oefenen met pitchen aan een opdrachtgever en ervaren wat publiekswerking is. Ook gaan de studenten in gesprek met ervaren kunstenaars.

Meer weten over De Kunstopdracht of het werken aan je cultureel ondernemerschap?

Neem gerust contact op!

Opdrachtgeverschap

Zonnewijzer van Guido Geelen, een nieuw beeld in Heesch

Tijdens midzomernacht werd Zonnewijzer feestelijk onthuld. Kunstloc Brabant begeleidde de gemeentelijke werkgroep rondom dit project.

28 juni 2024
Zonnewijzer van Guido Geelen, een nieuw beeld in Heesch

Deze drie jonge makers gaan een vorm geven aan Brabandish

Na drie intensieve dagen vol workshops en een pitch voor de opdrachtgever zijn de drie winnaars bekend: Nele Vandeneede, Marijke Remmers en Manon Jeuken

21 juni 2024
Deze drie jonge makers gaan een vorm geven aan Brabandish

Winnaar Kunstopdracht Festival Kaapstad bekend

Met veel enthousiasme presenteerden de studenten hun proof-of-concept om de binnenstad van Tilburg ‘te kapen’. Lieke Dunnewijk mag haar concept uitvoeren.

21 juni 2024
Winnaar Kunstopdracht Festival Kaapstad bekend

De Kunstopdracht editie 2024 | Ontwerpopdracht BrabanDish

Talentontwikkelingstraject voor jonge makers die willen werken in het publieke domein. Één van hen krijgt de ontwerpopdracht BrabanDish.

11 april 2024
De Kunstopdracht editie 2024 | Ontwerpopdracht BrabanDish

Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

De keramische creatie van Bobbi Cleij heeft een plek gekregen in Breda als resultaat van De Kunstopdracht.

30 maart 2024
Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc stimuleert deelnemers aan de Van Gogh Nationaal Park Academie om een kunstenaar in te zetten.

8 december 2023
Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

ArtCoDe studenten werken bij Studio Public Space aan een kunstopdracht in de openbare ruimte.

7 december 2023
12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

Bobbi Cleij wint De Kunstopdracht 2022/2023

Bobbi Cleij wint ontwerpopdracht voor kunstwerk in het Bredase Boeimeerpark.

31 januari 2023
Bobbi Cleij wint De Kunstopdracht 2022/2023

Winnaars opdracht Kaapstad bekend

15 studenten van Fontys namen deel aan een talentontwikkelingstraject. Twee krijgen nu een opdracht bij festival Kaapstad.

12 juli 2022
Winnaars opdracht Kaapstad bekend

Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

Sectoren bundelen hun krachten op zoek naar innovatieve oplossingen. Welke rol kan de kunstenaar spelen in deze vraagstukken?

26 oktober 2017
Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar