Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Je hoeft geen professionele organisatie te zijn om internationale projecten op te zetten. Ook amateurkunstclubs gaan geregeld de grens over. Zo reisde het Brabants Kamerkoor uit Den Bosch af naar Brazilië en kwam Stichting Project Orkest Nederland onlangs terug uit Noord-Engeland. Hoe komen ze op deze plekken terecht, welke subsidiemogelijkheden zijn er en wat kunnen we hiervan leren? Mestmag.nl duikt erin.

- Geschreven door Tess Steijvers

Wat brengt het Brabants Kamerkoor helemaal naar Brazilië?

“Onze toenmalige dirigent Fokko Oldenhuis kwam met het idee ter gelegenheid van ons 75-jarige jubileum,” vertelt Laura van der Westerlaken, voorzitter van het Brabants Kamerkoor. “Hij is opgegroeid in Brazilië, kwam er nog vaak en had er goede contacten. In oktober 2015 deden we mee met een korenfestival in Londrina. Als enige koor van buiten Zuid-Amerika, en dan ook nog eens helemaal uit Europa, waren we daar een echte bezienswaardigheid. Daardoor deden we ook meerdere onverwachte sponsoroptredens voor onder andere televisie, radio, een winkelcentrum en een basisschool. Het jaar erna kwam het Braziliaanse koor waar we op bezoek waren naar Nederland.”

Wat kwam er allemaal kijken bij de organisatie?

“We hadden een speciale projectgroep die alles regelde. De reis zelf ging via een reisbureau en de contacten liepen via de dirigent. We waren tien dagen weg en dat kost nogal wat geld en vakantiedagen, waardoor sommige koorleden ervoor kozen thuis te blijven. De reis betaalden we zelf. Het verblijf, inclusief eten en drinken, werd door het koor in Brazilië verzorgd.”

Brabants Kamerkoor zong in Brazilië op een basisschool.

Hebben jullie gebruik gemaakt van subsidies?

“Voor het hele jubileumjaar hadden we €14.500,- vanuit diverse fondsen ter beschikking en dat hebben we over het jaar verdeeld. Dit kwam onder meer van de Gemeente Den Bosch en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Toen het Braziliaanse koor naar Nederland kwam heb ik crowdfunding gedaan via voordekunst.”

Heb je tips voor andere organisaties die naar het buitenland willen?

“Houd er rekening mee dat het organiseren van zo’n reis veel tijd kost. Door de contacten van onze dirigent zijn we daar heel goed ontvangen. Alles werd verzorgd: we sliepen in een klooster en aten ook samen. Toen het Braziliaanse koor naar Nederland kwam was het veel intensiever, omdat ze toen bij ons in huis kwamen.” 

Waar kwam bij SPON het idee vandaan om over de grens te gaan met projectorkesten?

SPON is ontstaan nadat een mogelijk uitwisselingsprogramma tussen een Oostenrijks orkest en Nederlands orkesten mislukte.” Aldus Gerard Haneveer, Voorzitter van Stichting Project Orkest Nederland (SPON). “Er bleek te weinig durf bij de verenigingen terwijl er onder de muzikanten juist liefhebbers zijn die een buitenlandse concertreis aantrekkelijk vinden. Daarom reizen we nu elk jaar naar een andere locatie met een andere dirigent en repertoire. Wij zijn inmiddels in Innsbruck, Zweden, Berlijn, Oxford, Italië, Praag, Rijn en Moezelstreek, Polen en Hull/York geweest.”

Dat klinkt alsof het toeren goed bevalt?

“Ja, de muzikanten beleven plezier aan het musiceren tijdens de voorafgaande tien repetities en de concertreis zelf. Diversiteit aan concertlocaties maar vooral het samen musiceren doet de mensen goed.”

Randvoorwaarden voor een internationale uitwisseling

volgens Gerard Haneveer:

 • Leuk reisdoel
 • Draaiboek
 • Goede busonderneming met een fijne chauffeur
 • Vervoer voor ander materiaal zoals instrumenten
 • Personenwagen voor kleine to-do dingen en calamiteiten
 • Medische gegevens van deelnemers
 • Iemand die bij eventuele calamiteiten kan handelen

Kan je vertellen hoe jullie de reizen organiseren?

“In mei beginnen we op onze website en via sociale media met het publiceren van informatie over het reisdoel en de repetitiedagen, het repertoire en de dirigent(e). In juni starten we met het openstellen van inschrijven voor de geïnteresseerden. Aan de hand van de cv's bekijken we samen met de dirigent of de kandidaat plaatsbaar is. Als er instrumenten ontbreken gaan we via social media en eigen netwerken zoeken. Voor de concertreis kijken we eerst via internet welke locatie mogelijk geschikt is en vervolgens zoeken we hotels en concertlocaties op. Ons productieteam bezoekt de locatie in het najaar en kijkt ter plekke wat de mogelijkheden, eisen en wensen zijn.”

Komen jullie wel eens voor verrassingen te staan?

“Er is wel eens iets dat je anders inschat en er zijn zaken die gebeuren met de deelnemers die opgelost moeten worden, maar dit blijkt altijd wel oplosbaar. Je moet er wel op voorbereid zijn. Ook kom je dingen tegen op concertlocaties die niet volgens afspraak zijn. Dan moet je improviseren. Maar dat maakt het vaak juist ook wel leuk. Een enthousiast team om je heen hebben die dit aankan en wil is daarom belangrijk. Dienstverlenend zijn naar je muzikanten zonder te overdrijven. Dat is denk ik de kunst.”

Maken jullie gebruik van subsidies?

“SPON is een vrijwilligersorganisatie en niemand van SPON wordt betaald. De deelnemers betalen de kosten zelf en de bijdrage blijft onder de €500,-.”  

Tips voor amateurclubs om over de grens te gaan

 • Een buitenlandse reis is iets speciaals. Zet crowdfunding in om dit speciale doel financieel rond te krijgen. Lees hier meer over crowdfunding
 • Neem contact op met fondsen als je subsidie wil aanvragen. Er is geen fonds dat specifiek buitenlandse reizen subsidieert. Vraag goed na of je project kans maakt. Hier zie je de regelingen en fondsen
 • Soms is het zo dat disciplines of bepaalde vormen van amateurkunst hier in overvloed aanwezig zijn terwijl dit in het buitenland niet het geval is. Soms kun je op die manier met een optreden in het buitenland de clubkas spekken.
 • Werk samen met de buitenlandse stad om lokaal kortingen te bedingen op bijvoorbeeld accommodatie
 • Zet ook in op de verbroedering, het gaat niet alleen om de artistieke prestatie
 • Sluit aan bij bestaande netwerken. Zoals stedenbanden, netwerken van steden binnen Europese subsidiestromen of historische connecties tussen steden. Zo heeft Breda bijvoorbeeld als Nassaustad een samenwerking met andere Nassausteden zoals Diest en Orange. De kans is groter dat je een keer in de andere stad van de stedenband kunt spelen wanneer de voorstelling een thema heeft dat aansluit bij de gezamenlijke historie van de steden

Bovenstaande tips zijn gedeeld door de Adviseurs Kunstbeoefening van Kunstloc Brabant. Ben jij op zoek naar ondersteuning van jouw amateurkunstclub? Kijk eens of Kunstloc Brabant je kan helpen.

Tess Steijvers

Masterstudent art, media & society

amateurkunst

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Drie makers vertellen hoe ze illustraties en fotografie gebruiken om gevoelens en verhalen rondom rouw uit te drukken.

28 november 2023
Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Blog | Ode aan mijn vereniging

Adviseur Erica Gruyters over de magie van het muziek maken met zo’n 40 andere leden, ook in tijden dat het even wat minder gaat.

23 mei 2023
Blog | Ode aan mijn vereniging

Herken drempels voor cultuurparticipatie

Veel mensen in onze samenleving ervaren drempels om deel te nemen aan cultuur. Met het kennen-willen-kunnen-doen-model leer je deze drempels sneller herkennen, zodat je vervolgens iets kan doen om ze te verlagen.

8 februari 2023
Herken drempels voor cultuurparticipatie

Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Kinderen, tieners en jong volwassenen worstelen toenemend met stress en zwaarmoedigheid. Waarom is cultuur voor jonge mensen zo’n goed antigif tegen angst, onzekerheid en gebrek aan hoop?

8 november 2022
Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Het muziekproject Ready to Rock verzorgt gratis muzieklessen op basisscholen in de regio Helmond. Een verrijkende ervaring voor kinderen.

31 augustus 2022
Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Het derde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

10 februari 2022
De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Hoe kunst, design en architectuur kunnen bijdragen aan de beperking van eenzaamheid.

8 oktober 2021
Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Checklists, stappenplannen en invuldocumenten die helpen helder te krijgen wat de WBTR voor gevolgen heeft voor jouw stichting of vereniging.

25 juni 2021
Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Zelfvertrouwen zonder kaders

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Pruts & Klooi.

18 maart 2021
Zelfvertrouwen zonder kaders

Verbinding tussen jong en oud

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: KRACHTVOER.

11 maart 2021
Verbinding tussen jong en oud

Spreekbuis voor de creatieve ziel

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Ixeg Waxie.

2 maart 2021
Spreekbuis voor de creatieve ziel

Kunst brengt je in het nu

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Beeld-kracht Oisterwijk.

25 februari 2021
Kunst brengt je in het nu

Toneel met een gouden randje

Hoe jongeren hun talenten ontdekken in het Annatheater in Helmond; regisseuse Lavinia Germano en vier jonge spelers delen hun ervaring.

16 februari 2021
Toneel met een gouden randje

iktoon: Margriet danst door heel Europa

Margriet heeft het syndroom van Down. Ze doet aan moderne dans en wordt door gezelschappen uit heel Europa uitgenodigd om te dansen.

25 juni 2020
iktoon: Margriet danst door heel Europa

Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Cultuurparticipatie is van en voor iedereen! Het Ministerie van OCW stelt de komende vier jaar geld ter beschikking voor een landelijk programma.

19 juni 2020
Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Realistische portretten met een knipoog

Karin Neijenhuis werkt als communicatieadviseur bij de gemeente, maar besteedt een groot deel van haar vrije tijd aan haar passie: schilderen.

8 juni 2020
Realistische portretten met een knipoog

“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

deDansPunt. is de koepelorganisatie voor amateurdans in Brabant en focust op de artistieke kant van dans. Maar hoe pak je dit aan?

12 mei 2020
“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Individuele kunstlessen zijn weer toegestaan, mits je dat met anderhalve meter afstand organiseert. Dat zegde minister Van Engelshoven toe in het cultuurdebat op 28 april.

29 april 2020
Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

DUKEBOX heeft de laatste jaren uiteenlopende projecten opgezet waarin zij samenwerken met partners binnen én buiten de urban scene.

28 april 2020
Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Talent in de Regio is een subsidieregeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Om in aanmerking te komen moet je aangedragen worden door de provincie. Het is nu mogelijk een adhesieverklaring aan te vragen.

21 april 2020
Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Cultuur en sociaal domein, een uitdagende samenwerking. We kwamen bij elkaar om te sparren over het hoe en waarom. Hoe kunnen we de synergie vergroten? Welke belangen spelen? Wat heb je nodig?

11 maart 2020
Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Een reeks praktische tips van verenigingen met een krachtig bestuur.

23 november 2019
Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Op weg naar een succesvolle samenwerking

Waarom moeilijk doen als het samen kan? Lees ons inspiratieboekje vol tips en aandachtspunten voor de cultuursector en het onderwijs.

10 oktober 2019
Op weg naar een succesvolle samenwerking

Vrijwilligers werven en behouden

Wie krijg je zo gek om zich in te spannen voor jouw vereniging? In dit artikel geven we 10 tips voor voldoende organisatiekracht.

10 oktober 2019
Vrijwilligers werven en behouden

9 tips om jongeren te bereiken

Jongeren warm maken voor kunst is niet makkelijk. Ga je de investering aan? Benut dan deze tips en kansen.

10 oktober 2019
9 tips om jongeren te bereiken

Korenveld

Er is in Brabant een mooie traditie van koren, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid. Om ons sterk te maken voor de kwaliteit van de koorzang ondersteunen wij het platform Korenveld.

8 oktober 2019
Korenveld

Circle of Talent: ecosysteem voor talentontwikkeling

Talentontwikkeling is een ecosysteem dat je moet voeden, onderhouden en waarin je gezamenlijk moet investeren. Barbara Brouwers, directeur van Phoenix Cultuur, over de Circle of Talent.

6 februari 2019
Circle of Talent: ecosysteem voor talentontwikkeling

Ik toon, jij toont, hij toont, wij tonen

In het kader van iktoon spraken we met een lokaal coördinator op het gebied van amateurkunst, en met twee amateurkunstbeoefenaars over hun drijfveren en ambities.

12 juni 2018
Ik toon, jij toont, hij toont, wij tonen

Kweekvijver met jong en muzikaal talent

Wat zijn de drijfveren en toekomstdromen van jonge Brabantse muzikanten?

27 februari 2018
Kweekvijver met jong en muzikaal talent

De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

Dit jaar kregen instellingen voor amateurkunst, naast instellingen in de professionele kunst, voor het eerst een provinciale subsidie voor 4 jaar, in plaats van per jaar. Negentien instellingen in de amateurkunst zagen hun subsidieverzoek gehonoreerd. Ook binnen de professionele kunsten zijn nieuwkomers te ontdekken in de subsidieregeling hedendaagse cultuur. Mestmag.nl vroeg naar de plannen van de nieuwkomers.

22 december 2017
De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

iktoon

Elk jaar kun jij je in de maand juni laten zien als kunstenaar! Er is van alles mogelijk, de invulling bepaal jijzelf. Bundel je krachten met andere initiatieven en neem contact met ons op.

30 november 2016
iktoon

Jeugdfonds Cultuur Brabant

Het Jeugdfonds Cultuur Brabant ondersteunt kinderen en jongeren die om financiële redenen niet actief aan kunstbeoefening kunnen doen. Om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen, gaat het fonds samenwerkingen aan met Brabantse gemeenten.

30 november 2016
Jeugdfonds Cultuur Brabant

Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Vernieuwingen tonen, mensen verbinden, partners betrekken en meegaan met de tijd: dat is waar koepelorganisatie deDansPunt voor staat.

8 november 2016
Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Een vrijdagavond bij de harmonie

Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk - een van de beste harmonieën in Noord-Brabant - viert dit jaar haar 125-jarig bestaan.

14 april 2016
Een vrijdagavond bij de harmonie

Ons dorp nieuw leven inblazen

De muzikale traditie is in Brabant en Limburg al eeuwenlang onverwoestbaar. Harmonie en fanfare horen bij het Zuiden.

14 april 2016
Ons dorp nieuw leven inblazen

Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Sophie de Ruijter deed afgelopen schooljaar onderzoek naar het jeugdlid van een harmonie.

16 september 2015
Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Om te vermenigvuldigen moet je delen

Stel je voor dat jij als amateur-koorzanger samen kunt werken met de Nederlandse top, dat zou toch geweldig zijn?

19 juni 2015
Om te vermenigvuldigen moet je delen

Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Juist door de krimp worden fanfares en harmonieën creatief in het werven van nieuwe leden. In dit artikel noemen we vijf van deze slimme manieren.

10 februari 2015
Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst

Heel veel mensen hebben geen besef van wat een vrijetijdskunstenaar kan.

28 januari 2015
Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst