Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

In het voorjaar van 2021 wordt de koepelgevangenis in Breda het decor van een nieuw spraakmakend spektakel. ZODIAC de Musical combineert technologie, choreografie en muziek om een verhaal te brengen over de toekomst van onze planeet. 

Geschreven door: Grete Simkuté 

Een voorstelling met een grootse boodschap

Als we met Peet Nieuwenhuijsen spreken, producent van Stichting Zodiac, zit hij midden in de audities voor zijn geesteskind ZODIAC de Musical. “Er zijn honderden reacties op gekomen. Theaters en acteurs zijn hard geraakt door de coronacrisis. Dus de wil om te spelen en iets moois op te zetten, is groot.” En de musical belooft, hoe onze samenleving er in maart 2021 ook uitziet, een groot spektakel te worden. Ook de boodschap die de voorstelling brengt is groots: onze planeet verkeert in zorgelijke omstandigheden en wordt in haar voorbestaan bedreigd. 

Zodiac de musical | Door: Karin Jonkers

Dierenriem op het toneel 

Nieuwenhuijsen, al jaren werkzaam in de theaterwereld, speelde al lange tijd met het idee om ‘iets te doen met astrologie’ op het toneel. “De dierenriem laat zich theatraal geweldig uitwerken: er zijn verschillende sterrenbeelden en je hebt het heelal als decor. Maar vreemd genoeg is het nog nooit gebruikt in musicalland.” Samen met een creatief team besloot hij om dit thema uit te werken en actueel te maken. “Iedere astronaut die ooit in de ruimte is geweest en van bovenaf naar de aarde heeft gekeken, maakt zich bij terugkomst erg druk over de toekomst van de aarde. In ons verhaal zijn het de sterrenbeelden die van boven naar beneden kijken en zich zorgen maken.” 

'De dierenriem laat zich theatraal geweldig uitwerken: er zijn verschillende sterrenbeelden en je hebt het heelal als decor'

Vliegende objecten 

Schrijver Dick van den Heuvel stond in voor het script, waarin een van de sterrenbeelden naar aarde wordt gestuurd om orde op zaken te stellen. Maar de musical gaat ook over liefde in al haar vormen: van jonge ontluikende liefde tot nieuw hervonden liefde. Om dit verhaal optimaal tot zijn recht te laten komen wordt er gebruik gemaakt van dans en muziek, maar ook de nieuwste technologieën. Nieuwenhuijsen: “We werken met projecties en vliegende objecten zoals drones om een meeslepende ervaring te creëren. Zowel jongeren als volwassenen zullen onder de indruk zijn.”

Gigantisch planetarium

Vorig jaar werd Zodiac als demonstratievoorstelling in het ARTIS-Planetarium in Amsterdam opgevoerd. De ontvangst was dusdanig succesvol dat nieuwe investeerders besloten in te stappen en Nieuwenhuijsen op zoek kon gaan naar een definitieve locatie voor zijn voorstelling. De keuze viel op de koepelgevangenis van Breda. “Dit is een ongelooflijk inspirerende plek, door de ronde vorm én de grootte. Wij zien de koepelgevangenis als een gigantisch planetarium waar we straks mensen het gevoel geven dat ze zich echt in het heelal begeven.” Nieuwenhuijsen practices what he preaches, want duurzaamheid speelt niet alleen vóór maar ook áchter de schermen een grote rol. “We geven de koepelgevangenis een nieuwe functie, hergebruiken deze als het ware. Ook gaan we geen grote decors bouwen. In plaats van dat we iets nieuws in elkaar knutselen, projecteren we liever.” 

Inmiddels heeft Zodiac nog meer investeerders kunnen aantrekken, mede door het unieke financieringsplan van Nieuwenhuijsen. “Personen of organisaties die achter de duurzaamheidsboodschap staan, krijgen de kans om financieel te participeren via crowdfunding. Mensen die geld inleggen krijgen – als het goed gaat – het bedrag terug met een stukje rente. En als het niet goed gaat, krijgen ze het ook grotendeels terug vanuit een garantstelling van Brabant C.” Nieuwenhuijsen hoopt zo bijna een half miljoen euro op te halen, maar participeren kan al vanaf honderd euro. Hij ziet het als een innovatieve vorm van cultuurfinanciering, één die broodnodig is – corona of niet. 

(Voorgaande tekst is gepubliceerd in het fanzine #3, inmiddels is Zodiac de musical (binnen twee uur) volledig gefinancierd dankzij diverse private partijen en individuen middels Collin Crowdfunding.)

Flexibel inrichting

En over corona gesproken, zal dat nog een rol spelen bij de opvoering van de musical vanaf het voorjaar van 2021? Nieuwenhuijsen houdt rekening met alle scenario’s, maar is optimistisch. “De koepel is zo groot dat we heel goed op de 1,5-meterregel kunnen inspelen. Er komen vier tribunes, met elk een eigen ingang. We werken samen met ticketpartij Eventim die een ‘social distance tool’ heeft ontwikkeld waarmee ze de zaal optimaal kan inrichten op basis van de nieuwste maatregelen. Andere theaters moeten het qua ruimte doen met wat ze hebben, dus daarin hebben we geluk.” Hij ziet trouwens parallellen tussen de inhoud van Zodiac en de pandemie. “Zowel de huidige situatie als de klimaatcrisis vragen aan mensen dat ze op alle niveaus goed met elkaar samenwerken. Met de voorstelling maken we ze hiervan bewust, niet met een opgeheven vingertje, maar met een flinke dosis fantasie en entertainment.” 

Stichting Zodiac

ZODIAC de Musical is een productie van Stichting Zodiac, een stichting met de culturele ANBI-status. Stichting Zodiac wil met eigentijdse theaterproducties mensen en organisaties inspireren tot een bewuster leven. Nieuwenhuijsen: “Als onderdeel van onze ambities willen we ook graag Breda en Brabant op de kaart zetten als coöperatief, ondernemend en creatief theaterlandschap. ZODIAC de Musical is hiervan het eerste grote voorbeeld.” 

Brabant C

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Brabant C. Het Brabant C fonds is een investeringsfonds waar initiatiefnemers van culturele projecten een aanvraag in kunnen dienen voor financiering. Brabant C streeft met het fonds naar een duurzame versterking van het cultuursysteem door op vernieuwende wijze te investeren in cultuurprojecten. Lees het volledige Brabant C fanzine. 

Meer informatie over Brabant C

Theater

Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Nana van Moergestel en Neel Brans, over de bijzondere werkwijze van Dansnest in het project De Ader.

26 maart 2024
Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Drie Brabantse theatergezelschappen vertellen op welke manier ze inwoners betrekken.

26 februari 2024
Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Het publiek vindt langzaam haar weg terug naar de Brabantse theaters

De theaters kampen met een lagere bezetting dan vóór de pandemie. Geldt dat ook voor de theaters in Brabant? En hoe kijken zij naar de toekomst?

19 mei 2022
Het publiek vindt langzaam haar weg terug naar de Brabantse theaters

Dans als gespreksopener over fysieke grenzen

Hoe kun je belangrijke maatschappelijke thema’s bespreekbaar maken voor jongeren? Lara Knoops en Lotte Timmermans doen dat met dans.

6 januari 2022
Dans als gespreksopener over fysieke grenzen

De urban scene a man’s world? Of toch niet?

Breaking, popping, hiphop, skaten; de urban culture in Brabant is ‘here to stay’. Drie vrouwen uit de urban scene aan het woord over hun passie.

19 mei 2021
De urban scene a man’s world? Of toch niet?

Verbinding tussen jong en oud

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: KRACHTVOER.

11 maart 2021
Verbinding tussen jong en oud

Toneel met een gouden randje

Hoe jongeren hun talenten ontdekken in het Annatheater in Helmond; regisseuse Lavinia Germano en vier jonge spelers delen hun ervaring.

16 februari 2021
Toneel met een gouden randje

Een episch spektakel met duurzame boodschap

De koepelgevangenis in Breda wordt in het voorjaar van 2021 het decor van een nieuw spraakmakend spektakel:  ZODIAC de Musical.

4 februari 2021
Een episch spektakel met duurzame boodschap

Kunst op Brabantse scholen: ‘Meer dan een leuk uitje’

Drie intermediairs delen hun ervaringen en goede voorbeelden van kunsteducatie in Brabant.

10 september 2020
Kunst op Brabantse scholen: ‘Meer dan een leuk uitje’

Hoe houd je een mooie theaterbeleving op 1,5 meter afstand?

De magie van een theaterbezoek behouden én zorgen voor een veilige omgeving; voor die uitdaging staan theaters en andere culturele instellingen.

28 mei 2020
Hoe houd je een mooie theaterbeleving op 1,5 meter afstand?

“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

deDansPunt. is de koepelorganisatie voor amateurdans in Brabant en focust op de artistieke kant van dans. Maar hoe pak je dit aan?

12 mei 2020
“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

Speels kennismaken met klassieke muziek in een theaterjasje

Bij 'De Paraplu' maken kinderen speels kennis met theater en klassieke muziek. Waarom is deze voorstelling zo leerzaam?

28 november 2019
Speels kennismaken met klassieke muziek in een theaterjasje

'Laat met dans zien wat je minder makkelijk in woorden kunt vatten'

Helma Melis en Batja ten Kortennaar vertellen wat een dansvoorstelling bij basisschoolkinderen teweeg kan brengen.

5 juni 2019
'Laat met dans zien wat je minder makkelijk in woorden kunt vatten'

Brabant Menu: podiumkunsten bereikbaar voor ieder kind

Stel je wilt je leerlingen laten kennismaken met dans, theater en muziek. Waar begin je dan?

27 maart 2019
Brabant Menu: podiumkunsten bereikbaar voor ieder kind

Efkes de weg kwijt | Wat betekent dementie nu echt?

Met een theaterstuk worden mensen op een toegankelijke manier uitgenodigd om te praten over het beginstadium van dementie.

4 juli 2018
Efkes de weg kwijt | Wat betekent dementie nu echt?

Dansen op de werkvloer

Hoe zet je dans in als instrument in andere domeinen? Wat is de toegevoerde waarde van dans in het bedrijfsleven?

12 juni 2018
Dansen op de werkvloer

Jongeren in de schijnwerpers

Wat kun je doen als je jong en gedreven bent om theater te maken? Je leest het in dit artikel.

20 april 2017
Jongeren in de schijnwerpers

Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Vernieuwingen tonen, mensen verbinden, partners betrekken en meegaan met de tijd: dat is waar koepelorganisatie deDansPunt voor staat.

8 november 2016
Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Op bezoek bij: Festival Cement

Voor het derde artikel in de reeks ging Mestmag.nl in gesprek met Leonie Clement, artistiek coördinator bij Festival Cement.

12 juli 2016
Op bezoek bij: Festival Cement

Jeugdtheater in Noord-Brabant

Het lijkt erop dat Noord-Brabant koploper is wat betreft theaterscholing. Of lijkt dat maar zo? 

14 juni 2016
Jeugdtheater in Noord-Brabant

Theater steeds opnieuw uitvinden

Gisteren ontving theatermaker Jetse Batelaan de Theaterprijs 2015 uit handen van de heer Swinkels, gedeputeerde cultuur en samenleving.

13 november 2015
Theater steeds opnieuw uitvinden

Mijn bed blijft mijn bed

Theatervormgever Florain Verheijen over zijn werkweek, salaris en motivatie als zzp'er in de culturele sector.

2 december 2014
Mijn bed blijft mijn bed