Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Een theatervoorstelling maken voor wijkbewoners die nooit naar het theater gaan: hoe doe je dat? We gingen in gesprek met regisseur Vincent van den Elshout en communicatieman Marc van Doornewaard over de voorstelling WIJ 2019: een ode aan de volkswijk. “Publiek dat je bij de voorstellingen zag, was voor een groot deel nog nooit in dit theater geweest. Dat was eerst wat onwennig - waar moeten we heen? Hoe moet dat hier?”

- Geschreven door Iris van den Boezem

Het was de eerste voorstelling van een vijfluik, dat Vincent van den Elshout namens het Paleis voor Volksvlijt maakte: WIJ. Hierna volgen nog vier voorstellingen: ZIJ, ONS, HUN en GIJ. Het zijn steeds odes aan verschillende bewoners van de stad Den Bosch: de volkswijk, de nieuwkomer, ouderen, jongeren. “Over vijf jaar wil ik dat het Paleis voor Volksvlijt een begrip is in de stad. Dat iedereen weet: dit is van ons”, begint Vincent ernstig. “En dat we elkaar als Bosschenaren weer eens vinden, met een bepaalde vrolijkheid. Dat mis ik nu wel. Een vijfluik is dan nodig om echt iets in de stad te laten beklijven. Als je echt iets wil verankeren, dan moet je daar de tijd voor nemen.”

WIJ is dus de eerste voorstelling uit een reeks. Waar haal je je inspiratie vandaan?

Vincent: “Ik ben op m’n fiets gestapt en de wijk in getrokken. Gewoon, babbelen. Met de dokter, met de sociaal werkers. En natuurlijk ook met de buurtbewoners. Niet te veel poeha, maar gewoon: praten en luisteren.” Schrijver Nasja Covers goot de verhalen in een scenario en het repeteren - met zowel vrijetijds- als beroepsspelers - kon beginnen. De repetities in wijkcentrum De Slinger waren openbaar, iedereen mocht binnenlopen. “Wat daar gebeurde vond ik echt heel tekenend voor hoe deze voorstelling tot stand is gekomen”, vult Marc lachend aan. “Zaten de acteurs daar aan tafel, grotendeels Bossche vrijetijdsspelers, gingen ze eerst tien minuten discussiëren over de tekst. Nasja had iets geschreven en daarvan zeiden ze: ‘ja, maar zo zeggen we dat niet in Den Bosch!’ Om vervolgens na wikken en wegen met een Bosch’ alternatief te komen.” Het werd daardoor een voorstelling waar veel mensen zich in herkenden, merkte Marc. “Toen ik zelf tussen het publiek zat tijdens de voorstelling, zag ik Bosschenaren om me heen knikken. Van ja: dat is zo. Zo zeggen wij dat, of: ja, ja, zo gaat dat hier in Den Bosch.”

 

Aflevering 1: De ambassadeurs

Was dat belangrijk, die herkenbaarheid?

“Ja, absoluut”, zegt Marc. “Het project is ontstaan vanuit het besef dat de Verkadefabriek eigenlijk maar een beperkt deel van de stad bedient. De uitdaging was om een ander publiek naar dit theater te krijgen. Daarom zijn verhalen van mensen zélf van belang. Ze beseffen zich zo: hé, dit gaat ook over mij!”, duidt Marc. “Publiek dat je bij de voorstellingen zag, was voor een groot deel nog nooit in dit theater geweest. Dat was eerst wat onwennig - waar moeten we heen? Hoe moet dat hier?” Er verschijnt een grote glimlach op Vincents gezicht: “Of dat mensen tijdens de voorstelling even van de tribune lopen om een sigaret te gaan roken. Aan mij werd dan gevraagd: ‘moeten we daar iets van zeggen?’ Mijn antwoord is: nee, dit moet kunnen. Als het niet storend is natuurlijk.” Marc: “Met deze voorstelling lieten we zien dat het mogelijk is om een ander publiek naar het theater te krijgen, zónder dat je daarvoor op de knieën moet. Je hoeft geen Toppers te programmeren of ander plat vermaak, want WIJ was gewoon een goede voorstelling. Dat vind ik toch bijzonder, dat dat lukt, en dat bijvoorbeeld de jongens van piratenzender Radio Mexico zo verknocht zijn aan zo’n voorstelling, in deze cultuurtempel.”

Hoe kregen jullie dat voor elkaar?
“Dat heeft denk ik te maken met een lumineus idee van mijn overbuurman”, knikt Marc naar Vincent. “Namelijk: het idee voor ambassadeurs. Vanuit het Paleis voor Volksvlijt benaderden we allerlei partijen in de stad met de vraag: willen jullie onze blijde boodschap uitdragen? Dat gaat van woningbouwverenigingen tot aan de friettent in de Graafsewijk en het opbouwwerk in de Copernicuslaan. De kapper, Radio Mexico. Dus heel divers.” De ambassadeurs van het Paleis voor Volksvlijt droegen met trots hun ambassadeurschap uit: met een plakkaat bij de voordeur, maar ook door erover te vertellen aan hun klanten, vrienden, familie en buurtgenoten. Zo zorgden ze voor een grote achterban in de volkswijken: een woningbouwvereniging kwam met 250 bewoners uit de Graafsewijk kijken, het opbouwwerk nam een hele club geïnteresseerden mee. En tijdens en na de voorstelling raakten toeschouwers uit verschillende bezoekersgroepen met elkaar aan de praat. “Aan het einde bept iedereen op de tribune met elkaar, dwars door de muziek heen. De ontmoeting is er. En het is grappig, want je moet dus over de muziek van de zanger heen schreeuwen”, grijnst Vincent. Hij vertelt over een politieagent die in gesprek kwam met de mannen van Radio Mexico, een station waar de betreffende agent zelf al 25 keer korte metten mee had moeten maken. Vincent: “De politieagent zei: ‘we vonden het eigenlijk ook een beetje sneu dat we jullie steeds op moesten rollen.’ En zo zie je: door zo’n ontmoeting komt er ineens een heel ander gesprek op gang.”

Aflevering 2: De repetities

Net hadden we het over de repetities, en dat spelers zich met de tekst bemoeiden. Was het moeilijk om de controle los te laten?

Vincent: “Je moet geduld hebben, als regisseur. Ik ben inmiddels op een leeftijd dat ik het beter kan opbrengen, dat geduld. Nu is het van: oké laat die discussie maar even gebeuren. Ik had natuurlijk wel mijn schema in het hoofd”, legt hij uit. Marc: “Het helpt ook dat jij echt tussen de spelers gaat staan, in plaats van erboven. Je voelt je niet verheven, maar je speelt mee.” Vincent: “Deze manier van werken geeft energie. Het idee is ook: je moet het niet voor mij doen, maar voor elkaar en voor het project. Het grappige is, door mijn spelers serieus te nemen, elk idee aan te horen en door te zeggen: ‘Oké wat jij wil, doe het maar’, gaat iedereen die meedoet zich verantwoordelijk voelen. Ze worden eigenaar van de voorstelling. Tsja, dan heb je als regisseur een sweet walk in the park. Het is fantastisch dat je even bij zo’n familie hoort, die gelijkgestemd is.”

Wanneer is het vijfluik geslaagd volgens jullie?

Marc: “Ik denk dat het geslaagd is, als het loopt zoals het nu loopt. En dat het publiek over vijf jaar als het ware in elkaar overloopt. Een deel van het publiek van dit jaar komt volgend jaar weer terug. En delen van het publiek van de eerste twee jaren gaan ook naar de voorstelling in het derde jaar. Dat we zo als een olievlek, de hele stad langzaamaan bestrijken. Dat het op steeds meer plekken terugkomt. En dat er nog meer ambassades zijn, die ook buiten voorstellingen om zorgen voor verbinding in de stad.” Vincent: “Wij staan ons hier in Den Bosch wel op de borst te kloppen dat we cultuurstad van het Zuiden zijn, maar in het promotiefilmpje dat bij de campagne hoort komen dan vooral kroegen voor. Terwijl, die cultuur, dat zijn wij: de Bosschenaren. Dat besef moet wat mij betreft nog verder groeien. En daar voel ik een verantwoordelijkheid voor.”

Aflevering 3: De première

Iris van den Boezem

Freelance redacteur en tekstschrijver

Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Drie Brabantse theatergezelschappen vertellen op welke manier ze inwoners betrekken.

26 februari 2024
Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Blog | Waar wachten we nog op?

Adviseur Atty Bax blogt over de preventieve waarde van kunst voor onze gezondheid.

21 december 2023
Blog | Waar wachten we nog op?

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Kunst is gezond

Kunstloc stimuleert samenwerkingen tussen de cultuur, zorg- en welzijnssector. We willen dat meer mensen profiteren van een positieve gezondheid.

2 oktober 2023
Kunst is gezond

Blog | Een tijd van onthullingen

De komende tijd zijn er veel onthullingen van kunst in de openbare ruimte, waar onze adviseur Liesbeth Jans bij betrokken was.

23 juni 2022
Blog | Een tijd van onthullingen

De rol van kunstenaars bij de discussies rondom Brabantse landbouw

Drie makers aan het woord over hoe zij met kunst een rol spelen in de ontwikkelingen van de landbouwsector.

10 februari 2022
De rol van kunstenaars bij de discussies rondom Brabantse landbouw

De kracht van kunst in 16 portretten

Kan kunst maken eenzaamheid verminderen? Jazeker. Met een expo en een magazine brengen wij het in beeld.

3 februari 2022
De kracht van kunst in 16 portretten

Hoe muziek op de intensive care het verschil kan maken

In de derde korte docu over Muziek in de Zorg, laat Stichting MuzIC zien dat er b.v. minder sedatie nodig is door muziek op de ic.

20 januari 2022
Hoe muziek op de intensive care het verschil kan maken

Hoe kunst je laat nadenken over landbouw

Mirte van Duppen en Peter Dictus laten zien hoe kunst een rol kan spelen bij het bij elkaar brengen van partijen, en het voeren van een gesprek over de grote en complexe vraagstukken van onze tijd.

5 januari 2022
Hoe kunst je laat nadenken over landbouw

Tips en vaardigheden om met kunst het verschil te maken

Hoe zet je je als kunstenaar in voor maatschappelijke vraagstukken? En doe je dat dan in opdracht? Of op eigen initiatief?

22 november 2021
Tips en vaardigheden om met kunst het verschil te maken

De kracht van kunst inzetten bij maatschappelijke vraagstukken

Zoek je een geschikte kunstenaar voor een monument? Een social designer om samen met wijkbewoners leefbaarheid te verbeteren? Wil je dat jouw cliënten beter toegang tot cultuur hebben?

13 oktober 2021
De kracht van kunst inzetten bij maatschappelijke vraagstukken

Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Hoe kunst, design en architectuur kunnen bijdragen aan de beperking van eenzaamheid.

8 oktober 2021
Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Column: U vraagt, wij draaien 

Peter Dictus, schrijver, theatermaker en artistiek en zakelijk leider bij productiehuis  Bureau Pees, over makers en werken in opdracht.

16 september 2021
Column: U vraagt, wij draaien 

Je wereld leuker, prettiger of beter leefbaar maken...

... doe je samen met een kunstenaar of social designer.

10 augustus 2021
Je wereld leuker, prettiger of beter leefbaar maken...

Kunst de wijk in brengen. Wat levert dat op?

Project Studio Linie is opgezet om de kunst die gemaakt is bij Witte Rook naar de wijk te brengen. Lees in deze blog hoe dat ging in Breda.

15 juni 2021
Kunst de wijk in brengen. Wat levert dat op?

Première korte film: Het ontstaan van de Kleinkijkacademie

Kijk mee naar de unieke aanpak van de Bossche kunstenaars Sjaak Langenberg en Rosé de Beer en ontdek hoe hun Kleinkijkacademie ontstond.

8 juni 2021
Première korte film: Het ontstaan van de Kleinkijkacademie

De kunst van het verduurzamen

Hoe zorg je als cultureel ondernemer voor duurzame financiering? We gaan op zoek naar hoe we cultuurparticipatie kunnen verduurzamen. Zodat zoveel mogelijk mensen deel kunnen nemen aan kunst en cultuur.

18 mei 2021
De kunst van het verduurzamen

Documentaire over Sounding Bodies laat kracht van muziek voor onze gezondheid zien

In deze tweede korte film van een drieluik over Muziek in de Zorg, zie je hoe de inzet van muziek bijdraagt aan positieve gezondheid.

3 mei 2021
Documentaire over Sounding Bodies laat kracht van muziek voor onze gezondheid zien

Film over Maartje de Lint geeft weer wat zingen kan betekenen voor mensen met dementie

Er zijn drie korte films ontwikkeld met voorbeelden van samenwerking die de kracht van muziek voor onze gezondheid en welzijn tonen.

26 april 2021
Film over Maartje de Lint geeft weer wat zingen kan betekenen voor mensen met dementie

Terugblik CAB-Café #11

Een korte terugblik op de online bijeenkomst op 15 april 2021 georganiseerd door Kunstloc en Muzelinck, vanuit theater De Lievekamp in Oss.

22 april 2021
Terugblik CAB-Café #11

Cultuurparticipatie: doen wat werkt

Cultuurparticipatie gaat over meedoen. Een duidelijk doel. Maar hoe bereik je dat doel? Hoe neem je drempels weg? En hoe meet je of het project geslaagd is?

9 april 2021
Cultuurparticipatie: doen wat werkt

Hordelopen in de cultuur

Cultuurparticipatie gaat over meedoen. Het kennen-willen-kunnen-doen-model helpt je drempels voor activiteiten te herkennen, en barrières te verlagen.

18 maart 2021
Hordelopen in de cultuur

De kracht van cultuurparticipatie

Verschillende groepen mensen zijn geholpen bij het vroegtijdig inzetten van cultuurparticipatie als middel om toegang tot de samenleving te verbeteren.

26 januari 2021
De kracht van cultuurparticipatie

Wanneer is een community art project geslaagd?

En wat heb je daarvoor nodig? Wij doken in het creatieve proces van theatermaker Vincent van den Elshout en ontrafelden zijn aanpak.

5 januari 2021
Wanneer is een community art project geslaagd?

Terugblik CAB-Café #10

CAB-Café #10 vond plaats op 8 december 2020 met als thema De kracht van de kleine Kernen.

11 december 2020
Terugblik CAB-Café #10

Kunst en rouw, spreken over de dood

Welke rol speelt kunst bij ons levenseinde? En in de uitvaartbranche? En wat kunnen kunstenaars bijdragen aan rouwverwerking, uitvaarten, herdenkingen of het gesprek over de dood?

9 november 2020
Kunst en rouw, spreken over de dood

Blind Walls Gallery: Breda omarmt blinde muren met kunst

Initiatiefnemer Dennis Elbers vertelt meer over Blind Walls Gallery: hét museum op straat met ruim 90 muurschilderingen.

1 oktober 2020
Blind Walls Gallery: Breda omarmt blinde muren met kunst

All Inclusive!

In deze innovatiegids laten we zien wat de kracht van kunst is bij belangrijke maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie, leefbaarheid in de wijken en goede zorg en welzijn. Laat je inspireren door vele Brabantse voorbeelden.

1 september 2020
All Inclusive!

Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Vraag nu aan! ‘All Inclusive!': de inspiratiegids vol voorbeelden van Brabantse innovatieve kracht en creativiteit.

10 augustus 2020
Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten

Een overzicht van subsidiemogelijkheden voor sociaal artistieke projecten, en een drietal fondsen met inspirerende voorbeelden.

17 april 2020
Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten

Buurtcultuurprojecten tijdens lockdown

Help jouw buurt de crisis door met cultuur! Dien voor 1 mei een voorstel in bij het Buurtcultuurfonds.

10 april 2020
Buurtcultuurprojecten tijdens lockdown

Hoe kunst internationaal verbindt

Ieder project begint met een vonkje. Angeline Maas en Jorrit de Kort gebruiken community arts om zo de leefbaarheid te verbeteren.

30 januari 2020
Hoe kunst internationaal verbindt

Het rode licht van Woensel-West

De identiteit van de Eindhovense 'krachtwijk' heeft de afgelopen jaren een flinke transitie doorgemaakt.

12 december 2019
Het rode licht van Woensel-West

Hoe krijgt kunst een vaste plek in het sociale domein?

Oplossingsrichtingen en handvatten voor dialoog om een brug te slaan tussen kunst, zorg en welzijn.

21 november 2019
Hoe krijgt kunst een vaste plek in het sociale domein?

De waarde van community art

Steeds meer maatschappelijke partijen zoals woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en gemeenten in Brabant zetten kunst en cultuur in bij projecten over maatschappelijke vraagstukken. Wat werkt en wat levert het op?

21 november 2019
De waarde van community art

Impact meten? Houd het simpel

Kunst draagt bij aan bijvoorbeeld levensgeluk of sociale binding. Maar hoe laat je zien wat jouw initiatief teweegbrengt? Impactmeting is hot: iedereen moet en wil er iets mee. Hoe houden we het behapbaar en uitvoerbaar?

21 november 2019
Impact meten? Houd het simpel

Kansen voor wijkprojecten bij Buurtcultuurfonds

Heb jij een creatief plan om je buurt mooier of leefbaarder te maken? Gebruik deze flowchart om te zien hoe wij je daarbij kunnen helpen!

15 november 2019
Kansen voor wijkprojecten bij Buurtcultuurfonds

Community Art Brabant

In Brabant gebruiken we kunst en cultuur bij maatschappelijke vraagstukken. Community Art Brabant brengt nieuws, kennis en netwerken samen voor community art, buurtcultuur en social design.

8 oktober 2019
Community Art Brabant

Ode aan de Bossche volkswijk

Een theatervoorstelling maken voor wijkbewoners die nooit naar het theater gaan: hoe doe je dat?

3 oktober 2019
Ode aan de Bossche volkswijk

Klik hier voor verbeelding #2: Leefbaarheid in de wijk

Het lijkt zo simpel. Eén klik in ruil voor verbeelding. Toch kan die ene klik heel wat teweeg brengen. Oók in een doodgewone woonwijk… Kijk – of beter gezegd klik – zelf maar.

13 augustus 2019
Klik hier voor verbeelding #2: Leefbaarheid in de wijk

Eindelijk weer iets voelen dankzij kunst

Nei Skoen is een zogenaamde ‘stigmavrije ontmoetingsplaats’ in het Helmondse stadsdeel Mierlo-Hout: iedereen is er welkom. Door onder andere met kunst en creativiteit bezig te zijn, werken mensen hier aan hun herstel. De aanpak wordt nationaal en internationaal bejubeld: maar wat maakt Nei Skoen nu precies zo’n succes?

13 augustus 2019
Eindelijk weer iets voelen dankzij kunst

Het onzichtbare zichtbaar maken met social design

Studio 1:1 brengt met Fort Zeekant een beweging op gang door te laten zien wat er écht speelt in een wijk.

19 december 2018
Het onzichtbare zichtbaar maken met social design

Verleidelijk plagen met vooroordelen door kunst

De Academie voor Beeldvorming ziet kunst als een fantastisch communicatiemiddel middenin de samenleving.

6 december 2018
Verleidelijk plagen met vooroordelen door kunst

Dans met kwetsbare jongeren: vier vragen aan Corpo Máquina

Corpo Máquina brengt kwetsbare jongeren op verschillende vlakken in beweging.

7 november 2018
Dans met kwetsbare jongeren: vier vragen aan Corpo Máquina

Social Design | een ontwerpproces sámen met de mensen over wie het gaat

Bij het project NIEUW/OUD ontdekken bewoners van zorglocaties samen met een ontwerper of kunstenaar waar hun passie ligt.

5 november 2018
Social Design | een ontwerpproces sámen met de mensen over wie het gaat

Efkes de weg kwijt | Wat betekent dementie nu echt?

Met een theaterstuk worden mensen op een toegankelijke manier uitgenodigd om te praten over het beginstadium van dementie.

4 juli 2018
Efkes de weg kwijt | Wat betekent dementie nu echt?

Het Buurtcultuurfonds: best practices voor het indienen van jouw aanvraag

Als je een plan hebt voor je buurt of wijk, kun je geld aanvragen bij het Brabantse Buurtcultuurfonds. Kende jij de (oude) regeling al? Dat is dit niets nieuws. Of toch wel? Het Buurtcultuurfonds Noord-Brabant is namelijk veranderd en biedt nu nog meer ruimte voor verschillende typen projecten en aanvragers. Zo mogen nu ook zzp’ers tot 10.000 euro aanvragen en mag 50% van je projectbegroting gefinancierd worden vanuit het fonds. Wij spraken met twee organisaties die geld uit het Buurtcultuurfonds ontvingen. Waarvoor vroegen ze aan, wat voor tips hebben ze en wat deden ze met het geld?

5 juni 2018
Het Buurtcultuurfonds: best practices voor het indienen van jouw aanvraag

“In een goed community art-project is voor iedereen iets te halen”

Juul Langenberg haalt verhalen op in de Oosterhoutse wijk Paterserf om de buurt levend te houden voor huidige en volgende generaties.

5 april 2018
“In een goed community art-project is voor iedereen iets te halen”

“Fantastisch hoe we mensen met design uit een diep dal kunnen helpen”

In de sociale werkplaats Uit De Buurtfabriek wordt expliciet ruimte gegeven aan de betrokkenen om hun wensen te uiten.

2 maart 2018
“Fantastisch hoe we mensen met design uit een diep dal kunnen helpen”

Kunstenaar als katalysator in het oplossen van maatschappelijke problemen

Als woningcorporatie kunstenaars vragen om maatschappelijke problemen aan te pakken? In Bergen op Zoom werd hiermee geëxperimenteerd.

13 september 2017
Kunstenaar als katalysator in het oplossen van maatschappelijke problemen

Proza in plaats van Prozac

Het Productiehuis Ouderen en Verhalen verbindt kunstenaars en makers met ouderen in verzorgingstehuizen en draagt zo bij aan de culturele ontwikkeling van ouderen.

15 juni 2017
Proza in plaats van Prozac

“Krachten bundelen in de wijk”

Miranda Winter (Winterbij) is beeldend kunstenaar en betrokken buurtbewoner in de wijk Jeruzalem in Tilburg.

30 mei 2017
“Krachten bundelen in de wijk”

‘Projectscan is handig instrument voor inzicht in projecten’

De projectscan is een online tool, ontwikkeld door CAL-XL, Cigarbox en Kunstbalie, die inzicht geeft in het proces en effecten van buurtcultuurprojecten.

29 mei 2017
‘Projectscan is handig instrument voor inzicht in projecten’

Drie bevlogen makers van community art in Brabant in beeld

Kunst confronteert, zet je aan het denken en geeft daardoor een andere kijk op maatschappelijke vraagstukken.

20 maart 2017
Drie bevlogen makers van community art in Brabant in beeld

“Ik wil naar buiten en met die rare wereld om ons heen werken”

Door kunst in te zetten, maakt Annet Nooijen bepaalde maatschappelijke thema’s bespreekbaar, voelbaar en zichtbaar.

7 maart 2017
“Ik wil naar buiten en met die rare wereld om ons heen werken”

‘Verbinding in de wijk en betrokkenheid is het mooiste resultaat’

Het doel van EELT Theatercollectief is om met onderwerpen aan de slag te gaan waarvan je eelt op je ziel krijgt of juist verliest.

27 januari 2017
‘Verbinding in de wijk en betrokkenheid is het mooiste resultaat’

Liever breakdance dan bingo

Bij Old Skool duiken senioren in de wereld van hiphop, breakdance en graffiti, begeleid door de top van de Eindhovense hiphop.

18 oktober 2016
Liever breakdance dan bingo

Door kunst op een andere manier naar bestaande systemen kijken

Wat is het belang van community art voor de verschillende betrokkenen in Brabant? En hoe werkt dat in de praktijk?

23 augustus 2016
Door kunst op een andere manier naar bestaande systemen kijken

Hoe is het nu met...de Brabantse cultuuraanjagers?

Vol frisse moed gingen twaalf gecertificeerde cultuuraanjagers in 2014 aan de slag met Community Art in Brabantse buurten en wijken.

26 november 2015
Hoe is het nu met...de Brabantse cultuuraanjagers?

AlleeWonen & kunst en cultuur

In samenwerking met Electron en met ondersteuning van bkkc heeft AlleeWonen zich ingezet voor de Bredase wijk Linie, in het project Creatieve Wijk Linie. Een interview met manager Jos Hendrickx.

29 oktober 2015
AlleeWonen & kunst en cultuur

Een blik op burger- en overheidsparticipatie

Stel, jij hebt in het kader van de verbinding tussen kunst en samenleving een idee en je start een initiatief: in welk (gemeentelijk) landschap komen jij en je idee terecht?

6 oktober 2015
Een blik op burger- en overheidsparticipatie

Brabant is twaalf gecertificeerde cultuuraanjagers rijker

Twaalf nieuwe cultuuraanjagers startten afgelopen voorjaar op verschillende plekken in de provincie met het ontwikkelen van culturele projecten.

14 november 2014
Brabant is twaalf gecertificeerde cultuuraanjagers rijker