Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Vandaag begint de Salone del Mobile in Milaan. Tijdens deze jaarlijkse designbeurs krijgen product- en meubelontwerpers de kans om zichzelf internationaal te presenteren. Dutch Invertuals is van de partij en is, toepasselijk, ook ontstaan vanuit de vraag om Dutch Design te vertegenwoordigen op Salone del Mobile. Mestmag.nl ging het gesprek aan met oprichter Wendy Plomp over het ontstaan en de ontwikkeling van Dutch Invertuals. Daarnaast vroegen we Wendy hoe ze in staat zijn om de identiteit van Dutch Invertuals consequent uit te dragen.

Geschreven door Sophie Teunissen

Dutch Invertuals is een (wisselende) groep gedreven designers die samen exposities realiseren, zowel in binnen- als buitenland. Wendy Plomp is oprichter van Dutch Invertuals en curator van de exposities. Inmiddels is Dutch Invertuals een gevestigde naam in de designwereld. Hoe heeft Dutch Invertuals zich ontwikkeld tot een gevestigde naam in de designwereld? En wat kunnen we van Dutch Invertuals leren als het gaat om het uitdragen van de identiteit van een organisatie?

Wat is Dutch Invertuals en wat doen jullie?

Wendy: We zijn een bedrijf van radicale denkers in design. Een bedrijf dat zich sinds het ontstaan in 2009 heeft ontwikkeld tot een serieus merk. Van begin af aan is Dutch Invertuals een samenwerking geweest tussen meerdere ontwerpers uit verschillende disciplines binnen het vakgebied. De aanleiding voor de eerste samenwerking was de vraag om ‘Dutch Design’ te vertegenwoordigen op de Salone del Mobile in Milaan.”

Wendy Plomp | foto: Wouter Kooken

“In eerste instantie kreeg ik die vraag van een opdrachtgever die eerder al geïnteresseerd was in mijn afstudeerwerk. Natuurlijk was ik geïnteresseerd, maar ik voelde meteen aan dat ik die vraag niet met alleen mijn werk kon, en wilde, beantwoorden. Zodoende onstond het idee voor een samenwerking, voor het eerst dus op de beurs in Milaan. Onze presentatie werd daar eigenlijk zo goed ontvangen dat ik het idee heb voortgezet tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, vervolgens weer in Milaan enzovoorts.”

“De groep bestaat uit tien tot vijftien ontwerpers die hun eigen praktijk en werk hebben. Door regelmatig bijeenkomsten te houden, werken we geconcentreerd naar een gezamenlijk doel toe. Tijdens die bijeenkomsten geven we de expositie vorm. We brainstormen, leren van elkaars werkwijzen, verdelen de taken en realiseren uiteindelijk alles zelf. Iedereen vervult daarin een rol.”

Expositie Fundamentals | Dutch Invertuals

“Het bedrijf is geëvolueerd: ik zie Dutch Invertuals als een onderzoeksbureau. Zo nemen we nu ook allerlei andere projecten en opdrachten aan, naast de tentoonstellingen die we realiseren. De exposities zijn een visueel manifest die onze huidige visie op design laten zien. Design is meer dan louter het ontwerpen van producten. Het is ook conceptueel van aard en begeeft zich binnen veel disciplines. Door samen deze uitdaging aan te gaan zijn we in staat vraagstukken binnen design veel breder te benaderen. In het begin deed ik zelf mee als ontwerper, maar al vrij snel ondervond ik dat de rollen van art director en curator beter bij mij passen.”

Tip

Door samen te werken vergroot je je netwerk, leer je van verschillende werkwijzen en het is bovendien makkelijk(er) om een groot podium te vullen. Kies daarbij niet alleen uit vrienden en bekenden, maar durf personen te benaderen die interessant zijn voor een vraagstuk of opdracht. Laat betrokkenen de rol vervullen die het beste past bij de persoon en werkwijze. Zo houd je de focus op een kwalitatieve eindpresentatie en benut je ieder zijn/haar potentie optimaal.

Wat houdt de rol van curator in binnen Dutch Invertuals?

Wendy: Als we naar een expositie of andere presentatie toewerken, doen we dat binnen een bepaalde thematiek of aan de hand van een vraagstuk. Voor het specifieke thema selecteer ik een aantal ontwerpers die ik interessant vind en bij de richting van het vraagstuk passen. Ik baken het werkveld echter niet té streng af, het moet zich ook kunnen vormen tijdens de bijeenkomsten die we hebben. Van tevoren wordt er wel een strategie bepaald, maar gedurende de samenwerking merk je vanzelf hoe de rollen precies verdeeld worden.”

Expositie Harvest | Dutch Invertuals

“Uiteindelijk behoud ik het overzicht en werken we met zijn allen toe naar een sterke eindpresentatie waar we één verhaal vertellen. De praktijk heeft echter geleerd dat het verstandig is om één persoon, ik in dit geval, de knopen te laten doorhakken. Natuurlijk wordt iedereen gehoord en krijg ik advies en ondersteuning bij het nemen van beslissingen, maar ik heb wel de final call. Ondanks dat ik alle deelnemers tijdens het proces begeleid, is het bijvoorbeeld wel eens voorgekomen dat ik op het laatste moment nog een werk helemaal schrapte uit de tentoonstelling. Of dat ik achteraf te horen kreeg dat een persoon niet lekker lag in de groep. Net als bij een elftal spelen we de ene keer beter dan de andere keer en is geen wedstrijd hetzelfde. Soms moet ik er wat harder aan trekken, maar in de meeste gevallen is de dynamiek heel goed tussen alle deelnemende ontwerpers. Dat vind ik zo verfrissend en inspirerend aan Dutch Invertuals.”

Tip

Schets de kaders, maar laat ideeën en invulling ontstaan vanuit de samenwerking. De beste ideeën ontstaan procesgewijs.

Hoe is Dutch Invertuals in staat om de identiteit consequent uit te dragen?

Wendy: “Door vast te houden aan onze eigen manier van presenteren en niet in de verleiding te komen om te doen wat iedereen al doet. Het meest kernachtige aan Dutch Invertuals is toch de mentaliteit, een radicale manier van denken. Dat zit ‘m in onze manier van onderzoek doen, analyseren, de invulling van de bijeenkomsten en de focus op ontwikkeling.”  

“De ontwerpers met wie we samenwerken delen de denkwijze van Dutch Invertuals, waardoor het merk echt een eigen positie inneemt binnen de designwereld. Ondanks, misschien wel dankzij, dat het een wisselende groep is. De deelnemers zijn dan ook niet willekeurig; ik kies alleen de mensen uit die bij het thema én ons karakter passen. Tijdens het begeleiden van de ontwerpers en het vormgeven van de tentoonstelling, hanteer ik bepaalde parameters en logica om tot een sterk oordeel te komen over het werk. Doordat ik me focus op vernieuwing en nieuwe mogelijkheden lijkt het inhoudelijk wel eens ongrijpbaar, maar uiteindelijk dragen alle tentoonstellingen toch een sterke eigen identiteit uit.”

Expositie Harvest | Dutch Invertuals

“Het bedrijf dat Dutch Invertuals nu is, is het resultaat van vele stappen die we op een logische manier gezet hebben. Dutch Invertuals is echt ‘volwassen’ geworden door de jaren heen. Na al deze jaren hebben we bij Dutch Invertuals natuurlijk een ontzettend mooi netwerk opgebouwd en daar veel ervaring mee opgedaan. Onder de vlag van Dutch Invertuals zijn inmiddels al zeker 100 à 150 werken geproduceerd; een groot visueel manifest dat juist in zijn uitgebreidheid en diversiteit laat zien wie Dutch Invertuals is.”

Tip

Blijf trouw aan jezelf. Weet wat je eigen (voor)waarden zijn en pas die toe. Een commerciële opdracht hoeft niet te betekenen dat je je eigen manier van denken overboord moet gooien.

Van Dutch Invertuals kunnen we leren dat een werk- en denkwijze de kern kunnen vormen van een identiteit en dat een balans tussen structuur en spontaniteit belangrijk is. En vooral: blijf jezelf en de buitenwerld verrassen!

Wil je Dutch Invertuals volgen tijdens de Salone del Mobile, volg ze dan op Facebook of Instagram.

Dit artikel kwam tot stand dankzij onze partner BrabantC.

Sophie Teunissen

Redacteur mestmag.nl

vormgeving

TalentHub Brabant in beeld

De impact van talentontwikkeling in Brabant zichtbaar gemaakt

9 december 2023
TalentHub Brabant in beeld

Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc stimuleert deelnemers aan de Van Gogh Nationaal Park Academie om een kunstenaar in te zetten.

8 december 2023
Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Ellemijn Hendriks

In gesprek met afstuderend grafisch vormgever Ellemijn Hendriks die een drieluik maakt geïnspireerd op Jheronimus Bosch.

29 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Ellemijn Hendriks

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Fedora Boonaert

In gesprek met afstuderend designer Fedora Boonaert die met haar werk graag verhalen uit het verleden op een diepgaande manier herverteld.

22 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Fedora Boonaert

Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

De toekomst van de bouw: biobased materialen. Rik Maarsen, Klarenbeek & Dros en Jeroen Doorenweerd zetten in Brabant stappen in de goede richting.

16 januari 2023
Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

5 absolute must sees tijdens Dutch Design Week 2022

Dutch Design Week (DDW) 2022 is in zicht! Maxi Meissner (PR & Media bij DDW) tipt de 5 belangrijkste must sees van Brabantse bodem.

18 oktober 2022
5 absolute must sees tijdens Dutch Design Week 2022

Brabantse designtalenten uitgelicht

Aan de Brabantse kunstacademies studeren jaarlijks studenten af met werk dat barst van de potentie. We lichten Rona David en Matilde Boelhouwer uit.

23 augustus 2022
Brabantse designtalenten uitgelicht

Brabantse designers op de Milan Design Week

Vier Brabantse ontwerpers aan het woord over hun nieuwe werk, Milaan en internationalisering.

16 juni 2022
Brabantse designers op de Milan Design Week

Ambacht & nieuwe technieken: Borduren

Productontwikkelaar Frank de Wind en modeontwerpster Anna Bolk vertellen over hun werk én de samenwerking in het project van TextielMuseum.

9 mei 2022
Ambacht & nieuwe technieken: Borduren

Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Paul Roncken, directeur van de Stichting NatuurCollege, schrijft over de natuur- en energietransitie en neemt drie ontwerpontdekkingen onder de loep.

8 maart 2022
Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Ruben Warnshuis

Voor Brabantse afstudeerders zag hun laatste jaar er door corona nét wat anders uit. Hoe ging dat? En wat zijn de plannen? Ruben Warnshuis vertelt.

2 september 2021
Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Ruben Warnshuis

Ontwerper Walter van der Velden: ‘De verhalen omzetten in een tastbaar souvenir, vond ik mooi om te doen’

Het project 'Kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Ontwerper Walter van der Velden deelt zijn ervaringen.

3 augustus 2021
Ontwerper Walter van der Velden: ‘De verhalen omzetten in een tastbaar souvenir, vond ik mooi om te doen’

Kunst bevraagt de actualiteit, empowert mensen

Viola van Alphen is een geek, nerd, trendwatcher, activist én creatief directeur van Manifestations.

19 juli 2021
Kunst bevraagt de actualiteit, empowert mensen

Carine en Trix van Vugt: ‘We willen bijzondere verhalen over het kloosterleven doorgeven’

Het project 'Kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Carine en Trix van Vugt delen hun verhaal.

15 juli 2021
Carine en Trix van Vugt: ‘We willen bijzondere verhalen over het kloosterleven doorgeven’

‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

Duurzame mode is steeds meer onderwerp van gesprek. Drie Brabantse modeontwerpers die duurzaam bezig zijn, aan het woord.

22 juni 2021
‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

Ontwerper Daria Biryukova: ‘Leven met aandacht voor hun omgeving is belangrijk voor kloosterordes’

Het project 'Brabantse kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Ontwerper Daria Biryukova vertelt over haar ontworpen souvenirs.

16 juni 2021
Ontwerper Daria Biryukova: ‘Leven met aandacht voor hun omgeving is belangrijk voor kloosterordes’

Lancering nieuw architectuurnetwerk Buitenkans

Woensdag 28 april wordt het grensoverschrijdende architectuurnetwerk Buitenkans gelanceerd. Kunstloc speelde een aanjagende rol bij de totstandkoming.

26 april 2021
Lancering nieuw architectuurnetwerk Buitenkans

Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Vorige week vond het symposium ‘Heel Brabant ontwerpt natuurinclusief! Jij toch ook?’ plaats. MEST was erbij en ging in gesprek met de experts.

29 september 2020
Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Rewrite your future: straatexpo in Den Bosch met rauw randje en een glimlach

Zestien nieuwe posterontwerpen, waarvan een aantal gezeefdrukt door de makers, sieren vanaf medio juni de straten van Den Bosch.

29 mei 2020
Rewrite your future: straatexpo in Den Bosch met rauw randje en een glimlach

“Data is niet heilig”

In een tijd waarin we overspoeld worden met informatie, toont Graphic Matters vooruitstrevende manieren om anders om te gaan met informatie.

17 september 2019
“Data is niet heilig”

Kazerne fase II: de huiskamer voor design in Eindhoven

Kazerne is de nieuwe designhotspot in Eindhoven. Mestmag.nl schuift aan bij Annemoon Geurts, founder & creative director van Kazerne.

6 september 2018
Kazerne fase II: de huiskamer voor design in Eindhoven

Hoe draag je de identiteit van jouw organisatie uit?

Hoe heeft Dutch Invertuals zich ontwikkeld tot een gevestigde naam? Wat kunnen we daar van leren?

17 april 2018
Hoe draag je de identiteit van jouw organisatie uit?

Social label: de beweging naar een kansrijke economie

Niet iedereen in Nederland vindt even goed aansluiting in het reguliere arbeidsproces. Social label, in 2011 opgericht door Petra Janssen en Simone Kramer, zet zich in voor deze mensen. Hoe plaatsen zij deze groep mensen weer midden in de maatschappij? En wat kunnen we hiervan leren? Mestmag.nl bracht een bezoek aan het Bossche’ Werkwarenhuis.

23 november 2017
Social label: de beweging naar een kansrijke economie

Fashion: genoeg stof tot nadenken

Fashion gaat verder dan alleen zien en gezien worden en biedt openingen om moeilijke, leerzame of onbesproken onderwerpen te belichten.

31 oktober 2017
Fashion: genoeg stof tot nadenken

Van sterk naar beresterk: Brabants design

De Dutch Design Week draait op volle toeren. Maar hoe zit het de rest van het jaar met de aandacht voor design? Wat doet Brabant in die andere maanden?

27 oktober 2017
Van sterk naar beresterk: Brabants design

Een kijkje in de toekomst van wearables

Hoe ziet de kleding van de toekomst eruit? Lopen we in de toekomst allemaal met sensoren in onze kleding?

24 oktober 2017
Een kijkje in de toekomst van wearables

Sloop of aantasting van een bouwwerk: de rechten van architecten

De afgelopen maanden vonden er twee rechtszaken plaats waarin architectuur centraal stond.

11 april 2017
Sloop of aantasting van een bouwwerk: de rechten van architecten

Spoedcursus beoordeling inbreuk auteursrecht

Auteursrecht is in de praktijk soms een behoorlijk ingewikkeld onderwerp.

19 januari 2017
Spoedcursus beoordeling inbreuk auteursrecht

SLEM: schoenenrevolutie in Waalwijk

Studenten uit China, India en Amerika komen naar SLEM in Waalwijk, misschien wel de enige plek ter wereld waar je leert hoe je waanzinnig spannende schoenen ontwerpt ín in de markt zet.

2 augustus 2016
SLEM: schoenenrevolutie in Waalwijk

Bouwen zonder de wetenschappelijkheid van architectuur

Eindhoven is een designstad. Maar de designstad miste nog iets... Een designgebouw.

31 mei 2016
Bouwen zonder de wetenschappelijkheid van architectuur

Vele prachtige initiatieven sterven in schoonheid

Hoe gaat dat in de praktijk, een nieuwe bestemming vinden voor een monumentaal en beeldbepalend gebouw?

19 juni 2014
Vele prachtige initiatieven sterven in schoonheid