Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Ruim 150.000 Brabanders spelen in hun vrije tijd een muziekinstrument. Waaronder een groot aantal jongeren dat muziekexamens aflegt en steeds verder doorgroeit in de instrumentale muziekwereld. Wat zijn hun drijfveren? En toekomstdromen? Mestmag.nl ging in gesprek met vier jonge talenten.

- Geschreven door Rosa Lee Szarzynski

Talent: Lieve Reniers

Lieve Reniers (17) speelt sinds haar negende (alt)saxofoon. Na twee jaar muziekles volgde haar eerste examen, inmiddels heeft ze haar D-examen behaald. “Muziek maken is geen verplichting. Als ik muziek maak, hoef ik even nergens over na te denken. Daarnaast is het een gezellige hobby. Ik ben lid van Fanfare OKK in Zevenbergschen Hoek en vaste invaller bij dweilband d’Eigeweskus uit Langeweg. De sfeer is altijd super. Sinds dit schooljaar speel ik ook alt- en sopraansaxofoon bij The Original Victoria Band uit Breda.”

Momenteel zit Lieve in 5 VWO. “Ik ga naar het hbo om voldoende tijd over te houden voor muziek. Ik heb getwijfeld over het Conservatorium, maar ik wil toch een studie biologie volgen en muziek als hobby houden. Wel ga ik zo lang mogelijk door met leren. Nu ligt de focus op verbetering van klank en techniek. Ik wil me ook in jazzmuziek ontwikkelen, maar bij klassiek ligt mijn voorkeur. Er valt nog zoveel te ontdekken.”

Talent: Guido van Hees

Guido van Hees (23) speelt verschillende slagwerkinstrumenten, van triangel tot drumstel. Hiervoor heeft hij diverse diploma’s gehaald. “Mijn hoofdinstrument was snaretrom. Op mijn tiende kreeg ik mijn eerste snaretrom. Ik speelde vooral thuis, omdat ik het leuk vond om erop te ‘rammen’. Door een kennis van mijn ouders ben ik op les gegaan bij Harmoniekapel Generaal Karel van der Heijden. Ook tijdens school maakte ik muziek: in het schoolorkest en tijdens muziekles. Op school was ik altijd degene die alles voor moest doen.”

Talent: Merlijn de Coorde

Violist Merlijn de Coorde (20) koos wel voor een muzikale opleiding: het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Zijn passie voor muziek kreeg hij van huis uit mee. Zijn moeder speelt piano en zingt in koren. “Toen ik klein was lagen er bij ons thuis instrumenten voor het grijpen. Vanaf mijn vijfde begon ik een fascinatie te kweken voor viool. Ik nam de vioolkist altijd mee naar een zetel, legde het daarin en streek gefascineerd over de snaren. Waarop mijn ouders met mij naar een leerkracht stapten.”

Viool spelen ervaart hij nooit als verplichting. “Ik doe het heel graag. Hoe langer ik het doe, hoe fijner het is om op zoek te gaan naar nieuwe elementen in de muziek waaraan ik werk, om te knoeien met kleine nuances, waar steeds andere ideeën uit voortkomen. Die bijdragen aan zowel de continuïteit van de zoektocht in kwestie als aan mijn eigen artistieke smaak.”

Merlijn treedt regelmatig op voor zijn opleiding en het Euregio Orkest. “Het leukste is om in een orkest of een klein kamermuziekensemble op te treden, omdat je daar samen speelt, elkaar kunt inspireren en er een schat aan repertoire is dat geweldig boeiend is om van binnenuit te leren kennen. Mijn grootste toekomstdroom is om van mijn kunst mijn beroep te maken.”

Belang van muziek

Brabant telt 851 muziekverenigingen. Wat is volgens bestuursleden Leonie Heezemans en Ingrid Diender van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM) het belang van muziek voor jongeren? “Muziek stimuleert je creativiteit, werkt op emoties en traint je brein. In een orkest ontwikkel je sociale vaardigheden.” Antonette Sanders, bestuurslid van Orkest Zuid, beaamt dat muziek essentieel is voor de ontwikkeling: “Jongeren onderzoeken hun eigen stijl en ontwikkelen hun eigen voorkeur.”

Muziekexamens Brabant

Jaarlijks legt Kunstloc Brabant in samenwerking met de Brabantse Bond van Muziekverenigingen en de Federatie van Amateur Symfonie- en Strijkorkesten (FASO) 1500 tot 1800 examens af onder Brabanders van overwegend negen tot zesentwintig jaar. De provincie Noord-Brabant verzorgt per jaar tien theorie- en twintig praktijkexamens voor blaas-, slag- en strijkinstrumenten. Het niveau begint bij A en eindigt bij D. Degenen die hier geen genoegen mee nemen, kunnen naar het Conservatorium.

Frank de Jong, senior adviseur bij Kunstloc Brabant, vertelt over het belang van muziekexamens. “De afgelopen jaren verdwenen veel kunstinstellingen en kwamen er meer zelfstandige muziekdocenten en instituten. Om de kwaliteit te waarborgen zijn er speciale examenplaatsen gekomen, zodat iedereen die wil examen kan afleggen. Het niveau is de laatste twintig jaren enorm gestegen, vooral bij de slagwerkensembles en de daarbij behorende opleiding. Met Slagwerk Opleiding Modulair komen er meer keuzevariaties. De laatste jaren groeit ook het aantal examenkandidaten.

Ontwikkelingen

BBM ziet op het gebied van ontwikkelingen een keerpunt. “Het werven van jongeren wordt lastiger. Mede door de achteruitgang van financiële middelen bij verenigingen en de verschraling van het muziekonderwijs.” Er is ook een positief geluid. “Op verschillende plaatsen zijn verenigingen volop bezig met nieuwe initiatieven om aansluiting te zoeken met de jeugd. Wij stimuleren deze ontwikkelingen. Een recent voorbeeld is het Brabants Jeugd Project Orkest.”

Volgens Antonette Sanders neemt de interesse in klassieke muziek en het concertbezoek af en het aanbod van festivals groeit. In samenwerking met de Stichting Young Talent en de Young Musician Academy van Hogeschool Fontys organiseert Orkest Zuid projecten zoals het solistenconcours. “Onze tip voor deelnemers: grijp elke kans aan om podiumervaring op te doen.”

Meer weten over het Brabantse systeem van landelijk erkende muziekexamens of een examen aanvragen? Kijk op dan op de website. Wil je je opgeven voor concoursen of op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Neem dan een kijkje op deze webpagina

amateurkunst

Blog | Ode aan mijn vereniging

Adviseur Erica Gruyters over de magie van het muziek maken met zo’n 40 andere leden, ook in tijden dat het even wat minder gaat.

23 mei 2023
Blog | Ode aan mijn vereniging

Herken drempels voor cultuurparticipatie

Veel mensen in onze samenleving ervaren drempels om deel te nemen aan cultuur. Met het kennen-willen-kunnen-doen-model leer je deze drempels sneller herkennen, zodat je vervolgens iets kan doen om ze te verlagen.

8 februari 2023
Herken drempels voor cultuurparticipatie

Inventarisatie amateurkunst

We brengen in beeld wie zich waar bezighoudt met amateurkunstondersteuning, en hoe die ondersteuning eruitziet.

30 november 2022
Inventarisatie amateurkunst

Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Kinderen, tieners en jong volwassenen worstelen toenemend met stress en zwaarmoedigheid. Waarom is cultuur voor jonge mensen zo’n goed antigif tegen angst, onzekerheid en gebrek aan hoop?

8 november 2022
Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Blog | Tijd voor actie in de amateurkunst

Evelien blogt over de noodzaak om samen aan de slag te gaan de Brabantse amateurkunst te herstellen.

3 november 2022
Blog | Tijd voor actie in de amateurkunst

Herstelsteun voor de amateurkunst

Wij zetten de herstelgelden van OCW in om kunstgroepen in de amateurkunst te versterken. We werken samen met lokale ondersteuners en gemeenten om dit voor elkaar te krijgen.

17 oktober 2022
Herstelsteun voor de amateurkunst

Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Het muziekproject Ready to Rock verzorgt gratis muzieklessen op basisscholen in de regio Helmond. Een verrijkende ervaring voor kinderen.

31 augustus 2022
Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Het derde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

10 februari 2022
De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Terugblik Werkconferentie Amateurkunst #9

Tijdens de Werkconferentie Amateurkunst werden vele tips en kansen gedeeld voor het (verder) bouwen aan amateurkunst.

2 december 2021
Terugblik Werkconferentie Amateurkunst #9

Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Hoe kunst, design en architectuur kunnen bijdragen aan de beperking van eenzaamheid.

8 oktober 2021
Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Checklists, stappenplannen en invuldocumenten die helpen helder te krijgen wat de WBTR voor gevolgen heeft voor jouw stichting of vereniging.

25 juni 2021
Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Amateurkunst in beweging

Stichting Oss Cultureel, fanfarecoach Thijs Hazeleger, Theater Zeevuh en Gemengd Koor Cantiqua vertelden tijdens ons webinar Amateurkunst #3 meer over hoe zij veerkrachtig reageren op ontwikkelingen binnen de Brabantse amateurkunstwereld.

25 mei 2021
Amateurkunst in beweging

Verbinden in de amateurkunst

Korenveld, deDansPunt., KRACHTVOER Theater en DUKEBOX: vier organisaties die zich inzetten voor amateurkunst in Brabant. Hoe zoeken zij verbinding op, en hoe kun jij aanhaken? Ze vertelden er meer over tijdens ons webinar Amateurkunst #2.

9 maart 2021
Verbinden in de amateurkunst

Toneel met een gouden randje

Hoe jongeren hun talenten ontdekken in het Annatheater in Helmond; regisseuse Lavinia Germano en vier jonge spelers delen hun ervaring.

16 februari 2021
Toneel met een gouden randje

18 organisaties krijgen meerjarige subsidie amateurkunst

De komende vier jaar ontvangen deze 18 amateurkunstorganisaties steun van de Provincie Noord-Brabant.

18 november 2020
18 organisaties krijgen meerjarige subsidie amateurkunst

Meerjarige subsidieregeling amateurkunst

Kunstloc adviseert en visiteert organisaties die deelnemen aan de meerjarige subsidieregeling amateurkunst 2021-2024.

18 november 2020
Meerjarige subsidieregeling amateurkunst

Marisca Helmich: Beste amateurkunstenaar van Noord-Brabant

“De zomer laat zich al zien in de weerspiegeling van haar zonnebril. Wat een sterk beeld dit. Iconisch, vrolijk en getuigend van veel vakmanschap!”

3 juli 2020
Marisca Helmich: Beste amateurkunstenaar van Noord-Brabant

iktoon: Margriet danst door heel Europa

Margriet heeft het syndroom van Down. Ze doet aan moderne dans en wordt door gezelschappen uit heel Europa uitgenodigd om te dansen.

25 juni 2020
iktoon: Margriet danst door heel Europa

Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Cultuurparticipatie is van en voor iedereen! Het Ministerie van OCW stelt de komende vier jaar geld ter beschikking voor een landelijk programma.

19 juni 2020
Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Realistische portretten met een knipoog

Karin Neijenhuis werkt als communicatieadviseur bij de gemeente, maar besteedt een groot deel van haar vrije tijd aan haar passie: schilderen.

8 juni 2020
Realistische portretten met een knipoog

“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

deDansPunt. is de koepelorganisatie voor amateurdans in Brabant en focust op de artistieke kant van dans. Maar hoe pak je dit aan?

12 mei 2020
“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Individuele kunstlessen zijn weer toegestaan, mits je dat met anderhalve meter afstand organiseert. Dat zegde minister Van Engelshoven toe in het cultuurdebat op 28 april.

29 april 2020
Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

DUKEBOX heeft de laatste jaren uiteenlopende projecten opgezet waarin zij samenwerken met partners binnen én buiten de urban scene.

28 april 2020
Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Talent in de Regio is een subsidieregeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Om in aanmerking te komen moet je aangedragen worden door de provincie. Het is nu mogelijk een adhesieverklaring aan te vragen.

21 april 2020
Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Nieuwe meerjarige subsidieregeling amateurkunst

De nieuwe vierjarige regeling voor amateurkunst van de provincie Noord-Brabant wordt op 8 april aanstaande opengesteld.

26 maart 2020
Nieuwe meerjarige subsidieregeling amateurkunst

Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Cultuur en sociaal domein, een uitdagende samenwerking. We kwamen bij elkaar om te sparren over het hoe en waarom. Hoe kunnen we de synergie vergroten? Welke belangen spelen? Wat heb je nodig?

11 maart 2020
Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Werkconferentie Amateurkunst #8

Tijdens de achtste editie van de werkconferentie nodigden we mooie, bijzondere, inspirerende en opvallende sprekers nog een keer uit. Een ‘The best of’ op het gebied van amateurkunst.

3 december 2019
Werkconferentie Amateurkunst #8

Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Een reeks praktische tips van verenigingen met een krachtig bestuur.

23 november 2019
Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Subsidieregelingen voor amateurkunst & cultuurparticipatie

Ben je op zoek naar subsidie voor amateurkunst of community art projecten? Bekijk hier de financieringsmogelijkheden.

19 november 2019
Subsidieregelingen voor amateurkunst & cultuurparticipatie

Op weg naar een succesvolle samenwerking

Waarom moeilijk doen als het samen kan? Lees ons inspiratieboekje vol tips en aandachtspunten voor de cultuursector en het onderwijs.

10 oktober 2019
Op weg naar een succesvolle samenwerking

Netwerk en ondersteuning voor amateurkunst

Ontdek het brede netwerk op gebied van amateurkunst op landelijk, provinciaal en lokaal niveau.

10 oktober 2019
Netwerk en ondersteuning voor amateurkunst

Vrijwilligers werven en behouden

Wie krijg je zo gek om zich in te spannen voor jouw vereniging? In dit artikel geven we 10 tips voor voldoende organisatiekracht.

10 oktober 2019
Vrijwilligers werven en behouden

Toekomstcheck voor organisaties

Het draaiend houden van een amateurkunstorganisatie vergt nogal wat van haar vrijwilligers. Wil je hier slimmer mee omgaan? Volg dan dit stappenplan!

10 oktober 2019
Toekomstcheck voor organisaties

9 tips om jongeren te bereiken

Jongeren warm maken voor kunst is niet makkelijk. Ga je de investering aan? Benut dan deze tips en kansen.

10 oktober 2019
9 tips om jongeren te bereiken

Korenveld

Er is in Brabant een mooie traditie van koren, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid. Om ons sterk te maken voor de kwaliteit van de koorzang ondersteunen wij het platform Korenveld.

8 oktober 2019
Korenveld

Eindhoven Maker Faire viert de magie van het maken

Waar vind je een steampunk-dorp, een pottenbak-robot, Star Wars R2D2’s én leer je zelf programmeren of ijzer smeden?

24 september 2019
Eindhoven Maker Faire viert de magie van het maken

Opinie: Cultuur voor iedere Brabander

Gemeentes in geldnood grijpen makkelijk naar de subsidiekraan voor kunstencentra. Eefje Sperber, dochter van de eerste directeur van de Goirlse muziekschool, waarschuwt dat daardoor de toegankelijkheid van cultuureducatie in het gedrang komt.

21 mei 2019
Opinie: Cultuur voor iedere Brabander

Opbrengst Werkconferentie Amateurkunst 2018

Kunstloc Brabant houdt de Werkconferentie Amateurkunst jaarlijks, omdat wij het belangrijk vinden om het grote en diverse netwerk rondom amateurkunst bij elkaar te brengen.

9 november 2018
Opbrengst Werkconferentie Amateurkunst 2018

Muziekexamens Brabant

Alle informatie over de landelijk erkende muziekexamens vind je nu op muziekexamensbrabant.nl.

2 augustus 2018
Muziekexamens Brabant

Kweekvijver met jong en muzikaal talent

Wat zijn de drijfveren en toekomstdromen van jonge Brabantse muzikanten?

27 februari 2018
Kweekvijver met jong en muzikaal talent

De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

Dit jaar kregen instellingen voor amateurkunst, naast instellingen in de professionele kunst, voor het eerst een provinciale subsidie voor 4 jaar, in plaats van per jaar. Negentien instellingen in de amateurkunst zagen hun subsidieverzoek gehonoreerd. Ook binnen de professionele kunsten zijn nieuwkomers te ontdekken in de subsidieregeling hedendaagse cultuur. Mestmag.nl vroeg naar de plannen van de nieuwkomers.

22 december 2017
De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

Amateurkunstclubs de grens over

Je hoeft geen professionele organisatie te zijn om internationale projecten op te zetten. Ook amateurkunstclubs gaan geregeld de grens over.

29 augustus 2017
Amateurkunstclubs de grens over

iktoon

Elk jaar kun jij je in de maand juni laten zien als kunstenaar! Er is van alles mogelijk, de invulling bepaal jijzelf. Bundel je krachten met andere initiatieven en neem contact met ons op.

30 november 2016
iktoon

Jeugdfonds Cultuur Brabant

Het Jeugdfonds Cultuur Brabant ondersteunt kinderen en jongeren die om financiële redenen niet actief aan kunstbeoefening kunnen doen. Om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen, gaat het fonds samenwerkingen aan met Brabantse gemeenten.

30 november 2016
Jeugdfonds Cultuur Brabant

Ons dorp nieuw leven inblazen

De muzikale traditie is in Brabant en Limburg al eeuwenlang onverwoestbaar. Harmonie en fanfare horen bij het Zuiden.

14 april 2016
Ons dorp nieuw leven inblazen

Handig, een overzicht van expositieplekken in Brabant!

We presenteren je een lijst met plekken waar je als amateur of semi-professional kunt exposeren.

1 december 2015
Handig, een overzicht van expositieplekken in Brabant!

Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Sophie de Ruijter deed afgelopen schooljaar onderzoek naar het jeugdlid van een harmonie.

16 september 2015
Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Juist door de krimp worden fanfares en harmonieën creatief in het werven van nieuwe leden. In dit artikel noemen we vijf van deze slimme manieren.

10 februari 2015
Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst

Heel veel mensen hebben geen besef van wat een vrijetijdskunstenaar kan.

28 januari 2015
Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst