Ik denk dat iedereen het met me eens is: er is veel werk te doen in de amateurkunst. Het is nodig om onze handen uit de mouwen te steken willen we zorgen dat deze mooie sector vol met Brabantse koren, harmonie├źn, fotografieclubs en urbandansgroepen niet omvalt. 

De coronacrisis heeft dit nog meer aangetoond. Amateurkunst zorgt voor verbinding tussen mensen. Door het vinden van mensen die dezelfde passie hebben als jij. Door het beoefenen van kunst waar je bewust voor kiest om in je vrije tijd te gaan doen. En juist die verbinding was tijdens de coronacrisis ver te zoeken. En laten we wel wezen, de coronacrisis is niet de enige crisis waar de amateurkunstsector mee te maken heeft. De energieprijzen rijzen de pan uit waardoor het deze winter duur wordt om bijvoorbeeld de repetitieruimten warm te stoken. En daarvoor was het al lastig om voldoende organisatiekracht in de besturen te vinden en om het ledenbestand te verjongen.

Nationaal belang

Wat een ellende zul je misschien denken. Tijd voor actie! En daarom is het zo fijn dat het ministerie van OCW ruim 1,5 miljoen beschikbaar stelt voor herstelsteun aan verenigingen en andere verbanden in de amateurkunst. Ik vind dat vrij uniek dat de landelijke overheid zich zorgen maakt over wat over het algemeen een lokale aangelegenheid is. Maar het hebben van een infrastructuur voor amateurkunst is wellicht een lokale verantwoordelijkheid, de opbrengsten zijn van nationaal belang. Er is al veel geschreven over de waarde van het beoefenen van kunst. Maar als ik er twee mag noemen is het wel het ontmoeten van andere perspectieven en verbondenheid voelen met elkaar. Hard nodig!

Bijeenkomsten en trainingen

Wij hebben bij Kunstloc Brabant in overleg met een aantal Brabantse partners een subsidieaanvraag ingediend bij het Fonds voor Cultuurparticipatie om de Brabantse amateurkunst in 2022 en 2023 met de herstelgelden van OCW te versterken. Wij organiseren met deze herstelgelden komend jaar bijeenkomsten en trainingen waar je als amateurkunstvereniging mee aan de slag kunt. Denk aan handvatten om leden te werven, of om betrokken bestuursleden te vinden. Niet met de verwachting dat je uitdagingen als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar om je een klein beetje lucht te geven of meer zicht op waar je kunt aankloppen. Dit klinkt nog erg vaag, maar we maken het per regio op maat. Want de uitdagingen van bijvoorbeeld een grote stad, hoeven niet het probleem in een klein dorp te zijn.

Bijeenkomsten en trainingen

Iedere Brabander toegang tot cultuur

Samengevat: We willen meer mensen laten deelnemen aan amateurkunst en de sector versterken. We willen de amateurkunst helpen om na te denken over hun identiteit: waarom doe je wat je doet en hoe kun je dit nog beter uitdragen? Dit doen we in samenwerking met de lokale adviseurs die werkzaam zijn in de provincie, andere provinciale instellingen, provinciale en landelijke koepels en LKCA. Om samen af te stemmen hoe we de amateurkunst revitaliseren. 

Kortom: genoeg te doen! De komende tijd kun je ons team in de provincie vinden om samen met de lokale adviseurs en de gemeenten dit plan te verwezenlijken. Laten we samen zorgen dat iedere Brabander aan cultuur kan doen!

Meer weten over de herstelsteun?

amateurkunst

Blog | Tijd voor actie in de amateurkunst

Evelien blogt over de noodzaak om samen aan de slag te gaan de Brabantse amateurkunst te herstellen.

3 november 2022
Blog | Tijd voor actie in de amateurkunst

Terugblik Werkconferentie Amateurkunst #9

Tijdens de Werkconferentie Amateurkunst werden vele tips en kansen gedeeld voor het (verder) bouwen aan amateurkunst.

2 december 2021
Terugblik Werkconferentie Amateurkunst #9

18 organisaties krijgen meerjarige subsidie amateurkunst

De komende vier jaar ontvangen deze 18 amateurkunstorganisaties steun van de Provincie Noord-Brabant.

18 november 2020
18 organisaties krijgen meerjarige subsidie amateurkunst

Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Cultuurparticipatie is van en voor iedereen! Het Ministerie van OCW stelt de komende vier jaar geld ter beschikking voor een landelijk programma.

19 juni 2020
Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Individuele kunstlessen zijn weer toegestaan, mits je dat met anderhalve meter afstand organiseert. Dat zegde minister Van Engelshoven toe in het cultuurdebat op 28 april.

29 april 2020
Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Talent in de Regio is een subsidieregeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Om in aanmerking te komen moet je aangedragen worden door de provincie. Het is nu mogelijk een adhesieverklaring aan te vragen.

21 april 2020
Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Nieuwe meerjarige subsidieregeling amateurkunst

De nieuwe vierjarige regeling voor amateurkunst van de provincie Noord-Brabant wordt op 8 april aanstaande opengesteld.

26 maart 2020
Nieuwe meerjarige subsidieregeling amateurkunst

Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Cultuur en sociaal domein, een uitdagende samenwerking. We kwamen bij elkaar om te sparren over het hoe en waarom. Hoe kunnen we de synergie vergroten? Welke belangen spelen? Wat heb je nodig?

11 maart 2020
Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Werkconferentie Amateurkunst #8

Tijdens de achtste editie van de werkconferentie nodigden we mooie, bijzondere, inspirerende en opvallende sprekers nog een keer uit. Een ‘The best of’ op het gebied van amateurkunst.

3 december 2019
Werkconferentie Amateurkunst #8

Opinie: Cultuur voor iedere Brabander

Gemeentes in geldnood grijpen makkelijk naar de subsidiekraan voor kunstencentra. Eefje Sperber, dochter van de eerste directeur van de Goirlse muziekschool, waarschuwt dat daardoor de toegankelijkheid van cultuureducatie in het gedrang komt.

21 mei 2019
Opinie: Cultuur voor iedere Brabander

Opbrengst Werkconferentie Amateurkunst 2018

Kunstloc Brabant houdt de Werkconferentie Amateurkunst jaarlijks, omdat wij het belangrijk vinden om het grote en diverse netwerk rondom amateurkunst bij elkaar te brengen.

9 november 2018
Opbrengst Werkconferentie Amateurkunst 2018