Landgoed Gulbergen

Dat afval ook kunst én tegelijk landschap kan zijn bewijzen tien enthousiaste studenten van de Fontys Academy of Art, Communication and Design (ArtCoDe) gedurende zes weken op Landgoed Gulbergen. Kunstloc organiseert hier samen met Attero, Blom & Moors en Fontys het project Afval=Landschap. 

Kenmerkend voor Landgoed Gulbergen bij Mierlo is de heuvel van 60 meter boven NAP, het hoogste punt van Noord-Brabant. De kern van deze heuvel bestaat uit 10 miljoen ton afval, afgedekt met een groene leeflaag van 80 centimeter, waarop voornamelijk gras en hier en daar een struik groeit. De studenten van Fontys hebben landschapskunst en interventies ontworpen om zichtbaar te maken hoe een enorme berg afval een tweede leven kan krijgen als aantrekkelijk landschap.

Kunstroute

De ArtCoDe studenten kregen workshops van gerenommeerde gastdocenten, er werden lunchsessies gehouden met locals uit Nuenen en Geldrop-Mierlo, en er werd een bezoek gebracht aan Spinder, de centrale stortplaats voor afval uit de provincie Noord-Brabant. Dit alles ter inspiratie voor de kunstroute die de studenten realiseerden. De kunstroute op het landgoed was gratis te zbezoeken in de periode van vrijdag 14 juni tot en met zondag 7 juli 2019.

Meer weten over samenwerking tussen kunstvakopleidingen en landschapsbeheer?

Neem contact met mij op.