Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Tijdens dit NICE-café staat de vervoersproblematiek binnen cultuureducatie centraal. Uit gesprekken met culturele instellingen, scholen en ouders over kansengelijkheid binnen cultuureducatie heeft de Brabantbrede themagroep Kansengelijkheid een terugkerend geluid gehoord: We moeten terecht nadenken over divers en inclusief aanbod voor leerlingen maar er ligt vaak een ander (praktisch) probleem aan de basis, namelijk het ontbreken van het vervoer om überhaupt bij cultureel aanbod te komen. De afgelopen tijd heeft de themagroep zich gebogen over deze problematiek en de handen in één geslagen om dit belangrijke thema op de kaart te (blijven) zetten. Herken je dit probleem in je eigen gemeente of wil je hier meer over weten? Dan nodigen we je graag uit voor deze bijeenkomst. 

 

Tijdens deze bijeenkomst presenteren we een prent van kunstenaar Jan Rothuizen over de vervoersproblematiek binnen cultuureducatie, welke het uitgangspunt biedt om met elkaar in gesprek te gaan. Daarnaast hopen we je doormiddel van twee workshops te informeren en te sterken om zelf het gesprek te voeren in je eigen gemeente over dit probleem.

Workshop 1 – Thema: Lobby door Bas Verberk (Factorium Cultuurmakers)
Hoe werkt besluitvorming bij de gemeente en hoe oefen je daar invloed op uit? In deze workshop leer je hoe je in een handomdraai een lobbyplannetje maakt, zodat je efficiënt met je tijd kan omgaan en toch aan dit cruciale onderdeel van je werk toekomt. Centraal staat natuurlijk de vraag van vandaag: hoe zorg je ervoor dat de gemeente ook het vervoer financiert waarmee alle klassen in je gemeente naar culturele activiteiten kunnen?

Workshop 2 – Thema: Vervoersregelingen door Ilse van der Lei (Meer Muziek in de Klas)
Cultuurbezoek vergoot de belevingswereld van kinderen maar een bus regelen voor het bezoeken van een museum of een voorstelling kost scholen veel geld en tijd en daarom wordt er vaak gekozen voor cultuureducatie activiteiten die in de school kunnen plaatsvinden. Veel provinciale-en gemeentelijke steuninstellingen hebben daarom vervoersregelingen waarmee scholen financieel en soms ook organisatorisch geholpen worden om cultuurbezoek mogelijk te maken. In deze workshop wordt een overzicht van deze vervoersregelingen gepresenteerd en kijken we wat we daarvan kunnen leren. 

Meld je aan voor het NICE-café

Programma

  • 09:30-09:45 - Inloop
  • 09:45-10:00 - Welkom & presentatie prent Jan Rothuizen 
  • 10:00-10:30 - Rondetafelgesprek 
  • 10:30-11:15 - Workshop 1 & Workshop 2 
  • 11:15-11:30 - Pauze 
  • 11:30-12:15 - Workshop 1 & Workshop 2
  • 12:15012:30 - Afsluiting 
  • 12:30-13:30 - Lunch 

Locatie: 
Willem Twee 
Boschdijkstraat 100 
's-Hertogenbosch