Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Deze week deel twee van onze nieuwe reeks! Eentje waarin Femme van den Berg op zoek gaat naar mensen die achter de schermen werken. Zij stelt hen de vraag: Welk onzichtbaar werk gaat er vooraf aan die voorstelling, die expo of dat concert? Deze keer loopt ze een dag mee met Marieke Bakker, hoofd Inspectie van philharmonie zuidnederland.

Geschreven door Femme van den Berg

​​​​​​​Philharmonie zuidnederland

Vrijdag, einde middag. Op station Eindhoven koop ik een salade bij de AH to go. De communicatiemedewerker van philharmonie zuidnederland drukte me op het hart iets te eten mee te nemen. Vanavond is de seizoenopening van het orkest; Vurig voor oog en oor. Deze opening vindt plaats in het Muziekgebouw. En bij zo'n 'thuiswedstrijd' zorgt iedereen voor zijn eigen eten.

Doorlopen

Ik loop een avond mee met Marieke Bakker, 57 jaar, hoofd inspectie. Oftewel, degene die zorgt voor alle praktische zaken. Ze schudt me stevig de hand en start direct met een rondleiding. We lopen langs de binnen- en buitenring, podium, artiestenfoyer, bibliotheek, kleedkamers.

Marieke heeft een stevige tred. Haar lange, zwarte broek wappert wanneer ze door de gangen beent. Ik hobbel er zo snel mogelijk achteraan. Af en toe staat ze stil om een medewerker te woord te staan. Ze geeft restaurantreserveringen door, informeert over personeelskaarten, belt voor changementen en keurt de lengte van een broek - blote enkels zijn een 'no go' op het podium.

Het pand lijkt een doolhof. Vanuit de artiestenfoyer staan we ineens weer op het podium - terwijl dat in mijn hoofd toch echt op een andere verdieping was. Her en der worden instrumenten bespeeld. Dit zijn niet zomaar muzikanten, dit zijn musici. Ze spelen door elkaar heen. Ik sta ertussen en denk: 'Dít is nu kakafonie.' Precies op dat moment stoot Marieke me aan: 'Wat een kakafonie hè?'. Ik glimlach.

Beurse plekken

Marieke moet aan het werk. Ik kan weinig doen en lijk snel in de weg te lopen. Zo onopvallend mogelijk blijf ik in haar buurt. Er is een probleem met de lampjes van de muziekstandaarden. Marieke trekt eigenhandig kabels om het op te lossen en belt ondertussen met de techniek. Plots zet het orkest 'lang zal ze leven' in. Te midden van al het muzikaal geweld praat Marieke onverstoorbaar door in haar telefoon. Alleen haar gebaren worden groter.

We hebben nog even tijd tot de repetitie van 18:30. In hoog tempo reppen we het pand door. Mariekes benen lijken sneller te lopen dan zijzelf en ineens gaat ze onderuit, de trap af. Onmiddellijk staat ze op en, na het afkloppen van haar nette pak, lopen we door. In directe lijn naar buiten, naar de Kruidvat, op zoek naar Arnicazalf voor de beurse plekken. Het tempo is ondanks de val niet langzamer geworden.

Buiten vertelt Marieke over de periode dat ze zelf nog uitvoerend muzikant was. Strijker, was ze. Celliste in verschillende orkesten. Ze kreeg last van blessures en kwam de vacature bij de philharmonie - toen nog Het Brabants Orkest - tegen. Ze solliciteerde en bleef. Inmiddels werkt ze er 14 jaar. Vijf a zes dagen per week werkt ze op kantoor in Eindhoven en Maastricht, daarnaast bezoekt ze met regelmaat andere Brabantse steden. Ze is gestopt met het bijhouden van haar uren. Lange dagen zijn het, waar de reistijd van en naar haar woonplaats Amsterdam nog bijkomt. 'Maar daar heb ik voor gekozen, dus daar hebben we het niet over.' Ze klinkt beslist en passievol tegelijk. 'Wil je dit werk tot je pensioen blijven doen?' Ik kijk Marieke vragend aan. Fel sprankelende ogen kijken terug. Eigenlijk is dat antwoord genoeg. Ze bevestigt het alsnog: 'Ik zou iets minder productie moeten draaien. In dit tempo hou ik dat geen tien jaar meer vol. Maar het vak van orkestinspecteur is afwisselend en ik blijf dicht bij mijn oude vak als musicus, dat maakt het zo leuk. En ik ben een workaholic. Dus: Ja!'

Nette pakken

Terug op kantoor heeft orkestbode Maurice zich omgekleed. Het is voor het eerst dat ik een technicus in pak zie. Hij compenseert het enigszins met de zonnebril in zijn haar. Ondanks die zonnebril voel ik me opgelaten. Ik val uit de toon met mijn spijkerbroek en gympen. Mijn keuze voor die kleding - makkelijke kleding, voor als ik zou moeten helpen met sjouwen - blijkt de verkeerde.

Lang kan ik niet bij mijn spijkerbroek stilstaan, het is tijd voor actie. De zaal is volgestroomd en de musici zitten eendrachtig zwart - natuurlijk netjes tot aan de enkels - klaar. Eén stoel is leeg. We rennen de gang, pardon, buitenring, op. Daar komt de laatste musicus rustig aangelopen. 'Ik ben altijd de laatste,' giechelt ze. Marieke haalt even adem en begeleidt haar naar het podium. De dirigent staat klaar om op te gaan, het openingswoord wordt gehouden. De zaal hoort daar weinig van; de microfoon doet het niet. De technicus rent nog sneller dan Marieke zou doen en lost het op. We zijn begonnen.

Bloemen en een kruiswoordpuzzel

We kloppen aan bij de kleedkamer van solist Roger Muraro. Hij schrikt: 'Moet ik al op?' Wij hebben enkel zijn pianokruk nodig. Marieke vertelt dat zijn benen zo lang zijn, dat ze niet onder de piano passen. Daarom heeft hij in het Muziekgebouw een eigen pianokruk. Op maat gemaakt. Of, zoals Marieke zegt: 'Gewoon de poten er onderuit gezaagd.' Marieke wijst Roger Muraro erop dat hij via het beeldscherm in zijn kleedkamer het concert kan volgen. Hij glimlacht charmant en schudt zijn hoofd: 'Bedankt. Ik geef de voorkeur aan mijn kruiswoordpuzzel.'

Na de pauze kan ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en ga in de zaal zitten. Even twijfel ik of ik mijn salade mee kan nemen; er is nog geen tijd voor eten geweest. Ik besluit het niet te doen schakel om naar de toeschouwermodus. Ik zak wat dieper in mijn stoel en dompel me onder in de muziek. Het is bombastisch en licht tegelijkertijd.

Het applaus is lang. Ik sluip weer backstage. Daar vliegt Marieke de gangen door. Even wordt ze halt gehouden door solist Muraro. Hij geeft zijn gekregen bos bloemen aan Marieke. Niemand heeft die bos bloemen meer verdiend dan zij.

muziek

Focus op de jeugd bij drumfanfare Exempel

De gemiddelde leeftijd bij Exempel is 30 jaar en 80 procent van de leden zet zich in voor de vereniging.

16 april 2024
Focus op de jeugd bij drumfanfare Exempel

Zo verbreedt Music Hub Brabant je horizon

Zangeres Sanne Rambags bracht tijdens haar deelname aan deze talenthub haar eerste plaat uit onder haar eigen label.

4 april 2024
Zo verbreedt Music Hub Brabant je horizon

Landelijke subsidie voor regionale talentontwikkeling Muziekhub Zuid

Music Hub Brabant vormt samen met PopinLimburg en het Zeeuwse platform Popaanzee het nieuwe samenwerkingsverband Muziekhub Zuid.

18 januari 2024
Landelijke subsidie voor regionale talentontwikkeling Muziekhub Zuid

Blog | Hoe pas je Fair Practice toe in de praktijk?

November Music won onlangs een Fair Practice Award van Nieuw Geneco. Hoe wordt deze code hier in de praktijk toegepast?

9 oktober 2023
Blog | Hoe pas je Fair Practice toe in de praktijk?

Kosten reden tot zorg bij Brabantse poppodia, maar ambities blijven hoog

Hoe gaan Brabantse poppodia om met kostenstijgingen?

3 oktober 2023
Kosten reden tot zorg bij Brabantse poppodia, maar ambities blijven hoog

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

In gesprek met drie veelbelovende afstudeerders van kunstacademies over hun passies, intrigerende afstudeerprojecten en toekomstplannen. We trappen af met musicus Nico Ade Nicolas.

15 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Het muziekproject Ready to Rock verzorgt gratis muzieklessen op basisscholen in de regio Helmond. Een verrijkende ervaring voor kinderen.

31 augustus 2022
Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Geef muzikanten een boek en laat ze daarover een nummer maken. Dat is in de basis het idee achter Books Rock.

16 augustus 2022
Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Documentaire over Sounding Bodies laat kracht van muziek voor onze gezondheid zien

In deze tweede korte film van een drieluik over Muziek in de Zorg, zie je hoe de inzet van muziek bijdraagt aan positieve gezondheid.

3 mei 2021
Documentaire over Sounding Bodies laat kracht van muziek voor onze gezondheid zien

Film over Maartje de Lint geeft weer wat zingen kan betekenen voor mensen met dementie

Er zijn drie korte films ontwikkeld met voorbeelden van samenwerking die de kracht van muziek voor onze gezondheid en welzijn tonen.

26 april 2021
Film over Maartje de Lint geeft weer wat zingen kan betekenen voor mensen met dementie

Mathijs Leeuwis, stadscomponist van Tilburg: 'Imperfectie als hoogst haalbare'

Mathijs Leeuwis is de nieuwe stadscomponist van Tilburg. Hij gaat op zoek naar imperfectie in de stad met zijn muziek in de komende twee jaren.

21 april 2021
Mathijs Leeuwis, stadscomponist van Tilburg: 'Imperfectie als hoogst haalbare'

Bart de Vrees, stadscomponist van Den Bosch, wil spontane, nieuwe muzikale verbanden leggen

Bart de Vrees is sinds januari 2021 stadscomponist van Den Bosch. Hij legt nieuwe, muzikale verbindingen in en met de stad en vertelt daarover.

9 februari 2021
Bart de Vrees, stadscomponist van Den Bosch, wil spontane, nieuwe muzikale verbanden leggen

Plattelandscomponist aan het woord: Piet-Jan van Rossum

Piet-Jan van Rossum werd onlangs verkozen tot plattelandscomponist, en vertelt over zijn bijzondere werkterrein.

8 december 2020
Plattelandscomponist aan het woord: Piet-Jan van Rossum

Vier stadscomponisten aan de slag in Brabant

Het initiatief voor stadscomponisten van provinciaal arrangeur Geert van Boxtel krijgt ook landelijke navolging.

2 november 2020
Vier stadscomponisten aan de slag in Brabant

Reflecteren op Gilgamesh

Onsterfelijk zijn? Dat willen we allemaal wel. Of toch niet? Over hoe samen leren je blik kan verbreden.

16 september 2020
Reflecteren op Gilgamesh

Het fenomeen dat Bałdych - Courtois - Telderman heet

De Poolse violist Adam Bałdych, cellist Vincent Courtois uit Parijs en Nederlandse pianist Rogier Telderman hebben een bijzondere klik.

19 februari 2020
Het fenomeen dat Bałdych - Courtois - Telderman heet

De klassieke canon

Geert van Boxtel is werkzaam als ‘arrangeur’ voor de Provincie Noord-Brabant. In deze blog schrijft hij over de ontwikkeling van de klassieke canon in relatie tot het publiek.

18 juli 2018
De klassieke canon

Koninklijke aandacht voor meer muziekles in de klas

Koningin Máxima is erevoorzitter van het ‘Platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas’. Ook in onze provincie doen basisscholen aan dit project mee.

26 april 2018
Koninklijke aandacht voor meer muziekles in de klas

Sharon Kovacs over leren, lessen en leermeesters

Brabants talent Sharon Kovacs is aan de weg aan het timmeren als internationaal popicoon. Maar ze heeft ook al een hele weg afgelegd.

9 november 2017
Sharon Kovacs over leren, lessen en leermeesters

Talentontwikkeling (pop)muziek: Proud of the South

Met een zesdelige artikelenreeks onderzoekt Iris samen met een talent en een organisatie wat er nu al aan talentontwikkeling wordt gedaan. Deze keer: popmuziek.

10 januari 2017
Talentontwikkeling (pop)muziek: Proud of the South

Breda, Capital of Dance?

Het meest in het oog springende van Breda, de Parel van het Zuiden, is dat top dj's Tiësto en Hardwell er geboren en getogen zijn.

28 april 2016
Breda, Capital of Dance?

Een vrijdagavond bij de harmonie

Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk - een van de beste harmonieën in Noord-Brabant - viert dit jaar haar 125-jarig bestaan.

14 april 2016
Een vrijdagavond bij de harmonie

Ons dorp nieuw leven inblazen

De muzikale traditie is in Brabant en Limburg al eeuwenlang onverwoestbaar. Harmonie en fanfare horen bij het Zuiden.

14 april 2016
Ons dorp nieuw leven inblazen

Achter de schermen bij philharmonie zuidnederland

Femme loopt een dag mee met Marieke Bakker, hoofd Inspectie van philharmonie zuidnederland

13 oktober 2015
Achter de schermen bij philharmonie zuidnederland

Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Sophie de Ruijter deed afgelopen schooljaar onderzoek naar het jeugdlid van een harmonie.

16 september 2015
Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Om te vermenigvuldigen moet je delen

Stel je voor dat jij als amateur-koorzanger samen kunt werken met de Nederlandse top, dat zou toch geweldig zijn?

19 juni 2015
Om te vermenigvuldigen moet je delen

Orkestcultuur onder vuur

Is er nog een toekomst voor het symfonieorkest?

3 maart 2015
Orkestcultuur onder vuur

Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Juist door de krimp worden fanfares en harmonieën creatief in het werven van nieuwe leden. In dit artikel noemen we vijf van deze slimme manieren.

10 februari 2015
Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren