Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

De gemiddelde leeftijd bij Drumfanfare Exempel in Empel is 30 jaar. En 80 procent zet zich naast de muziek ook op een andere manier in voor de vereniging. Dennis van Rooij, bestuurslid en showinstructeur van de jeugdafdeling bij de drumfanfare vertelt hoe ze dit voor elkaar krijgen. “We focussen op groei; meer jeugdleden, een grote oefenruimte; je moet durven te investeren. Keuzes maken voor je vereniging.”

Kunstbeoefening in de vrije tijd, zo kun je het noemen, zegt Dennis. Maar dan wel de crème de la crème in de muziekverenigingswereld. “We werken met docenten en instructeurs van een hoog niveau en onze shows, bij taptoes bijvoorbeeld, behoren tot de top. Daarnaast heeft iedereen bij Exempel echt een hart voor de vereniging, zo’n tachtig procent heeft een nevenactiviteit in de vereniging.”

Gezelligheid én een hoog niveau

Exempel ontstond in 1967 als jeugd-showdrumband, tegenwoordig behoort het orkest tot de betere Nederlandse show- en marchingsbands. Een hobby? “Op een Brabantse wijze, gezellig, maar wel een zo hoog mogelijk niveau behalen. Dat staat bij ons centraal”, vertelt Dennis. Exempel biedt het opleidingstraject ‘Exempel ACADEMY’ waarin kinderen vanaf vijf jaar al lid worden van de vereniging en een leven lang blijven leren en spelen. 

Fotograaf: Max ter Burg

Focus op de jeugd

Eerst is er de samenspeelgroep, waarin kinderen kennismaken met alle instrumenten en algemene muzikale vorming krijgen, dan is er Mini Exempel (gemiddeld 7-8 jaar), een opstaporkest. Vervolgens komt Jong Exempel (8-18 jaar), de juniorband, en uiteindelijk stromen leden door naar de Marchingband. De Stageband NEXT is het verlengde van de Marchingband. Muzikanten treden daarmee op een podium op, in plaats van op een plein of in een zaal, vertelt Dennis.

De focus ligt bij Exempel op de jeugd; de gemiddelde leeftijd van de Marchingbandleden is 30 jaar. Juist door de laagdrempelige doorstroom en alles binnen de vereniging aan te bieden, blijven leden bij Exempel, vertelt Dennis. “Op hun veertiende mogen de Jong Exempels al stagelopen bij de Marchingband. Dan doen ze mee in repetities binnen en buiten, voor de marsen. Ook heeft iedere leerling per week privémuziekles.

In totaal heeft Exempel ongeveer 120 leden, waarvan 60 bij de Marchingband zitten. “Dat is in vergelijking met andere muziekverenigingen wel veel. We hebben regelmatig contact met besturen van harmonieorkesten en fanfares in de regio. Maar dat zijn toch net andere verenigingen. Wij krijgen bijvoorbeeld betaald voor shows bij een taptoe of bloemencorso en halen daar een deel van onze financiering uit”, zegt Dennis. 

“We focussen op groei; meer jeugdleden, een grote oefenruimte; je moet durven te investeren. Keuzes maken voor je vereniging. Ik geloof dat je daardoor groeit.” Dennis van Rooij

Durf te investeren

Ook subsidie vanuit de gemeente is een belangrijke inkomstenbron, net als de lesgelden die de leden betalen. “Verder zijn we afhankelijk van sponsoren, die zijn echt essentieel. We brengen jaarlijks een magazine uit en doen een loterij. Zo proberen we onze begroting zoveel mogelijk te dichten. Maar het is ieder jaar een uitdaging”, zegt Dennis. “We focussen op groei; meer jeugdleden, een grote oefenruimte; je moet durven te investeren. Keuzes maken voor je vereniging. Ik geloof dat je daardoor groeit.”

Durf te investerenFotograaf: Max ter Burg

Tips om jonge leden te trekken:

“We zetten in op communicatie via social media, hebben een duidelijke website met veel informatie. Daarnaast doen we mee aan Sjors Creatief, een programma in Den Bosch, waarin kinderen allerlei proeflessen kunnen volgen op het gebied van kunst en cultuur. Ook organiseren we twee keer per jaar een open dag en adverteren we in wijkbladen en op scholen. Alles om maar bij de jongeren te komen.”

Tips voor investeren en keuzes maken:

“Volgens mij is het heel belangrijk om te blijven investeren en in contact te zijn met je leden. De jeugd repeteerde bijvoorbeeld jarenlang op de vrijdagavond, nu hebben we besloten dat ze naar de zaterdagochtend gaan. Dat heeft veel impact op de leden, dus zijn we in gesprek gegaan met ze. Je kunt weerstand krijgen, maar als je gelooft in je keuzes, dan straal je dat uit. Nu heeft iedereen ruimte om op vrijdagavond bij elkaar te komen en aan de spelletjesavond mee te doen die op vrijdag is.”

Fotograaf: Gerard Suk

Zo kan het ook! Kunst en cultuur voor iedereen

Kunst in je vrije tijd beoefenen, met theater of dans bezig zijn omdat je het leuk vindt; kunst kan iets teweegbrengen. Het spreekt tot de verbeelding, legt nieuwe verbindingen tussen mensen en kan emoties losmaken. In een reeks van interviews, met culturele instellingen of organisaties die kunst toegankelijk maken voor iedereen, wordt dat duidelijk. Dit is het zesde artikel in de reeks. Eerder verscheen een artikel over stichting Goeikes, theatergezelschap Speels Collectief, over dansgezelschap Corpo Máquina, over theater De Lievekamp en het participatiekoor. Bekijk ook onze jaarkalender Zo kan het ook!

Simone Vos

Freelance journalist & schrijver
+31 6 22 15 14 30

Amateurkunst

Focus op de jeugd bij drumfanfare Exempel

De gemiddelde leeftijd bij Exempel is 30 jaar en 80 procent van de leden zet zich in voor de vereniging.

16 april 2024
Focus op de jeugd bij drumfanfare Exempel

Nieuwe meerjarenregeling Amateurkunst 2025-2028

Vanaf 10 april wordt de nieuwe meerjarenregeling amateurkunst opengesteld door de Provincie Noord-Brabant. Kunstloc kan je adviseren bij jouw aanvraag.

9 april 2024
Nieuwe meerjarenregeling Amateurkunst 2025-2028

Documentaire 'De helden van amateurkunst'

In deze documentaire komen Tahné Kleijn, Rica Boemaars en Amber Brok aan het woord over hun inzet voor amateurkunst in Brabant.

14 maart 2024
Documentaire 'De helden van amateurkunst'

Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Het Participatiekoor brengt mensen met dementie en mantelzangers samen om te zingen.

19 december 2023
Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Toekomstkijk

Een amateurkunstorganisatie draaiend houden vergt nogal wat van haar vrijwilligers. Gebruik deze gesprekstool om hier slim mee om te gaan!

5 december 2023
Toekomstkijk

Inventarisatie amateurkunst

We brengen in beeld wie zich waar bezighoudt met amateurkunstondersteuning, en hoe die ondersteuning eruitziet.

30 november 2022
Inventarisatie amateurkunst

Blog | Tijd voor actie in de amateurkunst

Evelien blogt over de noodzaak om samen aan de slag te gaan de Brabantse amateurkunst te herstellen.

3 november 2022
Blog | Tijd voor actie in de amateurkunst

Herstelsteun voor de amateurkunst

Wij hebben de herstelgelden van OCW ingezet om in samenwerking met verschillende gemeenten, de ondersteuning van groepen in de amateurkunst te versterken.

17 oktober 2022
Herstelsteun voor de amateurkunst

Terugblik Werkconferentie Amateurkunst #9

Tijdens de Werkconferentie Amateurkunst werden vele tips en kansen gedeeld voor het (verder) bouwen aan amateurkunst.

2 december 2021
Terugblik Werkconferentie Amateurkunst #9

Amateurkunst in beweging

Stichting Oss Cultureel, fanfarecoach Thijs Hazeleger, Theater Zeevuh en Gemengd Koor Cantiqua vertelden tijdens ons webinar Amateurkunst #3 meer over hoe zij veerkrachtig reageren op ontwikkelingen binnen de Brabantse amateurkunstwereld.

25 mei 2021
Amateurkunst in beweging

Verbinden in de amateurkunst

Korenveld, deDansPunt., KRACHTVOER Theater en DUKEBOX: vier organisaties die zich inzetten voor amateurkunst in Brabant. Hoe zoeken zij verbinding op, en hoe kun jij aanhaken? Ze vertelden er meer over tijdens ons webinar Amateurkunst #2.

9 maart 2021
Verbinden in de amateurkunst

18 organisaties krijgen meerjarige subsidie amateurkunst

De komende vier jaar ontvangen deze 18 amateurkunstorganisaties steun van de Provincie Noord-Brabant.

18 november 2020
18 organisaties krijgen meerjarige subsidie amateurkunst

Meerjarige subsidieregeling amateurkunst

Kunstloc adviseert en visiteert organisaties die deelnemen aan de meerjarige subsidieregeling amateurkunst 2021-2024.

18 november 2020
Meerjarige subsidieregeling amateurkunst

Marisca Helmich: Beste amateurkunstenaar van Noord-Brabant

“De zomer laat zich al zien in de weerspiegeling van haar zonnebril. Wat een sterk beeld dit. Iconisch, vrolijk en getuigend van veel vakmanschap!”

3 juli 2020
Marisca Helmich: Beste amateurkunstenaar van Noord-Brabant

Nieuwe meerjarige subsidieregeling amateurkunst

De nieuwe vierjarige regeling voor amateurkunst van de provincie Noord-Brabant wordt op 8 april aanstaande opengesteld.

26 maart 2020
Nieuwe meerjarige subsidieregeling amateurkunst

Werkconferentie Amateurkunst #8

Tijdens de achtste editie van de werkconferentie nodigden we mooie, bijzondere, inspirerende en opvallende sprekers nog een keer uit. Een ‘The best of’ op het gebied van amateurkunst.

3 december 2019
Werkconferentie Amateurkunst #8

Subsidieregelingen voor amateurkunst & cultuurparticipatie

Ben je op zoek naar subsidie voor amateurkunst of community art projecten? Bekijk hier de financieringsmogelijkheden.

19 november 2019
Subsidieregelingen voor amateurkunst & cultuurparticipatie

Opbrengst Werkconferentie Amateurkunst 2018

Kunstloc Brabant houdt de Werkconferentie Amateurkunst jaarlijks, omdat wij het belangrijk vinden om het grote en diverse netwerk rondom amateurkunst bij elkaar te brengen.

9 november 2018
Opbrengst Werkconferentie Amateurkunst 2018

Muziekexamens Brabant

Alle informatie over de landelijk erkende muziekexamens vind je nu op muziekexamensbrabant.nl.

2 augustus 2018
Muziekexamens Brabant

De staat van de amateurkunst in Brabant anno 2017

Hoe zou amateurkunst er in de toekomst uit kunnen zien? Hoe kunnen partijen en beoefenaars meedenken en vooral doen om het beoefenen van kunst in de vrije tijd vanzelfsprekend, toegankelijk en kwalitatief te houden? Deze vraag beantwoordt het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) met een nieuwe ‘basis voor cultuurparticipatie’: een agenda voor de toekomst.

25 oktober 2017
De staat van de amateurkunst in Brabant anno 2017

Amateurkunstclubs de grens over

Je hoeft geen professionele organisatie te zijn om internationale projecten op te zetten. Ook amateurkunstclubs gaan geregeld de grens over.

29 augustus 2017
Amateurkunstclubs de grens over

Vier amateurkunstenaars aan het woord

Iris vroeg vier Brabantse amateurkunstbeoefenaars naar hun passie voor kunst en hoe kunstbeoefening hen inspireert en motiveert.

8 juni 2017
Vier amateurkunstenaars aan het woord

Week van de Amateurkunst maakt de kleine artiest in mensen los

Hoe ziet de WAK er in Brabant uit, ten opzichte van de rest van Nederland? En wat is de waarde van de WAK voor mensen die amateurkunst beoefenen?

27 mei 2015
Week van de Amateurkunst maakt de kleine artiest in mensen los