Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Het meest in het oog springende van Breda, de Parel van het Zuiden, is dat top dj's Tiësto en Hardwell er geboren en getogen zijn. En dat in hun kielzog dj's als R3hab, Dannic en vele anderen het internationale dance toneel bestormen. Is Breda niet stiekem de Capital of Dance? Of heeft Breda het in zich om die titel op termijn te veroveren?

Geschreven door Peter van der Aalst & Laura van de Voort,
docenten dance industrie & events bij NHTV Academy for Leisure, Breda

Het DNA van Breda

Boaz Adank, wethouder Economische Zaken, mobiliteit en evenementen in Breda: 'Dance zit in de Bredase genen. Onze stad is niet voor niets een broedplaats voor DJ-talent. Daarom verdient het onze aandacht. Door nieuw DJ-talent een podium te geven, de organisatie van dance-evenementen te stimuleren en Breda als stad van dance in de spotlights te zetten.'

Volgens Marianne de Bie, wethouder Cultuur in Breda, is dance inderdaad al behoorlijk in het dna van Breda verankerd. ''Er vindt al jaren een positieve beïnvloeding plaats tussen mensen die zich met dance bezig houden. Onze 'helden' stimuleren en dagen uit. Ze zorgen ervoor dat talenten zich aan hen kunnen spiegelen, maar het zorgt er natuurlijk ook voor dat benodigde clubs, café's, (culturele) instellingen en dergelijke zich in willen zetten om dat talent tot ontwikkeling te brengen. Deze cyclus van mensen, muziek en gelegenheid heeft gezorgd voor een fantastische opgaande spiraal en geleid tot dance dna in Breda''.

'Als ik als Bredanaar moet uitleggen wat Breda is, dan zeg ik altijd dat het de grootste bruine kroeg van Nederland is'', aldus Jeroen Jansen, Creative Director van ID&T. Het is een stad met een uiterst Brabants karakter. Doe maar normaal dan doe je gek genoeg! Nieuwe, 'gekke', uit de toon vallende initiatieven, werken zelden in Breda'.

Als ik als Bredanaar moet uitleggen wat Breda is, dan zeg ik altijd dat het de grootste bruine kroeg van Nederland is.

Succesfactoren voor een dance stad

Om te kunnen bepalen of Breda ooit de titel van Capital of Dance met recht kan voeren, is het relevant om te weten wat nu eigenlijk de succesfactoren voor een dance stad zijn.

Martijn van Daalen, general manager van ID&T, heeft daar een duidelijke visie op. 'Een sterke basis wordt gevormd door de natuurlijke aantrekkingskracht die een stad op jongeren en studenten die er wonen en toeristen uit binnen- en buitenland heeft. Ondersteunende marketinginspanningen om deze groepen voor dance gerelateerde evenementen naar de stad te trekken helpen daarbij. I Amsterdam is daar een mooi voorbeeld van. Verder draagt een gunstig gemeentelijk beleid ten aanzien van clubs, bars en evenementen bij aan de ontwikkeling tot dance stad. Denk dan aan ruime openingstijden van clubs, goede mogelijkheden om een evenementenvergunning te verkrijgen en een continue dialoog tussen organisaties en (gemeentelijke) instanties, zodat evenementen veilig en succesvol georganiseerd kunnen worden. Een proactieve houding van partijen uit de stad ten aanzien van het organiseren van grootschalige evenementen helpt ook, zoals bijvoorbeeld bij Amsterdam Dance Event het geval is. Het is verder van belang dat er veel clubs, evenementen en dance gerelateerde initiatieven in de stad aanwezig zijn. Kijkend naar bestaande en opkomende dance steden in de wereld, zoals Amsterdam, Berlijn, Londen, Las Vegas en Sao Paolo, zie je dat dance voor veel werkgelegenheid en diversiteit binnen de stad zorgt. Om als dance stad in de toekomst relevant te kunnen blijven, ben ik van mening dat er ook voldoende aandacht voor talentontwikkeling moet zijn, middels opleidingen en studies specifiek gericht op de evenementen- en dance industrie'.

Wethouder Marianne de Bie vult aan dat het goed is als er geschiedenis, een verhaal, is. 'Helden maken een verhaal, maar gebeurtenissen uiteraard ook. Er zijn in Breda vele verhalen over geweldige optredens en shows, maar ook over de ervaringen die onze dj's hadden toen ze nog niet zo bekend waren. Deze verhalen stimuleren, blijven verteld worden en worden steeds aangevuld met nieuwe verhalen van aanstormende talenten. Het feit dat de 'oude rotten' zich blijven verbinden aan de stad is natuurlijk geweldig, bijvoorbeeld bij het 538 feest waar zowel Hardwell als Ti‘sto draaien. Dergelijke feesten zijn dan ook nodig in een stad om verhalen levend te houden en aan te vullen. Een specifiek onderwijsaanbod stimuleert uiteraard ook en is welkom. Uiteraard helpt het als 'de stad' in haar verhaal, bijvoorbeeld in het kader van citymarketing, het thema dance omarmt en zich daaraan committeert'.

De stand van zaken in Breda

Als je als stad de absolute wereldtop aan dj's aflevert, dan zou er toch een begin van een status als Capital of Dance of dance stad moeten kunnen zijn?

Marianne de Bie is van mening dat Breda op de goede weg. 'Veel is aanwezig, inspirerende experimenteerruimte, eventueel gekoppeld aan onderwijs, mag nog wel uitgebreid worden. Daarnaast zou het goed zijn als de verschillende initiatieven die er op dit terrein zijn zich met elkaar verbinden en elkaar versterken. Via CultuurBreda kunnen we daar een aanzet toe geven, maar uiteraard zijn andere initiatieven hiertoe ook meer dan welkom'.

"Het feit dat we meerdere DJ's uit Breda in de DJMag top 100 hebben staan is uniek'', aldus Tijn Kapteijns van Kairos Events. 'Daarnaast hebben we een evenementenopleiding in Breda, waardoor er heel veel enthousiaste jonge honden klaar staan om te organiseren. Maar je hebt meer nodig om dingen echt te laten ontstaan. Een dance cultuur creëer je niet alleen op een Chassé veld of Breepark. Een dance cultuur cre‘er je juist ook in vuige clubs en op terreinen binnen de stad, met ziel en historische waarde. Het evenementenbeleid in Breda is daar tot op heden nog minimaal op ingericht. De 'middenmoot' wordt in Breda nog weleens vergeten. Het is klein en kneuterig f onwijs groot en commercieel. Daar zit nog heel veel tussen. Als je dat gaat voeden houd je talentvolle jongeren in Breda en ontstaan er op de langere termijn mooie dingen die bij gaan dragen aan het 'dance dna' van de stad. Er staan zo veel enthousiaste jonge honden klaar om mooie dingen te creëren, ze hebben alleen geen idee waar ze het moeten doen''.

'Dj's, eventbureaus, booking agencies, vormgevers, bouwers, managers, brouwerijen, eventlocaties van groot naar klein. Alles is er al in Breda, maar het ontbreekt nog aan structuur, iedereen doet maar wat en is misschien teveel naar buiten gericht. De labels van Hardwell en Dannic moeten naar Breda gehaald worden als deze heren echt Breda-minded zijn', aldus Martijn Frank Dirks, initiatiefnemer van Dj Walk of Fame.

Ik noem Breda liever DJ City Breda. Want ooit is het daarmee allemaal begonnen, met de dj's.

Breda Dance Stad, een reëel perspectief?

De meningen zijn verdeeld over de vraag of de elementen die nodig zijn om de dance stad te worden nu al binnen Breda aanwezig zijn. Vanuit de politiek en de Bredase spelers lijkt er de bereidheid te zijn om krachten te bundelen. Dat is hard nodig, want het zal Breda niet aan komen waaien. Het is ook nog maar de vraag of de echte grote namen als Tiësto en Hardwell zich structureel en stevig aan deze ambitie willen committeren. En dan zijn er nogal wat cruciale elementen die (nog) ontbreken in Breda. Het gemeentelijk beleid zal flexibeler en meer gericht op het stimuleren van de dance industrie moeten zijn. Dance zal misschien wel dé focus binnen de citymarketingstrategie moeten worden. Partijen uit de stad zullen samen en proactief grote evenementen moeten organiseren en vermarkten. Inhoudelijke opleidingen op het gebied van dance en andere muziekstijlen zullen zich in Breda moeten vestigen of ontwikkelen om, samen met de event- en media & entertainment opleidingen van NHTV, een breed pallet aan talentontwikkeling te bieden. En dan is er natuurlijk nog de opgave voor Breda om zichzelf als aantrekkelijke toeristische bestemming te positioneren. Daar kunnen dance en een gevarieerd aanbod van clubs, beeldbepalende events, faciliteiten, helden en verhalen een stevige bijdrage aan leveren. Kortom, er is nog veel werk aan de winkel om als dance stad op de kaart te komen. De titel 'Capital of Dance' lijkt een veel te grote broek voor Breda.

Martijn Frank Dirks verwoordt het treffend. 'Ik noem Breda liever DJ City Breda. Want ooit is het daarmee allemaal begonnen, met de dj's. Breda had vroeger geen grote events of clubs. Het was puur ambachtelijk. We zijn in Breda bescheiden, echt, eerlijk en puur, maar stiekem ongelofelijk goed, altijd geweest. Zo ook met de dj's. Ze zijn langzaam zo goed en groot geworden en hebben elkaar geholpen, dat is Breda. Kijk naar Ti‘sto en Hardwell, ze blijven ook puur, oprecht en zichzelf. Men heeft nooit een greintje arrogantie bij hen kunnen bespeuren'.

Kijk naar Tiësto en Hardwell, ze blijven ook puur, oprecht en zichzelf. Men heeft nooit een greintje arrogantie bij hen kunnen bespeuren.

Jeroen Jansen van ID&T poneert nog een prikkelende slotopmerking met betrekking tot de inzet van beeldbepalende events voor een stad. 'Amsterdam is de hoofdstad van de elektronische muziek in Nederland. Al sinds de jaren '80 van de vorige eeuw, toen acid overkwam vanuit London naar onze hoofdstad. Amsterdam kent een club- en festival historie en -cultuur, waar Breda nooit aan zal kunnen tippen. Daarnaast is er één evenement dat Breda al meteen buiten spel zet en dat op de ranglijst van belangrijkste dance/elektronische muziek evenementen van de wereld staat: Amsterdam Dance Event. Daar gaat een Dancetour op het Chassé veld helaas niets aan veranderen'.

muziek

Focus op de jeugd bij drumfanfare Exempel

De gemiddelde leeftijd bij Exempel is 30 jaar en 80 procent van de leden zet zich in voor de vereniging.

16 april 2024
Focus op de jeugd bij drumfanfare Exempel

Zo verbreedt Music Hub Brabant je horizon

Zangeres Sanne Rambags bracht tijdens haar deelname aan deze talenthub haar eerste plaat uit onder haar eigen label.

4 april 2024
Zo verbreedt Music Hub Brabant je horizon

Landelijke subsidie voor regionale talentontwikkeling Muziekhub Zuid

Music Hub Brabant vormt samen met PopinLimburg en het Zeeuwse platform Popaanzee het nieuwe samenwerkingsverband Muziekhub Zuid.

18 januari 2024
Landelijke subsidie voor regionale talentontwikkeling Muziekhub Zuid

Blog | Hoe pas je Fair Practice toe in de praktijk?

November Music won onlangs een Fair Practice Award van Nieuw Geneco. Hoe wordt deze code hier in de praktijk toegepast?

9 oktober 2023
Blog | Hoe pas je Fair Practice toe in de praktijk?

Kosten reden tot zorg bij Brabantse poppodia, maar ambities blijven hoog

Hoe gaan Brabantse poppodia om met kostenstijgingen?

3 oktober 2023
Kosten reden tot zorg bij Brabantse poppodia, maar ambities blijven hoog

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

In gesprek met drie veelbelovende afstudeerders van kunstacademies over hun passies, intrigerende afstudeerprojecten en toekomstplannen. We trappen af met musicus Nico Ade Nicolas.

15 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Het muziekproject Ready to Rock verzorgt gratis muzieklessen op basisscholen in de regio Helmond. Een verrijkende ervaring voor kinderen.

31 augustus 2022
Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Geef muzikanten een boek en laat ze daarover een nummer maken. Dat is in de basis het idee achter Books Rock.

16 augustus 2022
Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Documentaire over Sounding Bodies laat kracht van muziek voor onze gezondheid zien

In deze tweede korte film van een drieluik over Muziek in de Zorg, zie je hoe de inzet van muziek bijdraagt aan positieve gezondheid.

3 mei 2021
Documentaire over Sounding Bodies laat kracht van muziek voor onze gezondheid zien

Film over Maartje de Lint geeft weer wat zingen kan betekenen voor mensen met dementie

Er zijn drie korte films ontwikkeld met voorbeelden van samenwerking die de kracht van muziek voor onze gezondheid en welzijn tonen.

26 april 2021
Film over Maartje de Lint geeft weer wat zingen kan betekenen voor mensen met dementie

Mathijs Leeuwis, stadscomponist van Tilburg: 'Imperfectie als hoogst haalbare'

Mathijs Leeuwis is de nieuwe stadscomponist van Tilburg. Hij gaat op zoek naar imperfectie in de stad met zijn muziek in de komende twee jaren.

21 april 2021
Mathijs Leeuwis, stadscomponist van Tilburg: 'Imperfectie als hoogst haalbare'

Bart de Vrees, stadscomponist van Den Bosch, wil spontane, nieuwe muzikale verbanden leggen

Bart de Vrees is sinds januari 2021 stadscomponist van Den Bosch. Hij legt nieuwe, muzikale verbindingen in en met de stad en vertelt daarover.

9 februari 2021
Bart de Vrees, stadscomponist van Den Bosch, wil spontane, nieuwe muzikale verbanden leggen

Plattelandscomponist aan het woord: Piet-Jan van Rossum

Piet-Jan van Rossum werd onlangs verkozen tot plattelandscomponist, en vertelt over zijn bijzondere werkterrein.

8 december 2020
Plattelandscomponist aan het woord: Piet-Jan van Rossum

Vier stadscomponisten aan de slag in Brabant

Het initiatief voor stadscomponisten van provinciaal arrangeur Geert van Boxtel krijgt ook landelijke navolging.

2 november 2020
Vier stadscomponisten aan de slag in Brabant

Reflecteren op Gilgamesh

Onsterfelijk zijn? Dat willen we allemaal wel. Of toch niet? Over hoe samen leren je blik kan verbreden.

16 september 2020
Reflecteren op Gilgamesh

Het fenomeen dat Bałdych - Courtois - Telderman heet

De Poolse violist Adam Bałdych, cellist Vincent Courtois uit Parijs en Nederlandse pianist Rogier Telderman hebben een bijzondere klik.

19 februari 2020
Het fenomeen dat Bałdych - Courtois - Telderman heet

De klassieke canon

Geert van Boxtel is werkzaam als ‘arrangeur’ voor de Provincie Noord-Brabant. In deze blog schrijft hij over de ontwikkeling van de klassieke canon in relatie tot het publiek.

18 juli 2018
De klassieke canon

Koninklijke aandacht voor meer muziekles in de klas

Koningin Máxima is erevoorzitter van het ‘Platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas’. Ook in onze provincie doen basisscholen aan dit project mee.

26 april 2018
Koninklijke aandacht voor meer muziekles in de klas

Sharon Kovacs over leren, lessen en leermeesters

Brabants talent Sharon Kovacs is aan de weg aan het timmeren als internationaal popicoon. Maar ze heeft ook al een hele weg afgelegd.

9 november 2017
Sharon Kovacs over leren, lessen en leermeesters

Talentontwikkeling (pop)muziek: Proud of the South

Met een zesdelige artikelenreeks onderzoekt Iris samen met een talent en een organisatie wat er nu al aan talentontwikkeling wordt gedaan. Deze keer: popmuziek.

10 januari 2017
Talentontwikkeling (pop)muziek: Proud of the South

Breda, Capital of Dance?

Het meest in het oog springende van Breda, de Parel van het Zuiden, is dat top dj's Tiësto en Hardwell er geboren en getogen zijn.

28 april 2016
Breda, Capital of Dance?

Een vrijdagavond bij de harmonie

Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk - een van de beste harmonieën in Noord-Brabant - viert dit jaar haar 125-jarig bestaan.

14 april 2016
Een vrijdagavond bij de harmonie

Ons dorp nieuw leven inblazen

De muzikale traditie is in Brabant en Limburg al eeuwenlang onverwoestbaar. Harmonie en fanfare horen bij het Zuiden.

14 april 2016
Ons dorp nieuw leven inblazen

Achter de schermen bij philharmonie zuidnederland

Femme loopt een dag mee met Marieke Bakker, hoofd Inspectie van philharmonie zuidnederland

13 oktober 2015
Achter de schermen bij philharmonie zuidnederland

Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Sophie de Ruijter deed afgelopen schooljaar onderzoek naar het jeugdlid van een harmonie.

16 september 2015
Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Om te vermenigvuldigen moet je delen

Stel je voor dat jij als amateur-koorzanger samen kunt werken met de Nederlandse top, dat zou toch geweldig zijn?

19 juni 2015
Om te vermenigvuldigen moet je delen

Orkestcultuur onder vuur

Is er nog een toekomst voor het symfonieorkest?

3 maart 2015
Orkestcultuur onder vuur

Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Juist door de krimp worden fanfares en harmonieën creatief in het werven van nieuwe leden. In dit artikel noemen we vijf van deze slimme manieren.

10 februari 2015
Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren