Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Een hoorspel beluisteren over het dagelijks leven van queers, een lezing volgen over hun beleving van erotiek of aanschuiven bij een radio-uitzending van Natte Sok over inclusiviteit. Het is allemaal mogelijk op het literaire Tilt festival komende zaterdag 23 september in De Nieuwe Vorst in Tilburg.  

Het Tilt festival beleeft dit jaar haar tiende editie, reden genoeg om flink uit te pakken. Tilt is een festival waar jonge, Brabantse auteurs laten zien wat de toekomst in petto heeft en dat je zelf mag bepalen wie je bent of wilt zijn. Naast de wellicht wat zwaardere onderwerpen is er genoeg ruimte voor wat licht vermaak.

Queer lichaam

Zo geeft Lot Louis Veelenturf, opgegroeid in Tilburg, een lezing over het queer lichaam. “Aan de hand van verschillende bronnen in combinatie met mijn eigen ervaringen heb ik een lezing samengesteld die verhaalt over queer erotica.” Hen is blij dat de organisatie van het Tilt festival hen heeft benaderd om mee te denken over de invulling over het thema The future is… en de samenstelling van het programma. "Als non-binair persoon ervaar ik dat er wel over ons wordt gepraat maar te weinig met ons. Zo hebben een hoop mensen een andere beleving bij seksualiteit, die minder aantrekkelijk is voor (cis-)mannen bijvoorbeeld. Het is een andere beleving van gender.” 

Inmiddels is er vanuit het middelbaar (beroeps) onderwijs meer aandacht voor seksuele voorlichting over queer. “Langzamerhand worden de dingen meer bespreekbaar, minder taboe. Dat juich ik van harte toe.” Naast de lezing zijn The Butch Tapes een initiatief van hen. Dit hoorspel is die dag meermaals te beluisteren in zaal De Kluis. Of als je niet in de gelegenheid bent: The Butch Tapes . “The future is queer”, besluit hen lachend.

Queer lichaam

Natte Sok

Tussen de verschillende lezingen en presentaties door is er gelegenheid om even aan te schuiven in een radio-uitzending van Natte Sok. Beeldend kunstenaar Vera Meulendijks (deelnemer Jump TalentHub Brabant) uit Tilburg en auteur Twan van Bragt (deelnemer Wolk TalentHub Brabant) hebben samen de Tilburgse boekenuitgeverij genaamd Natte Sok, maar zijn voor deze gelegenheid in de rol van radiomaker te zien. 

“We omarmen het idee van ‘do it yourself’ en dat geldt ook voor het maken van boeken”, zegt Vera. Zij maakte de tekeningen voor een boek (Pulpboek) door Twan geschreven. “Ik was op zoek naar een uitgeverij van mijn boek, maar het was niet de kwaliteit die ik zocht”, aldus Twan. “Samen hebben we toen mijn boek zelf geplakt, gebonden en gedrukt. Het ambachtelijke boekbinden met touw. Het zijn als het ware kunstwerken in een kleine oplage van 250 stuks.”

Natte Sok

De toekomst is

Voor Twan is The future is… ook bedoeld om meer aandacht te geven aan het handwerk. “Ik zou willen teruggaan naar het ambacht. Meer verbondenheid met het product. Meer liefde en een verhaal. Niet elk boek hoeft er precies hetzelfde uit te zien. Zoals gezegd; het is handwerk.” 

“The future is… inclusiviteit, queer, erotiek en open minded”, aldus Vera. “Ik ben blij dat deze elementen een belangrijke rol vervullen in het programma van het Tilt festival. En naast de wat diepgaandere programmaonderdelen, zorgen wij weer voor een lichtere toets in de vorm van radiomaken.” De radio-uitzendingen van Natte Sok zijn na afloop van het festival terug te luisteren via www.tilt.nu 

Meer info over Natte Sok

Brabant Boek

Een andere activiteit verbonden aan het Tilt festival is Brabant Boek Present, waarbij sinds 2019 elk jaar een Brabantse literaire topauteur de opdracht krijgt een novelle te schrijven. Dit jaar de Afghaans-Nederlandse auteur Forugh Karimi (1971), die op 25-jarige leeftijd is gevlucht vanuit Kabul naar Amsterdam. De Veghelse auteur debuteerde succesvol in 2022 met de roman De Moeders van Mahipar. Voor deze lustrumeditie schreef zij de novelle Nargis.

Ook voor haar sluit het thema The future is… mooi aan bij het verhaal over de jonge Nargis (17), wiens krachten op de proef worden gesteld als het gaat om de confrontaties met het verleden. “Jonge gezinsleden zien vaker beter wat er moet gebeuren in bepaalde moeilijke omstandigheden dan de ouderen. Dat is hoopvol”, zegt Forugh. “De jonge generatie wordt slimmer. Ik hou van slimme en onbevangen mensen met een eigen mening. Maar oudere en jongere generaties hebben elkaar wel nodig. Ondanks de verschillen verlangen ze naar verbondenheid met elkaar.” 

Brabant Boek

Tilt Festival

Tilt Festival is terug! Op 23 september 2023 zetten het festival in De Nieuwe Vorst weer hét literaire feest van de eeuw neer. Oké, in elk geval van het jaar. Ontmoet op deze tiende editie de grote namen van morgen en zie bekende schrijvers zoals je ze nog niet eerder zag.

Tilt Festival

Annelies Wijnen

Tekstschrijver, communicatieadviseur en journalist

Letteren

De blik op de toekomst bij het literaire festival Tilt

Het Tilt festival beleeft dit jaar haar tiende editie, reden genoeg om flink uit te pakken.

19 september 2023
De blik op de toekomst bij het literaire festival Tilt

Jonge schrijvers halen inspiratie bij De Pont

Elke twee maanden komen jonge schrijvers bij elkaar in De Pont museum.

7 februari 2023
Jonge schrijvers halen inspiratie bij De Pont

Een boek uitgeven: deze Brabantse woordkunstenaars doen het zelf

Elmay Claassen deelt haar eigen ervaring met het uitgeven van een boek en spreekt met drie andere Brabantse self publishers!

21 december 2022
Een boek uitgeven: deze Brabantse woordkunstenaars doen het zelf

Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Geef muzikanten een boek en laat ze daarover een nummer maken. Dat is in de basis het idee achter Books Rock.

16 augustus 2022
Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Vier woordkunstenaars over de opkomst van spoken word in Brabant

Hoe leeft spoken word in Brabant? MEST zocht het uit en sprak met vier Brabantse woordkunstenaars.

27 juli 2021
Vier woordkunstenaars over de opkomst van spoken word in Brabant

Ellen Deckwitz winnaar E. du Perronprijs 2019

De E. du Perronprijs 2019 is toegekend aan Ellen Deckwitz voor haar bundel Hogere Natuurkunde (Uitgeverij Pluim).

7 april 2020
Ellen Deckwitz winnaar E. du Perronprijs 2019

Genomineerden voor de E. du Perronprijs 2019

De schrijvers Ellen Deckwitz, Stephan Enter en Asha Karami zijn genomineerd voor de E. du Perronprijs 2019

11 maart 2020
Genomineerden voor de E. du Perronprijs 2019

Proza in plaats van Prozac

Het Productiehuis Ouderen en Verhalen verbindt kunstenaars en makers met ouderen in verzorgingstehuizen en draagt zo bij aan de culturele ontwikkeling van ouderen.

15 juni 2017
Proza in plaats van Prozac

Talentontwikkeling letteren: Tilt

Met een zesdelige artikelenreeks onderzoekt Iris samen met een talent en een organisatie wat er nu al aan talentontwikkeling wordt gedaan. Maar vooral ook: wat brengt de toekomst? Vandaag: letteren.

22 november 2016
Talentontwikkeling letteren: Tilt

In gesprek met: het Groot Letterfestival

Om het evenement vanuit een ander perspectief te belichten vragen wij ons af hoe de organisatie erop terugkijkt. Deze keer: het Groot Letterfestival.

21 juni 2016
In gesprek met: het Groot Letterfestival