Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Elke twee maanden komt een groepje jongeren bij elkaar in De Pont museum in Tilburg, om zich te laten inspireren door de tentoongestelde werken en daar over te schrijven. Deze Pont du Poetry-avonden worden georganiseerd door Rodgairo Dalnoot, stadsdichter van Tilburg. 

Geschreven door: Andy Leenen

Pont du Poetry

“Waar wil ik graag schrijven? En wat inspireert mij? Het museum is een bijzondere plek om deze vragen te beantwoorden, omdat je hier de bevlogenheid van andere kunstenaars ervaart.” Rodgairo Dalnoot organiseert deze schrijfsessies sinds oktober. “De Pont is voor mij het mooiste museum van Tilburg. Het is een goede plek om door ontmoeting inspiratie op te doen, en ik wil met deze schrijversclub ook een nieuwe plek bieden aan jonge schrijvers om te schrijven. Ik vind laagdrempeligheid enorm belangrijk. Dat zie je ook terug in mijn stadsdichterschap, dat ik toegankelijker probeer te maken door het minder elitair te maken en het stof eraf te kloppen.” 

"Ik begon rond mijn tiende met het schrijven van gedichten. Door die gedichten kon ik gevoelens van me afschrijven." Rodgairo Dalnoot

Uiten van je emoties

Naast stadsdichter is Rodgairo jongerenwerker. “Ik werk veel met jongeren die zich creatief uiten door te rappen, verhalen te schrijven of podcasts te maken. Ik was al bezig een platform te bieden aan die jongeren, dus deze schrijfclub was een logische stap voor mij.” Zelf begon hij ook op jonge leeftijd al met schrijven, inmiddels zo’n twintig jaar geleden. “Ik begon rond mijn tiende met het schrijven van gedichten, omdat ik niet goed was in het uiten van emoties. Door die gedichten kon ik gevoelens van me afschrijven. In de brugklas begon ik daarna met rappen, wat ik nu nog steeds doe.” Het idee voor deze schrijfclub ontstond ook uit Rodgairo’s eigen behoefte aan een moment om te schrijven. “Omdat ik mijn werk combineer met het stadsdichterschap heb ik het vaak druk. Omdat ik veel in opdracht schrijf, merk ik dat schrijven voor mezelf er vaak bij inschiet. Ik werk ook graag samen met anderen, zeker met jongeren, dus zo is deze club ontstaan.” De bijeenkomsten zijn steeds op donderdagavond, tijdens PUNCH: een speciale avond waarop De Pont haar deuren openzet voor bezoekers. Zij kunnen gratis de exposities bezoeken, en zich laten verrassen door de wekelijks wisselende randprogrammering. 

Levenloos ding

In totaal telt de schrijfclub zo’n tien jongeren, tussen 18 en 28 jaar oud. De meesten zijn afkomstig uit Tilburg, sommige jongeren wonen in Den Bosch. Hoewel er 7 aanmeldingen waren voor deze sessie, blijkt de groep vanavond uitgedund door de griepgolf. We komen samen in de educatieruimte, waar met trage regelmaat een loom aangeslagen gitaarakkoord op de achtergrond voorbij golft. Later ontdekken we waar deze klanken vandaan komen: het werk ‘Woman in E’ van Ragnar Kjartansson, een vrouw die verscholen achter gouden slierten steeds hetzelfde E-mineur akkoord aanslaat.

Levenloos ding foto: Beau Swierstra

Na een welkomstwoordje door Rodgairo gaan de jongeren het museum in om de kunstwerken te ervaren. Een uur later nemen ze de pen ter hand, om te schrijven over werken die hen op een bijzondere manier raakten of inspireerden. Daarbij krijgen ze de schrijfopdracht om zich te verplaatsen in iemand anders: hoe zou diegene jou zien? Voor de tweede schrijfopdracht krijgen ze de vraag zich voor te stellen hoe een levenloos ding zich thuisvoelt in het museum. De geschreven teksten worden daarna voorgedragen. 

"Het is voor mij een manier om mezelf te uiten, door woorden te geven aan gevoelens." Lieve

Inspiratie

Lisa (19) en Lieve (bijna 18) bezochten in oktober de eerste editie van de schrijfclub, en zijn ook deze avond weer samen hierheen gekomen. “We vinden schrijven heel leuk, we delen vaak ook met elkaar wat we geschreven hebben” vertellen ze. Ze schrijven voor hun plezier, al ongeveer een jaar. Vaak zijn dat gedichten en kort proza. “Het is voor mij een manier om mezelf te uiten, door woorden te geven aan gevoelens” zegt Lieve. “Meestal schrijf ik als ik het gevoel heb geïnspireerd te zijn. Door deze schrijversclub wordt mijn inspiratie geactiveerd, zeker omdat we ons onderdompelen in de expositie in het museum. Ik raak ook geïnspireerd door de teksten van anderen te horen.” Lisa vult aan: “Dat vind ik heel interessant: ik leer veel over verschillende schrijfstijlen, door goed te luisteren naar de woorden van anderen. Schrijven doe ik normaal gesproken in m’n eentje. Hier moet ik direct aan de slag met wat ik ervaar in het museum: dat daagt me uit, dat werkt goed. De vorige keer durfde ik niet direct voor te dragen wat ik had geschreven, maar ik merkte dat ik daar na afloop toch van baalde. Ik vond het deze keer erg spannend om mijn woorden wel voor te dragen, maar gelukkig het voelde goed.” 

Soumaya (28) bezocht de schrijfclub voor de eerste keer. Ze schrijft al een jaar of tien, vaak gedichten of korte verhalen, maar ook columns. “Op de middelbare school merkte ik hoeveel plezier ik heb door te schrijven, met name dankzij de opdrachten voor het vak Nederlands.” Ze bezocht De Pont al een aantal keer eerder, en toen ze de oproep voor deze schrijversclub op Instagram zag was ze direct enthousiast. “Het bevalt me heel goed om in een andere setting te schrijven dan ik gewend ben. Ik merk heel duidelijk dat deze club mij inspiratie biedt.” 

16874foto: Beau Swierstra

Pont du Poetry

Pont du Poetry is een tweemaandelijks event voor jonge schrijvers. Samen met de Stadsdichter van Tilburg, Rodgairo Dalnoot en in samenwerking met R-Newt vindt er voor hen een schrijfsessie plaats in het museum. Tijdens deze sessies doen de deelnemers inspiratie op door de tentoonstellingen en vaste collectiewerken in het museum te bekijken en te bespreken.

De volgende Pont du Poetry avond is op 23 februari, van 18.30 tot 20.30 uur. Inschrijven kan via de site van De Pont museum.  

Pont du Poetry

Andy Leenen

tekstschrijver

Letteren

TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Expo's, optredens, voordrachten, premières, concerten, kunstbeurzen en festivals. De talenten van TalentHub Brabant zijn niet te missen.

18 juni 2024
TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

De blik op de toekomst bij het literaire festival Tilt

Het Tilt festival beleeft dit jaar haar tiende editie, reden genoeg om flink uit te pakken.

19 september 2023
De blik op de toekomst bij het literaire festival Tilt

Jonge schrijvers halen inspiratie bij De Pont

Elke twee maanden komen jonge schrijvers bij elkaar in De Pont museum.

7 februari 2023
Jonge schrijvers halen inspiratie bij De Pont

Een boek uitgeven: deze Brabantse woordkunstenaars doen het zelf

Elmay Claassen deelt haar eigen ervaring met het uitgeven van een boek en spreekt met drie andere Brabantse self publishers!

21 december 2022
Een boek uitgeven: deze Brabantse woordkunstenaars doen het zelf

Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Geef muzikanten een boek en laat ze daarover een nummer maken. Dat is in de basis het idee achter Books Rock.

16 augustus 2022
Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Vier woordkunstenaars over de opkomst van spoken word in Brabant

Hoe leeft spoken word in Brabant? MEST zocht het uit en sprak met vier Brabantse woordkunstenaars.

27 juli 2021
Vier woordkunstenaars over de opkomst van spoken word in Brabant

Ellen Deckwitz winnaar E. du Perronprijs 2019

De E. du Perronprijs 2019 is toegekend aan Ellen Deckwitz voor haar bundel Hogere Natuurkunde (Uitgeverij Pluim).

7 april 2020
Ellen Deckwitz winnaar E. du Perronprijs 2019

Genomineerden voor de E. du Perronprijs 2019

De schrijvers Ellen Deckwitz, Stephan Enter en Asha Karami zijn genomineerd voor de E. du Perronprijs 2019

11 maart 2020
Genomineerden voor de E. du Perronprijs 2019

Proza in plaats van Prozac

Het Productiehuis Ouderen en Verhalen verbindt kunstenaars en makers met ouderen in verzorgingstehuizen en draagt zo bij aan de culturele ontwikkeling van ouderen.

15 juni 2017
Proza in plaats van Prozac

Talentontwikkeling letteren: Tilt

Met een zesdelige artikelenreeks onderzoekt Iris samen met een talent en een organisatie wat er nu al aan talentontwikkeling wordt gedaan. Maar vooral ook: wat brengt de toekomst? Vandaag: letteren.

22 november 2016
Talentontwikkeling letteren: Tilt

In gesprek met: het Groot Letterfestival

Om het evenement vanuit een ander perspectief te belichten vragen wij ons af hoe de organisatie erop terugkijkt. Deze keer: het Groot Letterfestival.

21 juni 2016
In gesprek met: het Groot Letterfestival