Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Afscheid nemen van een dierbare kan tegenwoordig op vele manieren. Door kunstenaars krijgt het rouwproces een persoonlijke invulling en houden de nabestaanden hun herinnering aan hun dierbare levend. We spraken een aantal Brabantse kunstenaars over hun unieke rol bij het nemen van afscheid. 

Geschreven door: Annelies Wijnen

De aandacht voor het afscheid nemen van een kindje dat bij vroeggeboorte is overleden is al langer geen taboe meer. Het krijgt tegenwoordig een eigen plekje in het gezin. “Vroeger stonden mensen daar niet zo bij stil, het ‘kindje’ verdween in de anonimiteit”, zegt Astrid Bosveld uit Boxtel. Ze is eigenaar van As Art en maakt handgemaakte urnen van keramiek en brons. 

Betrokken bij je eigen afscheidAstrid Bosveld

Betrokken bij je eigen afscheid

,,Ik maak alleen urnen in opdracht, bijvoorbeeld door van de handen van de nabestaande een mal te maken waarin het hart met de as ligt. Zodoende wordt de familie nadrukkelijk betrokken bij het verlies. Het is dankbaar werk om dit samen met hen te kunnen doen.”

Soms wordt de urn samen met gezinsleden gemaakt, zoals in het geval van een terminaal zieke ouder. ,,De persoon die komt te overlijden wil weten hoe de urn er straks uitziet. Die betrokkenheid bij het afscheidsproces is veel groter dan vroeger. Je leert elkaar daardoor beter kennen.” 

 

Dit gebeurt ook bij het versieren van de afscheidskisten, vertelt Rutger Termohlen, kunstenaar, illustrator en tattoo artist uit Breda. ,,Een enkele keer krijg je de opdracht al voordat iemand komt te overlijden. Zo heb ik bijvoorbeeld voor een terminaal zieke moeder de kist beschilderd met haar man en twee jonge kinderen. Zij maakten tekeningen voor mama. Ik zorgde voor mooie, heldere kleuren. Je maakt er een klein feestje van. Het schept een band onderling.”

Felle kleurenRutger Termohlen

Felle kleuren

Toch komen opdrachten vaak op het laatste moment en dat vereist snel schakelen. “Ik vraag om input van familieleden, gebaseerd op drie elementen: natuur, liefhebberij en familierelatie. Dan heb ik een indruk van de overledene. Daarmee ga ik aan de slag.”, zegt Termohlen. 

“Ik heb ook meegemaakt dat mensen aan het einde van de dienst hun naam op de kist schrijven. Daarvoor schilderde ik een boom waar kaartjes aanhingen. Ik werk het liefst met felle kleuren. Het moet niet te zwaar worden allemaal.”

In tegenstelling tot de urn waarin de as langdurig wordt bewaard, kent de kist een kort leven. “Die verdwijnt na afloop in de oven of onder de grond. Het is daarom belangrijk er een fotograaf is. Zodat je daarna nog iets tastbaars hebt”, zegt hij.

Persoonlijke muzieksmaak

Tussen het gesproken woord en de rituelen tijdens het afscheid klinkt muziek. Vroeger was dat het kerkkoor, later aangevuld met enkele liederen op een bandje. Met de komst van algemene afscheidsruimtes veranderde die invulling. De persoonlijke muzieksmaak van de overledene komt meer aan bod. Muziek is emotie, een moment van saamhorigheid, ter overdenking of een glimlach als herinnering aan de overledene.

 

"livemuziek biedt een meerwaarde. Het wordt iets persoonlijks, het raakt en troost." Liseth Horsten

Liseth Horsten (54) uit Tilburg wordt regelmatig gevraagd om een dienst met gitaar en zang te begeleiden, wat ze onder de naam Cotton Rose sinds zo’n vijftien jaar doet. ,,Het gaat vooral om ballads en lichte popmuziek. Er is weinig verschil meer tussen het repertoire tijdens een kerkdienst of in een uitvaartcentrum. Mensen kunnen een ceremonie op hun eigen manier invullen en de muziek kiezen die bij hén en bij de overledene past. Je kunt een cd draaien, maar livemuziek biedt een meerwaarde, omdat een lied meer binnenkomt als het live wordt gespeeld. Het wordt iets persoonlijks, het raakt en troost. De families die voor mij kiezen, zijn mensen die houden van de akoestische singer-songwriter stijl. Maar in principe is er ruimte voor alle soorten muziek.”

Marco Reeuwijk

Unieke urn & een intiem ritueel

Bij het bewaren van de as zijn er steeds meer mogelijkheden. ,,Mensen hechten eraan om iets persoonlijks uit te drukken met die ene unieke urn”, zegt Bosveld. ,,Tot nu toe werk ik met keramiek en brons, maar dat zijn dure materialen. Daarom start ik met het maken van betaalbare houten urnen. Dan maak ik een serie van zo’n tien urnen, die door de houtstructuur allemaal verschillend zijn.” 

De as wordt niet alleen bewaard in een urn. Nabestaanden verstrooien vaak, op verzoek van de overledene, wat as op diens lievelingsplek. En dan zijn er zeer persoonlijke toepassingen, zoals het verwerken van een beetje as in een ring of hangertje. 

 

"Het is een intiem ritueel en belangrijk bij het rouwproces" Rutger Termohlen

Of ze gaan nog een stapje verder. ,,Meerdere keren per maand komen mensen in de shop voor het zetten van een tatoeage”, zegt Termohlen. Een moedervlekje op het hart, een belangrijke tekst, een speciaal tekentje aan de bovenkant van de linker bovenarm, dicht bij het hart. Het is allemaal mogelijk. “Het gaat om een minuscule hoeveelheid as van zo’n 0,01 gram, waarbij ik met hen in een klein ritueel de as bij de inkt voeg. As is zwaarder dan inkt en zakt dus direct naar beneden. Ik vertel dat de mensen ook. Het gaat hen om iemand dichtbij hebben. Het is een intiem ritueel en belangrijk bij hun rouwproces.”

Kennispagina: Kunst en rouw

De uitvaartbranche is in ontwikkeling. Zo staat tegenwoordig de persoon tijdens de uitvaart meer centraal, en wordt de rol van duurzaamheid alsmaar groter. Ook worden er steeds meer nieuwe technologieën toegepast. In dit kennisdossier verzamelen we meer informatie over hoe kunst zich verhoudt tot de ontwikkelingen op het gebied van de dood en troost. Welke rol kunnen kunstenaars en makers spelen bij het spreken over de dood, rouwverwerking, nieuwe rituelen en afscheid?

Kunst en Rouw

Annelies Wijnen

Tekstschrijver, communicatieadviseur en journalist

Kunst is gezond

Pilot bij Fontys: studenten kunsteducatie aan de slag bij zorginstellingen

Kunstvakonderwijs bij Fontys maakt steeds meer ruimte om te gaan werken op grens kunst en zorg.

7 maart 2024
Pilot bij Fontys: studenten kunsteducatie aan de slag bij zorginstellingen

Netwerk CareFull

Een netwerk om de verbinding tussen kunst en gezondheid te stimuleren.

5 maart 2024
Netwerk CareFull

De rol van kunst bij afscheid nemen

Kunstenaars geven een persoonlijke invulling aan het rouwproces.

13 februari 2024
De rol van kunst bij afscheid nemen

Podcast KunstKracht #1 | Kunst heeft de toekomst

Een gesprek tussen Jos van der Horst, gedeputeerde Energie en Cultuur in Noord-Brabant en kunstenaar Sjaak Langenberg.

11 december 2023
Podcast KunstKracht #1 | Kunst heeft de toekomst

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Jongeren staan onder druk in onze prestatiemaatschappij. Hoe kunnen we kunst en cultuur inzetten voor hun mentale gezondheid?

17 januari 2023
Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Hoe kunst helpt het leven elke dag te blijven vieren

‘Het leven vieren’ is niet alleen maar een slogan bij Park Zuiderhout. De inzet van kunst en kunstenaars speelt hierbij een belangrijke rol.

9 september 2020
Hoe kunst helpt het leven elke dag te blijven vieren

Muziek in de zorg - een krachtig medicijn

Het belang van muziek in de zorg was misschien wel nog nooit zo groot als nu. We spraken een aantal helden die muziek naar de zorg brengen.

9 juni 2020
Muziek in de zorg - een krachtig medicijn

Kunst in de uitvaartbranche

Kunstenaars maken zuitvaarten en herdenkingsplaatsen steeds persoonlijker. Wat kunnen ze nog meer betekenen?

19 november 2019
Kunst in de uitvaartbranche

Wat de zorgsector en cultuursector voor elkaar kunnen betekenen

Gertjan Endedijk en Mark van Beers houden een betoog over samenwerking tussen de kunst- en cultuursector en de gezondheids- en welzijnssector. Twee verschillende werelden, maar wél twee sectoren die ontzettend veel voor elkaar kunnen betekenen.

1 maart 2019
Wat de zorgsector en cultuursector voor elkaar kunnen betekenen

Kunst werkt voor de zorg

Dat het loont en leerzaam is om als ondernemer met culturele initiatieven samen te werken, delen we in dit artikel.

8 februari 2018
Kunst werkt voor de zorg

Zo kan het ook: kunst en cultuur in de ouderenzorg

Anouk vraagt zich voor Mestmag.nl af hoe kunst en cultuur een rol kunnen spelen in de ouderenzorg.

15 juni 2015
Zo kan het ook: kunst en cultuur in de ouderenzorg

Hebben ze die vuilniszak nou nog niet opgeruimd?

Kunst in het ziekenhuis, is dat decoratief of helend?

4 april 2014
Hebben ze die vuilniszak nou nog niet opgeruimd?