Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

“Een ode aan nieuwsgierigheid, de fascinatie van het mens-zijn en de fysieke ontmoeting; dat is voor Corpo Máquina Society essentieel”, vertellen Guilherme Miotto en Heleen Volman, ze vormen de directie van het choreografisch platform dat werkt vanuit Tilburg en Breda. “In ons werk betrekken we vaak mensen die minder snel in aanraking komen met kunst en dans. Dat proces gaat heel natuurlijk.”

Geschreven door: Simone Vos

“Kunst is er altijd, het is niet voorbehouden aan één groep. Het is onderdeel van de samenleving. Het moet voor iedereen bereikbaar zijn. Kunst is een manier om richting te geven”, zegt Heleen. In hun werk komen de focus op professionele kunsten, lichamelijke ontmoeting, talentontwikkeling en cultuurparticipatie samen. Ook wel: een dialoog tussen kunst, straat en systeem. In 2017 startte Guilherme als choreograaf en artistiek leider, later stapte Heleen als mededirecteur in.

Grenzen vervagen met dans

Een mooi voorbeeld van hoe kunst, systeem en straat samenkomen, is een project dat in coronatijd ontstond. “Met studenten van de dansacademie in Tilburg, freestyle voetballers en acteurs waren we bezig met een voorstelling rondom dans en voetbal. We repeteerden in een gymzaal in Tilburg-Noord, toen er drie jongetjes uit de wijk kwamen kijken”, vertelt Guilherme. “We hebben ze uitgenodigd mee te doen. De performers lagen net in een groot, menselijk sculptuur, met allemaal ballen eromheen. Ik vroeg de jongetjes of ze ballen erin wilden stoppen. Dat ging zo door en na de pauze kwamen ze terug met dertig kinderen.”

Grenzen vervagen met dansCorpo Maquina Foto Sanne Donders

“Dat is zoiets moois, daarom heb ik het repetitieplan omgegooid en scènes gemaakt met kinderen en volwassenen samen. Uiteindelijk presenteerden we het en was iedereen supertrots. Ook oud-minister Van Engelshoven en de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx (beiden van cultuur) kwamen, dat was een mooi moment om te laten zien wat we doen”, zegt hij. “Het is vaak lastig uitleggen, maar we blijven uitleggen, want we veranderen telkens. Dat is belangrijk, we blijven nieuwsgierig.”

Uiteindelijk groeide de voorstelling football meets dance uit tot een groter project waarin Corpo Máquina onder meer samenwerkt met Theaterfestival Boulevard. Het landde ook in Breda, Den Bosch en andere Tilburgse wijken. Het is onderdeel van de reeks It takes a child to raise a village, die, met bijdrages van kinderen, in de theaters komt en in gymzalen kan spelen.

Iedereen is een danser

“Guilherme kiest niet van tevoren specifiek met wie hij gaat werken, dat blijkt hier wel uit. Hij werkt heel intuïtief en kijkt naar de mens die tegenover hem staat. Naar de schoonheid van de mens, uit nieuwsgierigheid voor de ander. Daarvoor werkt hij met de Instinctive Performance, waarbij hij ervanuit gaat dat in iedereen een danser schuilt. Dat wil hij een podium geven”, zegt Heleen.

Iedereen is een danserCorpo Maquina Foto Sanne Donders

“We zien kunst als essentieel onderdeel van de mens. Daarom is iedereen een kunstenaar. Kunst moet niet geclaimd worden door een sector, het is onderdeel van het leven. We doen een poging om kunst te bevrijden uit die sector, zien cultuurparticipatie en professionele kunstbeoefenaars niet als twee losse onderdelen. Voor ons vloeien ze in elkaar over en gaat het om de onbevangen mens die meedoet”, zegt Guilherme.

Financiering

Voor Corpo Máquina is de financiering van de professionele lijn tot en met 2024 geregeld. Ze krijgt structurele ondersteuning van gemeenten Breda en Tilburg, provincie Noord-Brabant en Fonds Podiumkunsten. Voor participatieve projecten die leiden naar breed gedragen kunstbeleving, is de Europese subsidie ForwArt tot mei 2024 en de financiering van Fonds Cultuurparticipatie tot en met 2026.

“We zien kunst als essentieel onderdeel van de mens. Daarom is iedereen een kunstenaar. Kunst moet niet geclaimd worden door een sector, het is onderdeel van het leven." Guilherme Miotto

Kijk naar de inhoud

“Corpo Máquina Society is een poging om kunst onderdeel van de verzorgingsstaat te maken. Het is belangrijk dat het deel uitmaakt van onze systemen, dat begint al bij het onderwijs. Ook de manier waarop beleidsmakers naar projecten kijken, is soms lastig. Ze kijken veelal naar cijfers, opbrengsten, maar het gaat veel meer om de inhoud. En wat het teweeg brengt bij mensen die meedoen of komen kijken.”

Kijk naar de inhoudCorpo Maquina Foto Sanne Donders

Kunst bereikbaar voor iedereen

“Onze oproep aan de overheid is vooral: ‘Maak ruimte voor wat ontdekt mag worden. Omarm andere vormen van kunst, probeer mee te denken wat het bijdraagt aan de maatschappij. Sommige projecten passen niet binnen de hokjes, maar zijn wel heel waardevol voor de samenleving.”

“Kunst is er altijd al, het is niet voorbehouden aan een groep. Het is onderdeel van de samenleving, laat het geen egotrip zijn, maak het niet exclusief doordat je er tickets voor moet kopen, laat het bereikbaar zijn voor iedereen. In het onderwijs, in de wijken, in de zorg; draai het om en begin daar.”

Corpo Máquina

Corpo Maquina Foto Sanne Donders

Zo kan het ook! Kunst en cultuur voor iedereen

Kunst in je vrije tijd beoefenen, met theater of dans bezig zijn omdat je het leuk vindt; kunst kan iets teweegbrengen. Het spreekt tot de verbeelding, legt nieuwe verbindingen tussen mensen en kan emoties losmaken. In een reeks van zes interviews, met culturele instellingen of organisaties die kunst toegankelijk maken voor iedereen, wordt dat duidelijk. Dit is het tweede artikel in de reeks. Eerder verscheen het artikel over theatergezelschap Speel Collectief.  

Een jaar lang inspiratie

Deze reeks van zes verhalen staat – met nog zes andere inspirerende initiatieven- in een kalender die Kunstloc Brabant heeft gemaakt. De kalender is alleen nog online beschikbaar, kijk hier.

Congres Cultuurparticipatie

Kunstloc Brabant hield op 11 december 2023 over dit onderwerp een congres ‘Zo kan het ook!’ in Boxtel.

cultuurparticipatie

Straatkunst in Breda: “Het verhaal van de stad vertellen”

Blind Walls Gallery in Breda toont de waarde van street art.

9 januari 2024
Straatkunst in Breda: “Het verhaal van de stad vertellen”

Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Een gesprek tussen Saskia van Hulten, statenlid van PvdA in Noord-Brabant en kunstenaar kunstenaar Chilton Galimo in KunstKracht de podcast.

27 december 2023
Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Blog | Waar wachten we nog op?

Adviseur Atty Bax blogt over de preventieve waarde van kunst voor onze gezondheid.

21 december 2023
Blog | Waar wachten we nog op?

Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Het Participatiekoor brengt mensen met dementie en mantelzangers samen om te zingen.

19 december 2023
Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Toekomstkijk

Een amateurkunstorganisatie draaiend houden vergt nogal wat van haar vrijwilligers. Gebruik deze gesprekstool om hier slim mee om te gaan!

5 december 2023
Toekomstkijk

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kijk mee met organisatie De Vrolijkheid, wat kunstworkshops betekenen voor kinderen en jongeren in een azc!

17 oktober 2023
Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Blog | Vieren dat je samen anders bent

Wat is het belang van plekken waar jonge makers zichzelf durven te zijn? Adviseur Anke blogt over Kunstbende.

16 oktober 2023
Blog | Vieren dat je samen anders bent

Digitale Transformatie in de culturele sector

Nieuwe technologische ontwikkelingen geven makers en instellingen steeds meer tools. Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

1 oktober 2023
Digitale Transformatie in de culturele sector

KunstKracht magazine

Een magazine met opvallende en inspirerende verhalen over kunst & cultuur in Brabant.

1 september 2023
KunstKracht magazine

Blog | Drempels voor cultuurdeelname

Evelien blogt over de drempels die ze zelf als 15-jarige voelde toen ze mee wilde doen aan een musical.

9 februari 2023
Blog | Drempels voor cultuurdeelname

Herken drempels voor cultuurparticipatie

Veel mensen in onze samenleving ervaren drempels om deel te nemen aan cultuur. Met het kennen-willen-kunnen-doen-model leer je deze drempels sneller herkennen, zodat je vervolgens iets kan doen om ze te verlagen.

8 februari 2023
Herken drempels voor cultuurparticipatie

Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Jongeren staan onder druk in onze prestatiemaatschappij. Hoe kunnen we kunst en cultuur inzetten voor hun mentale gezondheid?

17 januari 2023
Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Jongeren aan het woord over kunst en cultuur

Jongeren staan onder druk, en kunst en cultuur kunnen bijdragen aan hun welzijn en ontwikkeling. Daarom laten we vier jongeren aan het woord over wat kunst en cultuur voor hen betekent.

5 december 2022
Jongeren aan het woord over kunst en cultuur

CareFull

In 16 portretten - gemaakt door fotograaf Marcel de Buck en journalist Simone Vos - vertellen verschillende mensen wat het maken van kunst met ze doet.

15 maart 2022
CareFull

De kracht van kunst in 16 portretten

Kan kunst maken eenzaamheid verminderen? Jazeker. Met een expo en een magazine brengen wij het in beeld.

3 februari 2022
De kracht van kunst in 16 portretten

Regioprofiel | Cultuurparticipatie

Door samen te werken in BrabantStad willen wij initiatiefnemers ondersteunen met kennis, advies en een netwerk. Zo creëren wij een kennisinfrastructuur dat aansluit bij Fonds voor Cultuurparticipatie en het LKCA.

4 november 2021
Regioprofiel | Cultuurparticipatie

Cultuurparticipatie on Tour trapt af in Helmond

Met Cultuurparticipatie on Tour gaan we alle vijf de grote steden langs die samenwerken aan Regioprofiel Cultuur BrabantStad.

4 november 2021
Cultuurparticipatie on Tour trapt af in Helmond

Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Hoe kunst, design en architectuur kunnen bijdragen aan de beperking van eenzaamheid.

8 oktober 2021
Cultuur als middel tegen eenzaamheid

De verkenners gaan op pad

De eerste verkenners zijn Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Wee Wee en zij starten met het thema Diversiteit & Inclusie.

27 september 2021
De verkenners gaan op pad

Je wereld leuker, prettiger of beter leefbaar maken...

... doe je samen met een kunstenaar of social designer.

10 augustus 2021
Je wereld leuker, prettiger of beter leefbaar maken...

Op Verkenning

We vragen verkenners om voor ons op pad te gaan. Om vanuit hun eigen ervaring te zoeken naar wat wij niet weten, over het hoofd zien en kunnen verbeteren.

12 juli 2021
Op Verkenning

De kunst van het verduurzamen

Hoe zorg je als cultureel ondernemer voor duurzame financiering? We gaan op zoek naar hoe we cultuurparticipatie kunnen verduurzamen. Zodat zoveel mogelijk mensen deel kunnen nemen aan kunst en cultuur.

18 mei 2021
De kunst van het verduurzamen

Terugblik CAB-Café #11

Een korte terugblik op de online bijeenkomst op 15 april 2021 georganiseerd door Kunstloc en Muzelinck, vanuit theater De Lievekamp in Oss.

22 april 2021
Terugblik CAB-Café #11

Cultuurparticipatie: doen wat werkt

Cultuurparticipatie gaat over meedoen. Een duidelijk doel. Maar hoe bereik je dat doel? Hoe neem je drempels weg? En hoe meet je of het project geslaagd is?

9 april 2021
Cultuurparticipatie: doen wat werkt

Hordelopen in de cultuur

Cultuurparticipatie gaat over meedoen. Het kennen-willen-kunnen-doen-model helpt je drempels voor activiteiten te herkennen, en barrières te verlagen.

18 maart 2021
Hordelopen in de cultuur

Zelfvertrouwen zonder kaders

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Pruts & Klooi.

18 maart 2021
Zelfvertrouwen zonder kaders

Verbinding tussen jong en oud

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: KRACHTVOER.

11 maart 2021
Verbinding tussen jong en oud

Spreekbuis voor de creatieve ziel

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Ixeg Waxie.

2 maart 2021
Spreekbuis voor de creatieve ziel

Muziek in de zorg

Wat kan muziek betekenen voor onze gezondheid en ons welzijn? Bekijk inspirerende praktijkvoorbeelden, platforms, onderzoeken en artikelen.

1 maart 2021
Muziek in de zorg

Kunst brengt je in het nu

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Beeld-kracht Oisterwijk.

25 februari 2021
Kunst brengt je in het nu

De kracht van cultuurparticipatie

Verschillende groepen mensen zijn geholpen bij het vroegtijdig inzetten van cultuurparticipatie als middel om toegang tot de samenleving te verbeteren.

26 januari 2021
De kracht van cultuurparticipatie

Terugblik CAB-Café #10

CAB-Café #10 vond plaats op 8 december 2020 met als thema De kracht van de kleine Kernen.

11 december 2020
Terugblik CAB-Café #10

Kunst en rouw, spreken over de dood

Welke rol speelt kunst bij ons levenseinde? En in de uitvaartbranche? En wat kunnen kunstenaars bijdragen aan rouwverwerking, uitvaarten, herdenkingen of het gesprek over de dood?

9 november 2020
Kunst en rouw, spreken over de dood

Blind Walls Gallery: Breda omarmt blinde muren met kunst

Initiatiefnemer Dennis Elbers vertelt meer over Blind Walls Gallery: hét museum op straat met ruim 90 muurschilderingen.

1 oktober 2020
Blind Walls Gallery: Breda omarmt blinde muren met kunst

Verkennende gesprekken cultuurparticipatie

Deze maand start de nieuwe werkgroep cultuurparticipatie van Regioprofiel Cultuur BrabantStad. We voeren verkennende gesprekken met het veld over de kansen die deze landelijke regeling biedt voor Brabant.

6 juli 2020
Verkennende gesprekken cultuurparticipatie

Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Cultuurparticipatie is van en voor iedereen! Het Ministerie van OCW stelt de komende vier jaar geld ter beschikking voor een landelijk programma.

19 juni 2020
Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

BrabantStad-ambities cultuurparticipatie

De werkgroep Cultuurparticipatie van Regioprofiel Cultuur BrabantStad wil meer aansluiten op de denk- en leefwereld van de deelnemer.

5 juni 2020
 BrabantStad-ambities cultuurparticipatie

Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten

Een overzicht van subsidiemogelijkheden voor sociaal artistieke projecten, en een drietal fondsen met inspirerende voorbeelden.

17 april 2020
Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten

Werkconferentie Amateurkunst #8

Tijdens de achtste editie van de werkconferentie nodigden we mooie, bijzondere, inspirerende en opvallende sprekers nog een keer uit. Een ‘The best of’ op het gebied van amateurkunst.

3 december 2019
Werkconferentie Amateurkunst #8

Brabant is twaalf gecertificeerde cultuuraanjagers rijker

Twaalf nieuwe cultuuraanjagers startten afgelopen voorjaar op verschillende plekken in de provincie met het ontwikkelen van culturele projecten.

14 november 2014
Brabant is twaalf gecertificeerde cultuuraanjagers rijker