Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

013 vs 0113

In maart 2017 opende Podium 0113 in Goes de deuren. Het gebruik van deze merknaam stuit Poppodium 013 in Tilburg tegen de borst. In januari stuurde Poppodium 013 al een sommatie naar Podium 0113. Als deze sommatie wordt genegeerd en de deuren in Goes toch worden geopend, spant Poppodium 013 een rechtszaak aan. Poppodium 013 is namelijk van mening dat Podium 0113 te veel lijkt op Poppodium 013.

Is dat terecht? Ja, want alleen al door de namen van de twee partijen in dit artikel te gebruiken wordt duidelijk dat de namen wel erg veel op elkaar lijken. Laten we de uitspraak van de rechter eens induiken en onderzoeken om welke rechten het nu eigenlijk gaat.

Merkenrecht

Het gaat hier met name om een merkenkwestie. Er zijn verschillende soorten merken, zoals woordmerken en beeldmerken. Poppodium 013 is rechthebbende van het woordmerk ‘013’ en het woord- en beeldmerk ‘013 poppodium Tilburg’. Poppodium 013 is van mening dat Podium 0113 door het gebruik van 0113 zorgt voor verwatering van het merk 013. Dat wil zeggen dat de onderscheidende kracht van het merk aan kracht inboet, omdat het merk door een andere partij wordt gebruikt. De rechter is het daar mee eens.

Merkenrecht

Podium 0113 ging volgens de rechter de grens over. De naam Podium 0113 lijkt te veel op Poppodium 013 en Podium 0113 moet dus op zoek naar een andere naam. In dit artikel legt Yvonne uit waar de uitspraak op is gebaseerd en leer je meteen de basics van merkenrecht

- Geschreven door Yvonne Vetjens

Wanneer lijken woordmerken en beeldmerken te veel op elkaar? De rechter zegt hierover: “Iets lijkt te veel op elkaar als de totaalindruk globaal gezien zodanig gelijk is, dat er bij het beoogde publiek verwarring kan ontstaan of de indruk kan ontstaan dat de twee met elkaar te maken hebben.” De rechter komt ook tot de conclusie dat 013 en 0113 zowel visueel als auditief veel op elkaar lijken en de rechter is van mening dat beide podia soortgelijke diensten aanbieden. Wat verwarring bij het publiek kan veroorzaken. Dat wordt gestaafd door uitspraken op internet: “Ik dacht eerst dat het de nieuwe huisstijl van 013 was. Beetje verwarrend.” en “Het nieuwe podium zal de opvallende naam Podium 0113 krijgen (niet te verwarren met 013 in Tilburg) en zal de deuren op 3 maart openen.”

Groot vs. klein

Ook van belang is dat 013 in Nederland en Vlaanderen een bekend merk is. De landelijke bekendheid van 013 zal ervoor zorgen dat het publiek sneller een link zal leggen tussen 0113 en 013. Daarmee ontstaat het risico dat de reputatie van Poppodium 013 wordt aangetast en dat het merk 013 minder onderscheidend wordt. Andersom profiteert Podium 0113 van de bekendheid van Poppodium 013. Deze argumenten zijn voldoende om te concluderen dat Podium 0113 op meerdere fronten merkinbreuk pleegt. De rechter concludeert ook dat Poppodium 013 het Podium 0113 kan verbieden om in de handelsnaam en domeinnaam 0113 te gebruiken.

Groot vs. klein

Tips voor ondernemers

Moraal van het verhaal? Tegenwoordig is het een hele kunst om een goede naam of logo voor een onderneming te vinden. Zorg altijd dat je op voorhand checkt of een naam en logo al gebruikt worden. Dit valt te raadplegen op websites als KvKBBIE en Tmview. Ook een marktonderzoek binnen jouw doelgroep is waardevol. In het geval van het voorbeeld in dit artikel, is de vraag “Waar denk je aan als je 0113 hoort?” een erg zinvolle vraag. Mocht je toch nog vragen hebben over merkenrecht, dan kun je daarmee bij ons terecht tijdens ons gratis spreekuur.

Yvonne Vetjens

juridisch medewerker bij Dohmen advocaten, zzp'er in de culturele sector

auteursrecht

Kun je werk vrijmaken van auteursrechten?

Er is de nodige kritiek op auteursrecht in een tijd waarin alles eindeloos gedeeld wordt. Ook is er veel kritiek op de onduidelijkheid hierin: veel mensen maken inbreuk zonder dat ze het doorhebben. Maar waarom ingewikkeld doen in een tijd waarin #sharingiscaring het motto lijkt te zijn. Mestmag.nl duikt in het onderwerp en beschrijft hoe het werkt om je werk vrij te maken van auteursrecht.

19 juni 2018
Kun je werk vrijmaken van auteursrechten?

Kunst en hergebruik: hoe zit het met auteursrecht?

Kunstenaars gebruiken regelmatig oude kunstwerken voor een nieuw werk. Denk hierbij aan collages of een satirisch werk. In juridisch jargon heet dat verveelvoudiging van een werk. Wat mag er wel en wat mag niet? Een stoomcursus auteursrecht voor kunstenaars.

20 februari 2018
Kunst en hergebruik: hoe zit het met auteursrecht?

Auteursrecht in een internationale context

Als cultureel ondernemer kom je er niet door in je atelier of achter je laptop te blijven zitten. Het loont om naar buiten te treden, mensen te leren kennen en samen te werken. Met lokale of internationale partners. Slim zakendoen is jezelf indekken. Wat kun je bijvoorbeeld doen om het auteursrecht op jouw werk tijdens een samenwerking te beschermen?

17 augustus 2017
Auteursrecht in een internationale context

Merkenrecht in de praktijk: 013 vs 0113

Podium 0113 ging volgens de rechter de grens over. De naam Podium 0113 lijkt te veel op Poppodium 013 en Podium 0113 moet dus op zoek naar een andere naam. In dit artikel legt Yvonne uit waar de uitspraak op is gebaseerd en leer je meteen de basics van merkenrecht.

1 augustus 2017
Merkenrecht in de praktijk: 013 vs 0113

Sloop of aantasting van een bouwwerk: de rechten van architecten

De afgelopen maanden vonden er twee rechtszaken plaats waarin architectuur centraal stond.

11 april 2017
Sloop of aantasting van een bouwwerk: de rechten van architecten

Van wie is die tweet? Auteursrecht en social media

In het gratis spreekuur van Dohmen advocaten komen regelmatig vragen van ondernemers voorbij over het online gebruiken van afbeeldingen.

9 maart 2017
Van wie is die tweet? Auteursrecht en social media

Spoedcursus beoordeling inbreuk auteursrecht

Auteursrecht is in de praktijk soms een behoorlijk ingewikkeld onderwerp.

19 januari 2017
Spoedcursus beoordeling inbreuk auteursrecht

Werk in opdracht & auteursrecht

Regelmatig krijgen we in ons gratis spreekuur vragen van ondernemers over opdrachten, overeenkomsten en het regelen van auteursrecht.

13 december 2016
Werk in opdracht  & auteursrecht

Een inleiding in auteursrecht

Auteursrecht is een onderwerp waar je als ondernemer in de culturele sector bijna automatisch mee te maken krijgt. Maar wat houdt het eigenlijk in?

13 september 2016
Een inleiding in auteursrecht

Kunst en recht - helemaal geen aparte combinatie

Redacteur Yvonne Vetjens schrijft over kunst en recht.

23 juni 2016
Kunst en recht - helemaal geen aparte combinatie