Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Stel je voor dat jij als amateur-koorzanger samen kunt werken met de Nederlandse top, dat zou toch geweldig zijn? Een aantal koren in Brabant heeft deze kans gekregen met behulp van stichting Babel. Ze hebben die kans met beide handen aangepakt met als resultaat een mooie en unieke samenwerking. Wij waren benieuwd naar dit verhaal en spreken met Wim Arts (bestuurslid bij Stichting Babel) en Marc Versteeg (zowel dirigent bij Capella Brabant, een amateur kamerkoor dat meedoet in de samenwerking en zakelijk leider bij Cappella Pratensis, het professionele koor in de samenwerking).

Geschreven door Inge de Kok

De vraag voor deze unieke samenwerking kwam uit de dirigenten. Zij gaven aan: "met elkaar kunnen we meer dan elk koor individueel." Stichting Babel realiseerde naar aanleiding van deze vraag een serie koorconcerten onder het motto Brabants VolKoren. Het aanvankelijke doel van deze koorconcerten was om de samenwerking tussen amateurkoren op gang te brengen, maar toen het professionele koor zich aansloot sloeg er een ware vonk over. Alle dirigenten werden bij elkaar werden gezet en er ontstonden ontelbaar veel ideeën. Vanuit daar is een samenwerking uitgegroeid en nog steeds groeiende.

Hoe ziet de samenwerking van topamateurkoren met professionele koren eruit in de praktijk?

Marc: "Er waren wat zorgen in de korenwereld., Zo was het gevoel aanwezig dat de koren te weinig naar elkaar zouden gaan luisteren. Stichting Babel heeft ervoor gezorgd dat er met respect wordt geluisterd naar elkaar, er was geen sprake meer van concurrentie. Ze inspireerden elkaar en kennis en ervaringen werden gedeeld."

Eén ding bindt ze allemaal enorm; dat is de liefde voor muziek en voor samenzang. Daar heb je elkaar voor nodig en dat is de grote drijfveer geweest voor deze samenwerking.

Wim: "Tijdens Brabants VolKoren voegen we de koren ook samen, dan moet er soms worden gewisseld van repeteerplek en dirigent. Zo kan aan den lijve worden ondervonden wat de overeenkomsten en verschillen zijn in cultuur en repertoire benadering. Een van de allerleukste dingen vond ik dat de koren het gevoel hadden bij elkaar in de keuken te kunnen kijken."

Marc: "Het is een ontdekkingsreis om te zien wat er bij de andere koren gebeurt. Amateurkoren hebben wat vrees voor een calimero-effect: 'zij zijn groot en ik ben klein en dat is niet eerlijk'. Professionele ensembles zijn bevreesd voor kwaliteitsverlies, omdat ze zich vrij moeten maken voor de samenwerking met de amateurkoren. Babel overbrugt deze problemen, verkent nieuwe kansen, geeft nieuwe oplossingen, biedt mogelijkheden voor nieuwe samenwerking en dit leidt tot een nieuwe en extra stimulans voor het koorleven in Nederland, voor Brabant in het bijzonder."

Wat zijn de onderlinge verhoudingen van deze samenwerking?

Wim: "We houden rekening met de verschillen in identiteit en cultuur, wederzijdse acceptatie en respect is hiervoor van belang."

Marc: "Een muzikale metafoor die dit goed omschrijft is polyfonie; een manier van componeren waarin verschillende stemmen zelfstandig worden behandeld, maar goed naar elkaar luisteren. Iedereen heeft zijn eigen stem, die zich moet voegen met alle andere stemmen."

Wat hebben de partijen aan deze samenwerking en welke behoefte is daarmee opgevuld?

Wim: "De koren krijgen een bredere blik op de mogelijkheden en leren verder te kijken dan hun eigen grenzen. Ook hebben ze het gevoel bezig te zijn met iets waardevols, het versterkt de identiteit van een koor maar tegelijkertijd worden ze deel van het ge•ntegreerd denken en kunnen ze op elkaar rekenen. Iedereen probeerde zijn eigen publiek te bereiken, nu staat een Tilburgs koor in Eindhoven op te treden."

Marc: "Beide partijen maken kennis van wat de ander doet, ze leren nieuw repertoire. Ook leidt de samenwerking tot bijzondere en waardevolle topproducties."

Hoelang heeft het geduurd totdat die behoeftes waren vervuld?

Marc: "Dat is snel gegaan, de eerste keer dat de koren echt bij elkaar waren was er een bijenkorfachtig gezoem te horen, daar ontstond iets bijzonders wat niemand meer wilde loslaten. Dat is nu ongeveer 2,5 jaar geleden. Mensen willen hun horizon verbreden, dat betekent kennis nemen van nieuwe, onbekende dingen. Soms is die afstand te groot, zoals een eenvoudig kamerkoor en de afstand naar het Nederlands Kamerkoor. In deze samenwerking wordt die afstand overbrugt."

Zijn er ook negatieve resultaten te benoemen, of verbeterpunten?

Wim: "Er ligt een uitdaging in het publieksbereik, we zijn op zoek naar vaste podia. Ieder koor heeft zijn eigen publiek op eigen locatie, we probeerden tot nu toe het publiek mee te krijgen naar andere locaties. Nu krijgen we in de gaten dat we misschien beter de koren naar het publiek kunnen brengen."

Marc: "Wij willen andere kunstdisciplines betrekken bij wat we doen om de presentatie aan te laten sluiten bij deze tijd, bijvoorbeeld met theater, po‘zie en beeldende vormgeving. We moeten af van het idee dat een kamerkoor statisch staat te zingen met een grote map voor hun neus. We willen koren letterlijk in beweging krijgen door wellicht dans of choreografie."

Wat zouden jullie andere koren willen adviseren?

Wim: "De manier waarop de artistieke en organisatorische laag met elkaar communiceren moet je goed structureren. Zet ook die dirigenten eens bij elkaar, dan heb je voor een paar jaar materiaal om door te werken."

Marc: "Beschouw elkaar niet als concurrent, maar als collega. Zet de deuren en ramen open en gun elkaar echt succes, dan kom je uiteindelijk zelf ook verder."

Wat is jullie ambitie, wat zouden jullie nog graag bereiken en doen?

Wim: "Er komt een groot samenwerkingsproject met betrekking tot het Jeroen Bosch jaar in 2016. Vijf Brabantse koren, Cappella Pratensis en het Nederlands Kamerkoor gaan zich storten op een compositie van een Engelse hedendaagse componist, Antony Pitts."

Marc: "Deze compositie wordt voor het eerst gecombineerd uitgevoerd en gaat op tournee door de Brabantse steden, een echte wereldpremière. Acht concerten in vijf Brabantse steden, iedere Brabants koor treed op in eigen stad, er ontstaat hierdoor een mozaïek van concerten die op iedere locatie zijn eigen kleur krijgt."

Dit project heeft subsidie ontvangen van kunstbalie.

muziek

Focus op de jeugd bij drumfanfare Exempel

De gemiddelde leeftijd bij Exempel is 30 jaar en 80 procent van de leden zet zich in voor de vereniging.

16 april 2024
Focus op de jeugd bij drumfanfare Exempel

Zo verbreedt Music Hub Brabant je horizon

Zangeres Sanne Rambags bracht tijdens haar deelname aan deze talenthub haar eerste plaat uit onder haar eigen label.

4 april 2024
Zo verbreedt Music Hub Brabant je horizon

Landelijke subsidie voor regionale talentontwikkeling Muziekhub Zuid

Music Hub Brabant vormt samen met PopinLimburg en het Zeeuwse platform Popaanzee het nieuwe samenwerkingsverband Muziekhub Zuid.

18 januari 2024
Landelijke subsidie voor regionale talentontwikkeling Muziekhub Zuid

Blog | Hoe pas je Fair Practice toe in de praktijk?

November Music won onlangs een Fair Practice Award van Nieuw Geneco. Hoe wordt deze code hier in de praktijk toegepast?

9 oktober 2023
Blog | Hoe pas je Fair Practice toe in de praktijk?

Kosten reden tot zorg bij Brabantse poppodia, maar ambities blijven hoog

Hoe gaan Brabantse poppodia om met kostenstijgingen?

3 oktober 2023
Kosten reden tot zorg bij Brabantse poppodia, maar ambities blijven hoog

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

In gesprek met drie veelbelovende afstudeerders van kunstacademies over hun passies, intrigerende afstudeerprojecten en toekomstplannen. We trappen af met musicus Nico Ade Nicolas.

15 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Het muziekproject Ready to Rock verzorgt gratis muzieklessen op basisscholen in de regio Helmond. Een verrijkende ervaring voor kinderen.

31 augustus 2022
Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Geef muzikanten een boek en laat ze daarover een nummer maken. Dat is in de basis het idee achter Books Rock.

16 augustus 2022
Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Documentaire over Sounding Bodies laat kracht van muziek voor onze gezondheid zien

In deze tweede korte film van een drieluik over Muziek in de Zorg, zie je hoe de inzet van muziek bijdraagt aan positieve gezondheid.

3 mei 2021
Documentaire over Sounding Bodies laat kracht van muziek voor onze gezondheid zien

Film over Maartje de Lint geeft weer wat zingen kan betekenen voor mensen met dementie

Er zijn drie korte films ontwikkeld met voorbeelden van samenwerking die de kracht van muziek voor onze gezondheid en welzijn tonen.

26 april 2021
Film over Maartje de Lint geeft weer wat zingen kan betekenen voor mensen met dementie

Mathijs Leeuwis, stadscomponist van Tilburg: 'Imperfectie als hoogst haalbare'

Mathijs Leeuwis is de nieuwe stadscomponist van Tilburg. Hij gaat op zoek naar imperfectie in de stad met zijn muziek in de komende twee jaren.

21 april 2021
Mathijs Leeuwis, stadscomponist van Tilburg: 'Imperfectie als hoogst haalbare'

Bart de Vrees, stadscomponist van Den Bosch, wil spontane, nieuwe muzikale verbanden leggen

Bart de Vrees is sinds januari 2021 stadscomponist van Den Bosch. Hij legt nieuwe, muzikale verbindingen in en met de stad en vertelt daarover.

9 februari 2021
Bart de Vrees, stadscomponist van Den Bosch, wil spontane, nieuwe muzikale verbanden leggen

Plattelandscomponist aan het woord: Piet-Jan van Rossum

Piet-Jan van Rossum werd onlangs verkozen tot plattelandscomponist, en vertelt over zijn bijzondere werkterrein.

8 december 2020
Plattelandscomponist aan het woord: Piet-Jan van Rossum

Vier stadscomponisten aan de slag in Brabant

Het initiatief voor stadscomponisten van provinciaal arrangeur Geert van Boxtel krijgt ook landelijke navolging.

2 november 2020
Vier stadscomponisten aan de slag in Brabant

Reflecteren op Gilgamesh

Onsterfelijk zijn? Dat willen we allemaal wel. Of toch niet? Over hoe samen leren je blik kan verbreden.

16 september 2020
Reflecteren op Gilgamesh

Het fenomeen dat Bałdych - Courtois - Telderman heet

De Poolse violist Adam Bałdych, cellist Vincent Courtois uit Parijs en Nederlandse pianist Rogier Telderman hebben een bijzondere klik.

19 februari 2020
Het fenomeen dat Bałdych - Courtois - Telderman heet

De klassieke canon

Geert van Boxtel is werkzaam als ‘arrangeur’ voor de Provincie Noord-Brabant. In deze blog schrijft hij over de ontwikkeling van de klassieke canon in relatie tot het publiek.

18 juli 2018
De klassieke canon

Koninklijke aandacht voor meer muziekles in de klas

Koningin Máxima is erevoorzitter van het ‘Platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas’. Ook in onze provincie doen basisscholen aan dit project mee.

26 april 2018
Koninklijke aandacht voor meer muziekles in de klas

Sharon Kovacs over leren, lessen en leermeesters

Brabants talent Sharon Kovacs is aan de weg aan het timmeren als internationaal popicoon. Maar ze heeft ook al een hele weg afgelegd.

9 november 2017
Sharon Kovacs over leren, lessen en leermeesters

Talentontwikkeling (pop)muziek: Proud of the South

Met een zesdelige artikelenreeks onderzoekt Iris samen met een talent en een organisatie wat er nu al aan talentontwikkeling wordt gedaan. Deze keer: popmuziek.

10 januari 2017
Talentontwikkeling (pop)muziek: Proud of the South

Breda, Capital of Dance?

Het meest in het oog springende van Breda, de Parel van het Zuiden, is dat top dj's Tiësto en Hardwell er geboren en getogen zijn.

28 april 2016
Breda, Capital of Dance?

Een vrijdagavond bij de harmonie

Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk - een van de beste harmonieën in Noord-Brabant - viert dit jaar haar 125-jarig bestaan.

14 april 2016
Een vrijdagavond bij de harmonie

Ons dorp nieuw leven inblazen

De muzikale traditie is in Brabant en Limburg al eeuwenlang onverwoestbaar. Harmonie en fanfare horen bij het Zuiden.

14 april 2016
Ons dorp nieuw leven inblazen

Achter de schermen bij philharmonie zuidnederland

Femme loopt een dag mee met Marieke Bakker, hoofd Inspectie van philharmonie zuidnederland

13 oktober 2015
Achter de schermen bij philharmonie zuidnederland

Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Sophie de Ruijter deed afgelopen schooljaar onderzoek naar het jeugdlid van een harmonie.

16 september 2015
Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Om te vermenigvuldigen moet je delen

Stel je voor dat jij als amateur-koorzanger samen kunt werken met de Nederlandse top, dat zou toch geweldig zijn?

19 juni 2015
Om te vermenigvuldigen moet je delen

Orkestcultuur onder vuur

Is er nog een toekomst voor het symfonieorkest?

3 maart 2015
Orkestcultuur onder vuur

Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Juist door de krimp worden fanfares en harmonieën creatief in het werven van nieuwe leden. In dit artikel noemen we vijf van deze slimme manieren.

10 februari 2015
Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren