Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

“Ik wilde dat de broches en de symbolen die erop staan, voor iedereen herkenbaar zouden zijn. De kloosters zitten vol geschiedenis en dat wil ik graag overbrengen”, vertelt ontwerper Daria Biryukova. Ze is één van de vijf Brabantse ontwerpers die meewerkte aan de ontwerpopdracht ‘Brabantse Kloostericonen’. Door draagbare souvenirs en bijbehorende prentkaarten te maken, geven de ontwerpers de kloosters een nieuw gezicht. Daria Biryukova (Studio Mixtura) deelt haar verhaal.

Geschreven door: Simone Vos

Ambachtelijk werk in ere herstellen

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de geschiedenis van monumenten en houd van de historie van landen. Ik heb in Zuid-Limburg meegeholpen aan Project Slot Lab Schaesberg. Zo’n architectuurproject spreekt mij erg aan, om zo oud en ambachtelijk werk in ere te herstellen, vind ik mooi”, vertelt Daria. “Ik werk op een duurzame manier met materialen en vind het belangrijk om dat ook terug te laten komen in de souvenirs in dit project.”

“Steeds minder mensen weten nog hoe ambachtelijke, oude technieken werken. Ik combineer die oudere werkwijzen met 3D-printing: zo komen digitale vormen en vakmanschap bij elkaar.”

Daria Biryukova | Foto: Henk van Mierlo

Kloosterleven behouden

De kloosters waarvoor Daria een souvenir ontwierp, zijn: Klooster Mariënhage in Eindhoven, Klooster Nazareth in Oirschot en Pelgrimshoeve Kafärnaum in Vessem. “Ik wilde souvenirs ontwikkelen die zowel voor jong als oud aansprekend zijn. We moeten het kloosterleven behouden, dus generatie op generatie moet dat doorgegeven worden. Ik heb mijn eigen visie, maar wilde graag de visie van de kloosters meenemen. Hun normen en waarden komen erg overeen met die van mij.”

“Ik wilde voor ieder klooster een symbool ontwerpen dat bij hen paste. Na de gesprekken met de kloosterlingen kwamen de ideeën op gang. Zonder die kennismakingen waren het hele andere souvenirs geworden.”

'We moeten het kloosterleven behouden, dus generatie op generatie moet dat doorgegeven worden' Daria Biryukova

Religieus object op zak

“Eerst had ik het idee om alleen een broche te maken, met daarop een typerend symbool voor de afzonderlijke kloosters. Ze hebben nu ook allemaal een reliëf; het is eigenlijk een soort religieus object dat je meeneemt in je zak. Zoals een pelgrim een steen meeneemt. Ik werk altijd met lokale en duurzame producten, dus hiervoor het ik gerecyclede klei en afvalsteenpoeder gebruikt. Voor ieder klooster een eigen kleur die past bij de stenen van het klooster. Om voor elk klooster een uniek symbool in de klei te drukken, heb ik stempels gemaakt met de 3D-printer. Zo heeft ieder klooster zijn eigen stempel.”

Tot jezelf komen

“De Pelgrimshoeve is een mooie locatie. Het is er heel rustig en het is de plek waar pelgrims hun tocht naar Santiago de Compostella beginnen. Ik sprak daar met coördinator Adri Brooijmans en het labyrint kwam telkens terug in de gesprekken. Dat is daar op de parkeerplaats geschilderd en het is een symbool dat naar jezelf verwijst. Ik vond dat heel aansprekend, want wandelen is ook een manier om tot jezelf te komen. Daarom heb ik het labyrint gekozen als symbool, met in het midden een pelgrim.”

Generaties verbinden

Generaties verbinden

“Bij Mariënhage sprak ik met Pater Stikkelbroeck, hij is een hele wijze man. Hij wil graag oude denkbeelden en nieuwe generaties met elkaar verbinden. Dat vind ik heel mooi. Het klooster moet voor iedereen toegankelijk zijn, maakt niet uit hoe oud je bent. Het is ook echt een fantastische plek. De kerk en de kapel heb ik van binnen gezien, daar werd ik door geïnspireerd. De rest van het gebouw is niet meer in gebruik als klooster, maar is nog wel int tact. Pater Stikkelbroeck en ik waren het er al snel over eens dat het symbool van dit klooster ‘Jezus’ zou worden. Het is heel herkenbaar en voor alle inwoners. Hij ontvangt iedereen met open armen.”

Aandacht voor je omgeving

“In het klooster in Oirschot vertelde directeur Marie-Louise Luijbregts over de historie van Klooster Nazareth en hoe ze zo duurzaam mogelijk leven. Voor de zusters franciscanessen die hier leven, is het morele kompas heel belangrijk. Leven met aandacht voor de omgeving om je heen en de relatie met de natuur is voor hen van groot belang. Dat heb ik in het symbool voor dit klooster verwerkt. Een kiem in het midden van de broche, die is geïnspireerd op het morele kompas van de zusters.”

'Leven met aandacht voor de omgeving om je heen en de relatie met de natuur is voor hen van groot belang. Dat heb ik in het symbool voor dit klooster verwerkt' Daria Biryukova

Geschiedenis overbrengen

“Ik wilde dat de broches en de symbolen die erop staan, voor iedereen herkenbaar zouden zijn. De kloosters zitten vol geschiedenis en dat wilde ik graag overbrengen. Op een mooie en duurzame manier. De kloosters kunnen de stempels die ik heb gemaakt, zelf gebruiken om nieuwe souvenirs te maken. Zo is het meer dan alleen dit souvenir. Ik houd van oude tradities en heb interessante mensen ontmoet door dit project. Voor mij was het op persoonlijk gebied en voor mijn werk heel boeiend.”

Ons Kloosterpad | Leonie Verbrugge

Over Brabantse Kloostericonen

Om de iconische Brabantse kloosters voor de samenleving te behouden, is het van belang om de betekenis van de kloosters telkens weer te laten zien. In opdracht van de provincie ontwikkelde C-mone in samenwerking met Kunstloc daarom de ontwerpopdracht ‘Brabantse Kloostericonen’. Dertig ontwerpers meldden zich aan en daaruit zijn er vijf geselecteerd. Deze Brabantse ontwerpers(duo’s) zijn gekoppeld aan vijftien kloosters die aan Ons Kloosterpad liggen. Wandelaars kunnen de souvenirs tijdens de wandeling langs het pad verzamelen. Dit is een wandeling langs vijftien kloosters in Noordoost-Brabant die tijdens het jubileumjaar eind april 2021 werd geopend. Bij elk souvenir hoort een prentkaart die de wandelaars naar dierbaren kunnen versturen.

In deze reeks over de Kloostericonen verschijnen vijf interviews met ontwerpers die meededen aan de ontwerpopdracht. Lees ook het verhaal van Marjolein Keijsper en het ontwerpersduo TilburgsAns

Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant is een kennisorganisatie die de culturele sector in Noord-Brabant stimuleert en deze in verbinding brengt met andere domeinen zoals de kloosters. De souvenirs dragen bij aan het toegankelijk maken van cultureel erfgoed en het overbrengen van de kloosterwaarden die ook voor de huidige samenleving van belang zijn. De verkoop van de souvenirs draagt bij aan het in stand houden van dit erfgoed. Kunstloc Brabant organiseert najaar 2021 nog andere activiteiten rondom het Kloosterjaar, kijk voor data op kunstlocbrabant.nl.

Meer informatie

Simone Vos

Freelance journalist / communicatieadviseur
+31 6 22 15 14 30

vormgeving

Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc stimuleert deelnemers aan de Van Gogh Nationaal Park Academie om een kunstenaar in te zetten.

8 december 2023
Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Ellemijn Hendriks

In gesprek met afstuderend grafisch vormgever Ellemijn Hendriks die een drieluik maakt geïnspireerd op Jheronimus Bosch.

29 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Ellemijn Hendriks

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Fedora Boonaert

In gesprek met afstuderend designer Fedora Boonaert die met haar werk graag verhalen uit het verleden op een diepgaande manier herverteld.

22 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Fedora Boonaert

Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

De toekomst van de bouw: biobased materialen. Rik Maarsen, Klarenbeek & Dros en Jeroen Doorenweerd zetten in Brabant stappen in de goede richting.

16 januari 2023
Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

5 absolute must sees tijdens Dutch Design Week 2022

Dutch Design Week (DDW) 2022 is in zicht! Maxi Meissner (PR & Media bij DDW) tipt de 5 belangrijkste must sees van Brabantse bodem.

18 oktober 2022
5 absolute must sees tijdens Dutch Design Week 2022

Brabantse designtalenten uitgelicht

Aan de Brabantse kunstacademies studeren jaarlijks studenten af met werk dat barst van de potentie. We lichten Rona David en Matilde Boelhouwer uit.

23 augustus 2022
Brabantse designtalenten uitgelicht

Brabantse designers op de Milan Design Week

Vier Brabantse ontwerpers aan het woord over hun nieuwe werk, Milaan en internationalisering.

16 juni 2022
Brabantse designers op de Milan Design Week

Ambacht & nieuwe technieken: Borduren

Productontwikkelaar Frank de Wind en modeontwerpster Anna Bolk vertellen over hun werk én de samenwerking in het project van TextielMuseum.

9 mei 2022
Ambacht & nieuwe technieken: Borduren

Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Paul Roncken, directeur van de Stichting NatuurCollege, schrijft over de natuur- en energietransitie en neemt drie ontwerpontdekkingen onder de loep.

8 maart 2022
Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Ruben Warnshuis

Voor Brabantse afstudeerders zag hun laatste jaar er door corona nét wat anders uit. Hoe ging dat? En wat zijn de plannen? Ruben Warnshuis vertelt.

2 september 2021
Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Ruben Warnshuis

Ontwerper Walter van der Velden: ‘De verhalen omzetten in een tastbaar souvenir, vond ik mooi om te doen’

Het project 'Kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Ontwerper Walter van der Velden deelt zijn ervaringen.

3 augustus 2021
Ontwerper Walter van der Velden: ‘De verhalen omzetten in een tastbaar souvenir, vond ik mooi om te doen’

Kunst bevraagt de actualiteit, empowert mensen

Viola van Alphen is een geek, nerd, trendwatcher, activist én creatief directeur van Manifestations.

19 juli 2021
Kunst bevraagt de actualiteit, empowert mensen

Carine en Trix van Vugt: ‘We willen bijzondere verhalen over het kloosterleven doorgeven’

Het project 'Kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Carine en Trix van Vugt delen hun verhaal.

15 juli 2021
Carine en Trix van Vugt: ‘We willen bijzondere verhalen over het kloosterleven doorgeven’

‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

Duurzame mode is steeds meer onderwerp van gesprek. Drie Brabantse modeontwerpers die duurzaam bezig zijn, aan het woord.

22 juni 2021
‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

Ontwerper Daria Biryukova: ‘Leven met aandacht voor hun omgeving is belangrijk voor kloosterordes’

Het project 'Brabantse kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Ontwerper Daria Biryukova vertelt over haar ontworpen souvenirs.

16 juni 2021
Ontwerper Daria Biryukova: ‘Leven met aandacht voor hun omgeving is belangrijk voor kloosterordes’

Lancering nieuw architectuurnetwerk Buitenkans

Woensdag 28 april wordt het grensoverschrijdende architectuurnetwerk Buitenkans gelanceerd. Kunstloc speelde een aanjagende rol bij de totstandkoming.

26 april 2021
Lancering nieuw architectuurnetwerk Buitenkans

Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Vorige week vond het symposium ‘Heel Brabant ontwerpt natuurinclusief! Jij toch ook?’ plaats. MEST was erbij en ging in gesprek met de experts.

29 september 2020
Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Rewrite your future: straatexpo in Den Bosch met rauw randje en een glimlach

Zestien nieuwe posterontwerpen, waarvan een aantal gezeefdrukt door de makers, sieren vanaf medio juni de straten van Den Bosch.

29 mei 2020
Rewrite your future: straatexpo in Den Bosch met rauw randje en een glimlach

“Data is niet heilig”

In een tijd waarin we overspoeld worden met informatie, toont Graphic Matters vooruitstrevende manieren om anders om te gaan met informatie.

17 september 2019
“Data is niet heilig”

Kazerne fase II: de huiskamer voor design in Eindhoven

Kazerne is de nieuwe designhotspot in Eindhoven. Mestmag.nl schuift aan bij Annemoon Geurts, founder & creative director van Kazerne.

6 september 2018
Kazerne fase II: de huiskamer voor design in Eindhoven

Hoe draag je de identiteit van jouw organisatie uit?

Hoe heeft Dutch Invertuals zich ontwikkeld tot een gevestigde naam? Wat kunnen we daar van leren?

17 april 2018
Hoe draag je de identiteit van jouw organisatie uit?

Social label: de beweging naar een kansrijke economie

Niet iedereen in Nederland vindt even goed aansluiting in het reguliere arbeidsproces. Social label, in 2011 opgericht door Petra Janssen en Simone Kramer, zet zich in voor deze mensen. Hoe plaatsen zij deze groep mensen weer midden in de maatschappij? En wat kunnen we hiervan leren? Mestmag.nl bracht een bezoek aan het Bossche’ Werkwarenhuis.

23 november 2017
Social label: de beweging naar een kansrijke economie

Fashion: genoeg stof tot nadenken

Fashion gaat verder dan alleen zien en gezien worden en biedt openingen om moeilijke, leerzame of onbesproken onderwerpen te belichten.

31 oktober 2017
Fashion: genoeg stof tot nadenken

Van sterk naar beresterk: Brabants design

De Dutch Design Week draait op volle toeren. Maar hoe zit het de rest van het jaar met de aandacht voor design? Wat doet Brabant in die andere maanden?

27 oktober 2017
Van sterk naar beresterk: Brabants design

Een kijkje in de toekomst van wearables

Hoe ziet de kleding van de toekomst eruit? Lopen we in de toekomst allemaal met sensoren in onze kleding?

24 oktober 2017
Een kijkje in de toekomst van wearables

Sloop of aantasting van een bouwwerk: de rechten van architecten

De afgelopen maanden vonden er twee rechtszaken plaats waarin architectuur centraal stond.

11 april 2017
Sloop of aantasting van een bouwwerk: de rechten van architecten

Spoedcursus beoordeling inbreuk auteursrecht

Auteursrecht is in de praktijk soms een behoorlijk ingewikkeld onderwerp.

19 januari 2017
Spoedcursus beoordeling inbreuk auteursrecht

SLEM: schoenenrevolutie in Waalwijk

Studenten uit China, India en Amerika komen naar SLEM in Waalwijk, misschien wel de enige plek ter wereld waar je leert hoe je waanzinnig spannende schoenen ontwerpt ín in de markt zet.

2 augustus 2016
SLEM: schoenenrevolutie in Waalwijk

Bouwen zonder de wetenschappelijkheid van architectuur

Eindhoven is een designstad. Maar de designstad miste nog iets... Een designgebouw.

31 mei 2016
Bouwen zonder de wetenschappelijkheid van architectuur

Vele prachtige initiatieven sterven in schoonheid

Hoe gaat dat in de praktijk, een nieuwe bestemming vinden voor een monumentaal en beeldbepalend gebouw?

19 juni 2014
Vele prachtige initiatieven sterven in schoonheid