2021 staat in het teken van het Jaar van het Brabants Kloosterleven, dat door de provincie Noord-Brabant wordt georganiseerd. In de aanloop naar 2021 worden er al mooie activiteiten en resultaten zichtbaar. 

afbeelding: De ontwerpers van de kloostericonen, Fotograaf: Simone Kramer

Kloostericonen

Om de iconische Brabantse kloosters voor de samenleving te behouden, is het van belang om de betekenis van de kloosters telkens weer te laten zien. In opdracht van de provincie ontwikkelde C-mone in samenwerking met Kunstloc daarom de ontwerpopdracht ‘Brabantse Kloostericonen’. Hiermee werden ontwerpers en kunstenaars uitgenodigd een product te ontwerpen om de kloosterverhalen op een nieuwe manier te vertellen.  

2580

Brabants Kloosterleven, foto: Provincie Noord-Brabant

Selectie

Dertig ontwerpers en kunstenaars uit Noord-Brabant hebben zich gemeld naar aanleiding van de oproep die wij voor de zomer plaatsten. Daaruit is recent een selectie van vijf gemaakt. We stellen ze aan je voor: 

Marjolein Keijsper studeerde modevormgeving aan AKV St Joost en werkte zo’n 10 jaar wereldwijd met andere culturen en ambachtslieden. Als ontwerper laat ze zich inspireren door oude tradities en verhalen. Ze werkte onder meer voor het fairtrade merk Return to Sender van de Hema. 

Vormgever Sander Neijnens en illustrator Ivo van Leeuwen ontwikkelden een eigen lettertype met het project TilburgsAns gebaseerd op de karakteristieken van hun woonplaats Tilburg. Het lettertype bevat naast letters en cijfers ook pictogrammen van iconische locaties en verhalen. In hun samenwerking brengen ze materieel en immaterieel erfgoed in beeld.  

Filmmaker en grafisch ontwerper Carine van Vugt ontwikkelde met Jeroen Neus binnen stichting Verhalis een serie Kloosterverhalen. Trix van Vugt maakt gebruik van oude en nieuwe technieken en restmaterialen in haar ontwerpen van kleine objecten en sieraden. Gezamenlijk gaan zij werken aan nieuwe kloostericonen.  

Voor Walter van der Velden van Big Petit is de connectie met zijn omgeving en de mensen die zich daarin begeven belangrijk. Als kunstenaar zoekt hij in zijn werk continu de dialoog met het publiek. Persoonlijke verhalen vormen hierbij vaak het uitgangspunt.

Daria Biryukova is een design alchemist met fascinatie voor experiment, materiaalonderzoek en hergebruik. Met haar Studio Mixtura is zij constant op zoek naar duurzame en esthetische oplossingen voor producten en productieprocessen die het milieu niet belasten. Ze haalt hiervoor inspiratie uit traditionele ambachtstechnieken en werkt nauw samen met de industrie.  

Draagbare souvenirs en prentkaarten 

Elke ontwerper gaat aan de slag met een ontwerp voor drie kloosterlocaties die gelegen zijn aan het Kloosterpad. Bij het ontwerp laten zij zich inspireren door symbolen, kleding, kleuren, voorwerpen en gebruiken om de idealen van kloosterordes door te geven. De ontworpen producten kunnen door bezoekers worden verzameld tijdens de wandeling langs het Kloosterpad, een wandeling langs 15 kloosters in Noord-Oost Brabant. Het pad wordt eind april 2021 geopend. Alle 15 verzamelitems worden een draagbaar souvenir van de wandeling. Doordat de souvenirs zichtbaar gedragen kunnen worden, kunnen de wandelaars elkaar herkennen en laten zien hoeveel etappes van het Kloosterpad gelopen zijn. Bij elk souvenir hoort een prentkaart die naar dierbaren verstuurd kan worden. Zowel de souvenirs als de prentkaarten zijn vanaf volgend jaar te koop op diverse kloosterlocaties. De opbrengst gaat naar de kloosters als bijdrage in hun voortbestaan. 

Impulsgelden

Vanuit de Impulsgeldenregeling van de Provincie Noord-Brabant worden verschillende plannen ondersteund die inspelen op het Jaar van het Brabants Kloosterleven. De resultaten van deze plannen worden nu en de komende tijd steeds zichtbaarder. Mooie voorbeelden zijn de oplevering van de Mariakapel van Maria Roosen in de tuin van het Kruisherenklooster Sint Agatha en Panta van Atelier van Lieshout in Gennep. Beide werken zijn onderdeel van de Kapellenbaan van Stichting Cultuur zonder Grenzen.

afbeelding: Mariakapel van Maria Roosen, foto: Stichting Cultuur zonder Grenzen

Meer informatie over de Impulsgeldenregeling

Impulsgelden

kunst in de openbare ruimte

Drie ontwerpen voor monument herdenking slavernijverleden

Kunstenaars Tommy van der Loo, Patricia Kaersenhout en het duo Dedden & Keizer presenteerden hun schetsontwerpen.

1 juli 2021

Florentijn Hofman gekozen voor kunstwerk snelfietsroute F50

Bewoners van Meierijstad gezocht om model te staan voor uitvergrote fietsers in de beeldenserie 'Half Nul'.

17 mei 2021

Opening Ons Kloosterpad

Ons Kloosterpad is een wandelpad van 330 kilometer langs vijftig (voormalige) kloosters en abdijen in Midden- en Oost-Brabant.

29 april 2021

Foodlab TOV als ideeëngenerator

De deelnemers van FoodLab teeltondersteunende voorzieningen (tov) kwamen vorige maand voor de laatste keer samen.

7 april 2021

Blog | Vergeet niet te vergeten

Adviseur Liesbeth Jans vraagt zich in dit blog af wat ze moet vergeten en wat ze zich juist moet blijven herinneren.

23 maart 2021

Totstandkoming slavernijmonument: van visie tot schetsontwerp

Drie geselecteerde kunstenaars gaan aan de slag om een ontwerp te maken voor een monument in Tilburg om het slavernijverleden te herdenken.

22 maart 2021

Blog | Geloof, hoop en liefde

Adviseur Liesbeth Jans blogt over kloosterwaarden: de waarden die we nodig hebben om een goede samenleving te zijn.

18 februari 2021

Opening Jaar van het Brabants Kloosterleven

Op 10 februari is het Jaar van het Brabants Kloosterleven geopend. Dit gebeurde digitaal met een live-uitzending vanuit klooster Sint Agatha.

15 februari 2021

Teams design challenge Onze Energie, Ons Landschap bekend

Uit 27 inzendingen heeft de jury zes teams geselecteerd om deel te nemen aan de design Challenge ‘Onze Energie, Ons Landschap’.

21 januari 2021

Blog | Helend landschap

Kunst kan de natuurervaring versterken, zorgen voor bewustwording of de weg wijzen. Adviseur Liesbeth Jans deelt inspirerende voorbeelden hiervan.

18 januari 2021

Blog | Wat doet dat hier?

Welke ontwikkelingen zijn er binnen kunst in de openbare ruimte? Liesbeth Jans schrijft erover in haar blog en deelt inspirerende voorbeelden.

30 november 2020

Kunstenaars en telers duiken samen in gebruik van plastic

Kunstloc Brabant is samen met REWIN, ZLTO, Fruitport West-Brabant en diverse projectpartners een nieuw FoodLab gestart: FoodLab TOV.

23 november 2020

Design challenge Onze Energie, Ons Landschap

Hoe maken we een geluidswerend ontwerp, waarbij energieopwekking wordt gekoppeld aan natuur en de verbeelding wordt aangesproken?

12 november 2020

Jaar van het Brabants Kloosterleven

Vijf ontwerpers en kunstenaars uit Noord-Brabant gaan aan de slag met de ontwerpopdracht ‘Brabantse Kloostericonen’.

7 oktober 2020

Anne Wenzel creëert herdenkingsplek voor Anne Frank in Den Bosch

Iedereen kan sinds juli het Monument voor Vrijheid in volle glorie bewonderen.

2 september 2020

Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Vraag nu aan! ‘All Inclusive!': de inspiratiegids vol voorbeelden van Brabantse innovatieve kracht en creativiteit.

10 augustus 2020

Speciale aandacht voor het Brabantse kloosterleven

2021 wordt het jaar van het Brabantse kloosterleven, met verschillende activiteiten en een ontwerpopdracht.

1 juli 2020

Blog | Stalen zusters in tijden van een pandemie

Ken je de Zusters in Staal? Adviseur Atty Bax vertelt in haar blog meer over de symboliek van het kunstwerk van Judith Kuijpers.

19 juni 2020

Kunstloc ondersteunt ontwikkeling Slavernij Monument in Tilburg

In Tilburg is het initiatief genomen om een monument op te richten om het slavernijverleden te herdenken.

18 juni 2020

Trek erop uit!

Talentontwikkelingstraject De Kunstopdracht heeft verschillende mooie resultaten opgeleverd in de openbare ruimte.

16 juni 2020

Blog | Hoe gaan we de post-corona samenleving inrichten?

Welke rol kunnen kunstenaars spelen bij het inrichten van de openbare ruimte? Adviseur Liesbeth Jans blogt over post-corona vraagstukken.

10 juni 2020

Den Bosch krijgt monument voor Anne Frank

Anne Wenzel ontwierp het kunstwerk voor het Anne Frankplein in Den Bosch. De vogel van keramiek staat symbool voor vrijheid.

3 juni 2020

Blog | Denken over herdenken

Nederland werd 75 jaar geleden bevrijd en we herdenken dit door de coronacrisis op een andere manier. Onze adviseur Liesbeth Jans schreef haar gedachtes over herdenken op in een blog.

30 april 2020

Uitkomsten Design Challenge Out of the Box: De toekomst van ons logistiek landschap

We moeten nieuwe, kwalitatieve eisen stellen aan de logistieke complexen en bedrijventerreinen van Nederland. Hoe precies, dat is de grote vraag!

15 april 2020

Blog | WaarnaARToe (nu musea en theaters gesloten zijn)?

Hoe kunnen we in tijden van corona thuis vanaf de bank kunst beleven? Onze adviseur Liesbeth Jans schreef een blog over het enorme belang van kunst en creativiteit in tijden van crisis.

2 april 2020

De 100 sleutelkunstwerken in de openbare ruimte

Kunstloc Brabant was onderdeel van de vakjury die uit enkele honderden inzendingen de sleutelwerken koos. Het Draaiend Huis in Tilburg van kunstenaar John Körmeling was daar één van.

17 maart 2020

Halve Zolenroute compleet met Het Koffijhuis van Marcel Smink

Een verdwenen station en Indische baten vormen de inspiratie voor Het Koffijhuis. Het laatste werk op de kunstroute door de gemeenten Geertruidenberg, Heusden en Waalwijk.

6 maart 2020

Kunstloc benadrukt belang van inzet kunstenaars bij innovatie tijdens symposium AWTI

Kunstloc adviseur Netty van de Kamp over de onmisbare, innovatieve kracht van kunstenaars.

2 maart 2020

Blog | Innoveren met kunstenaars

Kunstenaars kunnen een sterke rol spelen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie. Zo bepleit nu ook de AWTI.

13 februari 2020

Design teams voor ‘Out of the Box’ challenge bekend

Vier design team gaan meedenken over innovatieve ontwerpoplossingen tegen de 'verdozing' in het logistieke landschap. Bekijk hier welke teams zijn geselecteerd.

23 december 2019

Nieuw FoodLab van start

Fruittelers in West-Brabant werken samen met kunstenaars en ontwerpers aan innovatie. Hoe kunnen telers hun fruit beschermen, zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit van een gebied?

12 november 2019

Design Challenge ‘Out of the Box’

Hoe maak je een duurzaam logistiek landschap, met meerwaarde voor stad en land? We zoeken innovatieve ontwerpideeën voor een duurzaam, logistiek landschap.

1 november 2019

Blog | Kunst als een magneet

Samen met bewoners kijken naar hun ideeën en mogelijkheden zoeken om die sterker te maken. Liesbeth Jans blogt over lokale samenwerkingsverbanden die zich richten op het inrichten van de eigen omgeving.

24 september 2019

Blog | De schoonheid van treinstations

Kunstenaars kunnen een kwaliteit aan de omgeving toevoegen waardoor die een eigen identiteit krijgt, kunnen een ziel aanbrengen in de ruimte waardoor die herkenbaar wordt en weer een menselijke maat krijgt.

28 juni 2019

Blog | We are such stuff / as dreams are made on

Liesbeth Jans blikt vooruit én terug. Wat is er van die ruim 100 kunstwerken geworden die voor mij persoonlijk een bijzondere betekenis hebben?

4 mei 2018