Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Museum De Pont gaat verbouwen: het museum krijgt meer smoel aan de straat, en er komt een nieuwe vleugel en een groter café. De aanpassing van het voorterrein en de bouw van poortgebouwtjes aan de straatzijde wordt door de gemeente Tilburg aan het museum cadeau gedaan in verband met het twintigjarig bestaan van het museum in 2012. Het museum gaat zelf een nieuwe vleugel bouwen aan de achterzijde van het bestaande gebouw. Waarom gaat De Pont uitbreiden? En wat houdt de schenking door de gemeente Tilburg in? Iris ging namens Mestmag.nl op bezoek bij Hendrik Driessen (directeur en hoofdconservator museum De Pont) en bij Marcelle Hendrickx (wethouder van onder andere Cultuur bij de gemeente Tilburg).

Geschreven door: Iris van den Boezem

Sinds de afbraak van drie oude huisjes aan de kant van de Hasseltstraat precies een jaar geleden, zo valt me op als ik mijn fiets bij de ingang van museum De Pont stal, wacht het lege plein nog altijd op een nieuwe bestemming. Het heringerichte voorterrein van het museum had eigenlijk het afgelopen voorjaar al klaar moeten zijn. De gemeente Tilburg, het museum en de omgevingscommissie waren toen echter nog in overleg over het ontwerp. De realisatie heeft daardoor langer op zich laten wachten dan gepland.

'De gemeente wilde heel graag dat er een soort gevelwand zou ontstaan,' vertelt Hendrik Driessen terwijl hij een blik werpt in de tuin, waaraan zijn kantoor grenst. 'Maar zo'n wand is in tegenspraak met de transparantie die wij graag willen laten zien aan de voorkant van het museum.' Uiteindelijk is er voor een middenweg gekozen. Op het plein voor het museum komen een soort poortgebouwtjes, zogenaamde 'follies'. 'Deze follies hebben de functie om het museum te presenteren. Om de bezoekers te laten weten: je bent er,' duidt Driessen. 'Eén van de kwaliteiten van de omgeving rond museum De Pont is de typische lintbebouwing,' vindt Marcelle Hendrickx, sinds mei wethouder van Cultuur in Tilburg. 'Het ontwerp voor het museumplein past goed bij dit open karakter. Het versterkt het Tilburgse Museumkwartier.'

De inrichting van het voorterrein van museum De Pont is onderdeel van een plan dat al sinds de oprichting van het museum op de plank ligt. Hendrik denkt terug aan zijn tijd als kersverse directeur van het museum, dat sinds 1992 met dank aan de nalatenschap van Jan de Pont voor publiek geopend is: 'Toen wij ons vestigden in de voormalige wolspinnerij Thomas de Beer, was de omgeving een rommeltje. Op basis van een stedenbouwkundig ontwerp van onze toenmalige architect Mels Crouwel werd niet alleen het museum, maar ook de omgeving aangepakt. Het enige dat in het stedenbouwkundig plan nooit rond kwam, dat was de zichtbaarheid van museum De Pont aan de straat.'

Toen het museum twee jaar geleden zijn twintigjarig jubileum vierde, besloot de gemeente Tilburg om de herinrichting van het plein aan het museum cadeau te doen. 'Het was naar ons idee echt noodzakelijk dat daar een signaal aan de straat zou komen. Een museum in een gewone straat, dat verwachten bezoekers niet,' meent Hendrik. Hij vervolgt geanimeerd: 'We zijn heel blij met het gebaar dat de gemeente heeft gemaakt. Het is natuurlijk mooi dat daarmee de waardering voor wat we hier doen wordt uitgesproken.'

Museum De Pont heeft nooit gebruik gemaakt van subsidies of fondsen. 'Dit cadeau van de gemeente zal onze onafhankelijke positie niet veranderen,' merkt Driessen stellig op. 'De relatie met de gemeente Tilburg is altijd goed geweest, en dat zal hopelijk ook nog lang zo blijven.' Hendrickx vult aan: 'Er is geen subsidierelatie, dus we wilden graag iets anders voor De Pont doen. Het is juist de kracht van museum De Pont dat zij onafhankelijk van subsidies werken. Zij zoeken hierin ook zeer actief de samenwerking met andere cultuurinstellingen in Tilburg op. Mouwen opstropen en aan de slag.' Ook buiten haar functie als wethouder is Marcelle enthousiast over De Pont: 'Ik woon nu zo'n zeven jaar in Tilburg. Museum De Pont is voor mij vanaf het begin al favoriet.'

Nieuwe vleugel

De Pont heeft een uitgebreide collectie op het gebied van hedendaagse kunst, kunst van nu, waarbinnen videokunst een belangrijke plek inneemt. Maar omdat museum De Pont een 'daglicht-museum' is, is het tentoonstellen van videokunst erg kostbaar. Zo moest er voor de video-installaties in de recent geopende tentoonstelling van Willie Doherty flink verbouwd en verduisterd worden. De nieuw te bouwen vleugel wordt zo ingericht dat er videokunst geëxposeerd kan worden. Tussen de nieuwbouw en de oudbouw komt een doorzichtige verbindingsgang. Door deze verbindingsgang krijgt de tuin van het museum een meer prominente plek. 'Veel bezoekers kennen de tuin niet. Het is een merkwaardige tuin, een gecontroleerde wildernis waar voortdurend wat aan de hand is en waar het ook gewoon prettig toeven is,' vertelt Driessen trots. 'Zo'n oase vind je niet zo op veel plekken in Tilburg.' De verbindingsgang biedt daarnaast toegang tot het museumcafé, dat in vergelijking met het huidige café een stuk ruimer van opzet zal worden.

De verbouwing is het laatste grote project dat Hendrik Driessen als directeur van museum de Pont zal leiden. Enthousiast vertelt hij: 'Ik verheug me er zeer op. En ik vind het ook leuk om te doen. En als de verbouwing klaar is dan kan ik nog een jaartje programmeren en dan ga ik met pensioen,' om licht melancholisch te eindigen: 'Ja en dan zullen we zien hoe het verder gaat h`w. Dan moet ik mijn kindje overdragen aan een ander.'

Iris van den Boezem

Freelance redacteur en tekstschrijver

beeldende kunst

Zonnewijzer van Guido Geelen, een nieuw beeld in Heesch

Tijdens midzomernacht werd Zonnewijzer feestelijk onthuld. Kunstloc Brabant begeleidde de gemeentelijke werkgroep rondom dit project.

28 juni 2024
Zonnewijzer van Guido Geelen, een nieuw beeld in Heesch

Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Walnotenboom en rode kool als grondstoffen voor verfmateriaal op 't Klein Laar.

27 juni 2024
Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Expo's, optredens, voordrachten, premières, concerten, kunstbeurzen en festivals. De talenten van TalentHub Brabant zijn niet te missen.

18 juni 2024
TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

De keramische creatie van Bobbi Cleij heeft een plek gekregen in Breda als resultaat van De Kunstopdracht.

30 maart 2024
Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

Onthulling 'Dirk Dobber' van Bobbi Cleij

Bobbi Cleij won De Kunstopdracht van Kunstloc Brabant. Haar ontwerp wordt 23 maart in Breda onthuld.

8 maart 2024
Onthulling 'Dirk Dobber' van Bobbi Cleij

Club Zien laat vmbo-leerlingen ‘aan’ gaan in Brabantse musea.

Club Zien laat alle vmbo-leerlingen in Brabant met educatief aanbod kennis maken met musea.

5 maart 2024
Club Zien laat vmbo-leerlingen ‘aan’ gaan in Brabantse musea.

Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc stimuleert deelnemers aan de Van Gogh Nationaal Park Academie om een kunstenaar in te zetten.

8 december 2023
Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

ArtCoDe studenten werken bij Studio Public Space aan een kunstopdracht in de openbare ruimte.

7 december 2023
12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

Signalement: Drie Brabantse makers en de loop van hun carrières

In dit Signalement: het verloop van de carrières van drie Brabantse makers: kunstenaar José Heerkens, schrijver Minke Douwesz en ontwerper Zeynep Dag.

27 juni 2023
Signalement: Drie Brabantse makers en de loop van hun carrières

Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Vier kunstenaars vertellen over hun mogelijkheden in de regio Bergen op Zoom.

13 juni 2023
Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Ruimte voor cultuur in Breda

Een kunsthal zonder muren, oftewel een publieke ruimte voor kunst en cultuur in Breda: CrossArts. MEST sprak met drie initiatiefnemers.

23 mei 2023
Ruimte voor cultuur in Breda

TalentHub jump! zorgt voor ontmoeting, inzicht in eigen werkpraktijk en verbinding

Een netwerk vol samenwerkingspartners in de culturele sector.

9 mei 2023
TalentHub jump! zorgt voor ontmoeting, inzicht in eigen werkpraktijk en verbinding

Talentontwikkeling in Brabant: interactief mediakunstenaar Nino Basilashvili

Brabants talent Nino Basilashvili maakt nieuwe mediakunst. Hoe zet je dit werk in de markt? TalentHub Brabant hielp Nino hierbij.

4 april 2023
Talentontwikkeling in Brabant: interactief mediakunstenaar Nino Basilashvili

Reizende exposities op basisscholen

Basisschoolleerlingen reageren enthousiast op twee verschillende tentoonstellingen.

31 januari 2023
Reizende exposities op basisscholen

Urban sketching in Brabant: ‘Verbinding maken via tekenen’

Vier urban sketchers aan het woord over hun passie, ambacht én hobby.

3 januari 2023
Urban sketching in Brabant: ‘Verbinding maken via tekenen’

De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

In de expositie ‘Post-digital heritage’ onderzoeken verschillende kunstenaars de Grote Kerk Breda.

7 november 2022
De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

Grafisch ateliers: de humuslaag voor cultuur in Brabant

Er zijn drie grote grafische werkplaatsen in Brabant, wat gebeurt er precies binnen de muren van deze werkplaatsen?

25 oktober 2022
Grafisch ateliers: de humuslaag voor cultuur in Brabant

Ambacht & nieuwe technieken: Illustratie

Illustrator Mackenzie Fincham over haar digitale animatiewerk en illustrator Saman Dezai over zijn voornamelijk analoge werk. 

2 mei 2022
Ambacht & nieuwe technieken: Illustratie

Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Het traject (Je) Kunst in school geeft vier Brabantse makers de kans om reizende exposities te maken voor scholen. De makers aan het woord.

17 januari 2022
Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Wunderkammer eindelijk ontsloten

De expositie in de LocHal, bestaande uit drie kabinetten van Paul Bogaers, Ton de Gouw, en Wijnand van Lieshout, is nu te bezoeken.

1 juni 2021
Wunderkammer eindelijk ontsloten

Van verzameldrift naar kunst in rariteitenkabinetten: expo Wunderkammer in LocHal

Curieuze verzamelingen, kunstwerken én een mix daarvan; dat krijg je te zien in de expositie Wunderkammer: het magische object, te zien in de LocHal.

1 juni 2021
Van verzameldrift naar kunst in rariteitenkabinetten: expo Wunderkammer in LocHal

Evolutionaries toont sterke verbinding tussen kunst en wetenschap in MU

Directeur/curator Angelique Spaninks én kunstenaar Dasha Tsapenko delen hun visie op de expositie Evolutionaries in MU Hybrid Art House.

5 januari 2021
Evolutionaries toont sterke verbinding tussen kunst en wetenschap in MU

Crisis en cultureel ondernemerschap

Exposities worden afgelast en galeries sluiten hun deuren. Hoe ga je als kunstenaar te werk in tijden van crisis?

13 augustus 2020
Crisis en cultureel ondernemerschap

Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

22 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Verliefd op pigment

Slingerpad zwart, Mortelse oker en Boekels grijs. Diep in de bodem bevindt zich meer kleur dan je in eerste instantie verwacht.

3 maart 2020
Verliefd op pigment

“Geleidelijk aan kwam het besef dat ik het anders moest aanpakken”

Transformaties intrigeren Remy mateloos, en dat zie je dan ook terug in zijn werk. Wat zijn zijn eigen toekomstbeelden?

24 december 2019
“Geleidelijk aan kwam het besef dat ik het anders moest aanpakken”

Blog | Textiel en de Kunst

Textiele materialen en technieken worden eindelijk weer serieus genomen in de kunstwereld. In dit blog vraagt Atty Bax zich af hoe het komt dat textiel en kunst zo’n moeizame verhouding hebben.

5 december 2019
Blog | Textiel en de Kunst

'Een museum is geen ruimteschip'

Stedelijk Museum Breda lanceert aandacht voor de kunstenaar om de hoek. Liftoff! We have a liftoff.

3 september 2019
'Een museum is geen ruimteschip'

Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Jana Roovers

Voor Jana Roovers zijn haar beelden al sinds haar jeugd een manier om te communiceren met de buitenwereld.

22 augustus 2019
Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Jana Roovers

“Samen kijk je met meerdere ogen en dan zie je eigenlijk heel veel.”

Veel musea bieden rondleidingen voor de allerjongste bezoekers aan. Wij liepen mee met twee verschillende rondleidingen voor het basisonderwijs, en zagen wat het museumbezoek met de kinderen deed.

2 juli 2019
“Samen kijk je met meerdere ogen en dan zie je eigenlijk heel veel.”

Eeuwige schoonheid van oude meesters

Ook vandaag de dag blijven oude meesters een belangrijke inspiratiebron binnen de kunsten. Waarom blijven de oude meesters zo belangrijk?

15 februari 2019
Eeuwige schoonheid van oude meesters

Glow: Made in Eindhoven

Tegenwoordig kent Europa tientallen steden met een lichtfestival. In dit artikel wordt kort inzicht gegeven in de twee bekendste Nederlandse lichtfestivals, die ook internationaal hoge ogen gooien.

30 oktober 2018
Glow: Made in Eindhoven

Vijf manieren om naar kunst te kijken en jezelf te leren kennen

Er zijn verschillende redenen om naar kunst te kijken. In dit artikel beschrijven we vijf manieren waarop jezelf beter kunt leren kennen met kunst.

28 juni 2018
Vijf manieren om naar kunst te kijken en jezelf te leren kennen

Reflectie in Brabant: een rondreis langs spiegelende kunstwerken

Kunst zet aan tot overpeinzing, tot reflectie. Reflectie is dan ook een passend en uitdagend onderwerp om in beelden te vangen.

26 juni 2018
Reflectie in Brabant: een rondreis langs spiegelende kunstwerken

Kunstenaars en makers die kleuren proeven en geluiden zien

Synesthesie is een vermenging van de zintuigen. Waarbij bijvoorbeeld kleuren geproefd kunnen worden en geluiden gezien kunnen worden. Mestmag.nl werd nieuwsgierig en zocht uit welke bekende kunstenaars en makers er zijn met synesthesie en hoe dit hun werk heeft beïnvloed.

8 maart 2018
Kunstenaars en makers die kleuren proeven en geluiden zien

Tegen de stroom in

In de culturele sector zijn genoeg dwarsdenkers en friskijkers te vinden. Van die mensen bij wie je graag eens in hun hoofd zou willen kijken. Hoe komt het dat zij zaken zo anders zien en aanpakken? Wat ligt er ten grondslag aan deze dwarse manier van denken en kijken en wat levert het hen en de culturele sector op?

22 februari 2018
Tegen de stroom in

Drie generaties kunstenaars over het kunstenaarschap

Hoe gaan beeldende kunstenaars uit drie verschillende generaties om met hetzelfde thema? Mest ging in gesprek met Eva Räder, Henk Visch en Stijn Molenkamp.

14 november 2017
Drie generaties kunstenaars over het kunstenaarschap

“Er is een Tilburg vóór en een Tilburg nà Anish Kapoor”

Een zes meter hoge sculptuur van de wereldberoemde Anish Kapoor werd onthuld, ter ere van het 25-jarig jubileum van De Pont. Lees hoe dit ontstond.

19 september 2017
“Er is een Tilburg vóór en een Tilburg nà Anish Kapoor”

Tilburgse expertise in het Rijks

Een provinciaal museum en een groot landelijk museum gaan vijf jaar lang samenwerken.

13 juli 2017
Tilburgse expertise in het Rijks

Kunst verbindt de Randstad met het zuiden

Een provinciaal museum en een groot landelijk museum gaan vijf jaar lang samenwerken. Het TextielMuseum in Tilburg en het Rijksmuseum in Amsterdam tekenden hiervoor.

14 maart 2017
Kunst verbindt de Randstad met het zuiden

De traditionele kunstkaders voorbij

In samenwerking met Steven ten Thije en Diana Franssen (curatoren van het Van Abbemuseum in Eindhoven) is de basis gelegd voor een innovatief kunstproject tussen het kunstenaarsinitiatief en kunstmusea: Club Solo.

23 februari 2017
De traditionele kunstkaders voorbij

ekwc: een begrip onder kenners, een mythe voor publiek

Het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk: een begrip onder kenners wereldwijd, een mythe voor het publiek.

3 november 2016
ekwc: een begrip onder kenners, een mythe voor publiek

Talentontwikkeling beeldende kunst: Jump!

Iris onderzoekt samen met een talent en een organisatie wat er aan talentontwikkeling wordt gedaan. Deze keer: beeldende kunst.

15 september 2016
Talentontwikkeling beeldende kunst: Jump!

Waarom De Pont zo'n goed museum is

Het gaat goed met museum De Pont. Al jaren. De waardering voor collectie en exposities is hoog, bij professionals en bezoekers, zowel nationaal als internationaal.

2 augustus 2016
Waarom De Pont zo'n goed museum is

Vrede 2.0: Een wereld zonder vluchtelingen

Voor de Tilburgse kunstenares Helena Klakocar ligt een ingrijpende ervaring ten grondslag aan haar kunstprojecten.

16 februari 2016
Vrede 2.0: Een wereld zonder vluchtelingen

Wie wil dat niet, een solo in 't verschiet?

Waar moet je als jong gediplomeerd kunstenaar op letten wanneer je gevraagd wordt voor deelname aan een expositie?

15 september 2015
Wie wil dat niet, een solo in 't verschiet?

De Pont: meer smoel aan de straat

Museum De Pont gaat verbouwen: het museum krijgt meer smoel aan de straat, en er komt een nieuwe vleugel en een groter café.

23 oktober 2014
De Pont: meer smoel aan de straat

Een hongerige vlucht voorwaarts

In dit artikel lichten we een uniek residentieprogramma uit: het artist in residence project van het Vincent van GoghHuis in Zundert.

8 september 2014
Een hongerige vlucht voorwaarts