Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Popsport is terug van weg geweest! Dankzij de subsidie van impulsgelden en Amateurkunst 2021-2024 kan het coachingsprogramma voor jong muzikaal talent in Brabant na een periode van afwezigheid opnieuw uitrollen. Dit betekent dat muzikanten tussen de 16 en 21 jaar kans maken op een intensief traject waarbij ze persoonlijk gecoacht worden. Op deze manier hopen zij hun eerste stappen te zetten richting een professionele muzikale carrière. Wij spraken drie muzikanten die eerder meedraaiden met Popsport Brabant. Diederik van den Brandt (Aidan & the Wild), Jelle Verschuren (Jelle Verse) en Joost Boogmans (PsySo) vertellen wat dit traject hen heeft opgeleverd en waar zij nu staan.

Geschreven door: Lisa Habets

Even voorstellen

Diederik maakt onder het alias Aidan & the Wild indie/folk/americana muziek: “Op mijn 8e ben ik begonnen met gitaar spelen. Rond mijn 16e begon ik ook zelf te zingen en songs te schrijven, gedreven door mijn passie voor de gitaar en eerlijke verhalen.” Jelle daarentegen beweegt zich in de wereld van Nederlandstalige hiphop. “Als kind ging ik met mijn moeder naar een festival waar Ali B optrad. Dat maakte zoveel indruk, dat ik vanaf toen elke dag heb nagestreefd om muziek te maken.” En dan is er nog Joost die samenwoont met zijn bandleden in een huis genaamd PsySo HQ. “Deze uitvalsbasis geeft ons de mogelijkheid om veel te schrijven en te repeteren. Kort door de bocht maakt PsySo indie/pop/rock. Maar in onze muziek vind je ook invloeden terug van reggae en psych.” De drie mannen maken misschien heel verschillende soorten muziek, maar een ding hebben ze met elkaar gemeen: ze deden alle drie mee aan Popsport.

Aidan & the Wild

Wanneer kwam Popsport op jullie pad?

Diederik: “Ik heb meegedaan in 2015, in die periode was ik nog erg zoekende op het vlak van muzikantschap. Ik wilde vooral zoveel mogelijk optredens en wedstrijden doen om me verder te kunnen ontwikkelen. Eigenlijk was mijn deelname aan Popsport een beetje chaotisch, want een week voordat de wedstrijd zou plaatsvinden kreeg ik de mogelijkheid om op dezelfde datum op het Naked Song Festival te spelen. Gelukkig kon ik met Popsport afspreken dat mijn band en ik wat later kwamen zodat we het konden combineren.”

Joost: “Wij hebben in 2017 deelgenomen. We waren net begonnen met de band en hadden veel behoefte aan coaching en ondersteuning door experts uit het vakgebied.”

Jelle: “Ik stond in de Jumbo toen ik werd gebeld dat ik was ingeloot voor Popsport, dat was in 2018. Twee jaar eerder deed ik ook mee met KunstBende.”

De belangrijkste les die wij leerden was less is more. PsySo

Wat zijn de grootste lessen die jullie hieruit hebben gehaald?

Joost: “Wij werden gecoacht door de zeer getalenteerde producer Jurriaan Sielcken. Hij apprecieerde onze muzikaliteit en gedrevenheid, maar was ook erg hard over de ‘typische dingen’ die we deden als onervaren band. De belangrijkste les die wij leerden was less is more. We probeerden soms teveel vibes in één nummer te verwerken.”

Jelle: “Popsport heeft me geleerd om ruim van tevoren te plannen. Al in mei begonnen we met alle details uit te werken voor de release van mijn album in oktober. Daarnaast bood Popsport de mogelijkheid om grote spelers in de industrie te leren kennen. Ook werd er van alles voor je gefaciliteerd, van sessies tot fotoshoots. Los van deze praktische aspecten gaat het ook om een stukje vertrouwen dat je krijgt.”

Diederik: “Ik stond echt nog aan het begin van mijn muzikale carrière toen ik meedeed. Popsport heeft me vooral geholpen om kilometers te maken en speelplekken aan te bieden. Ook in het natraject hebben zij nog veel voor mij geregeld. Zo kreeg ik de kans om te spelen op het Valkhof Festival in Nijmegen.”

Onvergetelijke momenten?

Joost: “De opname van ons debuut EP met Jurriaan. Zeven dagen lang zaten we in de Ardennen in een prachtige studio. Het was een onvergetelijke week waarin we enorm veel geleerd hebben en onszelf overstegen hebben. De sfeer daar was magisch!” Diederik: “Een paar uur voor mijn optreden bij Popsport stond ik op het Naked Song Festival op het programma tussen Gavin James en James Vincent mcMorrow. Ik kreeg een lovende recensie in het Eindhovens Dagblad over mijn show. Mijn optreden bij Popsport daarentegen verliep heel erg rommelig, maar achteraf kon ik de humor er wel van inzien. Het was een avond van uitersten.”

Ondertussen heb ik zo’n 450 shows achter me liggen. Aidan & the Wild

Waar staan jullie nu?

Jelle: “Sinds Popsport ben ik veel professioneler gaan werken. Ik besloot dat als ik hier echt mee door wilde, ik het anders moest gaan aanpakken. En daar hoorde een andere mindset bij. Het resultaat daarvan zie ik direct terug. Zo heb ik pasgeleden een nummer uitgebracht dat binnen twee weken 13.000 views had op Spotify. Normaal deed ik daar twee jaar over. Ook mijn releaseshow in september was volledig uitverkocht. Dat had ik niet per se verwacht, maar ik ben wel erg trots dat dit gelukt is.” Joost: “Na Popsport brachten we ons debuut EP uit. Deze sloeg erg goed aan en kwam in Spotify lijsten als ‘New Music Friday NL’ en ‘New Alternative’. Hiermee hebben we wereldwijd een fanbase kunnen opbouwen. Na een jaar had de EP in totaal zo’n 150.000 streams.” Diederik: “Sinds Popsport is er een hoop tijd overheen gegaan. Ondertussen heb ik zo’n 450 shows achter me liggen. Vorig jaar speelde ik 32 shows door het hele land tijdens de Popronde, speelde ik live in de uitzending bij Leo Blokhuis op Radio 2 en opende ik de show van Hiss Golden Messenger in de Melkweg, een artiest waar ik erg naar opkijk. Daarnaast heb ik mijn instrumentale skills verder ontwikkeld, speel ik als side-man bij verschillende projecten en ben ik bezig als producer in mijn eigen studio.”

Wat zijn de toekomstplannen?

Jelle: “Begin 2021 wil ik vooral veel gaan schrijven en nieuw materiaal maken.”

Diederik: “Tijdens de eerste lockdown heb ik hard gewerkt aan mijn debuutalbum. Ondertussen heb ik een deal met Revanche Records getekend om deze in 2021 uit te brengen. Daar heb ik enorm veel zin in. Ik hoop dat dit mij weer een stap verder brengt als artiest.”

Joost: “We blijven maandelijks zelf geproduceerde muziek uitbrengen. Natuurlijk hopen we ook weer te kunnen gaan touren als de corona over is. Uiteindelijk willen we kunnen leven van de muziek. Het is een lange en harde weg, maar we vechten er elke dag voor!”

Popsport Brabant 2020

Popsport wordt ondersteund door provincie Noord-Brabant met een bijdrage uit de impulsgelden en de regeling Amateurkunst 2021-2024.

Contactgegevens van de makers:

Wil jij meedoen met Popsport 2021? Aanmelden is nu mogelijk!

Aanmelden voor Popsport 2021

Lisa Habets

redacteur

Muziek

Zo verbreedt Music Hub Brabant je horizon

Zangeres Sanne Rambags bracht tijdens haar deelname aan deze talenthub haar eerste plaat uit onder haar eigen label.

4 april 2024
Zo verbreedt Music Hub Brabant je horizon

Provinciale investering in talentontwikkeling werkt als een financieel vliegwiel

We lichten drie mooie voorbeelden van dit effect uit bij de talenthubs PLAN, Music Hub Brabant en Next.

2 februari 2024
Provinciale investering in talentontwikkeling werkt als een financieel vliegwiel

Landelijke subsidie voor regionale talentontwikkeling Muziekhub Zuid

Music Hub Brabant vormt samen met PopinLimburg en het Zeeuwse platform Popaanzee het nieuwe samenwerkingsverband Muziekhub Zuid.

18 januari 2024
Landelijke subsidie voor regionale talentontwikkeling Muziekhub Zuid

TalentHub Brabant in beeld

De impact van talentontwikkeling in Brabant zichtbaar gemaakt

9 december 2023
TalentHub Brabant in beeld

TalentHub Brabant van start met nieuwe lichting talenten

60 Brabantse kunstenaars, muzikanten, designers en schrijvers en filmmakers zijn geselecteerd voor dit unieke ontwikkeltraject.

10 oktober 2023
TalentHub Brabant van start met nieuwe lichting talenten

Blog | Hoe pas je Fair Practice toe in de praktijk?

November Music won onlangs een Fair Practice Award van Nieuw Geneco. Hoe wordt deze code hier in de praktijk toegepast?

9 oktober 2023
Blog | Hoe pas je Fair Practice toe in de praktijk?

Kosten reden tot zorg bij Brabantse poppodia, maar ambities blijven hoog

Hoe gaan Brabantse poppodia om met kostenstijgingen?

3 oktober 2023
Kosten reden tot zorg bij Brabantse poppodia, maar ambities blijven hoog

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

In gesprek met drie veelbelovende afstudeerders van kunstacademies over hun passies, intrigerende afstudeerprojecten en toekomstplannen. We trappen af met musicus Nico Ade Nicolas.

15 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Het muziekproject Ready to Rock verzorgt gratis muzieklessen op basisscholen in de regio Helmond. Een verrijkende ervaring voor kinderen.

31 augustus 2022
Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Geef muzikanten een boek en laat ze daarover een nummer maken. Dat is in de basis het idee achter Books Rock.

16 augustus 2022
Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Documentaire over Sounding Bodies laat kracht van muziek voor onze gezondheid zien

In deze tweede korte film van een drieluik over Muziek in de Zorg, zie je hoe de inzet van muziek bijdraagt aan positieve gezondheid.

3 mei 2021
Documentaire over Sounding Bodies laat kracht van muziek voor onze gezondheid zien

Film over Maartje de Lint geeft weer wat zingen kan betekenen voor mensen met dementie

Er zijn drie korte films ontwikkeld met voorbeelden van samenwerking die de kracht van muziek voor onze gezondheid en welzijn tonen.

26 april 2021
Film over Maartje de Lint geeft weer wat zingen kan betekenen voor mensen met dementie

Mathijs Leeuwis, stadscomponist van Tilburg: 'Imperfectie als hoogst haalbare'

Mathijs Leeuwis is de nieuwe stadscomponist van Tilburg. Hij gaat op zoek naar imperfectie in de stad met zijn muziek in de komende twee jaren.

21 april 2021
Mathijs Leeuwis, stadscomponist van Tilburg: 'Imperfectie als hoogst haalbare'

Bart de Vrees, stadscomponist van Den Bosch, wil spontane, nieuwe muzikale verbanden leggen

Bart de Vrees is sinds januari 2021 stadscomponist van Den Bosch. Hij legt nieuwe, muzikale verbindingen in en met de stad en vertelt daarover.

9 februari 2021
Bart de Vrees, stadscomponist van Den Bosch, wil spontane, nieuwe muzikale verbanden leggen

Plattelandscomponist aan het woord: Piet-Jan van Rossum

Piet-Jan van Rossum werd onlangs verkozen tot plattelandscomponist, en vertelt over zijn bijzondere werkterrein.

8 december 2020
Plattelandscomponist aan het woord: Piet-Jan van Rossum

Vier stadscomponisten aan de slag in Brabant

Het initiatief voor stadscomponisten van provinciaal arrangeur Geert van Boxtel krijgt ook landelijke navolging.

2 november 2020
Vier stadscomponisten aan de slag in Brabant

Reflecteren op Gilgamesh

Onsterfelijk zijn? Dat willen we allemaal wel. Of toch niet? Over hoe samen leren je blik kan verbreden.

16 september 2020
Reflecteren op Gilgamesh

Het fenomeen dat Bałdych - Courtois - Telderman heet

De Poolse violist Adam Bałdych, cellist Vincent Courtois uit Parijs en Nederlandse pianist Rogier Telderman hebben een bijzondere klik.

19 februari 2020
Het fenomeen dat Bałdych - Courtois - Telderman heet

De klassieke canon

Geert van Boxtel is werkzaam als ‘arrangeur’ voor de Provincie Noord-Brabant. In deze blog schrijft hij over de ontwikkeling van de klassieke canon in relatie tot het publiek.

18 juli 2018
De klassieke canon

Koninklijke aandacht voor meer muziekles in de klas

Koningin Máxima is erevoorzitter van het ‘Platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas’. Ook in onze provincie doen basisscholen aan dit project mee.

26 april 2018
Koninklijke aandacht voor meer muziekles in de klas

Sharon Kovacs over leren, lessen en leermeesters

Brabants talent Sharon Kovacs is aan de weg aan het timmeren als internationaal popicoon. Maar ze heeft ook al een hele weg afgelegd.

9 november 2017
Sharon Kovacs over leren, lessen en leermeesters

Talentontwikkeling (pop)muziek: Proud of the South

Met een zesdelige artikelenreeks onderzoekt Iris samen met een talent en een organisatie wat er nu al aan talentontwikkeling wordt gedaan. Deze keer: popmuziek.

10 januari 2017
Talentontwikkeling (pop)muziek: Proud of the South

Breda, Capital of Dance?

Het meest in het oog springende van Breda, de Parel van het Zuiden, is dat top dj's Tiësto en Hardwell er geboren en getogen zijn.

28 april 2016
Breda, Capital of Dance?

Een vrijdagavond bij de harmonie

Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk - een van de beste harmonieën in Noord-Brabant - viert dit jaar haar 125-jarig bestaan.

14 april 2016
Een vrijdagavond bij de harmonie

Ons dorp nieuw leven inblazen

De muzikale traditie is in Brabant en Limburg al eeuwenlang onverwoestbaar. Harmonie en fanfare horen bij het Zuiden.

14 april 2016
Ons dorp nieuw leven inblazen

Achter de schermen bij philharmonie zuidnederland

Femme loopt een dag mee met Marieke Bakker, hoofd Inspectie van philharmonie zuidnederland

13 oktober 2015
Achter de schermen bij philharmonie zuidnederland

Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Sophie de Ruijter deed afgelopen schooljaar onderzoek naar het jeugdlid van een harmonie.

16 september 2015
Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Om te vermenigvuldigen moet je delen

Stel je voor dat jij als amateur-koorzanger samen kunt werken met de Nederlandse top, dat zou toch geweldig zijn?

19 juni 2015
Om te vermenigvuldigen moet je delen

Orkestcultuur onder vuur

Is er nog een toekomst voor het symfonieorkest?

3 maart 2015
Orkestcultuur onder vuur

Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Juist door de krimp worden fanfares en harmonieën creatief in het werven van nieuwe leden. In dit artikel noemen we vijf van deze slimme manieren.

10 februari 2015
Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren