Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Omcirkel donderdag 26 oktober in je agenda! Want de Inspiratiedag Kunst als inspiratie voor (cultuur)onderwijs wil je niet missen. Op deze dag nodigen Kunstloc Brabant, Nieuwe Veste en CiST je uit voor de combinatie van de jaarlijkse fysieke NICE bijeenkomst voor intermediairs en de workshopdag voor ZZP'ers in de kunsteducatie. Het thema van deze dag is 'Hoe houd je de kunst de kunst in het (cultuur)onderwijs'? 

Cultuuronderwijs komt regelmatig onder druk te staan in het onderwijs. Hoe zorgen we ervoor dat kunst zijn eigen plek behoudt in het onderwijs, zonder enkel als middel toegepast te worden? Welke rol kunnen intermediairs, cultuuraanbieders en het onderwijs hierin spelen? Kwalitatief cultuuronderwijs voor alle Brabantse leerlingen kunnen we alleen samen bereiken. Daarom nodigen we alle intermediairs en cultuuraanbieders (kunstenaars, kunstvakdocenten) in Brabant uit om met ons aan de slag te gaan! Deze dag biedt ook een mooie gelegenheid om je netwerk als intermediair of cultuuraanbieder te vergroten. 

Meld je aan

Programma

09:30 - 10:00 uur | Ontvangst

10:00 - 11:00 uur | Plenair programma

11:10 - 12:10 uur | 1e ronde workshops

12:20 - 13:40 uur | Netwerkmoment & lunch

13:40 - 14:40 uur | 2e ronde workshops

14:50 - 15:20 uur | Netwerkmoment

15:20 - 16:00 uur | Voorstellingen door AYA & Oortwolk

16:00 - 17:00 uur | Afsluiting & borrel

Plenair ochtendprogramma

Vanaf 10:00 heet onze host Yannick Wasmer ons welkom in de concertzaal. Yannick Wasmer is trainer in de Art of Hosting Conversations that matter (AoH) en een host van the Flow Game. Yannick neemt ons tijdens de netwerkmomenten en het plenaire programma mee door de dag. Hij werkt vanuit dialogische processen vanuit de Art of Hosting methode, zoals World Cafe, Open Space en Appreciative Inquiry. 

Kunstenaar Wolf Brinkman trapt de dag vervolgens af met een prikkelende keynote waarin hij een pleidooi houdt voor de verbeelding en voor de natuurlijke drang tot onderzoeken en verwonderen. 

Zeggen dat je voor de cultuurlessen komt en dan gewoon keihard taal en rekenlessen geven. Yup, cultuur is keihard taal en rekenen en in haar aard vakoverstijgend. Soms duurt het even voordat leerkrachten het doorhebben, maar tegen die tijd staat het klaslokaal al op zijn kop. Met woorden, getallen, papier en plakband.

In een interactieve lezing laat Wolf Brinkman zien waartoe kinderen zoal in staat zijn als ze zelf de regie mogen voeren over inhoudelijk onderzoek met open vragen. Het wordt niet alleen kijken maar vooral ook meedoen en ervaren. De Powerpoint en lesbrieven uit de lezing krijg je na afloop mee. Dan kun je de volgende dag meteen aan de slag. 

 

Bekijk hier de verschillende workshops

Plenair ochtendprogramma

Netwerk

Op diverse momenten deze dag zal host Yannick je meenemen in actieve (net)werkvormen vanuit ‘the Art of Hosting’. Zo zorgen we ervoor dat je deze dag niet alleen lekker bijpraat met je reeds bestaande contacten, maar ook écht kennismaakt met nieuwe mensen en zo je netwerk kunt uitbreiden. 

Voorstellingen

Er kan gekozen worden tussen de voorstelling LIJF (VO/12+) van Danstheater AYA en de voorstelling Behoorlijk Boos (PO/6+) van Theater Oortwolk. Geniet van de verbeeldingskracht van kunst en cultuur!

LIJF - AYA (VO/12+)

Wanneer is jouw grens bereikt, hoe geef je dat aan en hoe wordt erop gereageerd? Wat vertellen wij onze kinderen hierover? Jij bent een jongen en jij een meisje dus je hoort ……. En wat is vrouwelijk en wat is mannelijk? Dat zijn de vraagstukken in de dialoogvoorstelling Lijf. Er zijn veel verwachtingen vanuit de maatschappij. Seksisme is een ingewikkeld thema. In dit duet kijken wij naar tegenstellingen en verwachtingen en gaan daarover in gesprek met het (jonge) publiek.

Behoorlijk Boos - Oortwolk (PO/6+)

Eekhoorn was jarig, maar Spitsmuis kon niet komen om allerlei verzonnen redenen. Nu denkt Spitsmuis dat Eekhoorn daar hartstikke boos over is, maar dat is helemaal niet zo. Dat vindt Spitsmuis niet leuk en ze doet er daarom alles aan om Eekhoorn tóch boos te krijgen. Ondertussen wordt Spitsmuis zelf steeds kwader…

Een vrolijke, innemende voorstelling die boosheid in de spotlight zet. Naar Toon Tellegens ‘Is er dan niemand boos?’ (Querido). 

Behoorlijk Boos van Oortwolk (fotograaf: Jesse Hanssen)

Doorlopend programma

Zandspeelplaats
Kom meespelen! Voel je als een zandkunstenaar door te tekenen in het zand, figuren te strooien, sporen te maken of te spelen met de zandslingers. Laat het zand door jouw handen lopen en draag bij aan het zandkunstwerk. De cultuurcoaches Marjo Dirks en Nina Ruge nemen regelmatig in Tilburgse wijken een schoolplein of speelzaal over en richten een creatieve plaats in waar jong en oud samen kan spelen, ontdekken, experimenten en creëren. 

Manifest 

Filmmaker Robin Voskuilen trekt deelnemers voor de camera en stelt hen de vraag: waarom is cultuureducatie in Brabant zo belangrijk? 

Klusbedrijf Smorenberg

Psssttt, Klusbedrijf Smorenberg van Theater Artemis gaat vandaag aan het werk… Dit is geen gewoon klusbedrijf: Rob Smorenberg en Niek Vanoosterweyck komen op een wonderlijke manier een bijzonder klusje uitvoeren. Nieuwsgierig? Wij ook!

Doorlopend programma

Praktische informatie

Waar? Nieuwe Veste, Molenstraat 6, 4811 GS Breda  

Wanneer? 26 oktober 2023 10:00 – 17:00u   

Voor wie? Intermediairs, cultuuraanbieders, kunstvakdocenten en ZZP'ers in de culturele sector werkzaam in Noord-Brabant  

Aanmelden workshops?

Aanmelden voor de workshops en sessies kan op de dag zelf. Tussen 09:30-11:00 is het mogelijk om bij de ontvangstbalie een keuze te maken voor workshops uit de eerste en tweede ronde.  

Bereikbaarheid? Hier kun je meer informatie vinden over parkeren en de bereikbaarheid van Nieuwe Veste.

Deze dag is mede mogelijk gemaakt door Kunstloc Brabant, Nieuwe Veste en CiST