Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Wat kunnen kunstenaars en ontwerpers betekenen voor maatschappelijke vraagstukken? En hoe dragen ze samen bij aan een groene omgeving en het welzijn van mensen? Met kunstvouchers geeft Kunstloc Brabant projecten in het Van Gogh Nationaal Park de mogelijkheid een samenwerking aan te gaan. Vier deelnemers die met de kunstvouchers werken, aan het woord over hun projecten en de toekomst ervan.

Geschreven door: Simone Vos

Jongeren en gezondheid

“Het effect van in de natuur zijn; wandelen, stilstaan, de omgeving in je opnemen, dat is zo groot. Hoe betrek je jongeren meer bij die natuur; vanuit Nature for Health willen we dat meer laten zien en juist hen bereiken. De mentale gezondheid staat bij jongeren namelijk onder druk”, vertelt Paul van der Velden, projectleider en vrijwilliger bij Nature for Health in Berkel-Enschot. “We zijn al partner van het Van Gogh Nationaal Park, dus toen de oproep voor de academie en later de kunstvoucher kwam, waren we direct geïnteresseerd.”

Die academie is de Van Gogh Nationaal Park Academie, waarin initiatiefnemers uit het gebied waarin schilder Vincent van Gogh leefde en werkte, hun plannen verder brengen en het park zo vergroten en versterken. In de academie werken ondernemers uit Brabant samen, delen ze kennis en hun netwerk en krijgen ze een podium voor hun plannen. Van mensen die een voedselbos willen ontwikkelen, alternatieve manieren voor landbouw ontwikkelen, tot aan Nature for Health. 

Van Gogh Nationaal Park Academie

Natuur als kunst

De kunstvoucher van Kunstloc Brabant is een volgende stap, waarin de ondernemers gekoppeld worden aan kunstenaars of ontwerpers, om hun project zo een andere invalshoek te geven of op een nieuwe manier naar hun project kijken. In 2022 reikte Kunstloc de eerste vouchers uit. De inhoud: een bedrag van €2000 en advies en begeleiding vanuit de organisatie. Bij het project van Paul en Nature for Health, is Ira Louwe als kunstenaar en creatief therapeut betrokken. “Ira ziet de natuur zelf als kunst. Ze verbindt natuur en kunst op een hele creatieve manier met elkaar. Daar ben ik heel enthousiast over en dat sluit mooi aan bij onze missie."

Ira is 20 jaar en is veel in de natuur te vinden. Voor haar is het belangrijk om bij te dragen aan zo’n project. “Ik kijk met een andere blik naar de natuur. Doordat ik jong ben en een frisse kijk heb op het leven, zie ik elementen in de natuur waarmee ik aan de slag ga met andere jongeren. Vormen, de barst van de boom, een blaadje; de natuur is een metafoor voor de manier waarop je in het leven staat. Met de kunstvoucher wilden we een community voor en door jongeren neerzetten, en daarvoor hebben we al een aantal wandelingen in de natuur georganiseerd. Zowel in groepen als in een-op-een sessies heb ik met jongeren gewandeld en op een creatieve manier de natuur ingezet”, zegt ze. 

 

Natuur als kunst

“Via verschillende welzijnsorganisaties, onderwijsinstelling en Brabant Maatjes komen we bij jongeren. Ook via social media bereik ik mensen. Op een speelse manier naar de natuur kijken en meer je innerlijke kind aanspreken, daar richt ik me op. Juist in dit snelle leven waarin we veel van onszelf en anderen verwachten, is stilstaan mooi. We willen dit graag verder uitwerken, want het is heel belangrijk voor jongeren.”

"Op een speelse manier naar de natuur kijken en meer je innerlijke kind aanspreken, daar richt ik me op." Ira Louwe

Kunst, natuur en landbouw

Een ander duo dat met de kunstvoucher aan de slag gaat, is Emmie Liebregts, beeldend kunstenaar, en Monique van Gemert Smulders, kunstenaar, kunsteducator en ondernemer. Monique heeft met haar familie de atelierboerderij ’t Klein Laar, aan de rand van het Van Gogh Nationaal Park. Ze werkt daar aan een hub waar verschillende creatieve ondernemers een werkplek kunnen huren. Daarnaast bouwt ze ateliers en legt ze een agro-forestry weide aan met Brabants Duingoed en de Provincie Noord-Brabant. Ook doet ze onderzoek naar planten, bomen en struiken waarmee ze pigment voor verf maakt. Ze is medeoprichter van de stichting Van Gogh Helvoirt en deed mee aan de Van Gogh Nationaal Park Academie om haar netwerk en kennis rondom de combinatie kunst, natuur en landbouw uit te breiden. De kunstvoucher sloot daar mooi op aan voor haar.

In haar werk zoekt Monique altijd de verbinding tussen kunst, natuur en landbouw. De boerderij waarop ze woont met haar gezin, heeft elementen uit elke pijler. In haar opleiding aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg verdiepte ze zich al meer in de verbinding tussen kunst, natuur en landbouw. Ze groeide zelf op een boerderij op en wil ’t Laar een plek laten zijn waar die verbinding duidelijk aanwezig is. Daar past een samenwerking met een kunstenaar goed bij, volgens haar.

19229
“Ik vind het fijn om met anderen te werken. Elkaar te versterken en verbindingen te leggen. Daarnaast is het mooi om anderen ook deze plek te laten ervaren." Monique van Gemert Smulders

Ontmoeten

Emmies rol als kunstenaar in het project is om een ontmoetingsplek te creëren in een oude veekar op het erf. “Ik maak meestal ruimtelijk werk waarin een ander ontmoeten centraal staat. Lichamelijkheid en de privésfeer zijn centrale thema’s voor mij, dus zo’n ontmoetingsplek maken, lijkt me heel mooi. Een fijne omgeving creëren waarin mensen contact kunnen maken met elkaar, een wunderkammer als creatieve ontmoetingsplek, in die richting denken we nu”, vertelt Emmie.

“Het is superleuk om zo’n opdracht te krijgen, het vraagt om een andere manier van denken. Dat is verfrissend, ik werk vaak vanuit mezelf en nu heb ik meer kaders en anderen om rekening mee te houden. Ook de rol van de natuur en landbouw vind ik interessant, ik wil graag duurzame technieken inzetten en Monique weet daar veel van. Het lijkt me mooi om van haar te leren, bijvoorbeeld om met leem te werken”, zegt ze.

Ontmoeten

Samen ervaren

Ook voor Monique is de samenwerking een belangrijk aspect in dit project. “Ik vind het fijn om met anderen te werken. Elkaar te versterken en verbindingen te leggen. Daarnaast is het mooi om anderen ook deze plek te laten ervaren. Ik denk dat Emmie een hele andere blik heeft op de omgeving en dat maakt het interessant voor ons allebei”, zegt ze.

“De veekar is nog van de boerderij van mijn vader, dus die wilde ik sowieso niet wegdoen. Ik wist wel dat ie een andere invulling moest krijgen, door een andere kunstenaar. Ik maak zelf ook werk, maar ik vind een nieuwe blik juist goed. Emmie past hier goed bij, zij werkt met ruimtes en ik heb haar al aan het werk gezien in de natuur op Landgoed De Moeren, dus ik vind het fijn dit samen met haar te doen. Het is goed om je horizon te verbreden.”

Het proces om van de veekar een wunderkammer te maken, start in de zomer van dit jaar, vertelt Monique. “Alles staat dan mooi bloei in het voedselbos, de leem is dan makkelijk te drogen in de zon en het is een fijne periode om op de boerderij te werken. Ik kijk er naar uit, naar de samenwerking.”

Kunstloc Brabant houdt ook een kennispagina bij over de positieve invloed die kunst kan hebben op de mentale gezondheid van jongeren. Op onze website vind je meer informatie over de Van Gogh Academie en de uitreiking van de kunstvouchers aan de deelnemers Van Gogh National Park Academie.

Van Gogh NP Academie

Kunst in de ruimte

De Kunstopdracht editie 2024 | Ontwerpopdracht BrabanDish

Talentontwikkelingstraject voor jonge makers die willen werken in het publieke domein. Één van hen krijgt de ontwerpopdracht BrabanDish.

11 april 2024
De Kunstopdracht editie 2024 | Ontwerpopdracht BrabanDish

De 5 winnende teams van de Design Challenge

Een vijfkoppige jury heeft uit 44 inzendingen de 5 winnende teams geselecteerd voor de Design Challenge Henriëttewaard.

8 april 2024
De 5 winnende teams van de Design Challenge

Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

De keramische creatie van Bobbi Cleij heeft een plek gekregen in Breda als resultaat van De Kunstopdracht.

30 maart 2024
Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

Onthulling 'Dirk Dobber' van Bobbi Cleij

Bobbi Cleij won De Kunstopdracht van Kunstloc Brabant. Haar ontwerp wordt 23 maart in Breda onthuld.

8 maart 2024
Onthulling 'Dirk Dobber' van Bobbi Cleij

Uitreiking kunstvouchers aan deelnemers Van Gogh National Park Academie

Drie deelnemers ontvingen een kunstvoucher om met een kunstenaar hun plannen in Van Gogh NP te realiseren.

12 januari 2024
Uitreiking kunstvouchers aan deelnemers Van Gogh National Park Academie

Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Duik in de challenge en verbeeld de toekomst van water en erfgoed!  

10 januari 2024
Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

ArtCoDe studenten werken bij Studio Public Space aan een kunstopdracht in de openbare ruimte.

7 december 2023
12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

KunstUnlocked Omgevingsvisie

Hoe maak je meer impact op klimaatvraagstukken met creatieve ontwerpkracht?

21 november 2023
KunstUnlocked Omgevingsvisie

Kunst en Klimaat

Klimaatvraagstukken vragen om een gezamenlijke aanpak waarbij creativiteit niet mag ontbreken. Hóe pak je dat aan?

22 september 2023
Kunst en Klimaat

Poort naar de toekomst van Andreas Hetfeld eerbetoon aan Philips en de stad

Hetfeld ontwierp een eerbetoon aan de man die de regio Eindhoven heeft gevormd tot wat hij nu is.

22 juni 2023
Poort naar de toekomst van Andreas Hetfeld eerbetoon aan Philips en de stad

Routes Brabant Vertelt verhuizen naar VisitBrabant Routebureau

De fiets- en wandelroute-app Brabant Vertelt is officieel overgedragen aan VisitBrabant Routebureau.

22 juni 2023
Routes Brabant Vertelt verhuizen naar VisitBrabant Routebureau

Poort naar de toekomst

Kunstenaar Andreas Hetfeld maakte een monument voor Gerard Philips in opdracht van Philips Nederland. Kunstloc adviseerde bij de opdrachtomschrijving en begeleidde mede het kunstproject.

14 juni 2023
Poort naar de toekomst

Verbeelding maakt het verschil bij de A67

Acht gemeenten van Metropoolregio Eindhoven ondertekenen het Manifest Klimaatcorridor A67 en onderstrepen het belang van verbeelding.

21 december 2022
Verbeelding maakt het verschil bij de A67

Anderzijds A67

Ontwerp van een geluidswering langs de A67 bij de Strabrechtse Heide als aanjager voor ruimtelijke opgaves.

9 december 2022
Anderzijds A67

Snelwegontwerp Anderzijds A67 wakkert regionale innovatiekracht aan

Hoe kan kunst de aanjager zijn voor duurzame landschapsvernieuwing? Dat bespraken we tijdens het Energiefestival 2022.

11 november 2022
Snelwegontwerp Anderzijds A67 wakkert regionale innovatiekracht aan

De Kunstopdracht 2022

Jonge makers die willen werken in het publieke domein nemen deel aan dit talentontwikkelingstraject. Één van hen krijgt de opdracht een permanent kunstwerk te realiseren in stadspark van Breda.

31 oktober 2022
De Kunstopdracht 2022

Winnaars opdracht Kaapstad bekend

15 studenten van Fontys namen deel aan een talentontwikkelingstraject. Twee krijgen nu een opdracht bij festival Kaapstad.

12 juli 2022
Winnaars opdracht Kaapstad bekend

Van Gogh Academie

Kunstloc brengt de kracht van het denken als een kunstenaar in bij de Van Gogh Academie.

24 juni 2022
Van Gogh Academie

Verkenning Van Gogh Nationaal Park

Kunstenaars, ruimtelijk ontwerpers en andere makers verkennen mogelijkheden voor landmarks die de beleving van het landschap versterken.

24 juni 2022
Verkenning Van Gogh Nationaal Park

De kracht van verbindend ontwerpen

Met verbindend ontwerpen worden oplossingen niet gestapeld, maar in samenhang gebracht. Bekijk voorbeelden van de design challenge Onze Energie, Ons Landschap.

13 mei 2022
De kracht van verbindend ontwerpen

Gebiedsiconen N69

Een nieuwe N69, een nieuw gebied en meer mobiliteit. Maar ook kunst, met een ‘familie’ van kunstwerken waarmee het recreatieve netwerk en de gebiedsidentiteit is verbeterd.

10 februari 2022
Gebiedsiconen N69

Kansen voor erfgoed door inzet kunst

Hedendaagse kunst kan bijdragen aan het behoud van Brabants erfgoed door hier nieuwe belevingen aan toe te voegen.

26 januari 2022
Kansen voor erfgoed door inzet kunst

Creativiteit als uitgangspunt bij Van Gogh Nationaal Park

De komende jaren zet Kunstloc zich in om de omgevingskwaliteit van het park te versterken met verbeeldingskracht.

11 augustus 2021
Creativiteit als uitgangspunt bij Van Gogh Nationaal Park

Hoe de kracht van verbeelding kunst integreert in de Landschapstriënnale 2021

Tijdens de Landschapstriënnale liep kunst als een rode draad door de programmering. We blikken terug en vooruit: wat zijn de geleerde lessen?

4 augustus 2021
Hoe de kracht van verbeelding kunst integreert in de Landschapstriënnale 2021

Creativiteit als uitgangspunt bij Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc Brabant en het Van Gogh Nationaal Park gaan samen met 50 andere partners van het park werken aan het toekomstige Brabantse landschap met creativiteit als uitgangspunt.

22 juli 2021
Creativiteit als uitgangspunt bij Van Gogh Nationaal Park

Kunstwerk Groene Passage bij knooppunt De Hogt

Een kunstwerk dat de voetgangers- en fietsonderdoorgang bij het snelwegknooppunt De Hogt bij Eindhoven een stuk aangenamer maakt om te passeren.

24 juni 2021
Kunstwerk Groene Passage bij knooppunt De Hogt

Kunst aan snelfietsroutes Brabant

Kunstloc Brabant heeft samen met de gemeente Meierijstad en de provincie het initiatief genomen kunst te betrekken bij de ontwikkeling en inrichting van de F50 tussen Veghel en Uden.

17 mei 2021
Kunst aan snelfietsroutes Brabant

Florentijn Hofman gekozen voor kunstwerk snelfietsroute F50

Bewoners van Meierijstad gezocht om model te staan voor uitvergrote fietsers in de beeldenserie 'Half Nul'.

17 mei 2021
Florentijn Hofman gekozen voor kunstwerk snelfietsroute F50

De Kunstopdracht 2021

Een hernieuwde kijk op religieuze gebouwen en buitenruimten en hun bijdrage aan gemeenschappelijkheid in Tilburg .

12 mei 2021
De Kunstopdracht 2021

Verwonder de Dommel met de Dommeltrommel

Het team van kunstenaarscollectief Satellietgroep ging op veldonderzoek om te ontdekken welke perspectieven de Dommel biedt.

6 mei 2021
Verwonder de Dommel met de Dommeltrommel

Foodlab TOV als ideeëngenerator

De deelnemers van FoodLab teeltondersteunende voorzieningen (tov) kwamen vorige maand voor de laatste keer samen.

7 april 2021
Foodlab TOV als ideeëngenerator

Landschapstriënnale 2021 gaat in april digitaal

Een maand lang (digitaal) debat, kennisdeling en ‘echte’ bezoeken aan het Brabantse landschap.

29 maart 2021
Landschapstriënnale 2021 gaat in april digitaal

Teams design challenge Onze Energie, Ons Landschap bekend

Uit 27 inzendingen heeft de jury zes teams geselecteerd om deel te nemen aan de design Challenge ‘Onze Energie, Ons Landschap’.

21 januari 2021
Teams design challenge Onze Energie, Ons Landschap bekend

Kunstenaars en telers duiken samen in gebruik van plastic

Kunstloc Brabant is samen met REWIN, ZLTO, Fruitport West-Brabant en diverse projectpartners een nieuw FoodLab gestart: FoodLab TOV.

23 november 2020
Kunstenaars en telers duiken samen in gebruik van plastic

Design challenge Onze Energie, Ons Landschap

Zes ontwerpteams bedenken oplossingen voor energieopwekking en landschapsverbetering bij het snelweglandschap van de A67, ter hoogte van de Strabrechtse Heide.

12 november 2020
Design challenge Onze Energie, Ons Landschap

Design challenge Onze Energie, Ons Landschap

Hoe maken we een geluidswerend ontwerp, waarbij energieopwekking wordt gekoppeld aan natuur en de verbeelding wordt aangesproken?

12 november 2020
Design challenge Onze Energie, Ons Landschap

Ontwerpers geven impuls aan debat over verdozing

Op 21 augustus presenteerden vier ontwerperteams van de design challenge ‘Out of the Box’ hun visies over verdozing.

22 september 2020
Ontwerpers geven impuls aan debat over verdozing

All Inclusive!

In deze innovatiegids laten we zien wat de kracht van kunst is bij belangrijke maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie, leefbaarheid in de wijken en goede zorg en welzijn. Laat je inspireren door vele Brabantse voorbeelden.

1 september 2020
All Inclusive!

Expositie Design Challenge 'Out of the Box'

De vier ontwerpteams van de ontwerpwedstrijd Out of the Box tonen in augustus hun ontwerpen met een reizende expositie.

21 augustus 2020
Expositie Design Challenge 'Out of the Box'

Landschapstriënnale 2021

April 2021 staat in het teken van het Brabantse landschap tijdens de nationale Landschapstriënnale, die wordt georganiseerd in het Van Gogh Nationaal Park.

17 augustus 2020
Landschapstriënnale 2021

Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Vraag nu aan! ‘All Inclusive!': de inspiratiegids vol voorbeelden van Brabantse innovatieve kracht en creativiteit.

10 augustus 2020
Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

De 100 sleutelkunstwerken in de openbare ruimte

Kunstloc Brabant was onderdeel van de vakjury die uit enkele honderden inzendingen de sleutelwerken koos. Het Draaiend Huis in Tilburg van kunstenaar John Körmeling was daar één van.

17 maart 2020
De 100 sleutelkunstwerken in de openbare ruimte

Blog | Innoveren met kunstenaars

Kunstenaars kunnen een sterke rol spelen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie. Zo bepleit nu ook de AWTI.

13 februari 2020
Blog | Innoveren met kunstenaars

Kunst aan de A50

Acht A50 gemeenten, de provincie, Rijkswaterstaat, SKOR en Kunstloc werken samen om de identiteiten te accentueren van het landschap.

16 december 2019
Kunst aan de A50

De Nieuwe Arcadische Route

Landschapsprothesen en wandelroutes vormen de verbindende schakel tussen drie kunstprojecten aan de A50. Enkele routes zijn gerealiseerd, maar het project blijft volop in ontwikkeling.

16 december 2019
De Nieuwe Arcadische Route

Zuiderwaterlinie: Landkunst exposities

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest benutte linie van Nederland. Met landkunst wordt dit bijzondere erfgoed zichtbaar en beleefbaar.

27 november 2019
Zuiderwaterlinie: Landkunst exposities

FoodLab TOV

Fruittelers in West-Brabant werken samen met kunstenaars. Hoe kunnen telers hun fruit beschermen, zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit van een gebied?

27 november 2019
FoodLab TOV

FoodLab Peel

In co-creatie tussen boer en kunstenaar worden ideeën en oplossingen ontwikkeld die een nieuw perspectief bieden voor de agrarische sector.

27 november 2019
FoodLab Peel

Foodlab Food Heroes

In co-creatie gaan vijf koppels van boeren en kunstenaars creatieve en innovatieve oplossingen ontwikkelen op vraagstukken over voedselverspilling

27 november 2019
Foodlab Food Heroes

N65 als etalage

Koppel de expertise van boomkwekers en plantentelers aan creatieve denkkracht van kunstenaars en ontwerpers. In deze co-creatie gaan zij omgevingsvraagstukken van de N65 anders benaderen.

23 november 2019
N65 als etalage

Afval = Landschap

Dat afval ook kunst én tegelijk landschap kan zijn bewijzen tien enthousiaste studenten van Fontys ArtCoDe op Landgoed Gulbergen.

21 november 2019
Afval = Landschap

De Lichtgevende Dovenetel

Door ruimte voor kunst te creëren wordt de identiteit van Heeswijk-Dinther versterkt en de aantrekkelijkheid van het gebied vergroot.

20 november 2019
De Lichtgevende Dovenetel

Nieuw FoodLab van start

Fruittelers in West-Brabant werken samen met kunstenaars en ontwerpers aan innovatie. Hoe kunnen telers hun fruit beschermen, zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit van een gebied?

12 november 2019
Nieuw FoodLab van start

Blog | De strijd om de ruimte

De laatste weken stort iedereen zich op de toekomst van ons landschap. Netty van de Kamp blogt over de strijd tussen infrastructuur, bebouwing, landbouw en natuur om de beperkte ruimte.

29 oktober 2019
Blog | De strijd om de ruimte

Jagersrust op de Brabantse Wal

Jagersrust verandert in een natte natuurparel. Kunst maakt het veranderende zichtbaar en beleefbaar voor bezoekers.

10 oktober 2019
Jagersrust op de Brabantse Wal

Paden Banen

De Maashorst wordt omgevormd tot een aaneengesloten natuurgebied. Paden Banen van KCCM vertelt het verhaal van de dreven en driften, en maakt zichtbaar hoe bewoners en ondernemers met het gebied omgaan.

2 oktober 2019
Paden Banen

NDRWG - Stationsplein Heesch

Het Oost-Brabantse dorp Heesch ondergaat een facelift. De gemeente Bernheze nodigde Studio Blom & Moors uit om een ontwerp te maken voor het Stationsplein dat aansluit bij de al eerder ingezette kwaliteitsverbetering van het centrum.

2 oktober 2019
NDRWG - Stationsplein Heesch

Energy meets the Arts

De energietransitie is niet alleen een zaak van technologische en economische verandering. Wil de transitie écht succesvol zijn, dan is nog iets anders nodig: verbeelding en verleiding.

2 september 2019
Energy meets the Arts

Viaducten Menzel en ’t Loo

Gemeente Bernheze wil deze viaducten de uitstraling en beleving geven van poorten van het dorp naar het natuurgebied De Maashorst.

12 juli 2019
Viaducten Menzel en ’t Loo

Terugblik afsluiting kunstproject PadenBanen

Een gemengd gezelschap wandelde langs de dreven van het kunstproject PadenBanen. Publicist Ed van Hinte was aanwezig om te luisteren en schreef een reflectie over natuurmakers.

19 juni 2019
Terugblik afsluiting kunstproject PadenBanen

Zuiderwaterlinie: niet vechten maar hechten

Provincie Noord-Brabant wil meer bekendheid genereren (en daarmee toerisme) voor de Zuiderwaterlinie. Het kunstproject van Tijd Rooijakkers helpt dit onbekende verhaal te vertellen.

2 augustus 2018
Zuiderwaterlinie: niet vechten maar hechten

Reizigers van Oisterwijk

Geïnspireerd op het natuurgebied rondom Oisterwijk, ontwierpen Maarten Kolk en Guus Kusters dertien met de handgeschilderde vogels op geglazuurde tegels.

28 juni 2017
Reizigers van Oisterwijk

Dorpskracht in Mill

Op het marktplein in het vernieuwde centrum van de gemeente Mill en Sint Hubert is plaats voor een kunstwerk. Het kunstwerk moet blikken vangen, herkenning te weeg brengen en de Millse identiteit raken.

28 juni 2017
Dorpskracht in Mill