
Kunstloc Brabant heeft drie kunstvouchers uitgereikt aan deelnemers van de derde editie van de Van Gogh Academie. Binnen de Van Gogh Nationaal Park Academie wordt samengewerkt om plannen van initiatiefnemers een stuk(je) verder te brengen, om zo bij te dragen aan de ambitie van het park. Met deze voucher kunnen zij voor hun project in het Van Gogh Nationaal Park een kunstenaar inzetten. Deze kunstenaar kan verbeelding toevoegen aan het project en kan door een andere manier van denken een extra dimensie aan het initiatief geven.
Overweldigende belangstelling
Kunstloc Brabant en de Academie waren blij verrast dat meer dan de helft van de deelnemers een toegevoegde waarde van kunst voor hun project ziet. De 11 initiatiefnemers variëren van varkensboer tot tinyhouse bewoners, van basisschooldirecteur tot een ‘rust-coach’ die je in een hangmat een momentje voor jezelf laat hebben. Een moeilijke keuze om te maken. Kunstloc selecteerde er drie, waarvan zij dacht dat deze het meest in aanmerking zouden komen en – op niet al te lange termijn - tot concrete resultaten leiden. Bij de start van het nieuwe jaar worden de winnaars van de kunstvouchers gekoppeld aan een kunstenaar.
De drie winnaars
Lucy Bathgate, mede-initiatiefneemster van de 34 km lange wandelroute Heerlijk Pauwelspad bij Tilburg en de Drunense Duinen, gaat deze route uitbreiden met aanlooproutes, zogenaamde ‘ommetjes’. Ze wil een kunstenaar een digitale, levende kaartstructuur laten maken, die de komende jaren niet alleen met verhalen gevuld wordt maar ook bijdraagt aan een visuele beleving van de routes.
Anne van den Brand, gaat een adoptieboomgaard aanplanten. Via de verbeelding wil zij kinderen meenemen in de bloei, groei en oogst van vruchten. Op interactieve wijze wordt zo kennis overgebracht, maar minstens zo belangrijk is dat kinderen leren dat een appel die van de boom gevallen is nog steeds goed en lekker is. Door de kinderen dit ter plekke op een beeldende manier te laten beleven en ervaren, leren ze dat niet al het geschikte fruit er zo gladjes uitziet als in de supermarkt. En dat je het nog steeds kunt gebruiken, bijvoorbeeld om appelmoes, sap of stroop van te maken.
Iedereen heeft recht op een gezonde maaltijd, en zeker in de toekomst wanneer we vaker op een andere manier aan eiwitten moeten komen dan door het eten van vlees. Noten zijn een gezond alternatief, en met het Notenpluk- en voedselbos wil Mirjam Bemelmans voor ‘iedereen’ een toegankelijk voedselbos realiseren. Verschillende notenbomen bieden dan voedzaam, gevarieerd en inclusief eiwitrijk eten. Mirjam wil rond dit bos een community bouwen, het liefst meerdere communities in het Van Gogh Nationaal Park. Muziek kan hierbij een bindende factor zijn. Ze wil een muzikant vragen met duurzame muzieknoten een concert te geven in het Notenbos in aanleg. Die kan vooruitlopen op de geluiden of de stilte die in de toekomst op het perceel te horen zijn. Wachtend op het volgroeide bos.
Andere initiatieven
Naast deze drie zijn er nog acht andere initiatieven die het landschap van Van Gogh Nationaal Park mooier, leefbaarder, gezonder en beleefbaarder maken. Volg ze vooral ook via de nieuwsbrief van Van Gogh NP.
De kunstvoucher
De kunstvoucher vertegenwoordigt een bedrag waarmee de initiatiefnemer een kunstenaar kan inzetten. Kunstloc Brabant adviseert en begeleidt hierbij. Tijdens de vorige editie van de academie heeft Kunstloc voor het eerst twee kunstvouchers ingezet. Deze twee projecten zijn op dit moment volop in ontwikkeling. Een kunstenaar wordt ingezet bij het ontwikkelen van een landkunstwerk op Het Land van Kien. Een andere, jonge maker ontwikkelt samen met de stichting Nature for Health een beeldend communicatieproject om jongeren de weldadige en helende werking van de natuur te laten ervaren.
Meer weten over de kunstvoucher?
Neem contact met mij op.