Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

‘Textiel is de twee na grootste vervuiler op de hele aarde, er schuilt vaak een enorm schrijnende wereld achter ieder kledingstuk dat wij dragen, waarvan we ons helemaal niet bewust zijn. Daarom richtte ik een duurzaam zero waste mode label op”, vertelt modeontwerper Lynn Kate Rosdorff. Duurzame mode is steeds meer onderwerp van gesprek: op de Dutch Design Week 2020 waren diverse talks en expo’s over Sustainable Products, MU exposeerde draagbare kleding gemaakt van planten en het Textielmuseum komt met de expo rondom duurzame mode ‘Long live Fashion’. Drie Brabantse modeontwerpers die duurzaam ontwerpen aan het woord.

Geschreven door: Simone Vos

Groot contrast

“Nadat ik was afgestudeerd aan de HKU in Utrecht, ging ik een maand reizen door India en Nepal. Die enorme variatie aan kleuren van die landen sprak me aan en ik zag dat de ambacht nog heel duidelijk aanwezig was in India”, vertelt Lynn Kate (31). “De lokale bewoners werken daar op een duurzame manier en met veel natuurlijke producten. Tijdens die reis deed ik ook een tour die langs de grote kledingfabrieken kwam."

Anders én duurzamer

"De mensen die daar werkten waren compleet oververhit, er was geen airco en ik zag kleine meisjes in een ruimte met de hand items borduren voor grote Westerse merken. Ik werd daar echt een beetje misselijk van en vond het contrast zo groot.”

“Daar heb ik veel over nagedacht en ik wilde daar iets mee doen in mijn eigen werk. Vanuit die wanhoop en pijn dat wij als westerse maatschappij mensen daar aan het werk zetten, wilde ik iets anders doen”, zegt Lynn Kate. “Niet als een demonstrant met een spandoek, maar op een positieve manier laten zien dat mode ook anders én duurzamer kan.”

Anders én duurzamer

Duurzame mode op de kaart zetten

Ook Alicia Minnaard (23) is zich bewust van haar rol als duurzame modeontwerper. “Het activistische in mij borrelde tijdens mijn studie Fashion Design aan Artez steeds meer op. Ik ben in 2018 afgestudeerd en toen was duurzaamheid nog niet echt onderdeel van het programma. Het was meer een keuze”, vertelt Alicia. “Ik wil duurzame mode meer op de kaart zetten. Kleding is een object geworden, het gaat vooral om geld en productie. Zo ben ik bijvoorbeeld in Ghana geweest via de OR-Foundation om onderzoek te doen naar tweedehands kleding. We denken altijd dat we die mensen blij maken met onze kleding, maar hun cultuur wordt nu bepaald door onze kleding die vaak van slechte kwaliteit is.”

Fixing Fashion | Breakdown | Felted Shirt | Cross Over Patch Pants

Online community voor duurzame mode

“Daarom werk ik zoveel mogelijk samen en open source. In april heb ik Fixing Fashion gelanceerd met Dave Hakkens en een klein team. We zijn onderdeel van het collectief One Army. Op onze website kun je zien hoe je je eigen kleding kunt ‘fixen’. Er staan video’s op waarmee je je eigen kleding vernieuwt. De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam.”

“Voor verschillende stadia hebben we video’s: als iets kapot is, als je er klaar mee bent en iets anders wilt en je kledingstuk wilt upgraden”, zegt Alicia. We willen een online community vormen voor duurzame mode die hopelijk ook offline verder gaat. Bij lokale kledingherstellers of repairshops bijvoorbeeld.”

Pre-loved items

Een deel van die offline community komt terug in de winkel van New Order of Fashion, een internationaal platform voor modetalenten, in Eindhoven. Ontwerper Harm Rensink is hier creatief verantwoordelijke en vindt het belangrijk om het verhaal van duurzame mode over te brengen en door te geven. In de winkel in de Heuvelgalerie verkopen ze ‘pre-loved items’.

“Mensen kunnen hier kleding kopen en brengen. Het wordt steeds drukker, remakes en tweedehands zijn steeds cooler”, zegt Harm. “We zamelen in en hergebruiken wat kan, van de materialen die niemand meer wil hebben, maken we nieuwe stoffen. In september openen we een lab op Strijp-S waarin we gaan experimenteren met stoffen en het maken van kleding daarvan. Dat wordt heel tof.”

Duurzame collecties

Voor Lynn Kate is het hergebruik van materialen ook essentieel. “Vier jaar geleden wilde ik een statement maken in de modewereld en zette ik mijn modelabel op.

Ik begon bij de catwalk; ik maakte voor de Amsterdam Fashion Week en M-ODE een aantal duurzame collecties en liet die dragen door dansers in plaats van modellen. Net iets uit de pas”, zegt ze.

Tegenwoordig stimuleert Lynn Kate jonge generaties om duurzamer te leven en geeft ze workshops over mode en recyclen. “Mode en duurzaamheid horen voor mij bij elkaar en de workshops die ik geef aan kinderen zijn daar onderdeel van."

"Daarnaast zet ik textiel in als werkvorm bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis. Ik maak ook schilderijen in mijn atelier in Den Bosch en daarbij gebruik ik ook left-overs van kleding. Dus de vorm ‘mode’ komt altijd weer terug in mijn werk.”

Duurzame collecties

Stoppen met consumeren

Ook bij Alicia is het hergebruik van stoffen en items belangrijk. “We moeten stoppen met consumeren. Circulariteit is echt wel één van de oplossingen, maar niet dé oplossing als het nog steeds samen gaat in een fast fashion-model. Daarbij wordt alles opnieuw gedowncycled en kijken ze nog steeds naar winst door overproductie, exploitatie en uiteindelijk overconsumptie”, zegt Alicia.

Fixing Fashion | Alicia Minnaard

Repareren: de norm?

“Repareren moet weer de norm worden, het kost wel veel tijd, maar je geeft wel waarde aan een kledingstuk", gaat Alicia verder. "Dat mist nu: alles is vervangbaar in mode. Het is nu een grote monocultuur, terwijl ik veel liever zou zien dat iemand het trouwpak van zijn vader hergebruikt en zich eigen maakt. Daar draait mode voor mij om.”

Long Live Fashion

In de expositie Long Live Fashion in het TextielMuseum in Tilburg is Alicia’s Fixing Fashion in het echt te bewonderen. Harm Rensink maakt onderdeel uit van het team dat de expo opzette. Van 25 september 2021 tot en met 27 maart 2022 is de expositie te zien.

Long Live Fashion

Simone Vos

Freelance journalist & schrijver
+31 6 22 15 14 30

duurzaamheid

Samenwerken met de natuur, van doemscenario tot bitterbal

Wat gebeurt er als je landschapsarchitecten, een kok, kweker, ontwerpers en kunstenaars samenbrengt in een ontwerpwedstrijd?

8 oktober 2024
Samenwerken met de natuur, van doemscenario tot bitterbal

Ontwerpen voor en met het water: twee designs voor de Henriëttewaard

Twee ontwerpteams delen hun proces en concept voor de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard.

17 september 2024
Ontwerpen voor en met het water: twee designs voor de Henriëttewaard

Winnaar Kunstopdracht Festival Kaapstad bekend

Met veel enthousiasme presenteerden de studenten hun idee om binnenstad van Tilburg ‘te kapen’. Sid van de Laar is de winnaar.

2 augustus 2024
Winnaar Kunstopdracht Festival Kaapstad bekend

De ontwerpen van de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Vijf ontwerpteams hebben hun visie verder uitgewerkt in innovatieve, klimaatbestendige en creatieve ontwerpen die tot de verbeelding spreken. 

5 juli 2024
De ontwerpen van de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Walnotenboom en rode kool als grondstoffen voor verfmateriaal op 't Klein Laar.

27 juni 2024
Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Kunstwerk Eenwoud ontkiemt op Landpark Assisië

Een bijzonder kunstwerk krijgt duizend jaar de tijd om zich te ontwikkelen: Eenwoud.

26 juni 2024
Kunstwerk Eenwoud ontkiemt op Landpark Assisië

Deze drie jonge makers gaan een vorm geven aan Brabandish

Na drie intensieve dagen vol workshops en een pitch voor de opdrachtgever zijn de drie winnaars bekend: Nele Vandeneede, Marijke Remmers en Manon Jeuken

21 juni 2024
Deze drie jonge makers gaan een vorm geven aan Brabandish

De 5 winnende teams van de Design Challenge

Een vijfkoppige jury heeft uit 44 inzendingen de 5 winnende teams geselecteerd voor de Design Challenge Henriëttewaard.

8 april 2024
De 5 winnende teams van de Design Challenge

Vijf lessen als je wil verduurzamen

Hoe helpen verbeeldingskracht en creativiteit bij het verduurzamen van organisaties en de openbare ruimte?

2 april 2024
Vijf lessen als je wil verduurzamen

Heldenmoed en verbeeldingskracht gezocht voor design challenge Henriëttewaard

In gesprek met Floris Alkemade, de juryvoorzitter van de design challenge.

20 februari 2024
Heldenmoed en verbeeldingskracht gezocht voor design challenge Henriëttewaard

Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Duik in de challenge en verbeeld de toekomst van water en erfgoed!  

10 januari 2024
Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

KunstUnlocked Omgevingsvisie

Hoe maak je meer impact op klimaatvraagstukken met creatieve ontwerpkracht?

21 november 2023
KunstUnlocked Omgevingsvisie

Vier zakelijke leiders maken stappenplan verduurzamen culturele sector

Vier zakelijk leiders komen met tips over duurzaamheid tijdens de opleiding Leiderschap in Cultuur (LinC).

31 oktober 2023
Vier zakelijke leiders maken stappenplan verduurzamen culturele sector

Verminder je ecologische voetafdruk

Wil je jouw culturele organisatie verduurzamen? Met deze infographic kun je direct zien waar je kunt beginnen.

10 oktober 2023
Verminder je ecologische voetafdruk

Kunst en Klimaat

Klimaatvraagstukken vragen om een gezamenlijke aanpak waarbij creativiteit niet mag ontbreken. Hóe pak je dat aan?

22 september 2023
Kunst en Klimaat

Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

De toekomst van de bouw: biobased materialen. Rik Maarsen, Klarenbeek & Dros en Jeroen Doorenweerd zetten in Brabant stappen in de goede richting.

16 januari 2023
Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

Van restafval tot design met een verhaal

Drie makers vertellen over hun werk dat is gemaakt van restmateriaal, -afval of hergebruikte producten. Hoe gaan zij om met dit materiaal?

2 november 2022
Van restafval tot design met een verhaal

Blog | Bestemming onbekend

Charlotte Hopmans blogt over hoe we samen tot een duurzame toekomst kunnen komen.

19 oktober 2022
Blog | Bestemming onbekend

Hoe staat het met duurzaamheid op Brabantse festivals?

Duurzaamheid en de festivalbranche, tot voor kort hadden ze niet veel met elkaar gemeen, maar daar komt nu verandering in.

4 oktober 2022
Hoe staat het met duurzaamheid op Brabantse festivals?

Blog | Een nieuw klimaatverhaal

Elsa van Dam bepleit een nieuw klimaatverhaal met oog voor urgentie en verbondenheid tussen mens en natuur.

27 september 2022
Blog | Een nieuw klimaatverhaal

Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Drie exposanten van de expositie STAD = NATUUR in de LocHal delen hun visie op stadsnatuur, vergroening en klimaatadaptatie.

15 september 2022
Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Kunst & Klimaat, omdat het niet anders kan

Kunstloc Brabant bekijkt dit najaar de klimaatcrisis door de bril der verbeelding. Hoe kan kunst bijdragen aan het keren van de klimaatcrisis?

8 september 2022
Kunst & Klimaat, omdat het niet anders kan

Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Paul Roncken, directeur van de Stichting NatuurCollege, schrijft over de natuur- en energietransitie en neemt drie ontwerpontdekkingen onder de loep.

8 maart 2022
Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Goed voornemen: groener filmen

De filmsector kan en moet duurzamer, groener, bewuster. Een goed voornemen voor dit nieuwe jaar. Maar hoe dan?

27 januari 2022
Goed voornemen: groener filmen

Hoe kunst en design kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld

Kunst en design kunnen helpen de wereld te verduurzamen. In gesprek met drie projecten in Brabant die laten zien hoe dat kan.

15 december 2021
Hoe kunst en design kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld

Stemming: Cultuur en de klimaatcrisis: verduurzaming in de culturele sector

Hoe gaat de culturele sector om met klimaatverandering? Documentalist Ton van der Linden zet een aantal duurzame voorbeelden op een rij.

7 oktober 2021
Stemming: Cultuur en de klimaatcrisis: verduurzaming in de culturele sector

‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

Duurzame mode is steeds meer onderwerp van gesprek. Drie Brabantse modeontwerpers die duurzaam bezig zijn, aan het woord.

22 juni 2021
‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

De veranderende rol van de ontwerper in tijden van crisis

Over de verantwoordelijke rol van een ontwerper in de vormgeving en inbedding van (nieuwe) sociaalmaatschappelijke waarden.

27 november 2020
De veranderende rol van de ontwerper in tijden van crisis

Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Dirigente, fluitiste en maker Vera Hofman wandelde in augustus tweehonderd kilometer door Noord-Brabant en Limburg, onder het mom van Walk & Talk.

26 november 2020
Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Kunst en duurzaamheid: de perfecte combinatie voor Ecodorp Boekel

Voorzitter Ad Vlems over het Ecodorp, de rol van de Artist in Residence en kunstenaars bij het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s).

5 november 2020
Kunst en duurzaamheid: de perfecte combinatie voor Ecodorp Boekel

Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Vorige week vond het symposium ‘Heel Brabant ontwerpt natuurinclusief! Jij toch ook?’ plaats. MEST was erbij en ging in gesprek met de experts.

29 september 2020
Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Trends in events in festivalprovincie Brabant

Duurzaamheid, inclusiviteit, technologie, purpose-driven en een totaalbeleving zijn de trends in onze snelgroeiende festivalprovincie.

6 februari 2020
Trends in events in festivalprovincie Brabant

Blog | Tend and befriend

Het is een drukke tijd. De rode draad bij al deze activiteiten was de zorg voor de samenleving en de wens om gezamenlijk oplossingen voor de grote maatschappelijke opgaven te ontwikkelen, to change the inevitable.

25 oktober 2019
Blog | Tend and befriend

“Kunstenaars verleiden je om écht iets met de energietransitie te doen.”

In 2050 moet de provincie Noord-Brabant volledig energieneutraal zijn. Hoe krijgen we dat voor elkaar?

22 oktober 2019
“Kunstenaars verleiden je om écht iets met de energietransitie te doen.”

Duurzaamheid in kunst en design: Beperkend én verrijkend

Kunstenaars laten zich al eeuwen inspireren door de natuur. Zo ook Hanneke de Leeuw, Angelique van der Valk en Willeke Klaassen.

8 oktober 2019
Duurzaamheid in kunst en design: Beperkend én verrijkend

Verleiding en verbeelding in de energietransitie

In 2050 moet de provincie Noord-Brabant energieneutraal zijn. Hoe zien kunstenaars en ontwerpers het energielandschap van de toekomst?

8 augustus 2018
Verleiding en verbeelding in de energietransitie

Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

Sectoren bundelen hun krachten op zoek naar innovatieve oplossingen. Welke rol kan de kunstenaar spelen in deze vraagstukken?

26 oktober 2017
Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

Earth Matters: De planeet als inspiratiebron

De textielindustrie is één van de meest vervuilende bedrijfstakken. Met de tentoonstelling Earth Matters brengt het TextielMuseum dit maatschappelijke thema onder de aandacht.

19 oktober 2017
Earth Matters: De planeet als inspiratiebron

Redden kunstenaars de wereld?

“Echte winst betekent niet alleen dat je nadenkt over geld verdienen, maar ook hoe je de planeet wilt achterlaten.” Hoe zet de cultuursector in op duurzaamheid?

13 oktober 2017
Redden kunstenaars de wereld?

Wereldwijde voorbeelden van sociale innovatie

Sociale innovatie is inmiddels een buzz woord in Brabant.

10 februari 2015
Wereldwijde voorbeelden van sociale innovatie